ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାନାଡ଼ାରେ ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
08 OCT 2020 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁଗଣ, ନମସ୍କାର!
ପ୍ରଥମତଃ, ଏହି ଫୋରମ ତିଆରି କରିଥିବା କାରଣରୁ ମୁଁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରେମ ୱାଟ୍ସାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏଠାରେ କାନାଡ଼ାର ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ନିବେଶକ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଦେଖି ବେଶ୍ ଖୁସି । ଆପଣମାନେ ଭାରତରେ ଥିବା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗର ଅନ୍ୱେଷଣ କରୁଥିବାରୁ ମୁଁ ବେଶ୍ ଆନନ୍ଦିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏଠାରେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ସମାନତା ରହିଛି । ଏହିମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ କି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯାହାକି ରିସ୍କର ଆକଳନ କରେ । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯାହାକି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମୟରେ ଫେରସ୍ତର ଆକଳନ କରିଥାଏ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣମାନେ କଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି? ଉକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ଚଳଚଂଚଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ରହିଛି କି? ଉକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଅଛି କି? ଉକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଅଛି କି? ଉକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଛି କି? ଉକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ରହିଛି କି? ଏହିସବୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନ ଆପଣମାନେ ପଚାରି ପାରନ୍ତି ।
ଏ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନର ଏକ ନିର୍ବିବାଦୀୟ ଉତ୍ତର ଗୋଟିଏ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଭାରତ ।
ସେଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ- ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିବେଶକ, ନିର୍ମାତା, ସୃଜନଶୀଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସମର୍ଥକ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କମ୍ପାନିଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ସେଠାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ, ୟୁନିଟ୍ ବସାଇବାକୁ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଇବାକୁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସହ ସହଭାଗିତା କରିବାକୁ ସେଠାରେ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ସେଠାରେ ରୋଜଗାର କରିବା ଓ ଶିଖିବାକୁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ସହ ବଢ଼ିବାକୁ ବି ସୁଯୋଗ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, କୋଭିଡ୍-ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁନିଆରେ ଆପଣମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟା ଯଥା ନିର୍ମାଣ ସମସ୍ୟା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସମସ୍ୟା, ପିପିଇର ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ଶୁଣିବାକୁ ପାଇବେ । ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାକୃତିକ ।
କିନ୍ତୁ, ଭାରତରେ ଏସବୁ ସମସ୍ୟା ରହିବନି । ଆମେ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ ଏବଂ ସମାଧାନର ଭୂମି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛୁ ।
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର 800 ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ 80 ନିୟୁତ ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଇଛୁ । ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସମସ୍ୟା ସତ୍ୱେ ଆମେ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 400 ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ, ମହିଳା, ଗରିବ ଓ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଂଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ।
ଏହାର ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଂଚା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଜବୁତକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଯାହାକି ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତିଆରି ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଫାର୍ମାସୀର ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛି । ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ 150 ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମେଡିସିନ୍ ଯୋଗାଇଛୁ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ-ଜୁନ୍ ଅବଧିରେ, ଆମର କୃଷିଜାତ ରପ୍ତାନି 23% ବୃଦ୍ଧି ଘଟଛି । ଯେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶ କଠୋର ଲକଡାଉନରେ ରହିଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ହିଁ ଏହା ଘଟିଛି ।
ଆଜି ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି । ମହାମାରୀ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ବହୁତ କମ୍ ପିପିଇ କିଟ୍ ତିଆରି କରୁଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ପ୍ରତି ମାସରେ ନିୟୁତ ନିୟୁତ ପିପିଇ କିଟ୍ ତିଆରି କରୁଛି ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ କରୁଛି ।
ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଛୁ । କୋଭିଡ୍-19 ପାଇଁ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ହେବାପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତର କାହାଣୀ ଏବେ ବେଶ୍ ମଜବୁତ ରହିଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ ରହିବ । କେମିତି, ମୁଁ ବୁଝାଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏଫଡିଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଦାରୀକରଣ କରାଯାଇଛି । ଆମେମାନେ ସାର୍ବଭୌମ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଓ ପେନସନ୍ ଫଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ।
ଏକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ବଣ୍ଡ୍ ମାର୍କେଟ୍ ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ବେଶ୍ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଚାମ୍ପିଅନ୍ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ସ୍କିମ୍ ଆଣିଛୁ ।
ଫାର୍ମା, ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ସ୍କିମ୍ ରହିଥିଲା । ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଓ ଦକ୍ଷ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ସଚିବ ଗ୍ରୁପ୍ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
ଆମେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ରେଳପଥ, ରାଜପଥ, ଶକ୍ତି ବିତରଣ ଲାଇନ୍ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରର ନକଦୀକରଣ କରୁଛୁ । ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ସମ୍ପତିର ନକଦୀକରଣ ପାଇଁ ରିଅଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ଇନଭେଷ୍ଟମେଂଟ ଟ୍ରଷ୍ଟ୍ସ ଏବଂ ଇନ୍ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଇନଭେଷ୍ଟମେଂଟ ଟ୍ରଷ୍ଟ୍ସ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି ଭାରତର ମାଇଣ୍ଡ୍ ସେଟ୍ ଓ ବଜାରରେ ତ୍ୱରିତ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି । କମ୍ପାନି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ ଅପରାଧକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣମୁକ୍ତ ଓ ଅପରାଧବିହୀନ କରାଯାଇଛି ।
ବିଶ୍ୱ ସୃଜନଶୀଳ ସୂଚକାଙ୍କ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାରତ ଗତ 5 ବର୍ଷ ଭିତରେ 81ରୁ 48ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିଛି । ଗତ 5 ବର୍ଷ ଭିତରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ 142ରୁ 63ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିଛି । ଏସବୁ ସୁଧାରକୁ ସଭିଏଁ ଦେଖିଛନ୍ତି । 2019 ଜାନୁଆରୀରୁ 2020 ଜୁଲାଇ ମଧ୍ୟରେ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ 70 ବିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହା 2013ରୁ 2017 ମଧ୍ୟରେ 4 ବର୍ଷରେ ଦେଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହ ପ୍ରାୟ ସମାନ । 2019ରେ ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏଫଡିଆଇ ଆଗମନ 1% ଖସିଥିଲା, ଭାରତରେ ଏଫଡିଆଇ 20% ବଢ଼ିଥିବା ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମୁଦାୟ ଦେଖିଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରଥମ 6 ମାସରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଭାରତ ପ୍ରାୟ 20 ବିଲିୟନ୍ ଡଲାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ତାହା ପୁଣି ସେତେବେଳେ, ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ କୋଭିଡ୍-19 ବଢ଼ୁଥିଲା ।
ଗିଫ୍ଟ ସିଟିଠାରେ ଇଂଟରନ୍ୟାସନାଲ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ସର୍ଭିସେସ୍ ସେଂଟର (ଆଇଏଫ୍ଏସସି) ଆମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନେଣଦେଣ ପାଇଁ ନିବେଶକମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ପସନ୍ଦର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ନିକଟରେ ଏହାପାଇଁ ଆମେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ଏକକ ନିୟାମକ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ରଣନୀତି ଆପଣେଇଛି ।
ଗରିବ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଆମେ ରିଲିଫ୍ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ୟାକେଜ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଢାଂଚାଗତ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଥିବା ସୁଯୋଗର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିଛୁ । ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦକତା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଶିକ୍ଷା, ଶ୍ରମ ଓ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶାଳ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି । ଏକାଠି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପ୍ରାୟ ସବୁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିବ ।
ଶ୍ରମ ଓ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ପୁରୁଣା ଆଇନର ସଂସ୍କାରକୁ ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଭାଗିଦାରୀତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ସରକାରଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ନେଟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ତଥା ଆମର କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୱିନ୍-ୱିନ୍ ସ୍ଥିତି ଆଣିବ । ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଣାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ପୁନଶ୍ଚ ମାର୍ଜିତ କରିବ । ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଭାରତକୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଆସିବା ସମ୍ଭବପର ହେବ ।
ଶ୍ରମ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁ ଶ୍ରମ କୋଡ୍ କମିବ । ଏଗୁଡ଼ିକ ଉଭୟ କର୍ମଚାରୀ ଓ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ପୁନଶ୍ଚ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ।
କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ହେବ । ଏହା କେବଳ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ବିକଳ୍ପ ଦେବ ତାହା ନୁହେଁ, ବରଂ ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ସହାୟକ ହେବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଉନ୍ନତି ଓ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଅବଦାନ ରଖିପାରିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆପଣମାନେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାର୍ଟନର ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଭାରତ ।
ଯଦି ଆପଣମାନେ ନିର୍ମାଣ ବା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେ ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଭାରତ ।
ଯଦି ଆପଣ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗିତା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଭାରତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ-କାନାଡ଼ା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଆମର ଭାଗିଦାରୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ବହୁ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଆମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଲିଙ୍କେଜ୍ ଆମର ବହୁମୂଖୀ ସମ୍ପର୍କ ସହ ଅଙ୍ଗାଙ୍ଗୀ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ।
କାନାଡ଼ା ହେଉଛି ଭାରତର 20ତମ ବୃହତ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକ । 600ରୁ ଅଧିକ କାନାଡିଆନ୍ କମ୍ପାନି ଭାରତରେ ଉପସ୍ଥିତ । ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ କାନାଡିଆନ୍ ପେନସନ୍ ଫଣ୍ଡ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ 50 ବିଲିୟନ୍ ଡଲାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିଛି ।
ଯାହା ସଂଖ୍ୟାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତାହା ତୁଳନାରେ ବୋଧହୁଏ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଢେର ମଜବୁତ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହାଠୁ ଢେର ଅଧିକ ହାସଲ କରିପାରିବା ।
କାନାଡ଼ାରେ କେତେକ ବୃହତ ଓ ସବୁଠୁ ଅଭିଜ୍ଞ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶକ ରହିଛନ୍ତି । କାନାଡିଆନ୍ ପେନସନ୍ ଫଣ୍ଡ ପ୍ରଥମେ ଭାରତରେ ସିଧାସଳଖ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଭାରତର ରାଜପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଟେଲିକମ୍ ଓ ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଖୋଜି ପାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସର୍ମ୍ପସାରଣ ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ନୂଆ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଜୁଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଦୀର୍ଘବର୍ଷ ହେଲା ଥିବା କାନାଡିଆନ୍ ନିବେଶକମାନେ ମାନେ ହିଁ ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଆମ୍ବାସାଡର ।
ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତା, ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ବିବିଧକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଜନା, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆଣିବାର ସବୁଠୁ ବିଶ୍ୱମସନୀୟ ପ୍ରମାଣ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଜାଣିବାର ଫାଇଦା ମିଳିବ । ଏସବୁ ଶେଷରେ କାନାଡା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବଙ୍କ ସର୍ବବୃହତ ସ୍ଥାନ । ସେଠାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିବନି । ଆପଣମାନେ ସେଠାରେ ନିଜେ ନିଜ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସ୍ୱାଗତ ହେଲା ଭଳି ପାଇବେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ରଖିବାକୁ ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ପୁଣିଥରେ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s key note address at Invest India Confernce in Canada
08 OCT 2020 8:00PM by PIB Delhi
My dear friends,Namaste!
First of all, I would like to compliment Shri Prem Watsa for creating this forum. It is good to see so many investors and businesses of Canada here. I am glad you are being exposed o the tremendous investment and business opportunities in India.
Friends, there is one thing common to most people in the audience. It has people who take investment decisions. Decisions which assess risk. Decisions which predict return while making investment.
I want to ask you: What do you think about before investing in a country? Does the country have a vibrant democracy? Does the country have political stability? Does the country have investment and business friendly policies? Does the country have transparency in governance? Does the country have a skilled talent pool? Does the country have a large market? These are different questions, you may be asking.
The undisputed answer to all these questions is one:and that is India.
There is an opportunity for everyone- Institutional Investors, manufacturers, supporters of innovation ecosystems and infrastructure companies.There is an opportunity to invest, to set up units and to run businesses.There is an opportunity to partner with our private sector and with the governments.There is an opportunity to earn as well as learn, not only that as well as to lead, there is an opportunity to grow.
Friends, In the post-Covid world, you will often hear of various kinds of problems -Problems of manufacturing, problems of supply chains, problems of PPE, etc. Problems are natural.
However, India has not let those problems be.We showed resilience and emerged as a land of solutions.
We provided free food grain to 800 million people and free cooking gas to around 80 million families- and for a long time.Despite disrupted logistics, we were able to deliver money directly into bank accounts ofmore than 400 million farmers, women,poor and needy people within a matter of days.
This shows the strength of governance structures and systems that we have built over the last few years.
Friends, India is playing the role of the pharmacy to the world. We have provided medicine to around 150 countries so far during this pandemic.
During March-June of this year, our agricultural exports rose by 23%.This happened while the entire country was in a stringent lockdown.
Today, our manufacturing is running on full steam. Before the pandemic India hardly manufactured PPE kits.Today not only does India manufacture millions of PPE kits every month, it also exports them.
We are also committed to ramping up production.We want to help the entire world when it comes to vaccine production for Covid-19.
Friends, The India story is strong today and stronger tomorrow. Let me explain how.
Today, the FDI regime has been very well liberalized.We have created a friendly tax regime for Sovereign Wealth and Pension Funds.
We have undertaken significant reforms for developing a robust Bond market. We have come up with Incentive schemes for Champion sectors.
Schemes in sectors like in Pharma, Medical Devices and Electronics Manufacturing have already been in operation.We want to ensure high-level attention and effective hand-holding for investors. For this, a dedicated Empowered Group of Secretaries has been made.
We are proactively monetizingassets across sectors- Airports, Railways, Highways, Power Transmission lines, etc.Real Estate Investment Trusts and Infrastructure Investment Trusts have been fully enabled for monetization of both public and private assets
Friends, Today, India is undergoing a rapid change in mindsets as well as markets.Today, India has embarked on a journey of deregulation and decriminalization of various offences under the companies act.
India has risenfrom 81 to 48 in the Global Innovation Index rankings in the last 5 years.India has risen 142 to 63 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings in the last 5 years.The results of these improvements are there for everyone to see.India received around 70 Billion USD from Institutional Investors in a year and a half between January 2019 to July 2020. This is almost equal to that received in four years between 2013 and 2017.The continuing confidence of global investor community in India is seen by the fact that FDI into India went up by 20% in 2019 and, this when global FDI inflows fell by 1%.
India has already received over 20 Billion USD during the first 6 months of this year from across the globe.This is also the time when Covid-19 has been at peak globally.
The International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City is one of our major initiatives.Investors could utilize it as a preferred platform to transact globally.We have recently set-up a fully empowered unified regulator for it.
Friends,India has adopted a unique approach posed by the Covid-19 pandemic.
We have given relief and stimulus package for the poor and the small businesses.But we have also used this opportunity to undertake structural reforms.These reforms ensure more productivity and prosperity
India has undertaken a trinity of reforms in the field of education,labour and agriculture.Together, they impact almost every Indian.
India has ensured reforms of old laws in the field oflabour and agriculture.They ensure greater participation of the private sector while also strengthening the government’s safety nets.
These reforms will lead to a win-win situation for entrepreneurs as well as for our hard-working people.The reforms in the field of education will further harness the talent of our youth.These reforms have also set the stage for more foreign universities to be able to come to India.
The reforms in the labour laws greatly reduce the number oflabour codes. They are both employee and employer friendly and will further increase ease of doing business.
The reforms in the field of agriculture are far-reaching.They will not only give more choice to farmers but will boost exports.
These reforms will support our efforts to build an Aatmanirbhar Bharat or self-reliant India.By working towards self-reliance we seek to contribute to global good and prosperity.
Friends,
If you are looking to partner in the field of education, the place to be is India.
If you are looking to invest in manufacturing or services, the place to be is India.
If you are looking to collaborate in the field of agriculture, the place to be is India.
Friends,
India-Canada bilateral ties are driven by our shared democratic values and many common interests.The trade and investment linkages between us are integral to our multi-faceted relationship.
Canada is the 20th largest foreign investor in India. More than 600 Canadian companies have presence in India.I am told that Canadian Pension Funds have pledged around 50 billion USD as investment in India till now.
Our relationship is perhaps far stronger than what the numbers suggest.But that also means together, we can achieve much more.
Canada is home to some of the largest and most experienced infrastructure investors.Canadian Pension Funds were the first ones to start investing directly in India.Many of them have already discovered great opportunities in a range of areas like highways, airports, logistics, telecom and real estate.They are looking at expanding their presence and finding new areas to invest.Mature Canadian investors who have been in India for many years now can be our best brand ambassadors.
Their own experience,their plan to expand and diversify can be the most credible evidence for all of you to come here too.In addition, you have the benefit of knowing India well.After all, Canada has one of the largest Indian Diasporas in the world. There would be no barriers for you here. You would find yourself as welcome here as in your own country.
Thank you for inviting me to address this event.Thank you once again.