কেবিনেট
কলকাতা চহৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা চহৰ এলেকাসমূহৰ বাবে ইষ্ট ৱেষ্ট মেট্ৰ’ কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ বাবে সংশোধিত ব্যয়ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
১২ ষ্টেচন সংলগ্ন প্ৰকল্পটোৰ মুঠ ৰুট দৈৰ্ঘ্য-১৬.৬কি.মি.
প্ৰকল্পটো কলকাতা মেট্ৰ ৰেল কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে যি ৰেল মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ এক চিপিএছই
প্ৰকল্পটোৱে যাতায়াত উজু কৰিব, চহৰৰ সৈতে যোগাযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু দৈনিক লাখ লাখ যাত্ৰীয়ে এক সুবিধাজনক চলাচলৰ সুবিধা লাভ কৰিব
প্ৰকল্পটোৰ আনুমানিক সম্পূৰ্ণ ব্যয় হৈছে ৮৫৭৫ কোটি টকা আৰু ডিচেম্বৰ,২০২১ত কাম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে
07 OCT 2020 4:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত বহা কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি কলকাতা চহৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা চহৰ এলেকাসমূহৰ বাবে ইষ্ট ৱেষ্ট মেট্ৰ’ কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ বাবে সংশোধিত ব্যয়ত অনুমোদন জনাইছে।
ৰূপায়ণ ৰণনীতি আৰু লক্ষ্যঃ
প্ৰকল্পটো কলকাতা মেট্ৰ’ ৰেল কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে যি ৰেল মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ এক চিপিএছই।
ৰেল মন্ত্ৰালয়ৰ ৩২৬৮.২৭ কোটি টকা অংশ, গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ১১৪৮.৩১কোটি টকা অংশ আৰু জাপান আন্তৰ্জাতিক কৰ্প’ৰেশ্যন সংস্থা(জেআইচিএ)ৰ ৪১৫৮.৪০ কোটি টকা ঋণৰ সৈতে প্ৰকল্পটোৰ আনুমানিক সম্পূৰ্ণ ব্যয় হৈছে ৮৫৭৫ কোটি টকা।
৫ কি.মি. দৈৰ্ঘৰ এলিভেটেড কৰিডৰ ইতিমধ্যে ১৪.০২.২০২০তে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও ০৫.১০.২০২০ত ১.৬৭কি.মি. আৰম্ভ কৰা হৈছে।
সমগ্ৰ প্ৰকল্পটো ডিচেম্বৰ,২০২১ ত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱঃ
বৃহত্ প্ৰকল্পটোৰ জৰিয়তে পশ্চিমৰ হাওৰাৰ ঔদ্যোগিক চহৰ আৰু পূৱত চল্ট লেক চিটীৰ সৈতে কলকাতাৰ ব্যৱসায়িক জিলাখনৰ মাজত ৰাজহুৱা পৰিবহনৰ এক সুৰক্ষিত, সুগম আৰু আৰামদায়ক যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়াৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে। এই প্ৰকল্পটোৱে যান-জঁট হ্ৰাস কৰিব আৰু চহৰৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এক পৰিস্কাৰ চলাচলৰ সমাধান দিব। ইয়ে কলকাতা চহৰক এক অৰ্থনৈতিক,দক্ষ আৰু পৰিৱেশ উপযোগী পৰিবহনৰ সমাধান দিব। ইয়াৰ ফলত কলকাতা অঞ্চলৰ বিশাল পৰিবহন সমস্যাৰ উপশম ঘটিব যিয়ে পৰিবৰ্তিত সময় হ্ৰাস কৰি উত্পাদনশীলতা আৰু বিকাশ বৃদ্ধি কৰিব।
ইয়ে মেট্ৰ’, উপ-চহৰীয়া ৰেলৱে, ফেৰী আৰু বাছ পৰিবহনৰ দৰে একাধিক পৰিবহনৰ একত্ৰীকৰণ কৰিব। ইয়ে দৈনন্দিন যাত্ৰা কৰা লাখ লাখ যাত্ৰীক পৰিবহনৰ মসৃণ আৰু নিৰ্বাধ প্ৰণালী সুনিশ্চিত কৰিব।
প্ৰকল্পৰ লাভঃ
এক সুৰক্ষিত, দক্ষ আৰু পৰিৱেশ উপযোগী যাতায়াত ব্যৱস্থাৰে জনসাধাৰণক উপকৃত কৰা।
পৰিবহনৰ সময় হ্ৰাস
ইন্ধনৰ ৰাহি কৰা
পথৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত কেপেস্ক হ্ৰাস কৰা
প্ৰদূষণ আৰু দুৰ্ঘটনা হ্ৰাস কৰা
বৰ্দ্ধিত পৰিবহনমুখী বিকাশ(টিঅডি)
কৰিডৰত ভূমি বেংকৰ মূল্য বৃদ্ধি আৰু অতিৰিক্ত ৰাজহ সৃষ্টি কৰা
নিয়োগ সৃষ্টি
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু ‘লোকেল ফৰ ভোকেল’ৰ ভাৱনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা।
পৃষ্ঠভূমিঃ
কলকাতা ইষ্ট-ৱেষ্ট মেট্ৰ’ কৰিডৰ প্ৰকল্প হৈছে কলকাতা চহৰ আৰু আশে-পাশে থকা অঞ্চলসমূহৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প। প্ৰকল্পটোৱে যান-জঁট হ্ৰাস কৰিব আৰু দৈনিক লাখ লাখ যাত্ৰীসকলক এক পৰিস্কাৰ চলাচলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ই ৰেল আধাৰিত গণ দ্ৰুত পৰিবহন প্ৰণালীৰ যোগেৰে কলকাতা, হাওৰা আৰু চল্ট লেকলৈ বাধা-নিৰন্তৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়ে দক্ষ আৰু বাধা-নিৰন্তৰ পৰিবহন ইণ্টাৰচেঞ্জ হাব নিৰ্মাণ কৰি মেট্ৰ’, ৰেলৱে আৰু বাছ পৰিবহনৰ দৰে আন সকলো প্ৰকাৰ একত্ৰীকৰণ কৰিব। প্ৰকল্পটোত হুগলী নদীৰ তলৰ টানেলসহ ১৬.৬ কিলোমিটাৰ দীঘল মেট্ৰ’ ৰেলৱে কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে যি হৈছে যিকোনো মুখ্য নদীৰ লগতে হাওৰা ষ্টেচনৰ অধীনত ভাৰতৰ প্ৰথম পৰিবহন সুৰংগ যি ভাৰতৰ আটাইতকৈ গভীৰ মেট্ৰ’ ষ্টেচন।

Cabinet
Cabinet approves revised cost for Kolkata East West Metro Corridor Project for Kolkata City and surrounding urban areas
Total Route length of the project is - 16.6 km consisting of 12 stations
The project is being implemented by Kolkata Metro Rail Corporation Limited which is a CPSE under Ministry of Railways
The project will ease traffic congestion, enhance urban connectivityand provide a cleaner mobility solution to lakhs of daily commuters
Estimated completion cost of the project is - Rs. 8575 crore and target date of completion is December, 2021
07 OCT 2020 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the revised cost estimates for construction of Kolkata East West Corridor project as per realigned route.
Implementation Strategies & targets:
• The project will be implemented by Kolkata Metro Rail Corporation Limited which is a CPSE under Ministry of Railways.
• Estimated completion cost of the project is - Rs. 8575 crore with Ministry of Railway’s share as Rs.3268.27 crore, Ministry of Housing and Urban Affairs’ share as Rs.1148.31 crore and Japan International Cooperation Agency (JICA) loan of Rs.4158.40 crore.
• 5.3 Km long elevated corridor is already commissioned since 14.02.2020.
• Further 1.67 Km commissionedon 05.10.2020.
• The target date for completion of the entire project is December,2021.
Major Impact:
The mega project envisions creation of an efficient transit connectivity between business district of Kolkata with industrial city of Howrah in west and Salt Lake City in east through a safe, accessible and comfortable mode of public transport. The project will ease traffic congestion and provide a cleaner mobility solution for city dwellers. It will provide an economic, efficient and eco-friendly transit solution to the city of Kolkata. It will alleviate the massive transport problem of Kolkata area which will boost productivity and growth by reducing commuting time.
It will integrate multiple modes of transport like the Metro, Sub-urban Railways, ferry and bus transport by constructing interchange hubs. This will ensure smooth and seamless mode of transport to lakhs of daily commuters.
Project Benefits:
• Benefit to people by providing a safe, efficient and environment friendlytransport system.
• Reduction in commuting time.
• Reduced fuel consumption.
• Reduction in capex on road infrastructure
• Reduction in pollution and accident
• Enhanced Transit Oriented Development (TOD)
• Increase in value of land bank in the corridor and generate additional revenue
• Creation of jobs
• Incorporates the spirit of "Atmanirbhar Bharat" and "Vocal for Local".
Background:
The Kolkata East-West Metro Corridor Project is a crucial infrastructure project for sustainable development of Kolkata City and adjoining urban localities. The project will ease traffic congestion and provide a cleaner mobility solution to lakhs of daily commuters. It will provide seamless connectivity to Kolkata, Howrah and Salt Lake through Rail-based mass rapid Transit system. It will also integrate all other modes of transport like Metro, Railways and bus transport by constructing efficient and seamless transport interchange hubs. The project envisages construction of 16.6 Km long Metro Railway Corridor including tunnel below river Hooghly which is the 1st transportation tunnel in India under any major river as well as Howrah Station which is one of the deepest Metro stations in India.