মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা কোলকতা শহর অমসুং মনাক নকপদা লৈবা শহরগী মফমশিংগী ওইনা ইস্ত-ৱেস্ত মেত্রো-কোরিদোর প্রোজেক্তকীদমক্তা রিভাইজ তৌখ্রবা মমল অদুগী অয়াবা পীখ্রে
প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা রুৎকী অশাংবা অসি স্তেসন ১২ লৈবা কিলোমিতর ১৬.৬নি
মসিগী প্রোজেক্ত অসি রেল মন্ত্রালয়গী মনুংদা লৈবা সি.পি.এস.ই. ওইরিবা কোলকতা মেত্রো রেল কোর্পোরেসন লিমিতেদনা থবক পাংথোকহনগনি
প্রোজেক্ত অসিনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা লায়হল্লগনি, শহরশিংগী কনেক্তিভিতী হেনগৎহল্লগনি অমদি নুমিৎ খুদিংগী চৎলিবা মীওই লাক্ষ কয়াবু কোম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবা ফংহল্লগনি
প্রোজেক্ত অসিদা চংগনি হায়না পানখিবা অপুনবা মমল লুপা করোর ৮৫৭৫নি অমদি মসিগী থবক অসি দিসেম্বর ২০২১ফাওবদা লোয়শিন্নবগী পান্দম থমখ্রে
07 OCT 2020 4:26PM by PIB Imphal
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা অশেংবা রুৎকী মতুংইন্না কোলকতা ইস্ত-ৱেস্ত কোরিদোর প্রোজেক্ত অসিগী চংগনি হায়না পান্নবা মমলগী অয়াবা পীখ্রে।
লাল্লোংশিং অমদি পান্দমশিং থবক-পাংথোকহনবা:
- মসিগী প্রোজেক্ত অসি রেল মন্ত্রালয়গী মনুংদা লৈবা সি.পি.এস.ই. ওইরিবা কোলকতা মেত্রো রেল কোর্পোরেসন লিমিতেদনা থবক পাংথোকহনগনি
- প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবদা চংগদবা মমল অসি লুপা করোর ৮৫৭৫নি, মসিদা রেল মন্ত্রালয়না লুপা করোর ৩২৬৮.২৭, হাউসিং অমসুং অর্বান এফেয়র্সনা লুপা করোর ১১৪৮.৩১ অমদি জাপান ইন্তর্নেস্নেল কোর্পোরেসন এজেন্সী(জে.আই.সি.এ.)না লুপা করোর ৪১৫৮.৪০গী লোন ওইনা পুথোক্কনি।
- কি.মি. ৫-৩ শাংবা কোরিদোর অসি হান্নদগী হৌনা ১৪.০২.২০২০দগী চৎনবা হৌখ্রবনি।
- মখা তানা কি.মি. ১.৬৭ অসি ০৫.১০.২০২০দগী চৎনবা হৌখি।
- প্রোজেক্ত মপুং অসি দিসেম্বর ২০২১ ফাওবদা লোইশিন্নবগী পান্দম থম্লি।
অচৌবা শাফু:
মেগা প্রোজেক্ত অসিনা কোলকতাগী লল্লোন-ইতিক্কী শহরশিংগী মরক্তা নোংচুপ থংবদা হাওরাগী ইন্দস্ত্রীগী শহর অমসুং নোংপোকথংবদা সোল্ত লেক সিতীগী মরক্তা মীয়াম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবদা শোইনিংঙাই ওইরোইদবা, য়ৌবদা লায়বা অমদি নুংঙাইবা মওংগী অফবা ত্রা্জিৎ কনেক্তিভিতী অমা ফংহল্লগনি। প্রোজেক্ত অসিনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা মী লম্বি কোমহহল্লগনি অমদি শহরদা লৈরিবশিংগী ওইনা কোম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়াহল্লগনি। মসি কোলকতা শহরদা শেন্মিৎলোন, থবক তৌবগী মঙম অমদি অকোয়বগী ফীভমগা চুননা কোলকতা শহরদা চত্থোক-চৎশিন তৌবা ফংহল্লগনি। মসি কোলকতাগী মফমশিংদা চাউনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা খুদোংচাদবশিং অদু হন্থহন্দুনা মতম চংহন্দনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহল্লগনি অমদি চাউখৎহল্লগনি।
মসিনা পোৎশিং ওন্থোক-ওনশিন তৌনবগী মওং অসি শেম্বদগী মেত্রো, সব-অর্বান রেলৱেজ, হি হোনফম অমদি বসনচিংবা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী মওং অসি পুনশিন্নবগী মওং ওইনা ওইরগনি। মসিনা নুতিগী চৎলিবা মীওই লাক্ষ কয়াদা অপনবা লৈতনা অমদি অথিংবা লৈতবা মওংদা চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়াহল্লগনি।
প্রোজেক্ত অসিগী কান্নবশিং:
• শোই-ঙাম্লোইদবা, মঙম লৈবা অমদি অকোয়বগী ফীভমগা চুননা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী সিস্তেম অমা ফংহন্দুনা মীয়ামদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
• চৎপদা মতম চংবা হন্থহল্লগনি।
• থাও চংবা হন্থরগনি।
• লম্বিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চংবা চাদিং অদু হন্থহল্লগনি।
• মোইশিনবা অমদি লম্বিদা খুদোংথিবা থোকপা হন্থরগনি।
• ত্রাঞ্জিৎ ওরিএন্তেদ দিভেলপমেন্ত(তি.ও.দি.) হেনগৎহল্লগনি।
• কোরিদোরদা লমগী বেঙ্ককী ভেল্যু হেনগৎহল্লগনি অমদি অতোপ্পা রেভিন্যুশিং লৈহল্লক্লগনি।
• থবকশিং লৈহল্লক্লগনি।
• "আত্মনির্ভর ভারত " অমদি "ভোকেল ফোর লোকেল"গী ইথীল অসি য়াওহল্লগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
কোলকতা ইস্ত-ৱেস্ত মেত্রো কোরিদোর প্রোজেক্ত অসি কোলকতা শহর অমদি মনাক নকপদা লৈবা শহরশিং তুং-কোইনা চাউখৎহন্নবগী অরুবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্ত অমনি।
প্রোজেক্ত অসিনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা লায়হল্লগনি, শহরশিংগী কনেক্তিভিতী হেনগৎহল্লগনি অমদি নুমিৎ খুদিংগী চৎলিবা মীওই লাক্ষ কয়াবু কোম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবা ফংহল্লগনি
মসিনা কোলকতা, হাওরা অমদি সোল্ত লেক অসি রেলদা থুনা য়াংনা চৎপগী সিস্তেমদগী অপনবা লৈতবা কনেক্তিভিতী ফংহল্লগনি। মসিনা পোৎশিং ওন্থোক-ওনশিন তৌনবগী মওং অসি শেম্বদগী মেত্রো, সব-অর্বান রেলৱেজ, হি হোনফম অমদি বসনচিংবা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী মওং অসি পুনশিন্নবগী মওং ওইনা ওইরগনি। প্রোজেক্ত অসিদা অচৌবা তুরেলগী মখাদা লৈবা ভারতকী খ্বাইদগী চত্থোক-চৎশিন তৌনবা তন্নেল ওইবগা লোয়ননা ভারত্তা খ্বাইদগী লুবা মেত্রো স্তেসনশিংগী মনুংদা হাওরা স্তেসন অসিসু অমা ওইহনগদবা হুগলী তুরেলগী মখাদা কি.মি. ৬.৬ শাংবা মেত্রো রেলৱে কোরিদোর অমা শাবগী মিৎয়েং থম্লি।

Cabinet
Cabinet approves revised cost for Kolkata East West Metro Corridor Project for Kolkata City and surrounding urban areas
Total Route length of the project is - 16.6 km consisting of 12 stations
The project is being implemented by Kolkata Metro Rail Corporation Limited which is a CPSE under Ministry of Railways
The project will ease traffic congestion, enhance urban connectivityand provide a cleaner mobility solution to lakhs of daily commuters
Estimated completion cost of the project is - Rs. 8575 crore and target date of completion is December, 2021
07 OCT 2020 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the revised cost estimates for construction of Kolkata East West Corridor project as per realigned route.
Implementation Strategies & targets:
• The project will be implemented by Kolkata Metro Rail Corporation Limited which is a CPSE under Ministry of Railways.
• Estimated completion cost of the project is - Rs. 8575 crore with Ministry of Railway’s share as Rs.3268.27 crore, Ministry of Housing and Urban Affairs’ share as Rs.1148.31 crore and Japan International Cooperation Agency (JICA) loan of Rs.4158.40 crore.
• 5.3 Km long elevated corridor is already commissioned since 14.02.2020.
• Further 1.67 Km commissionedon 05.10.2020.
• The target date for completion of the entire project is December,2021.
Major Impact:
The mega project envisions creation of an efficient transit connectivity between business district of Kolkata with industrial city of Howrah in west and Salt Lake City in east through a safe, accessible and comfortable mode of public transport. The project will ease traffic congestion and provide a cleaner mobility solution for city dwellers. It will provide an economic, efficient and eco-friendly transit solution to the city of Kolkata. It will alleviate the massive transport problem of Kolkata area which will boost productivity and growth by reducing commuting time.
It will integrate multiple modes of transport like the Metro, Sub-urban Railways, ferry and bus transport by constructing interchange hubs. This will ensure smooth and seamless mode of transport to lakhs of daily commuters.
Project Benefits:
• Benefit to people by providing a safe, efficient and environment friendlytransport system.
• Reduction in commuting time.
• Reduced fuel consumption.
• Reduction in capex on road infrastructure
• Reduction in pollution and accident
• Enhanced Transit Oriented Development (TOD)
• Increase in value of land bank in the corridor and generate additional revenue
• Creation of jobs
• Incorporates the spirit of "Atmanirbhar Bharat" and "Vocal for Local".
Background:
The Kolkata East-West Metro Corridor Project is a crucial infrastructure project for sustainable development of Kolkata City and adjoining urban localities. The project will ease traffic congestion and provide a cleaner mobility solution to lakhs of daily commuters. It will provide seamless connectivity to Kolkata, Howrah and Salt Lake through Rail-based mass rapid Transit system. It will also integrate all other modes of transport like Metro, Railways and bus transport by constructing efficient and seamless transport interchange hubs. The project envisages construction of 16.6 Km long Metro Railway Corridor including tunnel below river Hooghly which is the 1st transportation tunnel in India under any major river as well as Howrah Station which is one of the deepest Metro stations in India.