শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেবিনেৎনা ‘নেচরেল গ্যাস মার্কেতিং রিফোর্মস’ অয়াবা পীখ্রে
07 OCT 2020 4:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চ্যের লৌদুনা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা ‘নেচরেল গ্যাস মার্কেইতিং রিফোর্মস’ অয়াবা পীখিবগা লোয়ননা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইনা শেন্মীৎলোন খুমাং চাউশিনহনবদা অচৌবা মাই পাকপা অমগা ওইরগনি। পোলিসী অসিগী পান্দমদি ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং খুমাং চাউশিল্লিবা প্রোসেস অমগী খুত্থাংদা গ্যাস প্রদ্যুসরশিংনা কৈথেলদা য়োনগদবা গ্যাসকী মার্কেৎ প্রাইস অদু খঙদোক্নবা স্তেন্দর্দ প্রোসিজর পীবা, গ্যাস য়োন্নবা বিদিং প্রোসেসতা শরুক য়ানবা এফিলিএৎশিংগী অয়াবা পীবা অমসুং প্রদক্সন সিয়রিং কন্ত্রেক্তশিংনা হান্না মমল লেপ্পগী নীংখা তম্বা পীখ্রবা ফিল্দ দিবেলপমেন্ত প্লানশিং (এফ.দি.পি.শিং)দা মার্কেতিংগী নীংখা তম্বা পীরি।
পোলিসী অসিগী পান্দমদি ই-বিদিংগী খুত্থাংদা কন্ত্রেক্তরনা মার্কেৎ প্রাইস খঙদোক্নবা য়োন্নবগী গাইদলাইনশিং থোক্তুনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং খুমাং চাউশিনগদবা মওং অমদা নেচরেল গ্যাস য়োন্নবা স্তেন্দর্দ প্রোসিজর ফংহনবনি।মসিনা তোঙান তোঙানবা কন্ত্রেক্তচ্যুএল রেজিমশিংদা অমসুং পোলিসিশিংদা চমম্নবা থোকতনবা অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস পুরক্নবা বিদিং প্রোসেস্তা য়ুনিফোর্ম ওইহনবা ঙমগনি।
পোলিসী অসিনা ওপন, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ইলেক্ত্রোনিক বিদিং অসি য়েংলগা বিদিং প্রোসেস্তা এফিলিএৎ তৌরবা কম্পনীশিং শরুক য়াবা য়ান্নবা অয়াবসু পীরি। মসিনা গ্যাসকী মার্কেতিংদা কান্নহল্লগনি অমসুং চাংদম্নবা হেগৎহল্লগনি। অদুম ওইনমক এফিলিএৎ তৌবা খক্তনা শরুক য়ারকপা অমসুং অতোপ্পা বিদরশিং য়াওদ্রবদি অমুক হন্না বিদিং তৌগনি।
পোলিসী অসিনা প্রদক্সন সিয়রিং কন্ত্রেক্তশিংনা হান্না মমল লেপ্পগী নীংখা তম্বা পীখ্রবা ব্লোকশিংগী ফিল্দ দিবেলপমেন্ত প্লানশিং (এফ.দি.পি.শিং)দা মার্কেতিংগী নীংখা তম্বাসু পীরি।
অওনবশিং অসি হৌখিবা চহি কয়া অসিদা সরকারনা মথং-মথং চাউনা অওনবশিং পুরকখিবা অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখি। গ্যাস সেক্তরদা পুরক্লিবা অওনবশিং অসিনা মখাদা পীরি লমশিং অসিগী শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরমশিংদা মখা তানা খুমাং চাউশিনহনগনি:
• প্রদক্সন, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং নেচরেল গ্যাস মার্কেতিংগী অপুনবা ইকো-সিস্তেমগী পোলিসীশিং অসি ইজ ওফ দুইং বিজিনেসতা মীৎয়েং থমদুনা হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইহল্লগনি।
নেচরেল গ্যাসকী দোমেস্তিক প্রদক্সন অমসুং ইম্পোর্ত তৌদুনা মীপাল তাংবা হন্থহন্দুনা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা থৌগৎতুনা আত্মানির্ভন ভারতগীদমক অওনবশিং অসিনা অচৌবা কান্নবা অমা ওইরগনি।
অওনবশিং অসিনা ইনবেস্তমেন্তশিং হেন্না তৌহন্দুনা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মীৎলোন অসি খুমাং চাউশিনহনবদা অতোপ্পা অচৌবা মাই পাকপা অমা ওইরগনি।
• গ্যাস পুথোকপা শীজিন্নবা হেনগৎলকপনা মহৌশাগী ফীভম ফগৎহনবদা মতেং পাংলগনি।
• মসিগী অওনবশিং অসিনা এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা গ্যাস শিজিন্নরিবা সেওক্তরশিংদা ইম্প্লোইমেন্তকী খুদোংচাবশিং ফংহনবদসু মতেং পাংগনি।
• দোমেস্তিক্কী ওইবা পোত্থোকশিং অসি শহরগী গ্যাস য়েন্থোকপা অমসুং মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিংগুম্বা দাউনস্ত্রীম ইন্দস্ত্রীশিংদা মখাতানা ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি।
সরকারনা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসতা মীৎয়েং চংদুনা ইনবেস্তমেন্ত লাইথোকহন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা অপস্ত্রীম সেক্তরদা অচৌবা অহোংবশিং পুরকখ্রে। ইনভেস্তর দ্রিবন এক্রিএজ ওক্সন প্রোসেস ওইরিবা ওপন এক্রিএজ লাইসেন্সিং পোলিসী (ও.এ.এল.পি.)না লৈবাক অসিদা সবতেন্সিএল এক্রিএজ হেনগৎহনখ্রে। ২০১০ অমসুং ২০১৭গী মরক্তা ব্লোক অমত্তা এলোকেৎ তৌদবনা মরম ওইদুনা দোমেস্তিক প্রদক্সন্দা মতম কুইনা চৎনবা হোৎনবদা অৱাবা মায়োক্নখি। ২০১৭দগী এক্সপ্লোরেসন ব্লোক ১০৫কী মনুংদা এরিয়া স্ক্যের.কে.এম. লাখ ১.৬তগী হেন্না এলোকেৎ তৌখ্রে। মসিনা দোমেস্তিক্কী ওইবা পোত্থোকশিং মতম কুইনা চৎহনবদা মতেং পাংলগনি।
সরকারনা গ্যাস সেক্তরদা অওনবা মথং মথং পুরকখ্রে অমসুং মসিগী ফল ওইনা নোংপোক থংবা সমুদ্র তোর্বান্দা লুপা করোর ৭০,০০০তগী হেন্না ইনবেস্ত তৌখি। নোংপোক থংবা সমুদ্র তোর্বান্দগী পুথোকপা গ্যাসনা লৈবাক অসিগী লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা ইনর্জীগী মথৌ তাবা অসি কোকহন্দুনা আত্মা নির্ভর ভারত অমা পুরকপদা মতেং পাংলগনি।
ফেব্রুৱারী ২০১৯দা, সরকারনা অপস্ত্রীম সেক্তরদা অচৌবা অহোংবশিং ইম্প্লিমেন্ত তৌদুনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবদা মীয়েং চংদুনা পেরাদাইমদা অহোংবশিং পুরকখ্রে। ও.এ.এল.পি. রাউন্দশিংগী মখাদা এক্রিএজ অসি কেত II অমসুং কেত III বেসিনশিং খক্তগী ৱার্ক প্রোগ্রামশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা এলোকেৎ তৌগনি।
দোমেস্তিক গ্যাস প্রদক্সনগী মার্কেতিং অমসুং মমল লেপ্পগী মনিংতম্বা মপুংফানা লৈ। ২০১৯গী ফেব্রুৱারী ২৮কী মতুংদা এপ্রুব তৌখিবা দিস্কবরী অমসুং ফিল্দ দিবেলপমেন্ত প্লান খুদিংমক্কী মার্কেতিং অমসুং মমল লেপ্পগী মনিংতম্বা মপুংফানা লৈ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves ‘Natural Gas Marketing Reforms’
07 OCT 2020 4:27PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved ‘Natural Gas Marketing Reforms’, taking another significant step to move towards gas based economy. The objective of the policy is to prescribe standard procedure to discover market price of gas to be sold in the market by gas producers, through a transparent and competitive process, permit Affiliates to participate in bidding process for sale of gas and allow marketing freedom to certain Field Development Plans (FDPs) where Production Sharing Contracts already provide pricing freedom.
The policy aims to provide standard procedure for sale of natural gas in a transparent and competitive manner to discover market price by issuing guidelines for sale by contractor through e-bidding. This will bring uniformity in the bidding process across the various contractual regimes and policies to avoid ambiguity and contribute towards ease of doing business.
The policy has also permitted Affiliate companies to participate in the bidding process in view of the open, transparent and electronic bidding. This will facilitate and promote more competition in marketing of gas. However, rebidding will have to be done in case only affiliates participate, and there are no other bidders.
The policy will also grant marketing freedom to the Field Development Plans (FDPs) of those Blocks in which Production Sharing Contracts already provide pricing freedom.
These reforms will build on a series of transformative reforms rolled out by the Government in last several years. These reforms in gas sector will further deepen and spur the economic activities in the following areas:
• The whole eco-system of policies relating to production, infrastructure and marketing of natural gas has been made more transparent with a focus on ease of doing business.
• These reforms will prove very significant for Atmanirbhar Bharat by encouraging investments in the domestic production of natural gas and reducing import dependence.
• These reforms will prove to be another milestone in moving towards a gas based economy by encouraging investments.
• The increased gas production consumption will help in improvement of environment.
• These reforms will also help in creating employment opportunities in the gas consuming sectors including MSMEs.
• The domestic production will further help in increasing investment in the downstream industries such as City Gas Distribution and related industries.
The Government has taken transformative reforms in the upstream sector with a view to make investment easier focusing on ease of doing business. The Open Acreage Licensing Policy (OALP) which is investor driven acreage auction process, has increased substantial acreages in the country. No blocks were allocated between 2010 and 2017 which has impacted the long term viability of the domestic production. Since 2017 more than 1.6 lakh sq.km area under 105 exploration blocks have been allocated. This will ensure sustainability of the domestic production in long run.
Government brought a series of reforms in Gas sector and as a result investment of more than Rs. 70,000 crore is being made in the East coast. Gas production from East coast will contribute to Atmanirbhar Bharat by meeting increasing energy needs of the country.
In February 2019, Government implemented major reforms in upstream sector and brought paradigm shift by focusing on production maximization. Acreages under OALP rounds are being allocated based on work programme only in Cat II and Cat III basins.
The domestic gas production has complete marketing and pricing freedom. All discoveries and field development plans approved after 28 Feb, 2019 have complete market and pricing freedom.