Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves ‘Natural Gas Marketing Reforms’
07 OCT 2020 4:27PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved ‘Natural Gas Marketing Reforms’, taking another significant step to move towards gas based economy. The objective of the policy is to prescribe standard procedure to discover market price of gas to be sold in the market by gas producers, through a transparent and competitive process, permit Affiliates to participate in bidding process for sale of gas and allow marketing freedom to certain Field Development Plans (FDPs) where Production Sharing Contracts already provide pricing freedom.
The policy aims to provide standard procedure for sale of natural gas in a transparent and competitive manner to discover market price by issuing guidelines for sale by contractor through e-bidding. This will bring uniformity in the bidding process across the various contractual regimes and policies to avoid ambiguity and contribute towards ease of doing business.
The policy has also permitted Affiliate companies to participate in the bidding process in view of the open, transparent and electronic bidding. This will facilitate and promote more competition in marketing of gas. However, rebidding will have to be done in case only affiliates participate, and there are no other bidders.
The policy will also grant marketing freedom to the Field Development Plans (FDPs) of those Blocks in which Production Sharing Contracts already provide pricing freedom.
These reforms will build on a series of transformative reforms rolled out by the Government in last several years. These reforms in gas sector will further deepen and spur the economic activities in the following areas:
• The whole eco-system of policies relating to production, infrastructure and marketing of natural gas has been made more transparent with a focus on ease of doing business.
• These reforms will prove very significant for Atmanirbhar Bharat by encouraging investments in the domestic production of natural gas and reducing import dependence.
• These reforms will prove to be another milestone in moving towards a gas based economy by encouraging investments.
• The increased gas production consumption will help in improvement of environment.
• These reforms will also help in creating employment opportunities in the gas consuming sectors including MSMEs.
• The domestic production will further help in increasing investment in the downstream industries such as City Gas Distribution and related industries.
The Government has taken transformative reforms in the upstream sector with a view to make investment easier focusing on ease of doing business. The Open Acreage Licensing Policy (OALP) which is investor driven acreage auction process, has increased substantial acreages in the country. No blocks were allocated between 2010 and 2017 which has impacted the long term viability of the domestic production. Since 2017 more than 1.6 lakh sq.km area under 105 exploration blocks have been allocated. This will ensure sustainability of the domestic production in long run.
Government brought a series of reforms in Gas sector and as a result investment of more than Rs. 70,000 crore is being made in the East coast. Gas production from East coast will contribute to Atmanirbhar Bharat by meeting increasing energy needs of the country.
In February 2019, Government implemented major reforms in upstream sector and brought paradigm shift by focusing on production maximization. Acreages under OALP rounds are being allocated based on work programme only in Cat II and Cat III basins.
The domestic gas production has complete marketing and pricing freedom. All discoveries and field development plans approved after 28 Feb, 2019 have complete market and pricing freedom.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
“ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ବିପଣନରେ ସଂସ୍କାର” ନୀତିକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମଞ୍ଜୁରି
07 OCT 2020 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ବିପଣନ ସଂସ୍କାରନୀତି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ବାଷ୍ପ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ପ୍ରୟାସରେ ଏହା ଆଉ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଏହି ନୀତିର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିତରଣ କରାଯାଉଥିବା ଗ୍ୟାସ ମୂଲ୍ୟର ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ଼ ବିଧି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ଯାହାକି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଆଧାରରେ ସଂପାଦନ କରାଯିବ । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବାଷ୍ପ ବିକ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏଥି ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ କେତେକ କ୍ଷେତ ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ବିତରଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯେଉଁଠାରେ କି ଉତ୍ପାଦନ ବଣ୍ଟନ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ପୂର୍ବରୁ ମୂଲ୍ୟାୟନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇସାରିଛି ।
ଏହି ନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ବିକ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ଼ ବିଧି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଘଟାଇବା ଯାହାକି ସ୍ୱଚ୍ଛ ତଥା ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଆଧାରରେ କରାଯିବ । ଏଥି ନିମନ୍ତେ ଏକ ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ଖୋଜି ବାହାର କରାଯିବ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଇ-ବିଡ଼ିଂ ମାଧ୍ୟମରେ କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ବିକ୍ରୟ ସକାଶେ ନିୟମାବଳୀ ଜାରି କରାଯିବ । ଏହ ବିଭିନ୍ନ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ନିମନ୍ତେ ନିଲାମୀ ପ୍ରକିୟା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନତା ଆଣିବ । ଫଳରେ ଏଥିରେ ଥିବା ଅସମାନତାକୁ ଏଡ଼ାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡ଼ୁଇଂ ବିଜିନେସ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପକାରସିଦ୍ଧ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ନୀତି ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗୀ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ନିଲାମୀ ବିଧିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହାକି ମୁକ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍‌ ନିଲାମୀ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବାଷ୍ୱ ବିପଣନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ । ତେବେ, ଯେଉଁ ସହଯୋଗୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୁନଃ ନିଲାମୀ କରାଯିବ ଏବଂ ସେଥିରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ନିଲାମଧାରୀ ରହିବେନାହିଁ ।
ଏହି ନୀତି କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ଯୋଜନାକୁ ସେହିସବୁ ବ୍ଲକ୍‌ ନିଲାମୀରେ ଅଧିକ ମାର୍କେଟିଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯେଉଁଠାରେ ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଜନ ରାଜିନାମାରେ ଏବେସୁଦ୍ଧା ମୂଲ୍ୟାୟନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ସେହିସବୁ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସଂସ୍କାରର ଏକ ସିରିଜ୍‌ ଅଣାଯାଇପାରିଛି । ଗ୍ୟାସ ସେକ୍ଟରରେ ସେହିସବୁ ସଂସ୍କାର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ:
• ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ମାର୍କେଟିଂ ନିମନ୍ତେ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ନୀତିଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବାତାବରଣକୁ ଅତି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିପାରିବ ଏବଂ ସେଥିରେ ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବ ।
• ସେହିସବୁ ସଂସ୍କାର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଅତି ମାତ୍ରାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ଯଦ୍ୱାରା ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏହା ବିଦେଶରୁ ଆମାଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ।
• ଏଭଳି ସଂସ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ହେତୁ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଦିଗରେ ଏହା ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ ।
• ଅଧିକ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବହାର ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
• ଏଭଳି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଗ୍ୟାସ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ସେକ୍ଟର ଯେଉଁଥିରେ କି ଏମଏସଏମଇ ସାମିଲ ସେଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
• ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ ଏବଂ ତତ୍‌ ସଂପର୍କୀତ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ଭଳି ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରୀମ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ସରକାର ଏବେ ଅପ୍‌ଷ୍ଟ୍ରୀମ୍‌ ସେକ୍ଟରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି । ନିବେଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡ଼ୁଇଂ ବିଜିନେସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ ହେଉଛି ଏହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଓପନ୍‌ ଏକରେଜ୍‌ ଲାଇସେନ୍ସିଂ ପଲିସି ଯାହାକି ନିବେଶକ ପରିଚାଳିତ ଏକରେଜ୍‌ ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ତାହା ଏବେ ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ଏକରେଜ୍‌ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତେବେ 2010 ଠାରୁ 2017 ମସିହା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ବ୍ଲକ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇ ନଥିଲା ଯଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା । 2017 ମସିହା ଠାରୁ 1.6 ଲକ୍ଷ ବର୍ଗକିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହାକି 105ଟି ଅନୁସନ୍ଧାନ ବ୍ଲକ ଅଧୀନରେ ଆସୁଛି, ସେସବୁ ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇସାରିଛି । ଏହା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ସରକାର ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରେ 70,000 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରୁ ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
2019 ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ସରକାର ଅପ୍‌ଷ୍ଟ୍ରୀମ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ଘଟାଇଥିଲେ ଏବଂ ତାହା ସର୍ବାଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା । ଓଏଲଏପି ରାଉଣ୍ଡ ଅଧୀନରେ ଏକରେଜ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଧାରିତ ଏବଂ ତାହା କେବଳ କ୍ୟାଟ-2 ଏବଂ କ୍ୟାଟ-3 ବେସିନରେ ହିଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ଘରୋଇ ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍କେଟିଂ ଓ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । 2019 ମସିହା ଫେବୃଆରୀ 28 ତାରିଖ ପରେ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାୟନ ସ୍ୱାଧୀନତା ରହିଛି ।