ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଏସଓପି ଜାରି କଲେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର
● 50% ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହ ସିନେମା ହଲ୍ ଖୋଲିବାକୁ ଅନୁମତି
06 OCT 2020 11:59AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଆଜି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମାନକ ସଞ୍ଚାଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟା (ଏସଓପି) ଜାରି କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ସହ ଆଲୋଚନା ପରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପୂର୍ବରୁ ନିଆଯିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରତିଷେଧକ ମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଏହି ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଏସଓପି ଜାରି କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିଷ୍ପତ୍ତି କ୍ରମେ ଅକ୍ଟୋବର 15 ତାରିଖରୁ ସିନେମା ହଲ ଗୁଡ଼ିକ ଖୋଲା ଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ନିୟମାବଳୀର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ନିୟମ, ଯଥା; ସମସ୍ତ ଦର୍ଶକ/ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଥର୍ମାଲ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ଯଥେଷ୍ଟ ଶାରିରୀକ ଦୂରତ୍ୱ, ମୁହଁ ଘୋଡ଼ାଇବା/ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା, କ୍ରମାଗତ ହାତ ଧୋଇବା, ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଇତ୍ୟାଦି ଏବଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବହାରିକ ନିୟମ ପାଳନ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ନିୟମ ଆଧାରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଶାରିରୀକ ଦୂରତ୍ୱ, ଧାଡ଼ି କରି ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନ, ସାନିଟାଇଜେସନ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଅତି କମ୍ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା । ମୋଟ ଦର୍ଶକ କ୍ଷମତାର 50% ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ । ମଲ୍ଟିପ୍ଲେକ୍ସରେ ସୋ ସମୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ ଯେପରିକି ଭିଡ଼ ହେବନାହିଁ । ହଲରେ ତାପମାତ୍ରା 24ରୁ 30 ଡିଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ ରଖାଯିବ ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବେଳେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏସଓପି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କିମ୍ବା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଗଲେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣୀୟ ହୋଇପାରିବ ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏକ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହାକି ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜାରି ରଖିବା ସହ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର 2020 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 30 ତାରିଖର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁସାରେ, ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରାକି କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍ ବାହାରେ 2020 ଅକ୍ଟୋବର 15ରୁ 50% ଦର୍ଶକ କ୍ଷମତା ସହ ସିନେମା/ ଥିଏଟର/ମଲ୍ଟିପ୍ଲେକ୍ସ ଗୁଡ଼ିକ ଖୋଲାଯାଇପାରିବ ।

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Prakash Javadekar releases SOP for film exhibition
Cinema halls allowed to open with 50% seating capacity
06 OCT 2020 11:59AM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Prakash Javadekar released the Standard Operating Procedures (SOP)for film exhibition here today. The SOP on preventive measures for Exhibition of Films has been prepared in consultation with the Ministry of Health & Family Welfare.
Releasing the SOP, the Minister said that as per decision of Ministry of Home Affairs, cinema halls will reopen from 15th October, 2020 and to that end Ministry of I&B has prepared this SOP.
The highlights of the guiding principles include the general principles which have been given by the Ministry of Health & Family Welfare including thermal screening of all visitors/ staffs, adequate physical distancing, use of face covers/ masks, frequent hand washing, provision of hand sanitizers etc. and respiratory etiquettes specifically with regard to the exhibition of films. The Ministry has formulated the general SOPs taking into consideration international practices notified in the sector including physical distancing, entry and exit with designated queue markers, sanitization, safety of staff, contact minimization. The seating arrangements shall be restricted to 50 percent of the seating capacity. Multiplex show timings shall be staggered, so as to not have overlap of show timings. Temperature setting shall be in the range of 24°- 30°c.
The Guiding principle and SOP may be usedby all States and other stake holders and State Governments while resuming Exhibition of Films.
Exhibition of Films is a major economic activity that has contributed immensely to the GDP of our country. Given the current COVID – 19 Pandemic, it is crucial that various stake holders involved in activities of Exhibition of Films take suitable measures to restrict the transmission of the pandemic, while at the same time resuming/ conduction their operations and activities.
Ministry of Home Affairs’ vide order dated 30th September, 2020 has inter alia issued guidelines for reopening of Cinemas/ theatres/ multiplex with upto 50% of their seating capacity, in areas outside the Containment Zones only with effect from 15th October, 2020.
The detailed release can be found at the below link:
https://mib.gov.in/sites/default/files/SOP%20for%20exhibition%20of%20films.pdf