সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
লাইরিক তম্নবা মচাকশিং ভারতকী সাইন লেঙ্গোইজদা ওন্থোক্নবা আই.এস.এল.আর.তি.সি অমসুং এন.সি.ই.আর.তি.সিগী মরক্তা পুৱারি ওইরবা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে
06 OCT 2020 4:44PM by PIB Imphal
লাইরিক তম্নবা মচাকশিং তাবগী শক্তি ৱাৎলবা অঙাংশিংনা শীজিন্নবা ঙম্নবা ভারতকী সাইন লেঙ্গোইজশিংদা ওন্থোক্নবা ঙসি ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তর-আই.এস.এল.আর.তি.সি(সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী নেসনেল ইন্সতিতুৎ অমা) অমসুং এন.সি.ই.আর.তিগী মরক্তা পুৱারি ওইরবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরসতেন্দিং(এম ও য়ু) অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। ভর্চুএল ওইনা এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনবা অদুদা সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী মিনিস্তর দোক্তর থাৱারচান্দ গেহলোত; য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়াল নিসানক; দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী সেক্রেতরি শ্রীমতি শকুন্তলা দোলে গামলিন, ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি(এস ই অমসুং এল) শ্রীমতি অনিতা করৱাল, দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী জোইন্ত সেক্রেতরি অমসুং আই.এস.এল.আর.তি.সিগী দিরেক্তর দোক্তর প্রবোধ সেথ অমসুং এন.সি.ই.আর.তিগী দিরেক্তর রুসিকেস সেনাপতি শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা দোক্তর থাৱারচান্দনা হায়খি পুৱারি ওইরবা এম.ও.য়ু অসিনা এন.সি. ই.আর.তিগী তম্নবা লাইরিকশিং ইন্দিয়ান সাইন্ত লেঙ্গোইজ(আই এস এল)দা ওন্থোক্তুনা না পংলবা অঙাংশিং সাইন লেঙ্গোইজগী লাইরিকশিং শীজিন্নবা ফংলগনি অমসুং মসি তাবগী শক্তি ৱাৎলবা মহৈরোইশিং, ওজাশিং, ওজাশিং ত্রেনিং পীরবা ওজাশিং, মমা-মপাশিংশিং য়াম্না কান্নরগনি। এম.ও.য়ু অসিগী মতুংদা, এন.সি.ই.আর.তিগী লাইরিকশিং ভারতকী সাইন লেঙ্গোইজদা ফংলগনি হায়বদি ভারতকী নোংপোক নৎত্রগা নোংচুপ নৎত্রগা অৱাং নৎত্রগা খাদা লৈরিবা না পংলবা মহৈরোইশিংনা চপ মান্নবা লোল হায়বদি ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজদা মখোয়না এন.সি.ই.আর.তিগী লাইরিক পাবা ফংলগনি। ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজনা খেন্নবশিংগী মরক্তা লৈরিবা অপুনবগী শক্তম অমা উৎলে অমসুং মসিনা খুৎশিংগী মতেংনা অমসুং মিৎতা উহন্দুনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী তাবগী শক্তি ৱাৎলবশিং অমতা ওইনা পুনশিল্লে।
শ্রী গেহলোতনা হায়খি মসিগী এম.ও.য়ু অসি রাইতস ওফ পর্সনস ৱিদ দিসএবিলিতিস এক্ত, ২০১৬ অমসুং নিউ ইজুকেস পোলিসি, ২০২০গী পান্দমশিং ফংনবা খোঙথাং অমনি। মসিগী এম.ও.য়ু অসিগী শরুক অমা ওইনা, এন.সি.ই.আর.তিগী তম্নবা লাইরিকশিং, ওজাশিংগী হেন্দবুকশিং অমসুং অতোপ্পা অহেনবা লাইরিকশিং অমসুং হিন্দি অমসুং ইংলিস মেদিয়মগী ক্লাস ১-দগী ক্লাস ১২ ফাওবগী সবজেক পুম্নমক দিজিতেল ওইনা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজদা ওন্থোক্কনি।
ঙসি এন.সি.ই.আর.তিগী ৬০সুবা মপোক নুমিৎতা ইন্সতিতুৎ অসি থাগৎলদুনা ইজুকেসন মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়ালনা হায়খি অনৌবা ইজুকেস পোলিসি ২০২০গী মতুংইন্না এন.সি.ই.আর.তিগী লাইরিকশিং ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজদা ওন্থোক্নবা এন.সি.ই.আর.তি অমসুং আই.এস.এল.আর.তি.সি অনিগী মরক্তা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনবনি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা লৈবাক অসিগী দিবয়াংজনশিং য়াইফনবা সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিনা শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং পাংথোকখ্রে অমসুং মাইপাকপগী অনৌবা রেকোর্দ কয়া থমখ্রে। মসিগী এম.ও.য়ু অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা না পংলবা অঙাংশিং থৌনা হাপ্লগনি। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি ২০২০ অসি পুম্নমক কোনশিনবা অমনি অমসুং মসিগী ঐখোয়গী লৈবাক অহোংবা পুরক্কনি।
শ্রীমতি শকুন্তলা দি.গামলিন্না হায়খি অঙাং ওইরিঙৈ মতমদা অঙাংশিংগী ৱাখল খন্নবগী লৌশিং শেমগৎলকপা মতমনি অমসুং মখোয়না তম্নবা দরকার ওইবা লাইরিকশিং ফংহনবা অসি য়াম্না দরকার ওই। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, না পংলবা অঙাংশিং ৱা ঙাংবা তারগা নৎত্রগা অইবা ওইনা তাকপী-তম্বীরি অদুবু মসিগী এম.ও.য়ু অসিগী মতুংদা মখোয়না ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজগী খুৎথাংদা তম্লগনি। মসিগী মখোয়গী লোন খঙবা হেনগৎহনবতা নত্তনা কন্সেপশিং খঙবা হেনগৎহল্লগনি। য়ুনিসেফকী “খুদিংমক্তা দিজিতেল তেক্সবুকশিং ফংহনবা” থৌরাংগী মখাদা মসিগী এম.ও.য়ু অসি খুৎয়েক পীনবনি অমসুং মসি অচৌবা ৱারেপ অমনি।
শ্রীমতি অনিতা করৱালনা হায়খি অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি ২০২০ অসি লোল কয়াদা লাইরিক তম্বীবদা য়ুম্ফম ওইরি। হৌজিক এন.সি.ই.আর.তিনা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী মখাদা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজগী সাইন লেঙ্গোইজ মোদুল অমা শেমগৎলগনি। সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী লাইরিকশিং ভারতকী সাইন লেঙ্গোইজদা ওন্থোক্নবা মসিগী পুৱারি ওইরবা এম.ও.য়ু অসি খুৎয়েক পীনবা অমসুং এন.সি.ই.আর.তিগী ৬০সুবা মপোক নুমিৎকীদমক মহাক্না থাগৎখি।
ঙসি ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তর-আই.এস.এল.আর.তি.সি(সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী নেসনেল ইন্সতিতুৎ অমা)অসি ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ শীজিন্নবা, তাকপী-তম্বীবা অমসুং থিজনবগী মতাংদা মীওই কয়া ত্রেনিং পীনবা লৈরিবা মনিংতম্বা ইন্সতিতুৎ অমনি। এন.সি.ই.আর.তি অসি ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা মনিংতম্বা স্কুল ইজুকেসনগী ফিবম ফগৎহন্নবা লৈবা ইন্সতিতুৎ অমনি অমসুং মসিনা মহৈরোইশিংগী তম্নবা লাইরিকশিং, অহেনবা লাইরিকশিং, নিউজলেত্তরশিং, চেফোঙশিং, দিজিতেলগী মচাকশিং, লাইরিক তম্বীবগী তেক্নিকশিং পুথোক্লি অমসুং মী খুদিংমক লাইরিক হৈহনবা হায়বা পান্দম অদু ফংনবা মাংজিল থাদুনা থবক পায়খৎলিবা এজেন্সি অমনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Historic MoU Signed between ISLRTC and NCERT for Converting Educational Materials in to Indian Sign Language
06 OCT 2020 4:44PM by PIB Delhi
A historic Memorandum of Understanding (MoU) was signed today between Indian Sign Language Research and Training Center-ISLRTC (a National Institute of DEPwD, Ministry of Social Justice and Empowerment) and NCERT (a National Institute of Ministry of Education) to make education materials accessible for Deaf children in their preferred format of communication viz Indian Sign Language. This MoU was signed in the virtual presence of Dr. Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment; Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, Union Minister for Education; Smt Shakuntala Doley Gamlin, Secretary, DEPwD and Smt. Anita Karwal, Secretary (SE&L), Ministry of Education. Dr. Prabodh Seth, Joint Secretary, DEPwD & Director, ISLRTC and Prof. Hrushikesh Senapathy, Director, NCERT signed the MoU from the respective institutes.
Addressing on the occasion, Dr. Thaawarchand Gehlot said that the signing of this MoU is a historic step as availability of NCERT textbooks in Indian Sign Language (ISL) will ensure that Hearing Impaired children can also now access educational resources in Indian Sign Language and it will be a useful and much needed resource for Hearing Impaired students, teachers, teacher educators, parents and the Hearing Impaired community, which in turn will have a huge impact on the education of Hearing Impaired children in the country. After this MoU, NCERT educational books and materials will be available in Indian Sign Language which is same all over India, which means all hearing impaired students of India whether from East or West or North or South, they all will read NCERT books in a single language i.e. Indian Sign Language. Indian Sign Language denotes Unity in Diversity which is explained through Hands and understood through Eyes and it connects all hearing impaired people of our country all together.
Shri Gehlot said that this MoU is a step towards achieving common goal of fulfilling needs of Rights of Persons with Disabilities (RPWD) Act, 2016 and New Education Policy, 2020. As part of this MoU, educational print materials such as NCERT Textbooks, Teachers Handbook and other Supplementary materials and resources of Class I-XII of all subjects of both Hindi and English Medium will be converted into Indian Sign Language in Digital format.
Shri Ramesh Pokhariyal ‘Nishank’ in his address congratulated NCERT on its 60th Foundation Day today and said that signing of MoU between NCERT and ISLRTC for converting NCERT educational materials in to Indian sign language ensures educational standardization of Indian Sign Language as mandated in the New Education Policy (NEP), 2020. He said that DEPwD under Ministry of Social Justice and Empowerment has done remarkable works for the welfare and upliftment of Divyangjan in the country for the past 6 years and many new records have also been made on its achievements. Definitely this MoU will empower the hearing impaired children in our country. He hoped that New Education Policy, 2020 is an inclusive one and will transform our country.
Smt. Shakuntala D. Gamlin in her address said that in the childhood days, the cognitive skills of children are developed and it is very necessary to provide them educational material as per their learning needs. So far, hearing impaired children used to study only through verbal or written medium but after signing of this MoU, they can study through single Indian Sign Language also. It will not only enhance their vocabulary but also enhance their capabilities to understand concepts. Signing of this MoU is based on the UNICEF’s initiative “Accessible Digital Textbooks for All” and it is a landmark decision.
In her address, Smt. Anita Karwal said that the New Education Policy, 2020 has focused on the Multi Lingual Education. Now NCERT under Ministry of Education will develop a Sign Language Module for Indian Sign Language. She congratulated NCERT on 60th Foundation Day as well as for signing this historic MoU with ISLRTC for converting NCERT educational materials in to Indian sign language.
Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC) is an autonomous national institute of DEPwD, MSJE which is dedicated to the task of developing man-power for popularizing the use of Indian Sign Language, teaching and conducting research in Indian Sign Language.
NCERT is an autonomous organization under MHRD which is responsible for ensuring qualitative improvement in school education by undertaking and promoting research in areas related to school education; prepare and publish model textbooks, supplementary material, newsletters, journals and develops educational kits, multimedia digital materials, etc. develop and disseminate innovative educational techniques and practices; and act as a nodal agency for achieving the goals of Universalization of Elementary Education.