হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
য়ুনাইতেদ নেসন্স মেম্বর স্তেতনা ২০১৫দা লৌখিবা ২০৩০গী এজেন্দা সস্তেনেবল দিবলপমেন্তগী গাইদিং দোকুমেন্তনি - সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল (এস.দি.জি.এস.) ১৭ অমসুং তার্গেত রিফ্লেক, কলেক্তিব ভিজন অমসুং গোল ১৬৯ : হার্দীপ এস. পুরি
ৱার্লদ হেবিতেৎ দে ২০২০
05 OCT 2020 1:05PM by PIB Imphal
হাওশিং অমসুং আর্বান এফিয়র্সগী মিনিস্তর ওফ স্তেত (আই./সি.) শ্রী হার্দীপ এস. পুরিনা হায়খি মদুদি য়ুনাইতেৎ নেসন মেম্বর স্তেতনা ২০১৫দা লৌখিবা ২০৩০গী এজেন্দা সস্তেনেবল দিবলপমেন্তগী গ্রহ অসিগী অমসি মসিদা লৈরিবা মীওইবশিংগী গাইদিং দোকুমেন্তনি। সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল (এস.দি.জি.এস.) ১৭ অমসুং তার্গেত রিফ্লেক, কলেক্তিব ভিজন অমসুং গোল ১৬৯ অসি ঐখোয়না থবক তৌদুনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা লোয়শিন্নবা পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মরুওইবা খোঙজং হায়বদি স্বাচ ভারত মিসন-আর্বান, প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনা-আর্বান, ম্মার্ত সিতি মিসন, এ.এম.আর.য়ু. তি. মিসনশিং অসি স্তেত মেম্বরনা এস.দি.জি.শিং শিজিন্নবা লৌবনি। ইন্দিয়াগুম্না মীশিং, মখল মখা কয়াগী অমদি পাক-চাওবা লৈবাক অসিদদি অসিগুম্বা য়াম্না আশা লৈবা এজেন্দাশিং অসি শিজিন্নবদা য়াম্না অৱাবা থেংনৈ। “অদুম ওইনমক ঐনা অফবা ঙাক্তা উবা অমসুং থাজবা থম্বা অসিনা মায় পাকপা ঙমগনি। করিগুম্বা অনৌবা থবক অমগী মায় পাকপগী মচাক থীরকপদা রাজনিতিগী অকনবা ইথিল অমা চংই। হায়রিবা অসি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিদা মতিক চানা লৈরি”।
মহাক্না ঙসি নির্মান ভাৱানদা ৱার্লদ হেবিতেৎ দে ২০২০গী থৌরম অমগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখি। এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী সেক্রেতরি শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রা, য়ু.এন.এজেন্সিস, স্তেতকী মকোক থংবা ওফিসিএলশিং অমসুং মিনিস্ত্রীশিংনসু ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াখি। ৱার্লদ হেবিতেৎ দে ২০২০গী থৌরম অসিদা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী মখাদা ওর্গানাইজেসনশিংগী ই-পব্লিকেসন কয়া মখোয় অদুদি ঐচ.য়ু.দি.সি.ও., বি.এম.তি.পি.সি., সি.জি.ই.দবল্যু.ঐচ.ও., অমসু্ং এন.সি.ঐচ.এফ. শিং অসি ফোংখি।
মিনিস্তরনা মহাক্না ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই কয়া অমা খুঙ্গংদগী সহরগী মফমদা হোংগৎলকপা অসি য়াম্না চাওনা অৱাবা মায়োক্নবা অমনি। মসি ঙম্নবা সরকারনা স্কীম কয়া অমা ফংহন্দুনা য়ুম শান্দোক্তুনা ফংহল্লি। অকোইবদা শোকহনলোইদবা য়ু শাবগী তেক্নোলোজি শিজিন্নবা অচৌবা পান্দম থম্লি। মসিনা অকোইবদা য়াম্না ফবা কান্নবা অমা পীরগনি।
স্বাচ ভারত মিসন-আর্বানগী মখাদা ফংলকপা ময়েক লানা পীরদুনা মিনিস্তরনা হায় মদুদি মীওই অমগী নত্ত্রগনা মীয়ামগী তোইলেৎ অসি ফংহনবতা নত্তনা ২০১৯গী ওক্তোবর ২ হেন্দোক্তুনা চৎখ্রে। হায়রিবা অসিগী মনা অসি মহাত্মাদা মীপুম খুদিংনা ভারতকী মীয়াম্না য়াম্না ঙক্না জন অন্দলোন স্কীম অসি লৌনরি। ঐখোয়না তোইলেৎ হায়বা থীম অসিদা ফিল্ম অনি পুথোক্তুনা অওনবা অসি পুরক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
তেক্নোলোজিগী কান্নবা অসি পুথোক্তুনা শ্রী পুরীনা হায় মদুদি স্মার্ত সিতিস মিসনগী আর্কিতেকচরনা তেক্নোলোজি অসি পাক শন্না শিজিন্নবা ঙমহল্লি। অসুম্না ইন্তিগ্রেতেৎ কমান্দ এন্দ কন্ত্রোল সেন্তর (আই.সি.সি.সি.শিং.) না ম্যুনিসিপালগী অরুবা থবক কয়া অমা মতম চানা য়েংশিল্লি অমসুং সহর পুম্বদা থেৎতুনা থম্লিবা সি.সি.তি.ভি.শিং অসিনা লৈবাক অসিগী নাগরিকশিং মরুওইনা নুপীশিংদা শাফবা অমা ফাওহল্লি। হায়রিবা স্মার্ত সিতি অসিদগী ফজনা শেম্লবা ৱারী কয়া অমা থোক্লক্লি। মসিগা মান্ননা ৱারবা সমাজ অমা মতেং পাংনবা সরকারনা পি.এম. এস.ভি.এ.নিধি স্কীম হৌদোক্তুনা লোকদাউন্না শোকহল্লবাশিংদা মতেং পীরি। পোৎশক অমত্তা য়াওহন্দনা খুৎপায় শেল ওইনবা লুপা ১০,০০০ বেঙ্কগী খুত্থাংদা ফংহল্লি।
“ঙসিদি, মালেম অসি অৱাবনা থল্লবনি। কোবিদ-১৯ অসিনা থবক খুদিংদা থিন্থবা অমসুং শোকহল্লি। সরকারগী হান্না লৈরিবা থবক অসিসু চয়েৎনরি। ইন্দিয়াগুম্বা মীশিং বিলিয়ন ১.৩৫ লৈবা মফমদি অৱাবা অসি ময়েং শেংনা তারি। লাইবক ফবদি রাজনিতিগী মকোক, সেন্তরদা, স্তেত অমসুং দিস্ত্রীক্তশিংদা লৈরিবা সরকারগী মীওইশিংনা মতম চানা হীরম অসিদা হৌগৎলক্লি। ফ্রন্ত লাইন লান্মীশিং হায়বদি হেলথ প্রোফেসনেলনা মমাং থানা চৎলি। অদুবু ইন্দিয়াদি য়াম্না কন্না লৈরি। ঐখোয়না লায়চৎ অসিদগী য়াম্না কন্না অমসুং শিংনা থোকলক্কনি। ঐখোয়গী সহরশিং অসি ঐনা থাজৈ মদুদি মখোয়না পরা অমা তমলগনি অমসুং ঐখোয়গী তুংগীদমক শেম শাদুনা লৈরগনি”, শ্রী পুরি মখা তানা হায়খি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
2030 Agenda for Sustainable Development Adopted by United Nations Member States in 2015 Guiding Document - 17 Sustainable Development Goals (SDGS) & 169 Targets Reflect, Collective vision and Goal: Hardeep S. Puri
World Habitat Day 2020
05 OCT 2020 1:05PM by PIB Delhi
Shri Hardeep S Puri, Minister of State(I/C) for Housing & Urban Affairs has stated that the 2030 Agenda for Sustainable Development adopted by the United Nations Member States in 2015 is a guiding document for a planet and the people that inhabit it. The 17 Sustainable Development Goals (SDGs) and 169 targets together reflect, both the collective vision and goal that we have to work to achieving by 2030, he added.All the flagship Missions such as Swachh Bharat Mission-Urban, Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban, the Smart Cities Mission, the AMRUT Mission were in implementation modewell before the SDGswere adopted by the Member States. In a country of India’s size, diversity and population, it is a staggering challenge to implement this ambitious urban agenda. “I am, however, both optimistic and confident that we will succeed. The essential ingredient for success in any endeavour of this magnitude is strong political will. That is in abundance in this Government”. He was addressing a Webinar on the occasion of World Habitat Day 2020 from Nirman Bhawan, here today. Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA, senior officials from UN Agencies, States and the Ministry also attended the Webinar. On the occasion of World Habitat Day 2020, several e-Publications of the organisations under MoHUA viz HUDCO, BMTPC CGEWHO and NCHF were also released.
The Minister during his address said that the large scale migration from urban areas to the rural areas was a major challenge. To tackle this, the Government has quickly come up with a scheme for making available rental housing on a large scale. The eco system has been laid down and work is being taken up on a war footing. There is a huge focus on use of new and environmentally safe construction technologies and techniques. This will have a salutary effect in keeping the adverse impact on the environment in check. Through a global housing technology challenge, the very best of national and international technologies are sought to be brought in.
Providing details of the achievements under Swachh Bharat Mission-Urban, the Minister said that the targets for individual and Community toilets have not only been met but have been surpassed by 2 October, 2019. It is indeed the best tribute any one could have paid to the Mahatma. Not only have the sneers and sniggers stopped but amazingly the people of India embraced the scheme making it into a people’s movement – a Jan Andolan. We even had two movies being made that had a story themed around the toilet! Such has been the transformation, he added.
As regards the benefits arising out of technology, Shri Puri said that the architecture of the Smart Cities Mission enables the use of technology extensively. Thus, while the Integrated Command and Control Centres (ICCCs) monitor the critical municipal functions on real time basis, the wide array of CCTVs across the city have ensured that the citizens and more importantly the women have found a new found feeling of security. There are well documented stories of the crime rates coming down appreciably coming down in these smart cities. Similarly, to help the vulnerable sections of society who were especially hard it, the Government rolled out the PM SVANidhi scheme targeting the street vendors who were affected by the lockdown that was imposed. A collateral free working capital of Rs.10,000 is made available to the street vendors immediately by the participating banks. Simultaneously, they are being brought on to the formal economy and the formal, digital banking eco system.
“Today, the world is on the cusp of several inflection points. Covid-19 has exacerbated and aggravated the momentum. Status quo has been disrupted and most importantly, the world has been forced to introspect and course correct. For India with a population of 1.35 billion, the challenges have been magnified. Fortunately, the political leadership, the bureaucracy at the Centre, states and the districts have risen to the occasion. The front line warriors led by health professionals and workers have led from the front. But India is resilient. We will come out of this pandemic stronger and wiser. Our cities will I am sure learn the right lessons and make our cities ready for the future”, Shri Puri further added.