প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
স্মাৰ্টৰ সফল উৰণ পৰীক্ষা
05 OCT 2020 1:26PM by PIB Guwahati
আজি ৫ অক্টোবৰ, ২০২০ৰ দিনৰ ১১.৪৫ বজাত উৰিষ্যাৰ উপকূলৱৰ্তী আব্দুল কালাম দ্বীপ (Wheeler Island)ৰপৰা ছুপাৰছনিক মিছাইল এছিছটেড ৰিলিজ অৱ টৰ্পেড’ (SMART)ৰ ফ্লাইট টেষ্ট সফলতাৰে সম্পন্ন হৈ যায়। পৰিসৰ আৰু উচ্চতালৈ মিছাইলৰ উৰণ, ন’জ কনৰ পৃথকীকৰণ, টৰ্পেড’ৰ অব্যাহতি আৰু ভেল’চিটি ৰিডাকশ্যন মেকানিজিম(VRM)ৰ স্থাপনাকে ধৰি মিছাইলটোৰ সকলো উদ্দেশ্য সঠিকভাৱে সম্পন্ন হয়।
এই সকলোবোৰ ক্ৰিয়া-কলাপতে ডাউন ৰেঞ্জ শ্বীপকে ধৰি টেলিমেট্ৰি ষ্টেচন আৰু উপকূলৰ সৈতে ট্ৰেকিং ষ্টেচন (ৰাডাৰ, ইলেকট্ৰ’ অপ্টিকেল চিষ্টেম) নিৰীক্ষণত ৰখা যায়।
স্মাৰ্ট হৈছে টৰ্পেড’ ৰেঞ্জৰপৰা দূৰৈত অৱস্থিত এন্টি-ছাবমেৰিণ ৱাৰফেয়াৰ (ASW) ৰ অভিযানৰ অৰ্থে লঘু ওজনৰ এন্টি-ছাবমেৰিণ টৰ্পেড’ চিষ্টেমৰ এটা মিছাইল সহায়তা মুক্তি। এন্টি-চাবমেৰিণ ৱাৰফেয়াৰৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিত এই উৎক্ষেপণ আৰু প্ৰদৰ্শন তাৎপৰ্যপূৰ্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
স্মাৰ্টৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰযুক্তিসমূহৰ বিকাশ সাধন কৰি উলিয়াইছে ডিআৰডিএল, আৰচিআই হায়দৰাবাদ, এডিআৰডিই আগ্ৰা, এনএছটিএল বিশাখাপট্টনমকে ধৰি ডিআৰডিঅ’ৰ বহুকেইটা পৰীক্ষাগাৰে।
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতাৰ অৰ্থে ৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ডিআৰডিঅ’ৰ বিজ্ঞানীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছে।
ডিডি আৰএণ্ডডিৰ সচিব ও ডিআৰডিঅ’ৰ অধ্যক্ষ ডঃ জি সতীশ ৰেড্ডীয়ে কয় যে এন্টি-ছাবমেৰিণ ৱাৰফেয়াৰত স্মাৰ্ট হৈছে এটা চিত্ৰপট পৰিৱৰ্তনকাৰী প্ৰযুক্তিৰ প্ৰদৰ্শন।

Ministry of Defence
Successful Flight Test of SMART
05 OCT 2020 1:26PM by PIB Delhi
Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo (SMART) has been successfully flight tested today 5th Oct 2020 at 1145 hrs from Wheeler Island off the coast of Odisha. All the mission objectives including missile flight upto the range and altitude, separation of the nose cone, release of Torpedo and deployment of Velocity Reduction Mechanism (VRM) have been met perfectly.
The tracking stations (Radars, Electro Optical Systems) along the coast and the telemetry stations including down range ships monitored all the events.
SMART is a missile assisted release of lightweight Anti-Submarine Torpedo System for Anti-Submarine Warfare (ASW) operations far beyond Torpedo range.This launch and demonstration is significant in establishing Anti-Submarine warfare capabilities.
A number of DRDO laboratories including DRDL, RCI Hyderabad, ADRDE Agra, NSTL Visakhapatnam have developed the technologies required for SMART.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh congratulated the DRDO Scientists for the important feat.
Secretary DD R&D & Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy, said that SMART is a game changer technology demonstration in the Anti-Submarine Warfare.