জল শক্তি মন্ত্রালয়
গান্ধী জয়েন্তীগী থৌরমদা স্বচ ভারত পুরস্কর য়েন্থোক্তুনা ২০২০গী স্বচ ভারত দিৱস জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না পাংথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা স্বচ ভারত মিসন গ্রামীননা জন অন্দোলন পাংথোক্তুনা মতম চানা ওপন দিফিকেসন ফ্রী ওইহন্দুনা ভারতকী খুঙ্গংগী মফমশিং শেমদোকখ্রে: শ্রী শেখৱত
02 OCT 2020 4:44PM by PIB Imphal
গান্ধী জয়েন্তীগী থৌরমদা স্বচ ভারত পুরস্কর য়েন্থোক্তুনা ২০২০গী স্বচ ভারত দিৱস জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না পাংথোকখ্রে৷ জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱত অমসুং জল শক্তিগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী রতন কতারিয়ানা স্বচ ভারত মিসন(এস.বি.এম.) লোঞ্চ তৌখিবদগী মপুং ফানা চহী তরুক শুরকপা ঙসিগী নুমিৎ অসিদা খ্বাইদগী নিংথীনা মথৌ পাংথোকপা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং, জিলাশিং, ব্লোকশিং, জি.পি.শিং অমসুং তোঙান তোঙানবা কেতিগোরীদা লৈরিবশিং অমসুং কেমপেন্দশিংদা ২০২০গী স্বচ ভারত এৱার্দশিং খুৎশিন্নখ্রে৷ এৱার্দশিং পীবগী থৌরম অদু দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তনা ভর্চুয়েল্লী থৌরম ওইনা পাংথোক্তুনা পীখি অমসুং কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং জিলাগী স্বচ ভারত মিসন গ্রামীন(এস.বি.এম.জি.) ওফিসিয়েলশিংনা ওনলাইন পার্তিসিপেসন অদু উখি৷
মকোক ওইবা অৱার্দশিংদি গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, হরিয়ানা, তেলঙ্গনা, তামিল নাদু, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংদা পীখ্রে৷ ২০১৯গী নবেম্বর তং ১দগী ২০২০গী এপ্রীল ৩০ ফাওবা পাংথোক্লিবা স্বচ সুন্দর সমুদায়ক শৌচালয়া(এস.এস.এস.এস) কেমপেন্দ অসিদা গুজরাতনা রাজ্যগী কাংলুপতা অহানবা মনা ফংখ্রে, তামিল নাদুগী তিরুনেলভেলিনা খ্বাইদগী ফবা জিলা, মধ্য প্রদেশকী উজেন, খচ্রোদনা খ্বাইদগী ফবা ব্লোক অমসুং চিন্নোর(সালেম)না খ্বাইদগী ফবা গ্রাম পঞ্চয়ত ওইখি৷ ২০২০গী জুন ১৫দগী সেপ্তেম্বর ১৫ ফাওবদা পাংথোক্লিবা সমুদায়ক শৌচালয়া অভিয়ন(এস.এস.এ.) অসিগীদমক রাজ্যগী কাংলুপতা উত্তর প্রদেশ(জি.কে.আর.এ.) অমসুং গুজরাতকী(নন- জি.কে.আর.এ) খ্বাইদগী ৱাংবা এৱার্দশিং লৌখ্রে, জিলাগী কাংলুপতা প্রয়াগ্রাজ(জি.কে.আর.এ.) অমসুং বেরৈলী(নন- জি.কে.আর.এ.) অমসুং অসাম বোনগাইগাউনগী বোরিগাউননা খ্বাইদগী ফবা জি.পি. এৱার্দ ফংখ্রে৷
২০২০গী ওগস্ত ৮দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মদীনা লোঞ্চ তৌখিবা চয়োল অমা শাংবা গন্দগী সে মুক্ত(জি.এম.বি) কেমপেন্দ, তেলঙ্গনা শ্রমদনদা খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াবগীদমক মকোক ওইবা এৱার্দ লৌখ্রে, হরিয়ানানা খ্বাইদগী য়াম্না ও.দি.এফ. প্লস খুঙ্গংশিং অমসুং মোগা জিলা পুথোকপগীদমক মকোক থংবা এৱার্দ পীখ্রে অমসুং পঞ্জাবনা ৱাল পেন্তিংশিংগী খুৎথাংদা খ্বাইদগী য়াম্না আই.ই.সি. মেসেজশিং পীবগীদমক মকোক থংবা এৱার্দ পীখ্রে৷ হায়রিবশিং অসিগী মথক্তা তোঙান তোঙানবা কেতিগোতীশিংদা তোঙান তোঙানবা এৱার্দশিং পীখ্রে৷
(এৱার্দীশিংগী মপুং ফাবা লিস্তকীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু )
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱতনা ৱা ঙাংবদা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা এস.বি.জি.এম.না মতম চানা মিসন মোদকী মওংদা ভারতকী খুঙ্গংশিংদা ওপন দিফিকেসন ফ্রী(ও.দি.এফ) লৈহন্দুনা লু নান্না লৈন্নবগীদমক জন অন্দোলন পাংথোক্তুনা ভারতকী খুঙ্গংগী মফমশিং শেমদোকখ্রে৷ অসিগুম্না মাই পাকপা অসিদা মখা চৎথবা ওইনা ও.দি.এফ. সস্তেনেবিলিতীদা মীৎয়েং থম্লিবা এস.বি.এম.(জি)গী ফেস II অমসুং খুঙ্গংশিংদা লু নান্নবা মীৎয়েং থম্লিবা সোলিদ অমসুং লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত(এস.এল.দবল্যু.এম.) চহী অসিগী অঙনবা শরুক্তা লোঞ্চ তৌখ্রে৷ মমাংগী চহী অমা অসিদা পাংথোকখিবা মাস কেমপেন্দশিং খুদম ওইনা এস.এস.এস.এস, এস.এস.এ., অমসুং জি.এম.বি.না কম্মুনিতী তোইলেৎ অমসুং এস.এল.দবল্যু.এম. শাবদা এ.দি.এফ. প্লস ওবজেক্তিবশিং অদু ফংন্নবগীদমক হোৎনখিবশিং অদু মহাক্না থাগৎখ্রে৷ ঙসি পীরিবা এৱার্দশিং অসি মীয়ামগী ইহৌবু হেন্না মগাঙ্গল লৈহন্ননবগীদমক কম্মুনিতী মেম্বরশিংনা হোৎনখিবা ময়াম অদু মশক খঙবিবা ওইনা ইকাই খুম্নবা উৎপনি হায়না শ্রী শেখৱতনা ফোংদোকখ্রে৷
থৌরম অদুদা রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী রতন লাল কতারিয়ানা ২০১৪দগী হৌদুনা পুক্নিং চিংশিননিংঙাই ওইরবা খোংচৎ অমা ওইহনবগীদমক অমসুং মালেম অসিগী লমচৎ-শাজৎ হোংহনবগী খ্বাইদগী চাওরবা প্রোগ্রাম ওইরকপা অসিদা এস.বি.এম.গা খুৎশম্নদুনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না হৌৎনরিবশিং অসি মহাক্না থাগৎখ্রে৷ খুঙ্গংশিংদা হেন্না লুনা নান্না থম্ননবগীদমক এৱার্দীশিংনা মখোয় মখোয়গী খুঙ্গংশিংগী ফিভম ফগৎহনবদা য়াম্না মরু ওইবা রোল লৌখিবগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখ্রে অমসুং ও.দি.এফ.কী হেন্না চাউবা পান্দম অমদা মীৎয়েং থমগদৌরিবা এস.বি.এম. ফেস ২দা হান্নগী থৌনা অদুগুম্না লেপ্পা লৈতনা পাংথোক্নবা ময়ামদা হায়জখ্রে৷ মাস এৱেয়রনেস অমসুং থৌনাগা লোইননা কেমপেন্দ অসি চংশিল্লবদি ও.দি.এফ.+কী তার্গেৎশিং অসি য়াম্না থুনা ফংবা ঙম্লগনি হায়না শ্রী কতারিয়ানা ফোংদোকখ্রে৷
জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দি.দি.দবল্যু.এস. সেক্রেতরী শ্রী য়ু.পি. সিংহনা এস.বি.এম.জি.গী ফেস ১দা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা রাজ্য খুদিংমক্তী এস.বি.এম.জি. তীমশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে অমসুং ফেস ২গী মখাদা তৌগদৌরিবা সস্তেনেবিলিতী অমসুং লু নানবগী পান্দমশিং অদুনা হেন্না মরু ওই হায়না মখাতানা ফোংদোকখি৷ ঙসিদি অফবা মী অমনা ঐখোয়বু নিং-খা তমহল্লম্নবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী পুন্সিদা লু-নানবগী কান্নবশিংসু তাকপিরম্বা অফবা মীওই অমা ওইনা পোকখিবা মহত্ম গান্ধীবু পল্লদুনা শ্রী সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷
থৌরম অদুদা ২০২০গী স্বচ ভারত দিৱস সোর্ত ফিলম অদু উৎখ্রে অমসুং স্বচ ভারত দিৱস এৱার্দশিং য়েন্থোক্তুনা সমুদায়ক শৌচালয়া অভিয়ন(এস.এস.এ.) অমসুং স্বচ সুন্দর সমুদায়ক শৌচালয়া(এস.এস.এস.এস.) কেমপেন্দগী মতাংদা ই-বুক লোঞ্চ তৌখ্রে৷ ভারতকী খুঙ্গংশিংদা হেন্না ফবা সেনিতেসন ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা মমাংগী চহী অমা অসিদা হায়রিবা কেমপেন্দ অসিগী মখাদা কম্মুনিতী তোইলেৎ কমপ্লেক্স(সি.এস.সি.) ৫০,০০০ হেন্না শাখ্রে৷ গন্দগী মুক্ত ভারত(জি.এম.বি.) লাই য়েকপা অমসুং রস্না ইবগী চাংদম্নবা অদুগী মখাদা মহৈরোই লাখ ২৪.৪ হেন্না শরুক য়াখ্রে৷ অসিদসু নত্তনা জি.এম.বি.গী মখাদা ৱালশিং অমসুং বিলবোর্দশিংদা আই.ই.সি. মেসেজ লাখ ৮.৪৮ য়েকখ্রে৷
২০২০গা স্বচ ভারত দিৱস ই-বুক অদু য়েংন্নবগীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু

Ministry of Jal Shakti
Ministry of Jal Shakti celebrates Swachh Bharat Diwas, 2020 on occasion of Gandhi Jayanti with the distribution of Swachh Bharat Puraskar
Under the guidance & leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Swachh Bharat Mission Grameen has transformed rural India by manifesting into a Jan Andolan achieving Open Defecation Free milestone well before time: Shri Shekhawat
02 OCT 2020 4:44PM by PIB Delhi
The Swachh Bharat Diwas, 2020 was celebrated today on occasion of Gandhi Jayanti with the distribution of Swachh Bharat Puraskar by the Ministry of Jal Shakti. The Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat and the Minister of State for Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria conferred the Swachh Bharat (2020) Awards to the best performing States/UTs, districts, blocks, GPs and others in various categories and campaigns today marking six years of the Swachh Bharat Mission (SBM) launch. The awards were given at a virtual ceremony organized by Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) and saw the online participation by Central, State and district Swachh Bharat Mission Grameen (SBMG) officials.
Top Awards were conferred upon Gujarat, Uttar Pradesh, Haryana, Telangana, Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Punjab& others. Gujarat was felicitated with the first prize in the state category, Tirunelveli, Tamil Nadu as best district, Khachrod, Ujjain, Madhya Pradesh as best block and Chinnaur, (Salem) as the best Gram Panchayat for Swachh Sundar Samudayik Shauchalaya (SSSS) campaign organized from 1st Nov 2019 to 30th April 2020. For Samudayik Shauchalaya Abhiyan (SSA) held from 15th June to 15th Sep 2020, top awards went to Uttar Pradesh (GKRA) and Gujarat (Non-GKRA) in State category, Prayagraj (GKRA) and Bareilly (Non-GKRA) in district category and Borigaon, Bongaigaon, Assam received the best GP award.
For the week-long Gandagi Se Mukt (GMB) campaign launched by Prime Minister, Shri Narendra Modi on 8th August 2020, Telangana received the top award for maximum Shramdaan participation, Haryana was felicitated with the top award for declaring maximum ODF Plus villages and Moga district, Punjab received the top award for maximum IEC messages through wall paintings. In addition to this, various awards were given in multiple categories. (Click here for full list of awardees )
In his address, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat said that under the guidance and leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, the SBMG has transformed rural India by manifesting into a Jan Andolan for sanitation achieving Open Defecation Free (ODF) rural India milestone in mission mode well before time. Taking forward the extraordinary success, Phase II of the SBM (G) has been launched early this year, which focuses on ODF sustainability and Solid and Liquid Waste Management (SLWM) aiming at comprehensive cleanliness in villages. He mentioned that mass campaigns like SSSS, SSA, and GMB organized over last one year are complimenting the efforts for achieving ODF Plus objectives with stress on community toilets and SLWM. Shri Shekhawat said that the awards being given today are recognition to worthy contributions made by community members for boosting the People’s movement.
Speaking on the occasion Shri Rattan Lal Kataria, Minister of State, applauded the efforts of all stakeholders associated with SBM for making it a remarkable journey since 2014 and world’s largest behaviour change programme. He congratulated the awardees for making a significant contribution in improving sanitation and cleanliness standards in their villages and urged everyone to continue working with the same spirit in SBM Phase 2 as well which focuses on the bigger goal of ODF Plus. Shri Kataria said that with the mass awareness and enthusiasm which we are witnessing towards this campaign, the ODF+ targets will also be achieved quickly.
Secretary, DDWS, Ministry of Jal Shakti Shri U P Singh, complimented all the states SBMG teams for making a significant contribution in Phase 1 of SBMG and stressed that goals outlined under Phase 2 are more important w.r.t sustainability and comprehensive cleanliness. Quoting Mahatma Gandhi, Shri Singh said that today a great human being was born who not only got us our Independence but also taught us the importance of cleanliness in our lives.
The occasion observed the screening of Swachh Bharat Diwas 2020 short film and launch of the e-book on Samudayik Shauchalaya Abhiyan (SSA) & Swachh Sundar Samudayik Shauchalaya (SSSS) campaign, followed by the Swachh Bharat Diwas Awards distribution. Over 50,000 Community Toilet Complexes (CSCs) were constructed under these campaigns over the last one year for improving the universal access of safe sanitation facilities in rural India. Under the Gandagi Mukt Bharat (GMB) painting and essay competition, more than 24.4 Lakh students participated. Also under GMB, 8.48 Lakh IEC messages were painted on walls and billboards.
Click here to view the Swachh Bharat Diwas (SBD) 2020 e-book