ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର 2ରେ “ବୈଭବ” ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
01 OCT 2020 9:35PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅକ୍ଟୋବର 2 ତାରିଖ ଦିନ ସନ୍ଧ୍ୟା 6.30 ମିନିଟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ (ବୈଭବ) ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଯୋଗେ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ ।
“ବୈଭବ” ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଯେଉଁଥିରେ ଦରିଆପାରି ଏବଂ ଆବାସିକ ଭାରତୀୟ ଗବେଷକ ତଥା ଶିକ୍ଷାବିତମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଅକ୍ଟୋବର 2 ତାରିଖ ଠାରୁ ଅକ୍ଟୋବର 31, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନମାନଙ୍କରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସୁନାମ ଅର୍ଜନ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ବିଶିଷ୍ଟ ଗବେଷକ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକତ୍ରିତ କରି ସେମାନଙ୍କ ସହ କିଭଳି ଭାବେ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସେଥିରୁ ଶୈକ୍ଷିକ ତଥା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ସୁଫଳ ଭାରତକୁ ମିଳିପାରିବ ଯଦ୍ୱାରା ବୈଶ୍ୱିକ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ, ସେ ଦିଗରେ ମାନସମନ୍ଥନ କରିବା ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହେବା ପରେ ଅନଲାଇନ ମୋଡ଼ରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଧିବେଶନରେ ଆଲୋଚନା ଓ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଜାରି ରହିବ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ବିବିଧ ସ୍ତରୀୟ ଭାବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଦରିଆପାରି ବିଶେଷଜ୍ଞ ତଥା ସେମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିପକ୍ଷ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରାୟ ଏକ ମାସ କାଳ ଧରି ୱେବିନାର, ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ଜରିଆରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱର 55ଟି ରାଷ୍ଟ୍ରର 3000ରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ 10 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆବାସିକ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ସେହିଭଳି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପଦେଷ୍ଟାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରାୟ 200 ଶୈକ୍ଷିକ ତଥା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦୀର୍ଘ ଏକ ମାସ (ଅକ୍ଟୋବର) ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ 40ଟି ଅଧିକ ଦେଶରୁ 1500ରୁ ଅଧିକ ପାନେଲିଷ୍ଟ, 200 ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ଼ରେ 18ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ତଥା 80ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ 200ରୁ ଅଧିକ ଅଧିବେଶନରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଅକ୍ଟୋବର 31, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate VAIBHAV Summit on 2nd October
01 OCT 2020 9:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate Vaishvik Bhartiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit on 2nd October at 6:30 PM, via video conferencing.
The VAIBHAV Summit is a global virtual summit of overseas and resident Indian Researchers and Academicians, and is being organized from 2nd October to 31st October 2020. The aim of the summit is to bring Indian origin luminaries in academic institutes and R&D organizations across the world and resident counterparts on a single platform to debate upon collaboration mechanisms to strengthen academic and S&T base in India for global development.
The inauguration will be followed by online deliberation sessions. The initiative involves multiple levels of interactions among overseas experts and Indian counterparts over a month-long series of webinars, video conferences etc. More than 3000 overseas Indian origin academicians and scientists from 55 countries and more than 10,000 resident academicians and scientists are taking part in the summit. About 200 academic institutes and S&T departments, led by Principal Scientific Advisor, Government of India, are organizing the summit running through the month of October.
Over 1500 panelists from 40 countries, 200 leading Indian R&D and academic institutions will virtually deliberate in 18 different areas and 80 topics in more than 200 deliberation sessions. Concluding session is planned on 31st October 2020, on the occasion of Sardar Patel Jayanti.