PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
01 OCT 2020 6:23PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লৈবাকসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা মীশিং ৮৫,৩৭৬ নাবা ফগৎলকখ্রে
• ভারতকী অপুনবা ফখ্রবা মীশিং ঙসি ৫২,৭৩,২০১ ওইরে
• লৈবাক্কী ওইনা ফগৎলকপগী চাং হৌজিক হৌজিক চাদা ৮৩.৫৩দা লৈরে
• ভারত্তা লৈরিবা এক্তিব কেস মশীং অসি ৯,৪০,৭০৫নি
• এম.ঐচ.এ.না অমুক হন্না হাংদোক্নবগী অনৌবা চৎন-কাঙলোনশিং থোকখ্রে, ওক্তোবর ৩১, ২০২০ ফাওবা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লোকদাউন চৎনখিগনি
ভারতনা চাং মান্ননা এক্তিব কেস মশীং হন্থনা থম্বগী ত্রেন্দ থম্লি, থংন-থংননা নুমিৎ ১০নি চুপ্না এক্তিব কেস লাখ ১০গী মখাদা লৈরি, ভারতকী অপুনবা ফগৎলকপা মশীং লাখ ৫৩গী ময়াদা লৈরে, অকোনবগী ফগৎলকপা মশীং লাখ ১২দি শুপ্নতগী নুমিৎ ১২নিদা তিনশিল্লকখিবনি
ভারতনা এক্তিব কেস মশীং লাখ ১০গী মখাদা থম্বগী ত্রেন্দ মখা তানা থম্বা ঙম্লি‍। থংন-থংননা নুমিৎ ১০নি চুপ্না এক্তিব কেস মশিং মিলিয়ন ১ (লাখ ১০)গী মখাদা লৈরি‍। নুমিৎ খুদিংগী মশীং য়াম্লবা কোবিদ অনাবা মীশিং ফগৎলকপগা লোয়ননা, ভারতনা নুংতিগী মীশিং য়াম্না ফগৎলকপগী ত্রেন্দ অসিসু থমবা ঙম্লি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাকসিদা মীশিং ৮৫,৩৭৬ ফগৎলকখ্রে। ভারতকী অপুনবা ফখ্রবা মীশিং ঙসি ৫২,৭৩,২০১ ওইরে‍। নুংতিগী মীশিং হেন্না হেন্না ফগৎলকপনা লৈবাক্কী ওইনা ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলক্তুনা হৌজিক হৌজিক চাদা ৮৩.৫৩দা লৈরে‍। অপুনবা ফগৎলকপা মীশিং হেনগৎলকপসি ঙম্না কাখৎলক্লি‍। অকোনবগী ফগৎলকপা মীশিং লাখ ১০দি নুমিৎ ১২নিখক্তদা হাপচিল্লকখিবনি‍। অপুনবা ফগৎলকপগী চাদা ৭৭তি স্তেত/য়ু.তি. ১০দা লৈ‍। মহারাস্ত্রনা মীশিং খ্বাইদগী ফগৎলকপা ওইরি অমদি অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুনা মতুং ইন্দুনা চৎলি‍। ভারত্তা লৈরিবা এক্তিব কেস মশীং অসি ৯,৪০,৭০৫নি‍। সেপ্তেম্বর ১১, ২০২০দা ভারতকী এক্তিব কেস মশীং লাখ ৯.৪ ওইরমবনি‍। এক্তিব কেসকী চাদা ৭৬তি স্তেত/য়ু.তি. ১০দা লৈ‍। ঙসি ফাওবগী ওইনা, লৈবাকসিগী পোজিতিব কেস মশীংগী চাদা ১৪.৯০ খক্তমক এক্তিব কেস ওইরি‍। লৈবাকসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা কনফার্ম তৌবা কেস মশীং পুন্না ৮৬,৮২১ থেংনখি‍। অনৌবা কেসশিংগী চাদা ৭৬তি স্তেত ১০দগীনি‍। মহারাস্ত্রনা অনৌবা কেস মশীং ১৮,০০০ হেন্না হাপচিল্লকখি‍। কর্নাতকা অমসুং কেরলা অনিমক্না কেস মশীং ৮,০০০ হেন্না হাপচিল্লকখি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা শীখিবা মশীং ১,১৮১ ওইখি‍। নৌনা শিবা মীশিংগী চাদা ৮২দি স্তেত অমসুং য়ু.তি. ১০দা থেংনখি‍। মহারাস্ত্রদা মীওই ৪৮১ শিদুনা ঙরাং নৌনা শিখিবশিংগী চাদা ৪০ ওইখি অমদি কর্নাতকানা মীশিং ৮৭ শিদুনা মতুং ইন্নখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660546
দাঃ হর্শ বর্ধননা অহল ওইরবশিংগী মালেমগী নুমিৎতা দিকেদ ওফ হেল্দী এজিং (২০২০-২০৩০) হৌদোকখ্রে
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হর্শ বর্ধননা ঙসি অহল ওইরবশিংগী মালেমগী নুমিৎকী থৌরমদা সরকারনা হেলদী এজিংগীদমক লৈরি হায়না হায়খ্রে। চহি খুদিংগী ওক্তোবরগী ১ অসি অহল ওইরবশিংগী মালেমগী নুমিৎ হায়না পাংথোক্লি, মসি অহল ওইরবশিংবু খংবিনবা, মখোয়গী ইমুং মনুং, কাংলুপ অমসুং মীয়ামগী মরক্তা অহল ওইরবশিংবু হেন্না শরুক য়াবা ঙম্নবা অমসুং অহল ওইরবশিংনা থেংনরিবা অৱাবা অসি মীয়ামদা খংহন্নবা য়ুনাইতেৎ নেসন্না লাওথোকখিবনি। দাঃ হর্শ বর্ধননা নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর দ হেলথ কেয়র ফোর দ ইলদরলি (এন.পি.ঐচ.সি.ই.) ৱা ঙাংলদুনা হায় মদুদি থম্লিবা পান্দম অসিনা অহল ওইরবা মশা শোল্লবাশিংদা হেন্না ফবা চেকশিনবা অহানবা অমসুং মথংগী থাক ফাওবা থম্বনি; “দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতালদগী হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা অহল ওইরবা অনাবশিংগীদমক য়েংশিন্নবা, য়ামদ্রবদা দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতাল, রিহাবিলিতেসন সর্ভিস দাউনদগী সি.ঐচ.সি. অমসুং ঐচ.দবল্যু.গী থাক্তা লৈবা মফমদা য়ামদ্রবদা ফমুং ১০ দগী তাদনা থম্বা অমসুং য়ুম-য়ুমদা লৈরিবা চৎপদি ঙমদ্রবা অহল ওইরবাশিংগীদক শিনবা অসিনি”। য়ুনিয়ন হেলথ মিনিস্তরনশু হায়খি মদুদি ২০২০গী ওক্তোবরগী ১ অসি দিকেৎ ওফ হেলদী এজিং (২০২০-২০৩০) হায়না হৌদোক্লগনি, চহি চুপ্পা মখল কয়াগী থৌরম পাইখৎতুনা অহল ওইরবশিং অসিদা পান্দম অমসুং মপুং ওইবা ৱাখল পুনশিন্দুনা অমসুং অফবা মথৌ পিদুনা ফংবা য়াবা মথৌ ফংহনগনি। দাঃ হর্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯ অসিনা প্রজা মীয়ামদা পীরিবা চৈথেং অসি য়েংলগা হায় মদুদি মসিনা মীয়ামদা য়াম্না শাথিবা অমা লৈবাক পুম্বদা অমদি মালেম শিনবা থুংনা পীরি। অহল ওইরবশিংগী মালেমগী নুমিৎ ২০২০গী থীম অসি “পেন্দেমিক: দু দে চেনজ হাও ৱি এদ্রেস এজ এন্দ এজিং?”। কোবিদ-১৯গী অসিগুম্লবা লায়চৎ অসিদা হেন্না খুদোংথিনিঙাই ওইবা মরম্না অহল ওইরবশিং অসি হেন্না চেকশিন থৌরাং পীদুনা কোবিদ ইফোর্দ, এদভাইজরিশিং পিদুনা, মখোয়গী চংদবা য়াদ্রবশিংগী মতাংদা খংহনবা অমসুং স্তেত সরকারশিংবু মখোয়বু চেকশিন থৌরাং লৌবদা পুক্নিং থৌগৎকনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660562
এম.ঐচ.এ.না অমুক হন্না হাংদোক্নবগী অনৌবা চৎন-কাঙলোনশিং থোকখ্রে, ওক্তোবর ৩১, ২০২০ ফাওবা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লোকদাউন চৎনখিগনি
গৃহ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)না ঙরাং কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মপালদা অহেনবা থবক থৌরমশিং অমুক হন্না হৌবা য়ানবা অনৌবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। ওক্তোবর ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌগদবা গাইদলাইনশিং অসিদা থবক থৌরমশিং অমুক হন্না হৌহন্নবগী থবক মখা চত্থখ্রে। ঙসি থোকখিবা অনৌবা গাইদলাইনশিং অসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদগী ফংলকপা ফীদবেক অমসুং মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগা লোয়ননা পাঙথোকখিবা খন্ন-নৈনবশিংদা য়ুম্ফম ওইখি। কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মপালদা লৈবা মফমশিংদা ওক্তোবর ১৫, ২০২০দগী অয়াবা পীরবা থবক থৌরমশিংদা য়াওরিবশিংদি: সিনেহোলশিং/থিএতরশিং/মল্তিপ্লেক্সশিং অসি মখোয়গী লৈরিবা সীৎকী চাং অদুগী ৫০% ফাওবদং ফমহন্দুনা হাংবা য়ারগনি, মসিগীদমক ইনফোর্মেসন অমসুং বোর্দকাস্তিং মন্ত্রালয়বা এস.ও.পি. থোক্কনি। বিজিনেস তু বিজিনেস (বি২বি) একজিবিসনশিং হাংবা য়ারগনি মসিগীদমক কম্মর্স বিভাগনা এস.ও.পি. থোক্কনি। শান্নরোয়শিং ত্রেন তৌবদা শীজিন্নবা স্বিমিং পুলশিং হাংবগী অয়াবা পীখ্রে, মসিগীদমক য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয় (এম.ও.ৱাই.এ.অমসুং এস.)না স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.) থোক্কনি। এন্তর্তেনমেন্ত পার্কশিং অমসুং মান্নবা মফমশিং হাংবগী অয়াবা পীখ্রে, মসিগীদমক হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না এস.ও.পি. থোক্কনি। স্কুলশিং অমসুং কোচিং ইন্সতিত্যুসনশিং অমুক হন্না হাংবগী মতাংদা, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা ওক্তোবর ১৫, ২০২০গী মতুংদা তাঙ্কক নাইবা মওংদা ৱারেপশিং লৌজবা য়ারগনি। ৱারেপ অসি ওইরিবা ফীভম অসিগী মওং য়েংলগা অমদি মখাদা পীরিবা ৱাফমশিং অসি ঙাক্না চৎপগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা স্কুল/ইন্সতিত্যুসনগী মেনেজমেন্তগা লোয়ননা খন্ন-নৈনরগা লৌগনি। কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মপানদ মীওই ১০০ তিনবা য়াবগা লোয়ননা খুন্নাইগী/ একাদেমিক/ শান্ন-খোৎনবী/ এন্তর্তেনমেন্ত/ নাৎকী/ ধর্মগী/রাজনিতীগী ওইবা থৌরমশিং অমসুং অতোপ্পা মী পুনবা য়াবগী অয়াবা হান্না পীখ্রে। হৌজিক্তি ওক্তোবর ১৫, ২০২০গী মতুংদগী কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মৱালদা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা অসিগুম্বা মী তিনবশিং অসি মীওই ১০০দগী হেন্না তিনহনবগী অয়াবা অদু পীজবা য়ারগনি। রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা কেন্দ্র সরকারগা মাংজৌননা তান্নরমদনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা লোকেল লোকদাউন অমহেক্তা (রাজ্য/জিলা/সব-দিবিজন/শহর/খুঙ্গংগী থাক্তা) থম্বা য়ারোই। ইন্তর স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা স্তেৎতা মী চত্থোক চৎশিন অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক পুশিন্দা অথিংবা থম্লোই। মসিগী চত্থোক চৎশিনশিং অসিগী তোঙান্না পর্মিসন/অয়াবা/ই-পর্মিৎ লৌবগী মথৌ তাদে। কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকী নেস্নেল দিরেক্তিবশিং অসি সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাক্না থম্নবা মীয়েংগা লোয়ননা লৈবাক পুম্বদা মখাতানা চৎনখিগনি। অরোগ্য সেতু মোবাইল এপ্লিকেসন অসি মখাতানা শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1660432
জি.এস.তি. তেক্সপেয়রশিংনা ই-ইনভোইস চৎনবা মতমদা মতেং ফংখ্রে
মমাংগী শেঞ্জাগী চহীশিংদা চহীগী ওইবা অপুনবা তর্নওভর লুপা কোতি ১০০দগী হেনবা জি.এস.তি. তেক্সপেয়রশিংনা ব্যুজিনেস তু ব্যুজিনেস(বি.২বি) সপ্লাই পুম্নমক্কী ই-ইনভোইস ২০২০গী এপীল তাং ১দগী ফোংবা দরকার ওইরগনি হায়দুনা ২০১৯গী দিসেম্বর থাদা সরকার অসিনা হায়খ্রে৷ ২০২০গী মার্চ থাদা ই-ইনভোইস অসি চৎনবগী মতম অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ১ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লোকদাউন অসিনা তেক্সপেয়রশিংদা পীরিবা অৱাবা খুদোংচাদবশিং অসি য়েংলগা, ২০২০গী জুলাই থাদা অপুনবা তর্নওভর লুপা কোতি ৫০০ অমসুং মদুদগী হেনবা খক্তনা ২০২০গী ওক্তোবর ১দগী ই-ইনভোইস ফোংবা য়ারগনি হায়দুনা মখাতানা ফোংখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিদা অহানবা নোতিফিকেসনগী তৌখিবদগী থা ৯ হেল্লবা ফাওবদা অপুনবা তর্নওভর লুপা কোতি ৫০০ অমসুং মদুদগী হেনবা তেক্সপেয়রশিং খরদি ফোংবা ঙমদ্রি হায়না রিপোর্ত তৌখ্রে৷ অরোইবা খুদোংচাবা অমা ওইনা ই-ইনভোইস অসি চৎনবগী হৌগৎলকপা তাংকক্তদি ২০২০গী ওক্তোবর থাগী মতমদা অসিগুম্লবা তেক্সপেয়রশিংনা রুল ৪৮(৪)গী মখাদা লৈরিবা চৎনা কাংলোন অসি ইন্দনা ফোংখিবা ইনভোইসশিং অদু চৎনহল্লকপসু য়াই অমসুং ইনভোইস থাখিবা অদুগী নুমিৎ ৩০নিগী মনুংদা ইনভোইস রিফরেন্স পোর্তেল(আই.আর.পি.)দগী অসিগুম্বা ইনভোইশিং অসিগী ইনভোই রিফরেন্স নম্বর(আই.আর.এন.) ফংলবদি অসিগুম্বা চৎনা কাংলোন ইন্দবশিং অসি ২০১৭গী সি.জি.এস.তি. এক্তকী সেক্সন ১২২গী মতুং ইন্না পেলাল্তী থিহনগদবা অদু থিহল্লক্তবসু য়াই হায়দুনা ৱারেপখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660533
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুম খুদিংদা মরুওইনা লাইরবা কাংলুপশিংদা তোতী ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিশন অসি মথৌ পাংথোকহন্নবা মখা তানা কন্না হোৎননবা হায়খ্রে
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সেপ্তেম্বর ২৯, ২০২০ থাবা চেপাও অমদা জল জীবন মিশন(জে.জে.এম.)অসি হেন্না নিংথিনা নিংথিনা থবক পাংথোকহন্নবা ৱাফম অসি লৈবাক অসিগী সর্পঞ্চশিং/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা য়ৌহনখ্রে। মিশন অসিগী পান্দম ওইরিবা-য়ুম খুদিংদা ঈশিং হায়বা অসি সর্পঞ্চশিং/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং/খুঙ্গংগী খুল্লাকপশিং অসিনা মসি থবক পাংথোকহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবনা মখোয় পুম্নমক্কী মতেংনা মপুং ফানা খংহনবা ঙমগনি। প্রধানমন্ত্রীনা মতৌ করম্না মীয়াম্না থৌদাং লৌদুনা মিশনশিং অসি মায় পাকপা অসি পুৱারী অমা শেম্লি হায়না পনখি। মিশন অসিদগী ঈশিংগী খুদোংচাদবা অসি খংহনবদা নত্তনা কোলেরা, ইতোন ফাইবা, দাইরিয়া, এন্সেফেলাইতিস, তাইফোইদনচিংবা ঈশিংদগী থোরকপা লায়নাশিং অসি তেক্কল তৌবদা মতেং ওইরগনি।অদুগা শা-শনশিংদা অফবা অমদি অরুবা ঈশিং অসি ফংহনবা তারবদি মখোয়গী মশা ফহনবদা নত্তনা পোত্থোক হেনগৎহনবদসু মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা ইমুংশিংগী চাগা হেনগৎহনগনি। প্রধানমন্ত্রীনা মীয়াম অমসুং গ্রাম পঞ্চায়েৎশিংদা জল জীবন মিশন অসি ময়ামগী ইহৌ ওইহন্নবা হায়খ্রে। সর্পঞ্চশিং অমসুং প্রধানশিংনা মখোয় মশা অমদি সরকার অনিমক্কী ওইনা ৱাফমশিং পীরক্নবসু হায়খ্রে। গ্রাম পঞ্চায়েৎকী মীহুৎ খুদিংদা কোরোনা ভাইরসনা নাদনবা অমদি ফুৎ তরুক লাপ্না লৈনবা অমদি শোইদনা মাস্ক উপ্নবগীদমক্তা খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশিংনা পাংথোকপা য়াবা থবক তৌরক্কনি হায়বগী থাজবা থম্বগী ৱাফম ফোংদোকখি। প্রধানমন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক হকচাং ফনা অমদি তেক্ত-কাইদনা লৈনবা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1660683
৩শুবা রাস্ত্রিয় পোসন মাহ লোইশিনবগী থৌরম পাঙথোকখ্রে
চহীসিগী সেপ্তেম্বর ৭ – ৩০ ফাওবা পাঙথোকখিবা ৩শুবা রাস্ত্রিয় পোসন মাহ লোইশিনবগী থৌরম ঙসি ভর্চুএল মোদতা পাঙথোকখ্রে‍। পোসন অভিয়ানগী নোদেল মন্ত্রালয় ওইরিবা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দেভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লৈবাক্কী, স্তেত/য়ু.তি., দিস্ত্রিক্ত অমসুং গ্রাসরুত থাক্তা খোঙবু ওইবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগা পুল্লগা পোসন মাহ খুৎশম্ননা পাঙথোকখি‍। ঙন্না খোম পীথকপগী মরুওইবা, পুন্সিগী অহানবা নুমিৎ ১০০০দা অফবা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মথৌ তাবা, নহা ওইরিবা নুপীশিং অমসুং অঙাঙশিংদা ঈ ৱাৎপগী ফীভম হন্থহন্নবা থৌরাংনচিংবশিংগী মরমদা পাক শন্না খঙহন্নবা থৌরমশিংগা লোয়ননা, সেভিয়রলী এক্যুত মেনোরিস (এস.এ.এম.) অঙাঙশিং খঙদোকপা, মখোয়বু মেনেজ তৌবা অমদি পোসন ভাতিকাস- ন্যুত্রি গার্দেনশিং থাবনা পোসন মাহগী মপুং ওইবা থৌরমশিং ওইখি‍। থৌরম অদুগীদমক পাঙথোকপা ৱেবিনারদা ৱা ঙাঙলদুনা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দেভেলপমেন্তকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী সুশ্রী দেবস্রী চৌধুরিনা কোমিদ-১৯গী চৎন-পথাপশিং ঙাক্তুনা পোসন মাহ পাঙথোকখিববু তরাম্না ওকখি‍। কোবিদ লাইচৎনা মমা অমসুং অঙাঙগী মচি ওইবা চীঞ্জাক পীজবা, চাউখৎলকপা শেন্নবা অমদি মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপগী ফীভম থেংনবগী লমদা শীংনবা কয়া পীজরবসু, মাঙজিন থাবা থৌমীশিংনা পুম্নমক্তু মায়োং য়ুদুনা মরু ওইবা সর্ভিসশিং পীবতা নত্তনা পোসন মাহসু পাঙথোকখি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা অফবা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা অমসুং হকচাঙ ফনা থম্বগী মরুওইবা অমদি লমদমসিগী দাইত চাদুনা মদুবু কমদৌনা ফংবা ঙমগনি হায়না হঞ্জিন হঞ্জিন হায়খিবা ৱাফম মহাক্না পনখি‍। সুপোসিত ভারত ফংনবগী খোঙজঙ অসি পোসন মাহ মতুংদা মান্নবা খোঙজেলদা অদুমক চঙশিনখিগনি হায়না মন্ত্রীনা থাজবা ফোঙদোকখি‍।‍
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660442
ভারতকী ফার্মা অমসুং মেদিকেল দিবাইসকী সেক্তরদা শেল থাদবগী খ্বাইদগী চান্নবা মতম; ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ১২০গী ইন্দস্ত্রী ওইরবা য়ারিঃ শ্রী গৌদা
কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী দি.ভি. সদানন্দা গৌদানা ভারতকী ফার্মা অমসুং মেদিকেল দিবাইসকী সেক্তরদা শেল থাদবগী খ্বাইদগী চান্নবা মতম্নি হায়খ্রে। ফার্মা সেক্তর অসিনা ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ৬৫ অমসুং ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ১২০গী ইন্দস্ত্রী অমসুং মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রী অসিনা ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এস. বিলিয়ন দোল্লর ৫০গী ইন্দস্ত্রী ওইরবা য়ারি। ইং ২০১৮-১৯দা ভারতনা মমাং চহিদগী ১৮%গী চাং হেন্দুনা বিলিয়ন দোল্লর ৭৩গী এফ.দি.আই. চঙলকপগী পুক্নিং চীংশিনখি। ফার্মা অমসুং মেদিকেলগী খুৎলাইগী সেক্তরগী মতাংদা মরু ওইনা পল্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা মতম অসি সেক্তর অসিদা শেল থাদবগী খ্বাইদগী চান্নবা মতম্নি মরমদি ফার্মা সেক্তর অসিনা ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ৬৫ অমসুং ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ১২০গী ইন্দস্ত্রী অমসুং মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রী অসিনা চহিদা ২৮%গী চাংদা শাহৌ লৌদুনা ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এস. বিলিয়ন দোল্লর ৫০গী ইন্দস্ত্রী ওইরবা য়ারি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660648
তমিল নাদু অমসুং অরুনাচল প্রদেশনা ঙসি হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল পোর্তেবিলিতী ক্লস্তর অসিবু লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমগী স্কিমগী মখাদা অমত্তা ওইনা পুন্সিনখ্রে
লৈবাক অমা রাসন কার্দকী মখাদা হৌজিক লৈরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ২৬কী নেস্নেল পোর্তেবিলিতী ক্লস্তরগী মনুংদা রাজ্য অনি, তমিল নাদু অমসুং অরুনাচল প্রদেশসু য়াওখ্রে। মসিগী রাজ্যশিং অসিবু লৈবাক্কী ক্লস্তর অসিদা য়াওহন্নবা তঙাই ফদবা শেম-শাবগী থবকশিং – হায়বদি ই.পি.ও.এস. সোফৎৱেয়র অপগ্রেদ তৌবা, ময়ায় ওইবা আই.এম.-পি.দি.এস. অমসুং অন্নাবিত্রন পোর্তেলগা পুন্সিন্নবা, সেন্ত্রেল রিপোজিতরীদা রাসন কার্দ/বেনিফিশরীগী দেতাশিং ফংহনবা, নেস্নেল পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন চাংয়েংবগী তঙাই ফদবা- অসি রাজ্য অনি অসিগী ওইনা লোইশিনখ্রে। মসিগা লোয়ননা ও.এন.ও.আর.সি.গী মখাদা অপুনবা রাজ্য/য়ু.তি. ২৮ অসি অমত্তা ওইনা শম্নখ্রে।মসিগী রাজ্য/য়ু.তি. ২৮ অসিদা লৈরিবা মাইগ্রেতরী পি.দি.এস. বেনিফিশরীশিং অসিনা মখোয়গী মমল তারবা হৱাই-চেংৱাই অসি চপ মান্নবা চাং অমসুং কেন্দ্রনা হায়বা মমলদা মখোয়না পাম্বা ফেয়র প্রাইস শোপ (এফ.পি.এস.)তগী ওক্তোবর ১, ২০২০দগী লৌবা য়ারগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660672
সেপ্তেম্বরদা জি.এস.তি. রিভেন্যুগী অপুনবা লুপা করোর ৯৫,৪৮০ খোমগৎখি
২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা খোমগৎখিবা অপুনবা জি.এস.তি.গী রিভেন্যু অসি লুপা করোর ৯৫,৪৮০নি মসিগী মনুংদা সি.জি.এস.তি. অসি লুপা করোর ১৭,৭৪১, এস.জি.এস.তি. অসি লুপা করোর ২৩,১৩১, আই.জি.এস.তি. অসি লুপা করোর ৪৭,৪৮৪ (মপালদগী পুশিল্লকপা গুদশিংদগী খোমগৎলকপা লুপা করোর ২২,৪৪২ য়াওরগা) অমসুং সেস অসি লুপা করোর ৭,১২৪ (মপালদগী পুশিল্লকপা গুদশিংদগী খোমগৎলকপা লুপা করোর ৭৮৮ য়াওরগা) ওইখি। রিভেন্যুশিং অসি হৌখিবা চহিগী থা অসিমক্তদা লাকখিবা জি.এস.তি. রিভেন্যুশিংদগী ৪% হেল্লি। থা অসিগী মনুংদা, মপালদগী পুশিল্লকপা গুদশিংদগী লাকপা রিবেন্যু অমসুং দোমেস্তিক ত্রাঞ্জেক্সনদগী লাকপা রিভেন্যুশিং (মপালদগী পুশিল্লকপা সর্ভিসশিং য়াওরগা) অসি হৌখিবা চহিগী থা অসিমক্তদা সোর্সশিং অসিদগী লাকখিবা রিভেন্যুশিংগী মথং শিৎনা ১০২% অমসুং ১০৫% ওইখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660608
আত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ – হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিনবা
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মে ১২, ২০২০দা ভারত্তা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি লান্থেংন্নবা – লুপা করোর লাখ ২০গী পুম্নমক য়াওরবা অখন্নবা ইকনোমিক পেকেজ – ভারতকী জি.দি.পি.গী ১০%গা চপ মান্নবা – লাউথোকখি।মহাক্না আত্ম নির্ভর ভারত নত্রগা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবগী ইহৌ অমগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না আত্মা নির্ভার ভারতকী য়ুম্বী মঙা – শেন্মীৎলোন, ইনফ্রাস্ত্রকচর, সিস্তেম, মখল কয়াগী দেমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দ অদুসু থমখি। ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না মে ১৩দগী মে ১৭, ২০২০ ফাওবদা মথং-মথং প্রেস কনফরেন্সশিং পাঙথোক্তুনা আত্মা নির্ভর ভারত পেকেজকী অকুপ্পা মরোলশিং ফোঙদোকখি। ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়শিংনা আত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ (এ.এন.বি.পি.)কী মখাদা পেকেজ লাউথোকখিবা ইকনোমিক পেকেজকা মরী লৈনবশিং খুদক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হৌখ্রে। শেন-থুমগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারমন্না ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকা মরী লৈনবা আত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়েংশিনখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1660691
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: রাজ্য সরকারনা য়াম্না বাংনা শন্দোরক্লিবা কোবিদ-১৯ লাকশিন্ননবগীদমক্তা অহকপা পাম্বৈশিং লৌখৎনবা অখন্নবা একজিক্যুতিব পাৱরশিআগা লোইননা অহেনবা গেজেতেদ ওফিসরশিং ফীলদা থাদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। পুলিস , লোকল বোদীশিং অসমুং হেল্থতগী নত্তবা অতোপ্পা দিপার্তমেন্তশিংদগী ওফিসরশিং থাদোকখ্রে। সেক্তর মেজিস্ত্রেত অমসুং কোবিদ সেন্তিনেল ওইনা খঙননবা, হঅয়রিবা ওফিসরশিং অসি খ্বাইদগী হেন্না য়াম্বা কেসশিংগী মশিং লৈবা পঞ্চায়তশিং অমসুং মুনিসিপালিতীশিংদা এসাইন তৌরগনি। মরক অসিদা নোংমদা কেস ১০০০গী মথক্তা নুমিৎ খুদিংগী থেংনবা এর্নাকুলম জিলাদা অহেনবা কন্তেনমেন্তগী ওইবা পাম্বৈশিং শিজিন্নখ্রে। কন্নুরদা অমমুক লৈখিদবগা লোইননা কোবিদকী শিবগী মশিং অসি ৭৪৩ শুখ্রে। কেরলাদা ঙরাং কেস ৮৮৩০ থেংনখিবগা লোইননা নোংমগী ওইবা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগী মশিং অসি ৮০০০ হেনখ্রে। হৌজিক মীওই ৬৭,০৬১ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই লাখ ২.৪০ ওবজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি।
তামিল নাদু: তি.এন., এ.পি.দগী ফংবা কোবিদ-১৯ দেতা অসিনা অনেম্বা রিসোর্স লৈবা রিজনশিংগীদমক্তা এপিদেম্যোলোজী অমসুং ত্রান্সমিশন দাইনামিক্সকী মতাংদা অহেনবা লৌশিং পীবা য়াই; জর্নলদা পেপর ফোংখিবা রিসর্চরশিংনা ত্রান্সমিশন অমসুং এপিদেমোল্যোলোজীগী স্তদী তৌনবা সর্ভিলেন্স, কনতেক্ত ত্রসিং দেতা শিজিন্নখি। হিন্দু মুন্নানিগী ফাউন্দর রামা গোপালন কোবিদনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রে। য়ুমশকৈশা নুমিত্তা, ইনফেক্সনগীদমক্তা মী্ই ৫,৬৫৯ পোজিতিব ওইখিবগা লোইননা তি.এন.গী কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অদু লাখ তরুক্কী তাঙ্কক অদু য়ৌশিনখ্রে; রাজ্য অসিদা ৬৭ শিখিবা থেংনখি; কেস ১,২৯৫ থেংনখিবগা লোইননা চেন্নাইগী অপুনবা মশিং অদু ১,৬৭,৩৭৬তা হেনগৎখ্রে।
কর্নাতকা: কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসি থিংনবা হোৎনবা ওইনা রাজ্য সরকারনা চিন অমসুং নাতোন মাস্কনা খুমদবশিংদা লুপা ১০০০ ফাইন তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে; হৌজিকমক্কী ওইনদি মসিগী পেনল্তী অসি লুপা ২০০নি। রাজ্য অসিনা অহানবা কোবিদ কেস থেংনরবা মতুংদা থা তরেত ময়া নকলবা মতুংদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা লাখ তরুক্কী তাঙ্কক অসি য়ৌখি অমসুং পোজিতিব কেসশিংগী মশিং অসি ৬,০১,৭৬৭ য়ৌখি। দিপার্তমেন্ত ওফ প্রাইমরী অমসুং সেকন্দরী এজুকেশন দিপার্তমেন্তনা ওক্তোবর ১৫ ফাওবা হাই স্কুল অমসুং পরই-য়ুনিভর্সিতী কোর্সকী মহৈরোইশিংনা মখোয়গী স্কুলশিং নত্রগা কোলেজ কেমপস চৎহন্দনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: ঙসি পাংথোক্কদবা রাজ্য কেবিনেতকী মীফম অদু ওক্তোবর ৮দা য়ৈথোকখ্রে। কেবিনেত অসিগী বৈথোকপগী মরমশিং অদুগী মনুংদা অমদি এন্দোমেন্তশিংগী মন্ত্রী, ভেলমপল্লি স্রিনিৱাসনা হন্দক্তা পাংথোকখিবা তিরুমালা ব্রহমোতসভমশিং য়াওরুরবা মতুংদা কোরোনাগীদমক্তা তেস্ত তৌবদা পোইতিব ওইবদগী য়ৈথোকখিবনি। রাজ্য অসিদা তেস্ত তৌখিবা সেমপলশিংগী মশিং অদু লাখ ৫৮ হেনখ্রে। ফগৎলকখিবশিংগী মশিং অদুনা অনৌবা কেসশিংগী মশিং অদুদগী হেন্দুনা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ৫৯,০০০গী মখাদা লৈহনখ্রে। ইস্ত গোদাভরি দিস্ত্রিক্ত ওথোরিতীশিংনা জিলা অদুদা নন-কোবিদ কেসশিং লাইয়েংনবা লনাইগী হোসপিতাল ১৭ দি-নোতিফাই তৌখ্রে।
তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২২১৪ থেংনখি, ২৪৭৪ ফগৎখি অমসুং ০৮ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২২১৪গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৩০৫ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ১,৯৩,৬০০; এক্তিব কেসশিং: ২৯,৩২৬; শিখিবশীং: ১১২৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৬০,৯৩৩। তেলঙ্গানানা লৌউ-শিংউবদা এ.আই. শিজিন্নদুনা পাইবা দ্রোনশিং শিজিন্নরগনি। মহৈ-মরোংশিং, তিন-কাংশিং খঙদোকপা অমসুং কোন্নথংদা পেস্তিসাইতশিং নত্রগা ফর্তিলাইজরশিং চাইবগী আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স শিজিন্নবা দ্রোনশিংগী কান্নবা অসি চাংয়েং তৌনবা নোভেল এক্সপরিমেন্ত অসি করিমনাগর জিলাদা পাংথোকখ্রে।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্র সরকারনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা হায়খি মদুদি নোভেল কোরোনাভাইরস (কোবিদ-১৯) লাইনা অসি শন্দোরকপদগী থিংনবা থমখিবা লোকদাউনা অদু ওক্তোবর ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে। অদুবু ওতেলশিং, ফুদ কোর্তশিং, রেস্তোরেন্তশিং অমসুং বারশিংদি ৫০% কেপাসিতীদা ওক্তোবর ৫দগী হাদোকপগী অয়াবা পীরগনি। থবক তৌরিবা মীওই কয়া অমদা তিফিন সার্বিস পীরিবা, মুম্বাইগী মমিং চৎলবা দববাৱালাশিং অদু লোকল ত্রেনদা চৎপগী অয়াবা পীখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত সরকারনা কোবিদ লাইচৎ অসি য়েংলগা একাদেমিক য়িয়র ২০২০-২১গীদমক্তা ২৫% ফাওবা চহিগী ওইবা স্কুল ফীশিং অদু ককথনবা রাজ্য অসিদা লৈরিবা লনাইগী স্কুলশিংদা খঙহনখ্রে। মসিগী খোংথাং অসিনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা স্কুল ২০,০০০দা স্কুল কারিবা অঙাংশিংগী পেরেন্ত লাখ ৩০ ময়া নক্না কান্নবা পীগনি।
রাজস্থান: হৌখিবা পুং ২৪দা রাজস্থানদা অনৌবা কোবিং-১৯ কেস ২,১৭৩ থেংনখি, মসিনা কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১.৩৫ হেনখ্রে। য়ুমশকৈশা নুমিত্তা থেংনখিবা খ্বাইদগী য়াম্বা কেসশিং অদু জয়পুর (কেস ৪০৮)দগী থেংনখি, মথংদা জোধপুর (কেস ৩৩৬) অমসুং বিকানের (কেস ১৩৯)। ফরবা মতুংদা মীওই ১,৯৫৩ দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু হৌজিক ২০,৫৮১দা লৈরি।
মধ্য প্রদেশ: ঙসিদগী হায়র এজুকেশন দিপার্তমেন্তকা মরী লৈনবা সরকারগী কোলেজশিংদা ওনলাইন ক্লাসশিং হৌখ্রে। অমরোমদনা, রাজ্যগী ইলেক্সন ওফিসিয়েলশিংনা ইলেক্সনগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী মতাংদা কমিশন্না থোকখিবা গাইদলাইনশিং অদু কাইদনা চৎনবা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা হায়খ্রে। মসিদা নত্তনা রাজ্য সরকারনা নর্সিং হোমশিং অমসু লনাইগী হোসপিতালশিংদা মখৌয়গী রিসেপশন কাউন্তরশিংদা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবগী পীথোক্লবা মমলশিং অদু উৎথোকপা হায়বসি তঙাইফদনা তৌগদবা ওইহনখ্রে।
ছত্তিসগর: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অনৌবা পোজিতিব কেস ২,৯৪৭ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু ১,১৩,৬০২ য়ৌহনখি। রাজ্য অসিদা হৌঝিক এক্তিব কেস ৩০,৯২৭ লৈরি। য়ুমশকেশা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা পেসেন্ত ২,৮৩৬ ময়া নক্না দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা রাজ্য অসিদা হৌজিক ফখিবসিংগী অপুনবা মশিং অদু হৌজিক ৮১,৭১৮তা লৈরি।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীমদক্তা মীওই ৩৫৯০ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং পেসেন্ত ১৬১৬ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিং অদু ১৮০৮১১দা হেনগৎখ্রে, এক্তিব ৩৪৪৯৬, দিসচার্জ তৌখিবশিংগী অপুনবা মশিং ১৪৫৬১৫ অমসুং শিখিবশিংগী মশিং ৬৯৭।
সিক্কিম: সিক্কিমদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৩৮ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং পেসেন্ত ২২৯০ দিসচার্জ তৌখ্রে। এক্তিব কেসশিং অদু ৬২৭নি অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ৩৯নি।
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
01 OCT 2020 6:23PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India sustains trend of consistent low level of Active Cases, For the 10th successive day, Active Cases below 10 lakh mark, India's total Recoveries nearly 53 lakh, The last 10 lakh recoveries added in just 12 days
India has sustained its trend of maintaining the active cases below the 10 lakh mark. For the 10th successive day, the active cases are less than 1 million (10 lakhs). With a very high number of COVID patients recovering every single day, India’s steady trend of posting high level of daily recoveries also continues. 85,376 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country. India’s total recoveries stands at 52,73,201 today. Higher number of single day recoveries have resulted in continuous increase in the national recovery rate, which is currently pegged at 83.53%. The rise in total recovered cases has been steep. The last 10 lakh recoveries were added in just 12 days. 77% of the total recovered cases are recorded in 10 States/UTs. Maharashtra has contributed the highest number to the total recovered cases followed by Andhra Pradesh and Tamil Nadu. The active cases in India are 9,40,705. India reported 9.4 lakh active cases earlier on 11th September, 2020. 76% of the active cases are in 10 States/UTs. As on date, the active cases contribute only 14.90% to the positive caseload of the country. A total of 86,821 new confirmed cases have been reported in the last 24 hours in the country. 76% of the new cases are concentrated in ten states. Maharashtra contributed more than 18,000 to the new cases. Karnataka and Kerala, both contributed more than 8,000. 1,181 deaths have been registered in the past 24 hours. 82% of new deaths are reported from 10 States and UTs40% of deaths reported yesterday are from Maharashtra with 481 deaths followed by Karnataka with 87 deaths.
For details :
Dr. Harsh Vardhan launches Decade of Healthy Ageing (2020-2030) on International Day for Older Persons
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health & Family Welfare restated commitment of the Government to healthy ageing today on the occasion of International Day for Older Persons. Every year, 1st October is celebrated as the International Day of Older Persons, as declared by United Nations, to recognize, enable and expand the contributions of older people in their families, communities and societies at large and to raise awareness towards issues of ageing. Dr. Harsh Vardhan spoke of the National Programme for the Health Care for the Elderly which is aimed to deliver comprehensive, affordable and quality geriatric care services at primary and secondary levels; “outpatient services from district hospital to health & wellness centres, minimum 10 bedded geriatric wards at all district hospitals, rehabilitation services down to CHC and HWC level and developing mechanisms for providing home based care to needy elderly.” The Union Health Minister also stated that as 1st October, 2020 is the launch year of Decade of Healthy Ageing (2020-2030), many activities will be undertaken throughout the year, aimed at mainstreaming issues related to elderly and to deliberate upon ways to ensure better and effective delivery of services, making full use of convergence mechanisms. Dr. Harsh Vardhan also spoke on the emergence of COVID-19 as a public health challenge which has caused an upheaval across the country and the world. The UN theme of the International Day of Older Persons 2020 is “Pandemics: Do They Change How We Address Age and Ageing?”. Considering the higher risks faced by elderly during the outbreak of pandemics such as COVID-19, Government has responded to address their concerns by recognising them as vulnerable population category for COVID efforts, issuing advisories, raising awareness of their special needs, encouraging State Governments to develop need-based models for delivery of medications and home-based care to the elderly.
For details :
MHA issues new Guidelines for Re-opening, Strict enforcement of lockdown in Containment Zones till 31st October 2020
Ministry of Home Affairs (MHA) has issued new guidelines yesterday, for opening up of more activities in areas outside the Containment Zones. In these guidelines, which will come into effect from today, the process of re-opening of activities has been extended further. The new guidelines are based on feedback received from States and UTs, and extensive consultations held with related Central Ministries and Departments. Activities permitted from 15th October 2020, in areas outside the Containment Zones include: Cinemas/ theatres/ multiplexes will be permitted to open with upto 50% of their seating capacity, for which, SOP will be issued by Ministry of Information & Broadcasting, Business to Business (B2B) Exhibitions will be permitted to open, for which, SOP will be issued by the Department of Commerce, Swimming pools being used for training of sportspersons will be permitted to open, for which the SOPs will be issued by Ministry of Youth Affairs & Sports and Entertainment parks and similar places will be permitted to open, for which the SOP will be issued by Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW).For re-opening of schools and coaching institutions, State/ UT Governments have been given the flexibility to take a decision after 15th October 2020, in a graded manner. The decision shall be taken in consultation with the respective school/ institution management, Social/ academic/ sports/ entertainment/ cultural/ religious/ political functions and other based on their assessment of the situation. Social/ academic/ sports/ entertainment/ cultural/ religious/ political functions and other congregations have already been permitted with a ceiling of 100 persons, outside Containment Zones only. Now State/ UT Governments have been given the flexibility to permit such gatherings beyond the limit of 100 persons, outside Containment Zones, after 15th October 2020.State/ UT Governments shall not impose any local lockdown (State/ District/ sub-division/City/ village level), outside the containment zones, without prior consultation with the Central Government.There shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods. No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.National Directives for COVID-19 management shall continue to be followed throughout the country, with a view to ensure social distancing. The use of AarogyaSetu mobile application will continue to be encouraged.
For details :
GST taxpayers get relief in implementation of e-invoice
The Government had in December 2019 prescribed that the GST Taxpayers having aggregate annual turnover more than Rs. 100 crore in any preceding Financial Year will be required to issue e-invoice for all the Business to Business (B2B) supplies, w.e.f. 1st April 2020. In March 2020, the date of implementation of e-invoice was extended to 1st October 2020. Keeping in view the hardships faced by the taxpayers due to COVID-19 lockdown, in July 2020, it was further prescribed that the taxpayers having aggregate turnover of Rs. 500 crore and above only would be required to issue e-invoice w.e.f. 1st October 2020.It has been reported that even after more than 9 months of the first notification in this regard, some of these taxpayers having aggregate turnover of Rs. 500 crore and above are still not ready. Accordingly, as a last chance, in the initial phase of implementation of e-invoice, it has been decided that the invoices issued by such taxpayers during October 2020 without following the manner prescribed under rule 48(4), shall be deemed to be valid and the penalty leviable under section 122 of the CGST Act, 2017, for such non-adherence to provisions, shall stand waived if the Invoice Reference Number (IRN) for such invoices is obtained from the Invoice Reference Portal (IRP) within 30 days of date of invoice.
For details :
About 30 crore mandays employment provided and more than Rs 27,000 crore spent so far in the pursuit of objectives of the GaribKalyanRojgarAbhiyaan
GaribKalyanRojgarAbhiyaan (GKRA) is taking action on mission mode to provide employment to migrant workers who have returned to their native villages of 6 states namely Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Uttar Pradesh. The Abhiyaan is now empowering villagers with livelihood opportunities in 116 districts of these states.By the 13th week, a total of about 30 crore mandays employment has been provided and Rs 27,003 crore has been spent so far in the pursuit of objectives of the Abhiyaan. A large number of structures have been created including 1,14,344 water conservation structures, 3,65,075 rural houses, 27,446 cattle shed, 19,527 farm ponds, and 10,446 Community Sanitary Complex. 6727 works have been taken up through District Mineral Funds, 1,662 Gram Panchayat have been provided internet connectivity, a total of 17,508 works related to solid and liquid waste management undertaken, and 54,455 candidates have been provided skill training through KrishiVigyan Kendras (KVKs) during the Abhiyaan.
For details :
Prime Minister Shri NarendraModi appeals to all Village Sarpanchs& Gram Pradhans to continue their efforts towards effective implementation of JalJeevan Mission in villages to provide tap water to every home, especially poor communities
Prime Minister Shri NarendraModi reached out to all Sarpanchs/ Gram Pradhans of the country through a letter dated 29th September, 2020 for more effective implementation of the JalJeevan Mission (JJM). The goal of the Mission - HarGharJal can be fully realized with the help of all Sarpanch/ Pradhan/ village community leaders as they play a pivotal role in its implementation. Prime Minister mentioned how the contribution made by people for this missions’ success is creating history. Through this mission, the issue of water supply will not only be addressed, but will also help in tackling water-borne diseases like cholera, dysentery, diarrhea, encephalitis, typhoid, etc. Also, when the livestock is provided with safe and clean water, it not only improves their health but plays a critical role in improving their productivity, thus enhancing income of families. Prime Minister appealed to people and Gram Panchayats to make JalJeevan Mission a people’s movement.Shri Modi has hoped that all possible steps will be taken by the Sarpanch in the village to keep every member in the Gram Panchayat safe from Corona virus by maintaining the physical distance of six feet and compulsory use of masks. The Prime Minister wished everyone good health and safety.
For details :
Dr. Harsh Vardhan launches CSIR Technologies for rural development under the joint initiative of IIT Delhi, Unnat Bharat Abhiyan,VijnanaBharti and CSIR
The Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan yesterday launched CSIR Technologies for rural development under a joint initiative of Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), Unnat Bharat Abhiyan (UBA), Indian Institute of Technology Delhi (IITD) and VijnanaBharti (VIBHA). The event was organized through online platform on the occasion of CSIR-NISTADS 40th Foundation Day. Minister also released CSIR-NISTADS e-Compendium and e-Coffee Table Book, on the occasion. A tripartite MoU to this effect was signed by the three parties on 28th July 2020 at CSIR to work jointly for post-COVID fast track action plan to create livelihood opportunities in rural areas, particularly for the people who have returned to their native villages in the lockdown period. Dr. Harsh Vardhan expressed his confidence that “the agencies known for its knowledge, grassroot presence and technical competency, like IIT Delhi, VIBHA and their joining hands with CSIR can prove to be very useful for deployment of indigenously developed technologies by CSIR in rural areas”.
For details :
Shri ThaawarchandGehlot e-launches “Ambedkar Social Innovation & Incubation Mission under Venture Capital fund for SCs(ASIIM)”
Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri ThaawarchandGehlote-launched the “Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM) under Venture Capital Fund for SCs” through Video Conferencing yesterday. It will promote innovation and enterprise among SC students studying in higher educational institutions. Speaking on the occasion, Shri Gehlot said under ASIIMinitiative, 1,000 SC youth would be identified in the next 4 years with start-up ideas through the Technology Business Incubators (TBIs) in various higher educational institutions. They will be funded @ Rs. 30 lakhs in 3 years as equity funding so that they can translate their start-up ideas into commercial ventures. Successful ventures would further qualify for venture funding of up to Rs. 5 Crore from the Venture Capital Fund for SCs. The Minister said that this initiative under VCF-SC will promote innovation in the SC youth and would help them to become job-givers from job-seekers; and would further give fillip to the ‘Stand Up India’ initiative of the Prime Minister PM Shri NarendraModi. The ASIIM initiative will be implemented by the Venture Capital Fund for SCs (VCF-SCs) which was set up in 2016 with the Fund size of Rs. 500 Cr. Since its inception, VCF-SC has sanctioned financial assistance to 118 companies to the tune of Rs. 444.14 crore.
For details :
Union Minister DrJitendra Singh inaugurates 23 Roads and Bridges projects in Kathua, Doda, Udhampur and Reasi Districts
The Union Minister of State (I/C), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh yesterday unveiled 23 roads and bridges projects in Kathua, Doda, Udhampur and Reasi districts in the Jammu region. He said, the projects costing about Rs. 73 Crore and having length of 111 kilometers will benefit more than 35,000 people in the region. 23 Projects included 15 roads built under PMGSY for all weather connectivity and 8 bridges for better connectivity to the people. While e-inaugurating these projects, Dr. Jitendra Singh said that despite serious challenges posed by the Covid19 pandemic in the last few months, barring few all the projects were completed within stipulated timeframe. He emphasised that despite challenges posed by pandemic, the country had not compromised with the pace of development and particularly the UT of Jammu and Kashmir. He was informed that 1150 kilometers of roads built in this fiscal till date in comparison to 800 kilometers last year.
For details :
Closing ceremony of the 3rd RashtriyaPoshanMaah held
The closing ceremony of the 3rd RashtriyaPoshanMaah which was celebrated from 7th - 30th September this year was held today through virtual mode. Ministry of Women and Child Development, Government of India, being the nodal Ministry for POSHAN Abhiyaan, coordinated the celebration of the PoshanMaah in convergence with partner Ministries and departments, at National, States/UTs, Districts, and grass root level. Identification of Severely Acute Malnourished (SAM) Children and their management and plantation of PoshanVaatikas- Nutri gardens, were undertaken as focus activities during the PoshanMaah, along with awareness generation regarding importance of early breast feeding, need for good nutrition during first 1000 days of life, measures for reducing anaemia in young women and children etc.Addressing the webinar organized to mark the occasion, Union Minister of State for Women & Child Development,SushriDebasreeChaudhuri appreciated the celebration of the PoshanMaah while observing adherence to Covid-19 guidelines. She said that while the Covid pandemic has posed many challenges to promoting maternal and child nutrition, growth monitoring and detection of malnutrition, frontline workers have not only risen to the occasion to provide essential services but also observed PoshanMaah 2020.
For details :
Best time to invest in Pharma& Medical device sector in India; likely to grow to 65-billion-dollar industry by 2024: Shri Gowda
Union minister For Chemicals and Fertilizers , Shri Gowda has said that this is the best time to invest in Pharma& Medical device sector in India as It is likely to grow in to 65-billion-dollar industry by 2024 to 120 billion dollars by 2030.He said, business friendly reforms carried out by Government have helped India to emerge as one of the best investment destinations among emerging economies. Implementation of policies to promote financial inclusion and to check corruption and easing of compliance of labour laws & regulations has made India the best destination for investment. In 2018-19, India attracted FDI inflows of 73 billion dollar, up 18 % from previous year.
For details :
Tamil Nadu and Arunachal Pradesh integrated today with existing national portability cluster under One Nation One Ration Card Scheme
Two more States, Tamil Nadu and Arunachal Pradeshhave been integrated today with existing national portability cluster of 26 States/UTsunder One Nation One Ration Card.The necessary preparatory activities to integrate these States with the national cluster i.e. upgradation of ePoS software, integration with central IM-PDS and Annavitran portals, availability of ration cards/beneficiaries data in Central Repository, requisite testing of national portability transactions, etc. have already been completed in these two States.With this, a total of 28 States/UTs are now seamlessly connected with each other under the One Nation One Ration Card plan. Migratory PDS beneficiaries in these 28 States/UTs can access their subsidised foodgrains at the same Scale and Central Issue Prices from any Fair Price Shop (FPS) of their choice w.e.f. 1st October 2020.
For details :
₹ 95,480 croregross GST revenue collected in September
The gross GST revenue collected in the month of September, 2020 is ₹ 95,480 crore of which CGST is ₹ 17,741 crore, SGST is ₹ 23,131 crore, IGST is ₹ 47,484 crore (including ₹ 22,442 crore collected on import of goods) and Cess is ₹7,124 crore (including ₹ 788 crore collected on import of goods).The revenues for the month are 4% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from import of goods were 102% and the revenues from domestic transaction (including import of services) were 105 % of the revenues from these sources during the same month last year.
For details :
AatmaNirbhar Bharat Package – Progress So Far
Hon’ble Prime Minister Shri NarendraModi on May 12th, 2020, announced the Special economic and comprehensive package of Rs. 20 lakh crore - equivalent to 10% of India’s GDP – to fight COVID-19 pandemic in India. He gave a clarion call for AatmaNirbhar Bharat or Self-Reliant India Movement. He also outlined five pillars of AatmaNirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharaman laid down the details of the AatmaNirbhar Bharat Package in a string of press conferences from 13th May to 17th May 2020.The Ministries of Finance & Corporate Affairs have immediately started implementation of the announcements related to the Economic Package under AatmaNirbhar Bharat Package (ANBP).Smt.NirmalaSitharamantoday reviewed the progress pertaining to Ministries of Finance & Corporate Affairs.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: The State government has decided to field more gazetted officers, with special executive magistrate powers, to take stern measures for countering the rampant Covid-19 spread. Officers from departments other than the police, local bodies and health are being deployed. To be known as 'Sector Magistrate and COVID Sentinel', these officers will be assigned to panchayats and municipalities with a high number of cases. Meanwhile, more containment measures have been adopted in Ernakulam district, which witnessed over 1000 daily cases. With one more fatality in Kannur today, the Covid death toll has touched 743. The daily count of Covid-19 patients soared past 8000 as Kerala recorded 8830 cases yesterday. 67,061 people are currently undergoing treatment and a total of 2.40 lakh people are under observation across the state.
• Tamil Nadu:Covid-19 data from T.N., A.P. may provide insights into epidemiology and transmission dynamics for low-resource regions; researchers who published the paper in the journal ‘Science’ used surveillance, contact-tracing data to study transmission and epidemiology. Hindu Munnani founder Rama Gopalan dies of Covid. TN’s tally of Covid-19 cases moved closer to the six-lakh mark on Wednesday, as 5,659 persons tested positive for the infection; State recorded 67 deaths; with 1,295 cases, Chennai’s tally increases to 1,67,376.
• Karnataka: In an effort to curb the spread of Covid 19, the State government has decided to impose Rs 1000 fine for those who do not cover their mouth and nose with mask; currently the penalty is Rs200. In nearly seven months after recording its first Covid case, State reached the six lakh mark and hit 6,01,767 positive cases on Wednesday. Department of primary and secondary education department has decided not to allow high school and pre-university course students to visit their school or college campus till October 15.
• Andhra Pradesh: The state cabinet meet scheduled for today has been postponed to Oct 8. One of the reasons for the postponement of the cabinet is, Endowments Minister VellampalliSrinivas was tested positive for corona after participating in the recent TirumalaBrahmotsavams. The total number of samples tested in the State crossed the 58 lakh-mark. The recoveries, on the brighter side, continue to be more than the new cases, bringing down the active cases to less than 59,000. East Godavari district authorities have de-notified 17 private hospitals in the district allowing for treating non-Covid cases.
• Telangana: 2214 new cases, 2474 recoveries & 08 deaths reported in the last 24 hours; out of 2214 cases, 305 cases reported from GHMC. Total cases: 1,93,600; Active cases: 29,326; Deaths: 1127; Discharges :1,60,933. Telangana plans to use AI-driven drones in farming: A novel experiment to test the efficacy of drones using artificial intelligence to identify crops, pests and later spray pesticides or fertilizer, began in Karimnagar district.
• Maharashtra: The Maharashtra government on Wednesday said that the lockdown imposed to contain the spread of the novel coronavirus (Covid-19) disease has been extended till October 31. However, hotels, food courts, restaurants and bars will be allowed to operate from October 5th, with 50% capacity. Mumbai’s famed Dabbawalas, who provide tiffin service to several working people have.now been permitted to travel by local trains.
• Gujarat: The Gujarat Government has directed private schools in the state to cut annual school fees by 25% for the 2020-21 academic year, in view of Covid pandemic. The move will benefit nearly 30 lakh parents of school going children at 20,000 schools in the state.
• Rajasthan: 2,173 new COVID-19 cases were reported in Rajasthan during the past 24 hours taking the case count past 1.35 lakhs. Highest number of cases on Wednesday were from Jaipur (408 cases), followed by Jodhpur (336 cases) and then Bikaner (139 cases). 1,953 people were discharged after recovery. The total number of active Covid cases in the state now stands at 20,581.
• Madhya Pradesh: Online classes have started in government colleges related to the Higher Education Department from today. On the other hand, State election officials have asked political parties to ensure that they follow the guidelines issued by the Commission regarding COVID-19 during the election process. This apart, the state government has made it mandatory for all nursing homes and private hospitals to display the prescribed rates of treatment of COVID-19 at their reception counter.
• Chhattisgarh: 2,947 new positive cases have been identified on Wednesday, which takes the state COVID-19 tally to 1, 13,602. There are 30,927 active cases in the state at present. With the discharge of 2,836 patients around the state on Wednesday, the total recoveries in the state now stand at 81,718
• Assam: In Assam, 3590 more people tested positive for COVID-19 and 1616 patients discharged yesterday. Total cases rise to 180811, active 34496, total discharged 145615 and death 697.
• Sikkim: In Sikkim, 38 more people tested positive for COVID-19 and discharged2290 patients. Active cases are 627 and total death 39.