President's Secretariat
President’s message on the eve of Gandhi Jayanti
01 OCT 2020 4:41PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind has issued the following message to the nation on the eve of Gandhi Jayanti.
In his message the President has said, “On the occasion of 151st anniversary of our Father of the Nation, Mahatma Gandhi, I pay homage to him on behalf of our grateful nation.
On 2nd October every year, Gandhiji is remembered not only in India but all over the world. He remains a source of inspiration for all the humanity. His life-story empowers and strengthens the weaker sections of the society. His message of truth, non-violence and love paves the way for the welfare of the world by bringing about harmony and equality in the society. His values ​​were as relevant yesterday as are today and will remain so in the future.
People now realize that the solution to the biggest of the problems can be found through the path of goodwill and tolerance as suggested by Gandhiji. Gandhiji's own life is a shining example of treading this very path. He taught us that we should behave well with those who are not even our well-wishers, and have a feeling of love, kindness and forgiveness towards all. There should be harmony in our thoughts, words and deeds.
Gandhiji gave a lot of importance to morality and purity of goals and means in his endeavours. I am happy that Gandhiji's thoughts and teachings are at the core of our government's efforts being practised for the development of our country such as Swachh Bharat Mission, Empowerment of Women, Empowering the poor and downtroddens, helping farmers and providing essential facilities in villages etc.
On this auspicious occasion of Gandhi Jayanti, let us resolve to rededicate ourselves to the welfare and progress of the nation, to follow the mantra of truth and non-violence, and to build a clean, capable, strong and prosperous India, and to make Gandhiji’s dreams come true”.
Click here to see President's message in hindi

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাস্ত্রপতিনা গান্ধী জয়ন্তিগী মাংওইনা পাউজেল পীবা
01 OCT 2020 4:41PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা গান্ধী জয়ন্তিগা মাংওইননা লৈবাক মীয়ামদা মখাদা পীরিবা ৱারোলশিং অসি পাউজেল ওইনা পীখ্রে।
মহাক্কী ৱারোল অদুদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি, “ ঐখোয়গী লৈবাক্কী মপা মহাত্মা গান্ধীগী ১৫১শুবা মপোক কুমওন অসিদা ঐহাক্না হরাওরবা লৈবাক অসিগী মহুত শিন্দুনা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলি”।
চহি খুদিংগী ওইনা ওক্তোবর ২দা গান্ধী জিবু ভারত্তা খক্তা নত্তনা মালেম শিনবা থুংনা নীংশিংনরি। মহাক্না মতম পুম্বদা মীওইবা খুন্নাইদা ইথিল পীরি। মহাক্কী পুন্সি ৱারীনা খুন্নাইগী শোত্থরবা মীওইশিংদা পাঙ্গল হাপ্তুনা পুক্নিং থৌগৎপীরে। মহাক্কী অচুম্বা, হিংশা শিজিন্নদবা অমসুং নুংশিবগী পাউজেল অসিনা খুন্নাইদা তংদু লৈতাবা অমসুং মান্নবা থাক পুরক্তুনা মালেমগী য়াইফ য়ূম্বালগী অফবা ওইনবা লম্বী য়াৎপীরি। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসি মমাংদা মগুন লৈরম্বগুম ঙসিসু অদুমক মগুন লৈরি অমসুং তুংদসু অদুমক লৈখিগনি।
গান্ধী জিনা হায়বীরম্বগী মতুং ইন্না খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাদবশিংগী ৱারোইশিন অসি অফবা তৌবা অমসুং খাঙবা কনবগী খুত্থাংদা ফংবা য়াই হায়বসি মীয়াম খুদিংনা হৌজকিতি খঙলে। মহাক্কী পুন্সি অসিনা অসিগুম্বা লম্বীদা চৎপগী ফজরবা খুদ্ম অমা ওইরি। মহাক্না ঐখোয়দা তাকপীবদা ঐখোয়গী অফবা খন্দবা মীওইদসু ঐখোয়না নীংথিজনা লোয়নগদবনি অমসুং মীওই খুদিংদা ঐখোয়না নুংশিবা, থৌজাল হৈবা অমসুং ঙাকপীবগী ৱাখলগা লোয়ননা চৎকদবনি হায়না হায়বীরম্মি। ঐখোয়গী ৱাখলদা, ৱাঙাং অমসুং থৌওংশিংদা ইং তপ্পা অমসুং নুংশিবগী মওঙ্গ চেনগদবনি।
গান্ধী জিনা মহাক্কী থৌওং খুদিংদা মীওইবগী লিচৎ, অশেংবা পান্দম লৈবা অমসুং অফবা পাম্বৈশিংদা মরু ওইবা পীদুনা লাকখি। স্বচ্ছ ভারত মিসন, নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা, লায়রবশিং অমসুং শোত্থরবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা, লৌউবশিং তেংবাংবা অমসুং খুঙ্গংশিংদা তঙাই ফদবা কান্নবশিং পীবনচিংবা ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎলিবা লৈবাক চাউখৎপগী খোঙথাংশিং অসিগী ময়োলদা গান্ধী জিগী ৱাখল্লোন অমসুং পাউতাকশিং শিজিন্নবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মসিগী শেংলবা গান্ধী জয়ন্তিগী থৌরম অসিদা ঐখোয় খুদিংনা লৈবাক্কী য়াইফ য়ূম্বাল অমসুং চাউখৎপা, অচুম্বা অমসুং হিংশা শিজিন্নদবগী লাইশোল ইনবা, লু-নানবা, তৌবা ঙম্বা, অকনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা শেম্বা অমসুং গান্ধী জিগী মঙলানশিং অসিবু মঙফাওনহল্লসি হায়না নৌহৌননা অমুক পুক্নিং চঙলসি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসিবু হিন্দীদা পানবা মফম অসিদা নম্বীয়ু