আয়ুষ
ক’ভিড-১৯ সংকটে আয়ুস বিষয়ত এটা “গৱেষণা সংস্কৃতি”ক প্ৰেৰিত কৰিছে
30 SEP 2020 12:23PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৱে আয়ুস বিষয়ৰ স্বাস্থ্য়-প্ৰচাৰ আৰু ৰোগ-প্ৰতিৰোধ সমাধানত আলোকপাত কৰিছে।
ভাষাৰ বাধ্যবাধকতা অবিহনে, ০১ মাৰ্চ, ২০২০ ৰপৰা ২৫ জুন, ২০২০ লৈ আয়ুৰ্বেদ মধ্যৱৰ্তিতাৰ ক’ভিড-১৯ৰ পঞ্জীকৃত ট্ৰায়েলৰ বাবে ক্লিনিকেল ট্ৰায়েল ৰেজিষ্ট্ৰী অৱ ইণ্ডিয়াৰ সন্ধানৰ জৰিয়তে এটা অধ্যয়ন কৰা যায়। এই সময়ছোৱাত আয়ুৰ্বেদত পঞ্জীয়ন হোৱা নতুন ট্ৰায়েলৰ সংখ্যা হৈছে ৫৮।
২০২০ৰ আগষ্টত প্ৰকাশিত বাতৰি অনুসৰি ক্লিনিকেল ট্ৰায়েল ৰেজিষ্ট্ৰী অৱ ইণ্ডিয়া (CTRI)ত পঞ্জীয়ন হোৱা ২০৩ টা ট্ৰায়েলৰ ভিতৰত, ৬১.৫% হৈছে আয়ুস বিষয়ৰ। শেহতীয়াভাৱে ‘জাৰ্ণেল অৱ ৰিচাৰ্ছ ইন আয়ুৰ্বেদিক চায়েন্স’ত প্ৰকাশিত ‘‘আয়ুৰ্বেদ ৰিচাৰ্ছ ষ্টাডিজ অন ক’ভিড-১৯ ৰেজিষ্ট্ৰেচন ইন চিটিআৰআইঃ এ ক্ৰিটিকেল এপ্পৰেইজেল’’ শীৰ্ষক এটি অধ্যয়নত আয়ুস বিষয়ত এই বৰ্ধিত “গৱেষণা-সংস্কৃতি”ত আলোকপাত কৰা হৈছে।
ইয়াত আয়ুৰ্বেদ আৰু ক’ভিড-১৯ৰে জড়িত চিটিআৰআই পঞ্জীকৃত ট্ৰায়েলত কেতবোৰ অতিৰিক্ত অন্তৰ্দৃষ্টিৰ সংযোগ ঘটোৱা হৈছে। মুঠ পঞ্জীকৃত ট্ৰায়েলৰ, প্ৰায় ৭০% ট্ৰায়েলৰে পৃষ্ঠপোষক আছিল চৰকাৰখন আৰু আয়ুস মন্ত্ৰালয়ৰে জড়িত আয়ুৰ্বেদৰ সংস্থাসমূহ। এই ট্ৰায়েলসমূহে গৱেষণাকাৰীসকলক উপযোগী তথ্য আগবঢ়াব যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে পৰৱৰ্তী ব্যৱস্থা গ্ৰহণত সহায়ক হৈ উঠিব আৰু সাধাৰণ লোকৰ বাবেও ক’ভিড-১৯ত আয়ুৰ্বেদৰ অৱদান কি, সেয়া বুজি পোৱাত সহজ হ’ব। সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলে, এই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ অধ্যয়নৰ ফলাফল যিমান পৰা যায় সিমান সোনকালে প্ৰকাশ কৰা যাব যাৰ ফলত মেডিচিনৰ আযুস প্ৰণালীৰপৰা আৰম্ভ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ লাভৰ অৰ্থে ফলপ্ৰসূ সমাধান সূত্ৰ নিৰ্ণয় কৰালৈকে নীতি-নিৰ্ধাৰকসকলৰ সহায়ক হৈ উঠিব। ইয়াৰোপৰি, এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সময়ত, ই ভাৰতত ক’ভিড-১৯ ত প্ৰয়োগ কৰা আয়ুৰ্বেদ ক্লিনিকেল ট্ৰায়েলৰ ফলাফলসমূহৰ সন্দৰ্ভত বিশ্বৰ বৈজ্ঞানিক সমাজে জানিবলৈ তথ্য আগবঢ়াব। ই ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত ভৱিষ্যতে সহযোগিতামূলক অধ্যয়নৰ বাবে সম্ভাৱ্য তথ্যৰ উৎস সৃষ্টি কৰিব।
এই উল্লেখিত ৫৮ পঞ্জীকৃত ট্ৰায়েলৰ ভিতৰত, ৫২ (৮৯.৬৬%) হৈছে হস্তক্ষেপমূলক ট্ৰায়েল আৰু ৬ (১০.৩৪%) হৈছে পৰ্যবেক্ষণমূলক ট্ৰায়েল। গৰিষ্ঠসংখ্যক ট্ৰায়েলতে টাৰ্গেট জনসমষ্টি হিচাপে উভয় লিংগৰ প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকসকলক সামৰি লোৱা হৈছে। মুঠ ৫৩ (৯১.৩৮%) ট্ৰীয়েলত ১৮ বছৰ বা ততোধিক বয়সৰ অংশগ্ৰহণকাৰী নিয়োগ কৰা যায় আৰু মাত্ৰ ০৫ (৮.৬২%) ট্ৰায়েলত ১৮ বছৰৰ তলৰ অংশগ্ৰহণকাৰীক নিয়োগ কৰা হয়।
চেন্ট্ৰেল কাউন্সিল ফৰ ৰিচাৰ্ছ ইন আয়ুৰ্বেদিক চায়েন্সৰ গৱেষণাকাৰীসকলৰদ্বাৰা প্ৰণয়ন কৰা পত্ৰিকাখনিত, আয়ুৰ্বেদ ভিত্তিক ক’ভিড-১৯ ক্লিনিকেল ট্ৰায়েল সন্দৰ্ভত সৱিশেষ তথ্য আগবঢ়োৱা হৈছে। ইয়াত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে ট্ৰায়েল ৰেজিষ্ট্ৰী নম্বৰ আৰু পৃষ্ঠপোষকতাৰ প্ৰশাসনীয় তথ্য, অধ্যয়নৰ প্ৰকাৰৰ বৰ্ণনামূলক তথ্য আৰু অধ্যয়নৰ দৈৰ্ঘ্য আৰু অধ্যয়নৰ ডিজাইন। ইয়াৰোপৰি, পঞ্জীয়নৰ তাৰিখ আৰু অধ্যয়নৰ আৰম্ভণিৰ প্ৰকৃত তাৰিখ আৰু নিয়োগ সম্পৰ্কীয় তথ্য, কাৰ-কাৰ তুলনা কৰা হৈছিল, উপস্থাপন কৰা হৈছিল আৰু চিটিআৰআইত ০১ মাৰ্চ, ২০২০ ৰপৰা ২৫ জুন, ২০২০লৈ পঞ্জীয়ন হোৱা ট্ৰায়েল তথ্যৰ ভিত্তিত কৰা বিশ্লেষণৰ সৱিশেষ উদ্ধৃত কৰা হৈছে।
এই ক্ষেত্ৰখনত ট্ৰায়েল পঞ্জীয়নৰ বৰ্ধিত সংখ্যাই, আয়ুস বিষয়ত বহু সমসাময়িক তথ্য প্ৰতিফলিত কৰিছে। আয়ুস বিষয়ত প্ৰমাণ-নিৰ্ভৰ অধ্যয়নৰ এই প্ৰৱণতাই দেশখনত ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য কাৰ্য-কলাপৰ অৰ্থে যথেষ্ঠ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছে। এই অধ্যয়নসমূহ সাশ্ৰয়ী সমাধান আগবঢ়োৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৰাষ্ট্ৰ-জুৰি ইয়াক প্ৰয়োগ কৰিবপৰা যাব।

AYUSH
Covid-19 crisis inspires a “Research Culture” in Ayush disciplines
30 SEP 2020 12:23PM by PIB Delhi
The Covid-19 pandemic has brought the spotlight on the health-promotive and disease-preventive solutions of Ayush disciplines. What has not come into the limelight is the emerging nation-wide trend in the Ayush disciplines, of taking up evidence-based studies.
A study made a thorough search of the Clinical Trial Registry of India for the registered trials of COVID-19 involving Ayurveda Intervention from March 01, 2020 to June 25, 2020, without language restrictions. The number of new trials registered in Ayurveda during this period was seen to be 58.
News reports in August 2020 had revealed that out of the 203 trials registered in Clinical Trial Registry of India (CTRI), 61.5% were from Ayush disciplines. A recent study published in the ‘Journal of Research in Ayurvedic Sciences’ titled “Ayurveda Research Studies on COVID-19 Registered in CTRI: A critical appraisal” throws more light on this growing “research-culture” in Ayush disciplines.
Here is some additional insight into these CTRI registered trials involving Ayurveda and COVID-19. Of the total trial registered, approximately 70% of the trials were sponsored by the Government and various stakeholders of Ayurveda associated with the Ministry of AYUSH. These trials will provide useful information to the researchers which will help them to strategize the next course of action and also help the general public for understanding the contribution of Ayurveda in COVID-19. Once completed, the results of these promising studies will expectedly be published at the earliest so that it will be useful for the policymakers from the Ayush systems of medicines to strategize effective solutions to benefit public health initiatives. Further, in these challenging times, they will provide information for the global scientific community to know about the outcomes of Ayurveda clinical trials being conducted on COVID-19 in India. They will form potential source of information for further collaborative studies at the national and global levels.
Out of the said 58 registered trials, 52 (89.66%) are interventional trials and 6 (10.34%) are observational trials. The majority of the trials included adult participants of both the gender as the target population. A total of 53 (91.38%) trials intend to recruit participants aged 18 years or more, and only 05 (8.62%) trials intended to recruit participants younger than 18 years.
The instant paper which is authored by researchers of the Central Council for Research in Ayurvedic Sciences, provides detailed information about Ayurveda based COVID-19 clinical trials with respect to administrative information on trial registry number and sponsorship, descriptive information on study type and length of study and study design. Further, it tracks information related to the registration date and actual study start date and information related to recruitment, and all these have been collated, presented, and analysed based on the trails’ information registered from March 01, 2020 to June 25, 2020, in the CTRI.
With an increasing number of registered trials in this field, the body of knowledge in Ayush disciplines will increasingly reflect more contemporary information. This trend of evidence-based studies in the Ayush sector holds considerable promise for the public health activities in the country-out of the studies may emerge cost-effective solutions that could be deployed on a nation-wide scale.