ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
বিহাৰত খালী হৈ থকা সংসদীয় সমষ্টি আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যৰ বিধান সভা সমষ্টিসমূহৰ বাবে অনুষ্ঠিতব্য উপ নিৰ্বাচনৰ সূচী সন্দৰ্ভত
29 SEP 2020 3:38PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে বিহাৰৰ এটা সংসদীয় সমষ্টি আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যত খালী হৈ থকা ছাপন্নটা বিধান সভা সমষ্টিৰ আসনৰ বাবে নিম্নোল্লিখিত সূচী অনুসৰি উপ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে :
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
সংখ্যা আৰু সংসদীয় সমষ্টিৰ নাম
1.
বিহাৰ
১-বাল্মীকী নগৰ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
সংখ্যা আৰু বিধান সভা সমষ্টিৰ নাম
1.
চত্তিশগড়
২৪-মাৰ্ৱাহী(এছ-টি)
1.
গুজৰাট
০১-আবডাছা
1.
গুজৰাট
৬১-লিম্বডি
1.
গুজৰাট
৬৫-মৰ্বি
1.
গুজৰাট
৯৪-ধাৰী
1.
গুজৰাট
১০৬-গাধাড়া(এছচি)
1.
গুজৰাট
১৪৭-কৰ্জান
1.
গুজৰাট
১৭৩-ডংছ(এছ-টি)
1.
গুজৰাট
১৮১-কাপ্ৰাড়া(এছ টি)
1.
হাৰিয়াণা
৩৩-বৰোডা
1.
ঝাৰখণ্ড
১০-ডুমকা(এছ-টি)
1.
ঝাৰখণ্ড
৩৫-বেৰ্মো
1.
কৰ্ণাটক
১৩৬-সিৰা
1.
কৰ্ণাটক
১৫৪-ৰাজৰাজেশ্বৰীনগৰ
1.
মধ্য প্ৰদেশ
০৪-জৌৰা
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৫-সুমাৱলী
1.
মধ্য প্ৰদেশ
০৬-মৰেণা
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৭-ডিমানী
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৮-আমবাহ(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১২-মেহগাঁও
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৩-গোহাড়(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৫-গোৱালিয়ৰ
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৬-গোৱালিয়ৰ পূব
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৯-ডাব্ৰা(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২১-ভাণ্ডেৰ(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২৩-কৰেৰা(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২৪-পোহাৰী
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২৮-বামৰী
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৩২-অশোক নগৰ(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৩৪-মোংগাওলী
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৩৭-ছুৰ্খী
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৫৩-মালহাৰা
1.
মধ্য প্ৰদেশ
৮৭-অনুপপুৰ(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৪২-শাঁচী(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৬১-বিয়ৰা
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৬৬-আগৰ(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৭২-হাটপিপ্লীয়া
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৭৫-মান্ধাতা
1.
মধ্য প্ৰদেশ
১৭৯-নাপানগৰ(এছটি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২০২-বাদনাৱাৰ
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২১১-সানোৱেৰ(এছচি)
1.
মধ্য প্ৰদেশ
২২৬-সৱাশ্ৰা
1.
মণিপুৰ
৩০-লিলং
1.
মণিপুৰ
৩৪-ৱাংজিংতেন্থা
1.
নাগালেণ্ড
১৪-ছাউদাৰ্ন আংগামী-১(এছটি)
1.
নাগালেণ্ড
৬০-পুংৰু-খিপ্ৰে(এছ-টি)
1.
ওড়িশা
৩৮-বালাছোৰ
1.
ওড়িশা
১০২-টিৰটোল(এছচি)
1.
তেলেংগাণা
৪১-ডুব্বাক
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
৪০-নৌগাৱান সড়ট
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬৫-বুলন্দচহৰ
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
৯৫-তুন্দিয়া(এছচি)
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
১৬২-বাংগেৰমৌ
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
২১৮-ঘটামপুৰ(এছচি)
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩৩৭-দেউৰিয়া
1.
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩৬৭-মালহানী
স্থানীয় উত্সৱ, বতৰৰ অৱস্থা, নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহৰ সঞ্চালন, মহামাৰী আদিৰ দৰে বিভিন্ন কাৰকসমূহ সমীক্ষা কৰাৰ পিচত আয়োগে উল্লিখিত আসনসমূহত তলত উল্লেখ কৰা সূচী অনুসৰি উপ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিতকৰণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে:
ভোটদানৰ আয়োজন
৫৪টা বিধানসভা সমষ্টি(মণিপুৰৰ বাহিৰে)ৰ উপনিৰ্বাচন
বিহাৰৰ এটা্ সংসদীয় সমষ্টি আৰু মণিপুৰৰ দুটা বিধান সভা সমষ্টিৰ উপনিৰ্বাচনৰ সূচী
অধিসূচনা জাৰি কৰাৰ তাৰিখ
09.10.2020
(শুকুৰবাৰ)
13.10.2020
(মঙলবাৰ)
মনোনয়ন দাখিলৰ অন্তিম দিন
16.10.2020
(শুকুৰবাৰ)
20.10.2020
(মঙলবাৰ)
মনোনয়ন পৰীক্ষণৰ দিন
17.10.2020
(শনিবাৰ)
21.10.2020
(বুধবাৰ)
প্ৰাৰ্থিত্ব প্ৰত্যাহাৰৰ অন্তিম দিন
19.10.2020
(সোমবাৰ)
23.10.2020
(শকুৰবাৰ)
ভোটদানৰ তাৰিখ
03.11.2020
(মঙলবাৰ)
07.11.2020
(শনিবাৰ)
ভোট গণনাৰ তাৰিখ
10.11.2020
(মঙলবাৰ)
10.11.2020
(মঙলবাৰ)
নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ হবলগীয়া দিন
12.11.2020
(বৃহস্পতিবাৰ)
12.11.2020
(বৃহস্পতিবাৰ)
1. ভোটাৰ তালিকা
০১-০১-২০২০ তাৰিখত প্ৰকাশিত ভোটাৰ তালিকাৰ আধাৰত উল্লিখিত সমষ্টিসমূহৰ বাবে ভোটদান প্ৰক্ৰিয়া সম্পন্ন কৰা হব।
1. ইলেক্ট্ৰনিক ভোটিং মেছিন(ইভিএম) আৰু ভিভিপিএটি
উল্লিখিত উপ নিৰ্বাচনসমূহ উনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত সংখ্যক ইভিএম আৰু ভিভিপিএটি উপলব্ধ কৰোৱা হব।
1. ভোটদাতাৰ চিনাক্তকৰণ
উল্লিখিত উপ নিৰ্বাচনসমূহৰ বাবেও ভোটাৰৰ চিনাক্তকৰণ প্ৰক্ৰিয়া নিয়মীয়া বিধিৰ আধাৰতে সম্পূৰ্ণ কৰাতো বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। ভোটাৰৰ ফটো সম্বলিত পৰিচয় পত্ৰ ইয়াৰ বাবে মূল পৰিচয় জ্ঞাপক নথী বুলি বিবেচিত হব। অৱশ্যে, তলত উল্লেখ কৰা নথীসমূহকো ভোটদাতাৰ পৰিচয় জ্ঞাপক নথী হিচাপে গণ্য কৰা হ :
1. আধাৰ কাৰ্ড
2. এমএনৰেগা জব কাৰ্ড
3. পান কাৰ্ড
4. বেংক-ডাকঘৰ আদিয়ে প্ৰদান কৰা ফটো-সম্বলিত পাছবুক
5. শ্ৰম মন্ত্ৰালয়ে প্ৰদান কৰা স্বাস্থ্য বীমা স্মাৰ্ট কাৰ্ড
6. গাড়ী চালকৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ
7. পাৰপত্ৰ
8. চাকৰিৰ ফটো সম্বলিত পৰিচয় পত্ৰ
9. এনপিআৰ-ৰ অধীনত আৰজিআই-য়ে প্ৰদান কৰা স্মাৰ্ট কাৰ্ড
10. ফটো সম্বলিত পেন্সনৰ নথী
11. সাংসদ/বিধায়ক/বিধান পৰিষদৰ সসদস্যই প্ৰদান কৰা পৰিচয় পত্ৰ
1. আদৰ্শ আচৰণ বিধি
আয়োগে ২৯ জুন ২০১৭ চনত জাৰি কৰা ৪৩৭-৬-আইএনএছটি-২০১৬-চিচিএছ নং নিৰ্দেশনা অনুযায়ী যিসমূহ সমষ্টিত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হব সেইসমূহ জিলাৰ জিলাধিপতিয়ে আদৰ্শ নিবাৰ্চনী আচৰণ বিধি জাৰি কৰিব। এই আচৰণ বিধি সকলো প্ৰাৰ্থী, ৰাজনৈতিক দল আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য হব।
1. ভিড-১৯ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত উপ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে মানিবলগীয়া বিধি নিৰ্দ্শনাৱলী
ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আয়োগে যোৱা ২১ আগষ্ট,২০২০ ত জাৰি কৰা বিধি-নিৰ্দেশনাৱলী (Annexure-1) মানি চলিব লাগিব। এইসমূহ নিৰ্দেশনা আয়োগৰ ৱেবছাইটতো উপলব্ধ আছে।
Click here to see the COVID guidelines.

Election Commission
Schedule for bye-elections to fill casual vacancy in the Parliamentary Constituency of Bihar and Legislative Assemblies of various States– Regarding
29 SEP 2020 3:38PM by PIB Delhi
The Commission has decided to hold following bye-elections to fill vacancies in one (1) Parliamentary Constituency of Bihar and fifty six Assembly Constituencies in Legislative Assemblies of various States as per details below:
Sl. No.
State
Number & Name of Parliamentary Constituency
1.
Bihar
1-Valmiki Nagar
Sl. No.
State
Number & Name of Assembly Constituency
1.
Chhattisgarh
24-Marwahi(ST)
1.
Gujarat
01-Abdasa
1.
Gujarat
61-Limbdi
1.
Gujarat
65-Morbi
1.
Gujarat
94-Dhari
1.
Gujarat
106- Gadhada (SC)
1.
Gujarat
147-Karjan
1.
Gujarat
173- Dangs (ST)
1.
Gujarat
181-Kaprada(ST)
1.
Haryana
33-Baroda
1.
Jharkhand
10-Dumka (ST)
1.
Jharkhand
35- Bermo
1.
Karnataka
136-Sira
1.
Karnataka
154-Rajarajeshwarinagar
1.
Madhya Pradesh
04-Joura
1.
Madhya Pradesh
5-Sumawali
1.
Madhya Pradesh
6-Morena
1.
Madhya Pradesh
7-Dimani
1.
Madhya Pradesh
8-Ambah (SC)
1.
Madhya Pradesh
12-Mehgaon
1.
Madhya Pradesh
13-Gohad (SC)
1.
Madhya Pradesh
15-Gwalior
1.
Madhya Pradesh
16-Gwalior East
1.
Madhya Pradesh
19-Dabra (SC)
1.
Madhya Pradesh
21-Bhander (SC)
1.
Madhya Pradesh
23-Karera (SC)
1.
Madhya Pradesh
24-Pohari
1.
Madhya Pradesh
28-Bamori
1.
Madhya Pradesh
32-Ashok Nagar (SC)
1.
Madhya Pradesh
34-Mungaoli
1.
Madhya Pradesh
37-Surkhi
1.
Madhya Pradesh
53- Malhara
1.
Madhya Pradesh
87-Anuppur (ST)
1.
Madhya Pradesh
142-Sanchi (SC)
1.
Madhya Pradesh
161-Biaora
1.
Madhya Pradesh
166-Agar (SC)
1.
Madhya Pradesh
172-Hatpipliya
1.
Madhya Pradesh
175-Mandhata
1.
Madhya Pradesh
179-Nepanagar (ST)
1.
Madhya Pradesh
202-Badnawar
1.
Madhya Pradesh
211-Sanwer (SC)
1.
Madhya Pradesh
226-Suwasra
1.
Manipur
30-Lilong
1.
Manipur
34-Wangjing Tentha
1.
Nagaland
14-Southern Angami-I (ST)
1.
Nagaland
60-Pungro-Kiphire (ST)
1.
Odisha
38-Balasore
1.
Odisha
102-Tirtol (SC)
1.
Telangana
41-Dubbak
1.
Uttar Pradesh
40- Naugawan Sadat
1.
Uttar Pradesh
65-Bulandshahr
1.
Uttar Pradesh
95-Tundla (SC)
1.
Uttar Pradesh
162- Bangermau
1.
Uttar Pradesh
218-Ghatampur (SC)
1.
Uttar Pradesh
337- Deoria
1.
Uttar Pradesh
367-Malhani
After taking into consideration various factors like local festivals, weather conditions, movement of forces, pandemic etc., the Commission has decided to hold bye-elections to fill these vacancies as per the programme mentioned as under:
Poll Events
Schedule for bye-elections in 54 ACs of various States (except Manipur)
Schedule for bye-elections in one PC of Bihar and two ACs of Manipur
Date of Issue of Gazette Notification
09.10.2020
(Friday)
13.10.2020
(Tuesday)
Last Date of Nominations
16.10.2020
(Friday)
20.10.2020
(Tuesday)
Date for Scrutiny of Nominations
17.10.2020
(Saturday)
21.10.2020
(Wednesday)
Last Date for Withdrawal of candidatures
19.10.2020
(Monday)
23.10.2020
(Friday)
Date of Poll
03.11.2020
(Tuesday)
07.11.2020
(Saturday)
Date of Counting
10.11.2020
(Tuesday)
10.11.2020
(Tuesday)
Date before which election shall be completed
12.11.2020
(Thursday)
12.11.2020
(Thursday)
1. ELECTORAL ROLL
The Electoral Rolls for the aforesaid Parliamentary and Assembly Constituencies w.r.t 01.01.2020 as the qualifying date has been finally published.
1. ELECTRONIC VOTING MACHINES (EVMs) and VVPATs
Adequate numbers of EVMs and VVPATs have been made available for the aforementioned bye-elections.
1. IDENTIFICATION OF VOTERS
In continuance of the existing practice, the voter's identification shall be mandatory in the aforementioned elections at the time of poll. Electoral Photo Identity cards (EPIC) shall be the main document of identification of a voter. However, in order to ensure that no voter is deprived of his/her franchise, if his/her name figures in the electoral rolls, following alternate identity documents are also prescribed:
1. Aadhar Card
2. MNREGA Job Card
3. PAN Card
4. Passbooks with photograph issued by Bank/Post Office.
5. Health Insurance Smart Card issued under the scheme of Ministry of Labour
6. Driving License
7. Passport
8. Service Identity Cards with photograph issued to employees by
9. Smart Card issued by RGI under NPR
10. Pension document with photograph
11. Official identity cards issued to MPs/MLAs/MLCs and
1. MODEL CODE OF CONDUCT
Model code of conduct shall come into force with immediate effect in the district(s) in which the whole or any part of the Assembly constituency going for election is included, subject to partial modification as issued vide Commission’ s instruction No. 437/6/1NST/2016-CCS, dated 29th June, 2017 (available on the commission's website). The Model code of conduct shall be applicable to all candidates, political parties and the state Government concerned. Model code of conduct shall be applicable to the Union Government also.
All instructions concerning publicity of criminal antecedents by the concerned candidates and the related political parties, who select them, as directed vide letter no. 3/4/2020/SDR/Vol.III dated 6 March 2020 and letter no. 3/4/2019/SDR/Vol.IV dated 16 September 2020 shall be followed in these elections.
Other instructions including postal ballot facilities to senior citizen(above 80 years of age) and PwD electors; election expenditure management etc. shall be applicable to the aforementioned Bye-elections.
1. BROAD GUIDELINES TO BE FOLLOWED DURING THE CONDUCT OF BYE-ELECTIONS DURING COVID-19
In view of spread of COVID-19, the Commission on 21st August, 2020 has issued broad guidelines, which is to be followed strictly during the conduct of election, which is annexed here with as Annexure-1 which is also available on Commission’s website.
Click here to see the COVID guidelines.