হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না আই.সি.এম.আর.গী হিস্তরী তাইমলাইনগী মাইখুম হাংদোকখ্রে
বেক্সিন ৱেব পোর্তেল, কোবিদ-১৯গী নেস্নেল ক্লিনিকেল রেজিস্ত্রী অমসুং মোবাইল স্ত্রোক য়ুনিৎ লোঞ্চ তৌখ্রে
“আই.সি.এম.আর. তাইমলাইন্না মখোয়গী চহি ১০০ হেল্লবা মাই পাকপগী ইতিহাস অমসুং হৌখিবা চহিশিং অসিদা আই.সি.এম.আর.না তৌখিবা থোইদোক হেন্দোক্লবা থবকশিং উৎলি”
28 SEP 2020 5:15PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি আই.সি.এম.আর.গী হেদক্বাতরদা চৎতুনা আই.সি.এম.আর.গী মাই পাকখিবগী ইতিহাস উৎলিবা তাইমলাইন অমগী মাইখুম হাংদোকখি অমসুং আই.সি.এম.আর.গী মোবাইল স্ত্রোক য়ুনিৎ অমসুং আই.সি.এম.আর.না হোস্ত তৌবা কোবিদ বেক্সিন অমসুং ক্লিনিকেল রেজিস্ত্রী পোর্তেল অমা শঙ্গাখি। আই.সি.এম.আর.গী দিরেক্তর জেনরেল, দা বালরাম ভার্গবা, আই.সি.এম.আর.-এন.আই.এন.গী দিরেক্তর দা আর হেমালতা অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংসু য়াওখি।
আই.সি.এম.আর.গী চহি ১০৮গী খোঙচৎ অদু উৎলিবা ভারতকী অহানবা রিসর্চ কাউন্সিল অসিনা অহানবা ওইনা ১৯১১দা লিংখৎখিবা, ইন্দিয়ন রিসর্চ ফন্দ এসোসিএসন (আই.আর.এফ.এ.) হায়না খঙনরিঙৈ মতমদগী হৌনা ইতিহাসিক ওইরবা খোঙচৎকী তাইমলাইন দা হর্শ বর্ধন্না মাইখুম হাংদোকখি। তাইমলাইন অসিনা আই.সি.এম.আর.না অমদি মখোয়গী ইন্সতিত্যুতশিংনা লায়না লাকশিন্নবা লৌখৎখিবা পোলিসী অমসুং প্রোগ্রাম অমদি চাবোকপী অমসুং অঙাংগী হকশেল, ঐচ.আই.ভি., কেন্সর অমসুং ন্যুত্রিসন লমশিং অসিদা মখোয়না তৌখিবা থবক পুম্নমক অসি উৎলি।
আই.সি.এম.আর.না লিংখৎখিবদগী হৌদুনা চহি ১০৮ শাংবা হিস্ত্রী তাইমলাইন অসি ফোঙবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “নাকল অমরোমদা বাইওমেদিকেল রিসর্চকী সাইন্সতিফিক ওইনা খুমাং চাউশিল্লকপগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দশিং অসি ফংহন্নবা আই.সি.এম.আর. মশানা হোৎনখি অমসুং অতোপ্পা অমদনা লৈবাক অসিগী হকশেলগী ওইবা সমস্যাশিংদা ওইথোকপা য়াবা উপাই থিবগী মথৌ তাবা থৌদাংসু লৌখি।” মহাক্না হায়খি, আই.সি.এম.আর.গী মাইপাকপগী ইতিহাস অসি য়াম্না ফজবা মওং অমদা উৎলিবা মীকুপ অসি ইতিস্তা নীংশিংদুনা লৈহৌরনি।
অনৌবা একজিবিৎশিং অসিগী মাইখুম হাংদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, "লৈবাক অসিগী হকশেলগী ওইবা রিসর্চতা আই.সি.এম.আর.না মাংজিল থারি অমসুং হৌজিক লৈবাক অসিনা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা লায়চৎ অসি লাকশিন্নবা হোৎনবদা সাইন্তিফিক্কী ওইবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অমদি ইন্নোবেসনগী খুত্থাংদা মাংজিল থারি। লৈবাক অসিগী য়াইফ থৌরাংদা চাউনা শরুক য়ারি। একজিবিৎশিং অসিগী খুত্থাংদা মেদিকেল সাইন্সকী লমদা আই.সি.এম.আর. অমসুং লৈবাক অসিনা তৌখ্রিবশিং অদু মীয়ামদা খঙহন্দুনা চাউথোকপা পোকহল্লগনি। "
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা মোবাইল স্ত্রোক য়ুনিৎ লোঞ্চ তৌখি। মহাক্না হায়খি, “মীয়ামদা থম্মোয়গী ওইবা লায়না অমসুং হাইপরতেন্সন নাগনবা অসি উবদা নুংঙাইতাবা ফাওই। মতম চানা লায়েং চত্থবনা শিবা অমসুং শোইনাইবদগী ঙাকথোক্নি। স্ত্রোক মশিং য়াম্না থোকপা অমদি অসামদা স্ত্রোক ক্যের ফেসিলিতীশিং ৱাৎপা অসি য়েংলগা, থৌরাং অসিনা লমদম অসিদা লৈরিবা মীয়ামগী মথৌ তারিবশিং অদু ফংহবদা মতেং ওইরগনি। তেলি-কন্সল্তেসনগী খুত্থাংদা মোবাইল য়ুনিৎনা মীয়ামদা মতম চানা অমসুং চান্নবা লায়েং ফংহল্লগনি”।কোবিদনা মরম ওইদুনা রিসোর্সকী অৱাৎপা লৈবা মতমঅসিদসু কত্থোকপগা লোয়ননা মীয়ামগী শেবা তৌরিবা হেল্থক্যের পর্সনেলশিংবু থাগৎখি।
মহাক্না বেক্সিন পোর্তেল অমসুং কোবিদ ক্লিনিকেল রেজিস্ত্রীগী পোর্তেল লোঞ্চ তৌখি। বেক্সিন পুথোকপগী লৈরিবা ফীভমগী মতাংদা মরিক চুম্না অমদি অরোৎপা লৈতনা ই-পাউ ফংহনবগী মরু ওইবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়, “পোর্তেল অসিনা লমদম অসিদা অমদি মালেমগী ওইনা চাই নাইনা বেক্সিন পুথোকপা, চত্থরিবা ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং অমসুং লম অসিদা খুমাং চাউশিনবগা মরী লৈনবা কান্নরবা অমদি মরু ওইবা ই-পাউ ফংহল্লি। ঙসি, কোবিদকী মতম অসিদা বেক্সিন পুথোকপা অসি কুপ্না য়েংশিল্লি। মরম অসিনা লৈবাক অসিদা বেক্সিন পুথোকপগী ফীভম অদু খঙহনবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই।”
ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিগী মতাংদা দা হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং মখা তানা হেনগৎলকপা অমদি লৈখিদবা কেসকী চাংনা লেপ্তনা হন্থরকোআ অসিনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্না লৌখৎলিবা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লালোং অসি মাই পাক্লে উৎখ্রে। লেব ১ লৈরম্বদগী ঙসি লেব ১৮০০ লৈদুনা ঐখোয়না তৌবা ঙম্বশিং অদুগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমখ্রে। ঐখোয়না নোংমদা তেস্ত তৌবা অসি লাখ ১৫ য়ৌহন্দুনা তেস্ত তৌবগী চাং অসি মাই পাক্না হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। ”
দা হর্শ বর্ধন্না মীয়ামদা কোবিদকা চান্নবা লমচৎ-শাজৎশিং ঙাক্না চৎনবা হায়জখি। মহাক্না মীয়ামদা মী তিনবা মফমদা মাস্ক/ফেস কভরশিং উপ্পা, খুৎশা হমদোকপা অমসুং লোকখুবা অমদি হকথি খনবদা তৌগদবা নিতি নিয়ম অমসুং ফিজিকেল দিস্তেন্সিং থম্বা নত্রগা গজ অনিগী অরাপ্পা থম্বগী সোসিএল বেক্সিন অসি ঙাক্না চৎতুনা লায়না অসি শন্দোকপা থিংনবা মীয়ামদা নৌহৌনা নীংশিংহনখি।
ODO7.jpeg)
L8TL.jpeg)
A1WP.jpeg)

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan unveils ICMR’s History Timeline
Launches Vaccine Web portal, National Clinical Registry of COVID-19 and
Mobile Stroke Unit
“The ICMR timeline showcases its glorious history which is more than 100 years old and the extraordinary work done by ICMR over these years”
28 SEP 2020 5:15PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today visited the headquarters of ICMR and unveiled a timeline depicting ICMR’s historical achievements and inaugurated ICMR’s mobile stroke unit and a COVID Vaccine and Clinical Registry portal to be hosted by ICMR. Dr. Balram Bhargava, Director General, ICMR, Dr. R. Hemalatha, Director, ICMR-NIN and other senior officials and scientists were also present.
Dr. Harsh Vardhan unveiled the history timeline of ICMR depicting 108 year journey of the India’s premier Research Council since the day of its inception in 1911 when it used to be known as Indian Research Fund Association (IRFA). The timeline captures policy and program interventions by ICMR and its institutes to control diseases and its pioneering work in the fields of maternal and child health, HIV, cancer and nutrition, among others.
Expressing his happiness at the release of ICMR History Timeline spanning 108 years since its inception Dr. Harsh Vardhan said, “ICMR has always attempted to address itself to the growing demands of scientific advances in biomedical research on the one hand, and to the need of finding practical solutions to the health problems of the country, on the other.” This moment will be remembered in the history where the glorious history of ICMR has been showcased in a sophisticated manner, he added.
Unveiling the new exhibits, Dr Harsh Vardhan said "ICMR has always been in the forefront of health research in the country and is now leading the country in tackling the unprecedented pandemic through scientific rigour and innovation. It has contributed immensely towards the nation's welfare. Through these exhibits, people will take pride in knowing the contributions of ICMR and the country in the area of medical sciences."
The Union Health Minister also launched the Mobile Stroke Unit. He said, “It is disheartening to see the susceptibility of people to heart disease and hypertension. Timely treatment can reduce fatality and prevent people from disability. In view of the large burden of stroke and absence of stroke care facilities in Assam, this initiative will go a long way in addressing the needs of the people in this area. The mobile unit, through tele-consultation ensures timely and appropriate treatment to people”. He also lauded the healthcare personnel who are working selflessly to serve the people even at a time when the resources are limited due to COVID.
He also launched the Vaccine Portal and portal on COVID Clinical Registry. While emphasizing on the importance of elaborate and transparent information on the status of vaccine development, he said, “The portal provides useful and important information related to vaccine development, ongoing clinical trials and progress made in this area locally and globally at regular intervals. Today, in the times of COVID, vaccine development is watched very closely. Thus, it becomes important to showcase the status of vaccine development in the country.”
On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “India’s continuously rising Recovery Rate and progressively falling Case Fatality Rate have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs. From having 1 lab to over 1800 labs today, we have come a long way in strengthening our capabilities. We have successfully ramped up our testing capacity which has touched 15 lakh daily tests.”
Dr Harsh Vardhan also urged people to follow COVID appropriate behaviour. He reminded people about the Social Vaccine of wearing masks/face covers while in public, following hand hygiene and respiratory etiquette, and maintaining physical distancing or Do Gaz ki Doori to curb spread of the infection.
ODO7.jpeg)
L8TL.jpeg)
A1WP.jpeg)