ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇସିଏମଆର ହିଷ୍ଟ୍ରୀ ଟାଇମଲାଇନ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ
• କୋଭିଡ-19 ପାଇଁ ଟୀକା ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍, ନ୍ୟାସନାଲ୍ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଷ୍ଟ୍ରୋକ ୟୁନିଟର କଲେ ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ଟାଇମଲାଇନରେ ରହିଛି ଆଇସିଏମଆରର 100 ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟର ବିବରଣୀ
28 SEP 2020 5:15PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଆଜି ଆଇସିଏମଆର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ଏକ ଟାଇମଲାଇନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଆଇସିଏମଆରର ଐତିହାସିକ ଉପଲବ୍ଧି ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଛି। ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଏହି ଅବସରରେ ଆଇସିଏମଆରର ମୋବାଇଲ ଷ୍ଟ୍ରୋକ ୟୁନିଟ ଏବଂ କୋଭିଡ ଟୀକା ଓ କ୍ଲିନିକାଲ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରୀ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ ଆଇସିଏମଆର ପରିଚାଳନା କରୁଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଆଇସିଏମଆର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ବଳରାମ ଭାର୍ଗବ, ଆଇସିଏମଆର-ଏନଆଇଏନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଆର. ହେମଲତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଆଇସିଏମଆରର ହିଷ୍ଟ୍ରୀ ଟାଇମଲାଇନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଭାରତର ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷଣା ପରିଷଦର 108 ବର୍ଷର ଜୟଯାତ୍ରା ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଛି । 1911 ମସିହାରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫଣ୍ଡ ଆସୋସିଏସନ (ଆଇଆରଏଫଏ) ନାମରେ ଏହି ସଂସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଟାଇମଲାଇନରେ ଆଇସିଏମଆରର ନୀତି ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଏହାର ସଂସ୍ଥାନ ଏବଂ ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଏଚଆଇଭି, କର୍କଟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି।
ଆଇସିଏମଆରର ହିଷ୍ଟ୍ରୀ ଟାଇମଲାଇନ ଉନ୍ମୋଚନରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇସିଏମଆର ସବୁବେଳେ ବାୟୋମେଡ଼ିକାଲ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଉଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସ କରି ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇସିଏମଆରର ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସୁବଦିନ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ।
ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇସିଏମଆର ସବୁବେଳେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ତୁଲାଇ ଆସିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଜରିଆରେ ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା କରୁଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ମୋବାଇଲ ଷ୍ଟ୍ରୋକ ୟୁନିଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ହୃଦରୋଗ ଓ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରାଣ ହରାଇବା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ। ସଠିକ ସମୟରେ ଚିକିତ୍ସା ମୃତ୍ୟୁହାର ରୋକିପାରିବ ଏବଂ ଅକ୍ଷମତା ଦୂର କରିପାରିବ। ଆସାମରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଷ୍ଟ୍ରୋକ ରୋଗୀ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଅଭାବ ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ଏକ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ମୋବାଇଲ ୟୁନିଟ, ଟେଲି-ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ ସମୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା କରାଇପାରିବ। କୋଭିଡ କାରଣରୁ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ ଭାବେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରୁଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ଟୀକା ପୋର୍ଟାଲ ଓ କୋଭିଡ କ୍ଲିନିକାଲ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଟୀକା ବିକାଶର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଓ ପାରଦର୍ଶୀ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଟୀକା ବିକାଶ, କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶରେ ଏ ଦିଗରେ ହେଉଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଜରୁରି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ। ଆଜି କୋଭିଡ ସମୟରେ ଟୀକା ବିକାଶ ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ନଜର ରହିଛି। ତେଣୁ ଦେଶରେ ଟୀକା ବିକାଶର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ଜରୁରି ହୋଇପଡ଼ିଛି।
ଭାରତର କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଲଗାତାର ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁହାର ହ୍ରାସ ପାଇବା କୋଭିଭ-19କୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ରଣନୀତିର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସଂଖ୍ୟା 1ରୁ 1800ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଆମେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶରେ ଦୀର୍ଘ ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିଆସିଛୁ। ଆମେ ଆମର ପରୀକ୍ଷା ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛୁ ଯାହା ଆଜି ଦୈନିକ 15 ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଉପଯୁକ୍ତ କୋଭିଡ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଲାଗି ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ମାସ୍କ/ଫେସ କଭର ପିନ୍ଧିବା, ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଶ୍ବାସକ୍ରିୟାଜନିତ ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବା ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବା ଆଦି ସାମାଜିକ ଟୀକାର ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan unveils ICMR’s History Timeline
Launches Vaccine Web portal, National Clinical Registry of COVID-19 and
Mobile Stroke Unit
“The ICMR timeline showcases its glorious history which is more than 100 years old and the extraordinary work done by ICMR over these years”
28 SEP 2020 5:15PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today visited the headquarters of ICMR and unveiled a timeline depicting ICMR’s historical achievements and inaugurated ICMR’s mobile stroke unit and a COVID Vaccine and Clinical Registry portal to be hosted by ICMR. Dr. Balram Bhargava, Director General, ICMR, Dr. R. Hemalatha, Director, ICMR-NIN and other senior officials and scientists were also present.
Dr. Harsh Vardhan unveiled the history timeline of ICMR depicting 108 year journey of the India’s premier Research Council since the day of its inception in 1911 when it used to be known as Indian Research Fund Association (IRFA). The timeline captures policy and program interventions by ICMR and its institutes to control diseases and its pioneering work in the fields of maternal and child health, HIV, cancer and nutrition, among others.
Expressing his happiness at the release of ICMR History Timeline spanning 108 years since its inception Dr. Harsh Vardhan said, “ICMR has always attempted to address itself to the growing demands of scientific advances in biomedical research on the one hand, and to the need of finding practical solutions to the health problems of the country, on the other.” This moment will be remembered in the history where the glorious history of ICMR has been showcased in a sophisticated manner, he added.
Unveiling the new exhibits, Dr Harsh Vardhan said "ICMR has always been in the forefront of health research in the country and is now leading the country in tackling the unprecedented pandemic through scientific rigour and innovation. It has contributed immensely towards the nation's welfare. Through these exhibits, people will take pride in knowing the contributions of ICMR and the country in the area of medical sciences."
The Union Health Minister also launched the Mobile Stroke Unit. He said, “It is disheartening to see the susceptibility of people to heart disease and hypertension. Timely treatment can reduce fatality and prevent people from disability. In view of the large burden of stroke and absence of stroke care facilities in Assam, this initiative will go a long way in addressing the needs of the people in this area. The mobile unit, through tele-consultation ensures timely and appropriate treatment to people”. He also lauded the healthcare personnel who are working selflessly to serve the people even at a time when the resources are limited due to COVID.
He also launched the Vaccine Portal and portal on COVID Clinical Registry. While emphasizing on the importance of elaborate and transparent information on the status of vaccine development, he said, “The portal provides useful and important information related to vaccine development, ongoing clinical trials and progress made in this area locally and globally at regular intervals. Today, in the times of COVID, vaccine development is watched very closely. Thus, it becomes important to showcase the status of vaccine development in the country.”
On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “India’s continuously rising Recovery Rate and progressively falling Case Fatality Rate have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs. From having 1 lab to over 1800 labs today, we have come a long way in strengthening our capabilities. We have successfully ramped up our testing capacity which has touched 15 lakh daily tests.”
Dr Harsh Vardhan also urged people to follow COVID appropriate behaviour. He reminded people about the Social Vaccine of wearing masks/face covers while in public, following hand hygiene and respiratory etiquette, and maintaining physical distancing or Do Gaz ki Doori to curb spread of the infection.
ODO7.jpeg)
L8TL.jpeg)
A1WP.jpeg)