পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফম ২০২০ লোইশিল্লে
লোক সভাগী প্রদক্তিভিতী চাউরাক্না চাদা ১৬৭নি অমদি রাজ্য সভাগীনা চাউরাক্না চাদা ১০০.৪৭নি: প্রহ্লাদ জোসি
সেসন মরক্তা চৎনখিবা ওর্দিনান্স ১১মক নোংজু মীফম ২০২০ মনুংদা পার্লিয়ামেন্তকী এক্তনা মহুৎ শিনখ্রে: কেন্দ্র মন্ত্রী
24 SEP 2020 2:06PM by PIB Imphal
পার্লিয়ামেন্ত্রী এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী প্রহ্লাদ জোসিনা নোংজু মীফম ২০২০গী মথাঙদা ঙসি মফমসিদা থোকখিবা চেরোল অমদা নোংজু মীফম ২০২০ মনুংদা লৈখিবা প্রদক্তিভিতী অসি লোক সভাগীনা চাউরাক্না চাদা ১৬৭ অমদি রাজ্য সভাগীনা চাউরাক্না চা দা ১০০.৪৭ ওইখি‍ হায়না পাউদমখি‍।
শ্রী জোসিনা হায়খিবদা সেপ্তমে্বর ১৪, ২০২০দগী হৌখিবা পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফম, ২০২০ অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দা লোইশিন্নবা শিনখিবনি অদুবু কোবিদ-১৯ লাইচৎকী খুদোংথিবনা মরম ওইরগা মরুওইবা বিজিনেসশিং লোইশিল্লবা মতুং দা লোক সভা অমসুং রাজ্য সভা অনিমক নুমিৎ ১০নিদা সিত্তিং ১০ লৈদুনা য়ুমশকৈশ নুমিৎ, সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২০দা সিনে-দাই ওইনা এদজর্ন তৌরে‍।
মীফম মনুংদা, বিল ২২ (লোক সভাদা ১৬ অমসুং রাজ্য সভাদা ০৬) পুথোকখি‍। লোক সভা অমসুং রাজ্য সভানা বিল ২৫ তোঙান তোঙান্না পাস তৌখি‍। পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা বিল ২৭ পাস তৌদুনা নোংমদা বিল ২.৭গী চাংদা পাস তৌদুনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা বিল পাস তৌবা ঙমবা ওইরে‍। মীফম মনুংদা পুথোকখিবা, খন্নখিবা অমদি পাস তৌখিবা বিলশিংগী মমীংশিং য়াওবা লিস্ত অমা হাপ্লি‍।
ওর্দিনান্স ১১দুগী মতাংদা পল্লদুনা, মহাক্না হায়খিবদা মীফম মরক্তা চৎনহনখিবা ওর্দিনান্স ১১মক নোংজু মীফম ২০২০ মনুংদা পার্লিয়ামেন্তকী এক্তনা মহুৎ শিনখ্রে‍। অরিবা পন্দুনা লৈরমবা লোক সভাদা বিল মরি অমসুং রাজ্য সভাদা বিল অমা হন্দোকখ্রে, হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
মন্ত্রীনা হায়খিবদা, মীফম মনুংদা সপ্লিমেন্তরী দিমান্দ ফোর গ্রান্ত ফোর ২০২০-২১ অমসুং দিমান্দ ফোর এক্সেস গ্রান্ত ফোর ২০১৬-১৭ অহানবা তাঙ্ক্কী ওইনা খন্নখি অমদি মপুং ফানা ভোত তৌখি অমদি মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিএসন বিলশিং ১৮.০৯.২০২০দা লোক সভাদা পুথোক্তুনা খন্নখি অমদি পাস তৌখি‍। রাজ্য সভানা বিলশিং অসি ২৩.০৯.২০২০দা হল্লকখি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মরক্তা মীফম অসি পাঙথোক্নবা তৌরিবা থৌরাংশিং অদুগী তৌবিমল খঙবা উৎলদুনা, মন্ত্রীনা মীফম অসিগী তোপ তোপ্পা আউৎপুৎ অসি পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা বিজিনেসশিং ত্রাঞ্জেক্সন তৌবদা শরুক য়াখিবা এজেন্সীশিং অমসুং লনাই মীওইশিং পুম্নমক্কী চোকথবা নাইদ্রবা থৌদাং অদুনা ঙমহনবনি হায়না ফোঙদোকখি‍।
আর্তিকল ৮৫কী সংবিধানগী মথৌ তাবা ফংননবা অমদি মরুওইবা লেজিস্লেতিব অমসুং অতৈ বিজিনেসশিং ত্রাঞ্জেক তৌননবা মীফম অসি কোবিইদ-১৯গী লাইচৎ লৈরিঙা তাল্লকসিদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং হোম এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী চৎন-কাঙলোন ঙাক্তুনা ফম্ফম অমসুং চত্থোক চৎশিন য়াওনা তোপ তোপ্পা থৌরাংশিং লৌখৎলবা মতুংদা পাঙথোকখিবনি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্না পাস তৌখিবা মরুওইবা বিল খরা মখাদা পীরি:
লৌউ-শিংউদা অহোংবা পুরকপা
দি ফার্মর্স প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রমোসন এন্দ ফেসিলিতেসন) বিল, ২০২০না লৌমীশিংদা হিদান্নবা তোঙান তোঙানবা ত্রেদিং চেনেলশিংগী খুত্থাঙদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী হেন্না কান্নবা মমল ফংহন্নবা লৌমীশিং অমসুং ত্রেদরশিংদা য়োন্থোক য়োনশিনগী মনীং তম্বা ফংহন্নবা; কৈথেলশিং নৎত্রগা তোঙান তোঙানবা স্তেত এগ্রিকলচর প্রদ্যুস মার্কেত লেজিসলেসনগী মখাদা লাউথোক্লবা দীম মার্কেশিংগী ৱাংমদা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগী মতিং লৈবা, মনুং মপান ফাওনা উবা অমদি খোঙলৌ পল্লৌদবা স্তেতশিংগী মরক্তা নৎত্রগা স্তেত মনুংদা য়োন্থোক য়োনশিন তৌবা য়োকখৎনবা; অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ত্রেদিং য়াননবা ফ্রেমৱর্ক অমা পীগদবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা ফীভম পিরি‍।
দি ফারমর্স (এম্পৱারমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওন প্রাই এস্যুরেন্স এন্দ ফার্ম সর্ভিসেস বিল, ২০২০না লৌমীশিংবু এগ্রি-বিজিনেস ফর্মশিং, প্রোসেসরশিং, হোলসেলরশিং, এক্সপোর্তরশিং নৎত্রগা অচৌবা রিতেলরশিংগা নাকল অনিমক্না য়ানবা শেন্দোং লৈবা মমলদা অফবা অমদি লৌথুপ লৌকোই লৈতবা মওংদা ফার্ম সর্ভিসশিং অমসুং তুংগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং য়োনবগী থৌওংশিংদা লৌমীশিংবু ঙাকথোক্নবা অমদি মপাঙ্গল কলহন্নবা নেসনেল ফ্রেৱর্ক অমা পীরি‍।
দি ইসেন্সিএল কোমোদিতিজ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না লৌউ-শিংউগী লমদ শেন থাদবা হেনগৎহন্দুনা হিদান্নবা হেনগৎহনগনি অমদি লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি‍।
মহৈ মশিংগী সেক্তর
দি নেসনেল ফোরেন্সিক সাইন্সেস য়ুনিভর্সিতী বিল, ২০২০না নেসনেল ফোরেন্সিক সাইন্সেস য়ুনিভর্সিতী হায়না খঙনগদবা এপ্লাইদ বিহেবিয়রেল সাইন্সেস স্তদিজ, লো, ক্রিমিনোলোজী অমসুং অতৈ মরী লৈনবা হীরমশিং অমদি তেক্নোলোজী অমসুং অতৈ মরী লৈনবা হীরমশিংগা লোয়ননা ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা মাঙজিন থাবা ঙম্ননবা তম্বগী অমদি থিজিন্বগী থবক য়োকখৎনবা অমদি ফংহন্নবা লৈবাক্কী মরুওইনা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা লিংখত্তুনা লাউথোক্নবা ৱাফম য়াওরি‍।
দি রাস্ত্রিয় রাক্সা য়ুনিভর্সিতী বিল, ২০২০না রাস্ত্রিয় রক্সা য়ুনিভর্সিতী লিংখত্তুনা মসিবু লৈবাক্কী মরুওইবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা লাউথোক্তুনা ইনকোর্পোরেসন তৌনবা প্রপোজ তৌরি; য়ুনিভর্সিতী অসি মল্তি-দিসিপ্লিনরী য়ুনিভর্সিতী অমা ওইহন্দুনা তোঙাত তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা খুৎশম্নরগা থিজিন হুমজিন্দুনা অনৌবা ৱাখল লৌশিং শেমগৎনবা অমদি পিলিসিং, ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অমসুং করেক্সনেল এদমিনিস্ত্রেসনগী তোঙান তোঙানবা মশাশিংদা অখন্নবা ৱাখল লৌশিং অমসুং অনৌবা স্কিল সেতশিং লৈবা নীংথিনা ত্রেন তৌরবা প্রোফেসনেলশিং মথৌ তাবা অদু ফংহনবদা মতেং ওইনবা ৱাফম য়াওরি‍।য়ুনিভর্সিতী অসিনা অতৈ লৈবাকশিংদা লৈবা মালেমগী থাক্কী য়ুনিভর্সিতীশিংগা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না, মতম তমগী ওইবা থিজিন হুমজিনবগী মতাঙদা ৱা তাথোক তাশিন তৌননবা, একাদমিক কোলাবোরেসন, কোর্স দিচাইন, তেক্নিকেল নো-হাউ অমসুং ত্রেনিং অমদি স্কিল দেভেলপমেন্তকী লমদা মরী শম্নগনি‍।
লেবর সেক্তর রিফোর্ম্স:
লেন্দমার্ক ওইবা লেবর সেক্তর রিফোর্ম বিল অহুম চৎলিবা মীফম মনুংসিদা পাস তৌখি‍।
দি ওকুপেসনেল সেফতী, হেল্থ এন্দ ৱর্কিং কন্দিসন্স কোদ বিল, ২০২০না ইস্তাব্লিসমেন্ত অমদা থবক তৌঔরিবা মীওই অমগী শিন্ফমগী শাফগবা ফীভম, হকশেল অমসুং থবক মফমগী ফীভমগা মরী লৈনবা আইন অমসুং ৱাফমশিং পুনশিন্নবা, লায়থোকহন্নবা অমদি মান্নবা ফীভম পুরক্কনি‍।
দি কোদ ওন সোসিএল সিক্যুরিতী বিল, ২০২০না ওর্গনাইজ নৎত্রগা অন-ওর্গনাইজ নৎত্রগা সেক্তর অমা হেক্তদা লৈরিবা শিন্মীশিংদা সোসিএল সিক্যুরিতী য়ৌহন্নবা পান্দমদা সোসিএল সিক্যুরিতীগা মরী লৈনবা আইন পুম্নমক শেমদোক্তুনা পুনশিলহনবনি‍।
দি ইন্দস্ত্রিএল রিলেসন্স কোদ বিল, ২০২০না ত্রেদ য়ুনিয়ন, ইন্দস্ত্রিএল ইস্তাব্লিসমেন্ত নৎত্রগা অন্দরতেকিংশিংদা লৈরিবা এম্প্লোইমেন্ত কন্দিসনশিং, ইন্দস্ত্রিগী চয়েৎনবা থিজিনবা অমদি অমসুং ৱারোইশিন পুরকপগা মরী লৈনবা আইনশিং পুনশিন্দুনা শেমদোকপনি‍।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা লেজিসলেসনশিং:
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পুরকপা চৈথেংশিং লেজিসলেতিবগী ওইবা পাম্বৈনা কোকহন্নবগীদমক ওর্দিনান্স খরা চৎনহনখি‍।
দি সেলরী, এলোৱেন্স এন্দ পেন্সন্স ওফ মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্ত (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংদা পীগদবা সেলরী ০১.০৪.২০২০দগী হৌরগা চহী অমগী ওইনা চাদা ৩০ হন্থহল্লে‍।
দি সেলরিজ এন্দ এলোৱেন্স ওফ মিনিস্তর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না মন্ত্রীশিংদা পীগদবা সম্পচুএরী এলোৱেন্স ১.৪.২০২০দগী হৌরগা চহী অমগী ওইনা চাদা ৩০ হন্থহল্লে‍।
দি ইপিদেমিক দিজীজ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা হকচাং অমসুং পুক্নীংগী ওইবা মওংদা তাথি তাওইনা তৌবিবা অমদি লনথুম মাঙ তাকহনবা থিংননবা অমদি হেল্থকেয়র সর্ভিস পর্সোনেলশিংবু ঙাকথোক্নবা পান্দম থম্লি‍।
দি ইন্সোলভেন্সী এন্দ বেঙ্করপ্তসী কোদ (নেকেন্দ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না কোবিদ-১৯না শোকহল্লবা কম্পেনীশিংবু খুদক্তা ইন্সোলভেন্সী প্রোসিদিং থেংনহন্দনা মখোয়গী শেনথুমগী অৱাবদগী হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা ঙম্নবা মতেং পীনবগীদমক, মার্চ ২৫, ২০২০দগী হৌরগা অহানবগী ওইনা থা তরুক নৎত্রগা চহী অমদগী হেন্দবা মতমগী ওইনা কোদ অসিগী মখাদা কোর্পোরেত ইন্সোলভেন্সী প্রোসেস পায়খৎপা মতম খরগী ওইনা অথিংবা থম্লি‍।
হকশেলগী সেক্তর:
দি ইন্সতিত্যুৎ ওফ তিচিং এন্দ রিছর্চ ইন অয়ুর্বেদ বিল, ২০২০না অয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুৎ অহুম (১) দি ইন্সতিত্যুৎ ওফ পোস্ত গ্রেজুএত তিচিং এন্দ রিছর্চ ইন অয়ুরবেদ, জামনগর, (২) শ্রী গুলাবকুনবের্বা অয়ুর্বেদ মহাবিদ্যালয়, জামনগর, অমসুং (৩) দি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদিক ফার্মাসিউতিকেল সাইন্সে, জামনগরবু ইন্সতিত্যুৎ অমত্তং ওইনা পুনশিন্দুনা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তিচিং এন্দ রিছর্চ ইন অয়ুর্বেদ হায়না মিংথোন্নবা ৱাফম থম্লি‍। বিল অসিনা ইন্সতিত্যুৎ অসিবু লৈবাক্কী মরুওইবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা লাউথোক্লি‍।
দি নেসনেল কম্মিসন ফোর ইন্দিয়ন সিস্তেম ওফ মেদিসিন বিল, ২০২০না ইন্দিয়ন মেদিসিন সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭০ লৌথোক্তুনা (২১) ইন্দিয়ন সিস্তেম ওফ মেদিসিনগী মশিং য়াম্লবা অমদি থাক ৱাংবা মেদিকেল প্রোফেসনলেশিং ফংহন্নবা, (২) ইন্দিয়ন সিস্তেম ওফ মেদিসিনগী মেদিকেল প্রোফেসনেলশিংগী খ্বাইদগী নৌবা মেদিকেল রিছর্চ লৌখৎপা, (৩) মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং মতম নাইনা য়েংশিনবা, অমসুং (৪) মতিং লৈবা গ্রিভান্সেস রিদ্রেসেল মেকানিজম অমা থম্ননবা মেদিকেল এজুকেসন সিস্তেম অমা পীগনি‍।
দি নেসনেল কম্মিসন ফোর হোমিওপেথী বিল, ২০২০না হোমিওপেথী সেন্ত্রেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭৩ লৌথোকখ্রগা (১) নীংথিনা ত্রেন তৌরবা হোমিওপেথিক মেদিকেল প্রোফেসনেলশিং মরাং কায়না ফংহন্নবা, (২) হোমিওপেথিক মেদিকেল প্রোফেসনেলশিংগী খ্বাইদগী নৌবা মেদিকেল রিছর্চশিং লৌখৎপা, (৩), মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং মতম নাইনা য়েংশিন্নবা, অমদি (৪) মতিং লৈবা গ্রিভান্সেস রিদ্রেসেল মেকানিজম অমা থম্ননবা মেদিকেল এজুকেসন সিস্তেম অমা পীগনি‍।
ইকনমিক সেক্তর/ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী থৌরাংশিং:
লৈবাকসিকী শেন্মিৎলোনগী মথৌ তাবশিং ফংননবা মরুওইবা লেজিসলেসন খরা চৎলিবা মীফমসিদা পাস তৌখি‍।
দি বেঙ্কিং রিগুলেসন (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না কোওপরেইব বেঙ্কশিংদা মেনেজমেন্ত, কেপিতেল, ওদিত অমসুং লিকুইদেসনগী মতাঙদা আর.বি.আই.গী রিগুলেতরী কন্ত্রোল হেন্ন পাকথোক চাউথোকহন্দুনা কো-ওপরেতিব বেঙ্কশিং হেন্না নীংথিনা মেনেজ তৌনবা অমদি মওং চুম্বা চৎন-পথাপ থম্ননবা, অমসুং কো-ওপরেতিব বেঙ্কশিংগী থবক থৌরমশিং প্রোফেসনেলিজম হেনগৎহন্দুনা, কেপিতেল এক্সেস ফংহন্দুনা, গভর্নান্স ফগৎহন্দুনা অমদি রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী খুত্থাঙদা অফবা বেঙ্কিং থমদুনা দিপোজিতরশিংগী ইন্তরেস্ত ঙাকথোক্নবা পান্দম থম্লি‍।
দি কম্পেনিজ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২০না কম্পেনিজ এক্ত, ২০১৩গী প্রোভিজনশিংগী মখাদা সিভিলগী অরানবশিংদা লৈবা অপীকপা থৌওংগী নৎত্রগা তেক্নিকেলগী লাপ্সেসশিং দিক্রিমিনেলাইজ তৌনবা; ৱায়েলশঙগী পন্দুনা লৈরিবা ফীভমশিং য়েংলগা দিফোল্ত তাবশিংদগী ফ্রোদকী মচাক য়াওদবা নৎত্রগা হেন্না চাউবা পব্লিক ইন্তরেস্ত য়াওদবা ফীভমশিংদা লেপথোক্লগা ক্রিমিনেলিতী লৌথোক্নবা ৱাফম য়াওরি‍। মসিগী মথক্তা কোর্পোরেতশিং হিংবদা হেন্না লায়থোকহনগনি‍।
দি বাইলেতরেল নেত্তিং ওফ ক্বালিফাইদ ফাইনেন্সিএল কন্ত্রেক্তবিল, ২০২০না মতিক চাবা ফাইনেন্সিএল কন্ত্রেক্তশিংগী বাইলেতরেল নেত্তিং চৎনহন্নবা ফীভম শেমদুনা ভারতকী ফাইনেন্সিএল মার্কেত্তা শেনথুমগী মরা চেৎপা অমদি হিদান্নবা য়োকখৎনবা ফীভম শেমগৎকনি‍।
দি তেক্সেসন এন্দ অদর লোজ (রিলেক্সেসন ওফ সর্তেন প্রোভিজন্স) বিল, ২০২০না দাইরেক্ত তেক্স, ইনদাইরেক্ত তেক্স অমসুং বেনামি প্রোপর্তী ত্রাঞ্জেক্সন থিংবগা মরী লৈনবা অকক্নবা এক্তশিংগী অকক্নবা প্রোভিজনশিংদা কোমথোক্নবা ৱাফম য়াওরি‍।
এনেক্সচর য়েংননবা মসিদা নম্বীয়ু

Ministry of Parliamentary Affairs
The Monsson Session 2020 of Parliament Concludes
Productivity of Lok Sabha was approx. 167% and Rajya Sabha was approx. 100.47%. : Prahlad Joshi
All the 11 Ordinances promulgated during inter session replaced by Acts of Parliament during the Monsoon Session, 2020: Union Minister
24 SEP 2020 2:06PM by PIB Delhi
The Union Minister for Parliamentary Affairs Shri Prahlad Joshi in a statement on the Monsoon Session, 2020 issued here today informed that the productivity of Lok Sabha was approx. 167% and that of Rajya Sabha was approx. 100.47% during the Monsoon Session, 2020.
Shri Joshi said that the Monsoon Session, 2020 of Parliament which commenced on 14th September, 2020 was scheduled to culminate on 1st October, 2020 but due to COVID-19 pandemic risks after transaction of essential business Lok Sabha and Rajya Sabha were adjourned sine-die on Wednesday, the 23rd September, 2020 yielding 10 sittings spread over 10 days
He further informed that during the Session, 22 Bills (16 in Lok Sabha and 06 in Rajya Sabha) were introduced. Lok Sabha and Rajya Sabha individually passed 25 Bills each. 27 Bills were passed by both the Houses of Parliament which is best ever rate of passage of Bills per day i.e. 2.7 Bills. A list containing the titles of the Bills introduced, considered and passed during the Session is annexed.
While mentioning about the 11 ordinances , he said that all the 11 Ordinances which were promulgated during inter session were replaced by Acts of Parliament during the Monsoon Session, 2020. Four old pending Bills in Lok Sabha and one old Bill in Rajya Sabha were withdrawn, the Minister added.
The Minister said that during the Session, First Batch of Supplementary Demands for Grants for 2020-21 and Demands for Excess Grant for 2016-17 were discussed and voted in full and the related Appropriation Bills were introduced, discussed and passed by Lok Sabha on 18.09.2020. Rajya Sabha returned these Bills on 23.09.2020.
Appreciating the arrangements made for conducting the Session amid Covid-19 pandemic, the Minister said that the extra-ordinary output of this Session has become possible due to tireless efforts of all agencies and individuals involved in the transaction of -Business before two Houses of Parliament.
So as to meet Constitutional requirements of article 85 and for transacting essential legislative and other Business, this Session was held during COVID-19 pandemic situation by making extra ordinary arrangements including that of seating and logistical following all guidelines of Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Home Affairs, the Minister added.
Some important Bills, passed by Houses of Parliament are as under:-
AGRICULTURAL REFORMS:
The Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 provides for the creation of an ecosystem where the farmers and traders enjoy the freedom of choice relating to sale and purchase of farmers’ produce which facilitates remunerative prices through competitive alternative trading channels; to promote efficient, transparent and barrier-free inter-State and intra-State trade and commerce of farmers’ produce outside the physical premises of markets or deemed markets notified under various State agricultural produce market legislations; and to provide a facilitative framework for electronic trading.
The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Prices Assurance and Farm Services Bill, 2020 provides for a national framework on farming agreements that protects and empowers farmers to engage with agri-business firms, processors, wholesalers, exporters or large retailers for farm services and sale of future farming produce at a mutually agreed remunerative price framework in a fair and transparent manner.
The Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020 will boost immediate investment in Agriculture sector, increase competition and enhance farmers' income.
EDUCATION SECTOR:
The National Forensic Sciences University Bill, 2020 provides to establish and declare an institution to be known as the National Forensic Sciences University as an institution of national importance to facilitate and promote studies and research and to achieve excellence in the field of forensic science in conjunction with applied behavioural science studies, law, criminology and other allied areas and technology and other related fields.
The Rashtriya Raksha University Bill, 2020 proposes to establish the Rashtriya Raksha University and to declare it as an institution of national importance and to provide for its incorporation; University is proposed to be a multi-disciplinary University to create new knowledge through research and collaboration with different stakeholders and help to fulfil the need for a pool of trained professionals with specialised knowledge and new skill sets in various wings of policing, the criminal justice system and correctional administration. The University will have linkage with world class universities in other countries, which will be need based, for the purpose of exchange of contemporary research, academic collaboration, course design, technical know-how and training and skill development.
LABOUR SECTOR REFORMS:
Three landmark Labour sector reform Bills were passed during the current session.
The Occupational Safety, Health and Working Conditions Code Bill, 2020 provides to amalgamate, simplify and rationalise the relevant provisions the laws regulating the occupational safety, health and working conditions of the persons employed in an establishment.
The Code on Social Security Bill, 2020 provides to amend and consolidate the laws relating to social security with the goal to extend social security to all employees and workers either in the organised or unorganised or any other sectors.
The Industrial Relations Code Bill, 2020 provides to consolidate and amend the laws relating to Trade Unions, conditions of employment in industrial establishment or undertaking, investigation and settlement of industrial disputes
COVID-19 RELATED LEGISLATIONS:
Some Ordinances were promulgated to mitigate the effects arising out of Covid-19 pandemic though legislative means.
The Salary, Allowance and Pensions of Members of Parliament (Amendment) Bill, 2020 reduces the salary payable to Members of Parliament by 30% for a period of one year commencing 01.04.2020.
The Salaries and Allowances of Ministers (Amendment) Bill, 2020 reduces the sumptuary allowance payable to each Minister by thirty per cent. for a period of one year commencing from the 1.4.2020.
The Epidemic Diseases (Amendment) Bill, 2020 intends to curb unprecedented acts of violence, including physical and mental harassment and damage to property during COVID-19 pandemic, and provides protection to healthcare service personnel.
The Insolvency & Bankruptcy Code (Second Amendment) Bill, 2020 provides to temporarily suspend initiation of corporate insolvency resolution process under the Code, initially for a period of six months or such further period, not exceeding one year from 25th March, 2020, to provide relief to companies affected by COVID-19 to recover from the financial stress without facing immediate threat of being pushed to insolvency proceedings.
HEALTH SECTOR:
The Institute of Teaching and Research in Ayurveda Bill, 2020 proposes to merge three Ayurveda institutes namely (i) the Institute of Post Graduate Teaching and Research in Ayurveda, Jamnagar, (ii) Shree Gulabkunverba Ayurved Mahavidyalaya, Jamnagar, and, (iii) the Indian Institute of Ayurvedic Pharmaceutical Sciences, Jamnagar into one institution by the name of Institute of Teaching and Research in Ayurveda. The Bill declares the Institute to be an institution of National Importance.
The National Commission for Indian System of Medicine Bill, 2020 will repeal the Indian Medicine Central Council Act, 1970 and provide for a medical education system which ensures: (i) availability of adequate and high quality medical professionals of Indian System of Medicine, (ii) adoption of the latest medical research by medical professionals of Indian System of Medicine, (iii) periodic assessment of medical institutions, and (iv) an effective grievance redressal mechanism.
The National Commission for Homeopathy Bill, 2020 will repeal the Homoeopathy Central Council Act, 1973 and provide for a medical education system which ensures: (i) availability of adequate and high quality homoeopathic medical professionals, (ii) adoption of the latest medical research by homoeopathic medical professionals, (iii) periodic assessment of medical institutions, and (iv) an effective grievance redressal mechanism.
ECONOMIC SECTOR/EASE OF DOING BUSINESS MEASURES:
Some important legislations to address the economic requirements of the country were passed during the current session.
The Banking Regulation (Amendment)Bill, 2020 proposes to expand RBI’s regulatory control over co-operative banks in terms of management, capital, audit and liquidation so as to provide for better management and proper regulation of co-operative banks and to ensure that the affairs of the co-operative banks are conducted in a manner that protects the interests of the depositors, by increasing professionalism, enabling access to capital, improving governance and ensuring sound banking through the Reserve Bank of India.
The Companies (Amendment) Bill, 2020 proposes to decriminalise minor procedural or technical lapses under the provisions of the Companies Act, 2013, into civil wrong; and considering the overall pendency of the courts, remove criminality in case of defaults, which can be determined objectively and which otherwise lack any element of fraud or do not involve larger public interest. In addition, to provide greater ease of living to corporates.
The Bilateral Netting of Qualified Financial Contracts Bill, 2020 facilitates to ensure financial stability and promote competitiveness in Indian financial markets by providing enforceability of bilateral netting of qualified financial contracts.
The Taxation and Other Laws (Relaxation of Certain Provisions) Bill, 2020 provides for relaxation of certain provisions of the specified Acts relating to direct taxes, indirect taxes and prohibition of Benami property transactions.
Click here to see the Annexure