কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী খুদোংথীবা মনুংদা চেং-হৱাই য়েন্থোকপা
23 SEP 2020 1:31PM by PIB Imphal
প্র্ধান মন্ত্রী গারিব কালয়ান অন্না য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-১) ফেজ-১গী মখাদা দিপার্তমেন্ত অসিনা ৩০.০৩.২০২০দা চেং-হৱাই চাওরাক্না মেত্রীক তোন লাখ ১২১রোম স্তেত/য়ু.তি.দা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতি এক্ত, ২০১৩ (এন.এফ.এস.এ.)গী মখাদা থা অহুমগী ওইনা হায়বদি ২০২০গী এপ্রিলদগীনা জুন ফাওবা লেম্না ফংহনখি। দিপার্তমেন্ত অসিদগী ফংবা পাউগী মতুং ইন্না চাওবাক্না চেং-হৱাই ৯৪% অমদি স্তেত/য়ু.তি.শিংনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-১গী মখাদা য়েন্থোকখি।
জুলাই থাদা হায়রিবা স্কীম অসি থা মঙা অমগী মতম শাংদোকখি মদুদি ২০২০গী জুলাইদগী নবেম্বর ফাওবা অমসুং স্কীম অসিগী ফেজ-২ (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২) অসিদা দিপার্তমেন্তনা ০৮.০৭.২০২০দা চাওরাক্না চেং-হৱাই মেত্রীক তোন লাখ ২০১ রোম স্তেত/য়ু.তি.না থা মঙা লেম্না য়েন্নবগী লৈখ্রে। হৌজিক ফাওবদা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২গী মখাদা স্তেত/য়ু.তি.গী পাউগী মতুং ইন্না ৯০% অমসুং 85% থা খুদিংগী চেং-হৱাই অসি ২০২০গী জুলাইদগী ওগস্ত ফাওবদা য়েন্থোকখি, লোয়ননা সেপ্তেম্বর থাগী ওইনদি ২০% চেং-হৱাই য়েনখ্রে।
তার্গেতেৎ পব্লিক দিস্ত্রীবুসন সিস্তেম (তি.পি.দি.এস.) অসিগী মখাদা দিপার্তমেন্ত অসিনা ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ (ও.এন.ও.আর.সি.) হৌদোক্তুনা পান্দম অমগী মখাদা লৈবাক পুম্বা এন.এফ.এস.এ. রাসন কার্দ হৌদোক্লগনি অমসুং মাইগ্রেন্ত কার্দশিংদা এক্ত অসিগী মখাদা চৎনরদুনা পব্লিক দিস্ত্রীবুসন সিস্তেম (পি.দি.এস.) অসিনা লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বা ফংহনগনি অমসুং হায়রিবা অসিনা চেং-হৱাই ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল (ই.পি.ও.এস.)না ফেয়র প্রাইস সোপ (এফ.পি.এস.)গী মখোয়না অপাম্বা মখোয়গী হান্না লৈজবা রাসন কার্দ শিজিন্নদুনা অমসুং হায়রিবা অসি বাইওমেত্রিক/আধার শিজিন্নদুনা এফ.পি.এস.দগী লৌবা য়াগনি। হৌজিক ফাওবদা খুদোংচাবা অসি স্তেত/য়ু.তি. ২৬কী বেনেফিসরি করোর ৬৫দা ফংহনখ্রে মদুদি ৮০% লৈবাক অসিগী এন.এফ.এস.এ.গী অপুনবা মীশিংনি। কোবিদ-১৯ খুদোংথীবা অসিদগী ও.এন.ও.আর.সি. হৌদোকপা অসি আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ান (এ.এন.বি.এ.)গী শরুক অমনি।
পীরিবা পাউ অসি কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী দানভে রাওসাহেব দাদারাওনা রাজ্যা সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Distribution of Foodgrains During Covid-19 Crisis
23 SEP 2020 1:31PM by PIB Delhi
Under the Phase-I of the pro-poor Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (i.e. PMGKAY-I), the Department on 30.03.2020 had allocated a total of about 121 Lakh Metric Tons (LMT) of foodgrains to all States/UTs for additional free-of-cost distribution to the beneficiaries covered under the National Food Security Act, 2013 (NFSA) for a period of 3 months i.e. from April to June 2020. As per reports available in the Department, an average of about 94% foodgrains were distributed by States/UTs in each of the three months of under PMGKAY-I.
In July, the scheme was further extended for a period of another 5 months i.e. from July to November 2020, and under Phase-II of the scheme (i.e. PMGKAY-II), the Department on 08.07.2020 had allotted approx. 201 LMT foodgrains, free of cost, to all States/UTs for a period of 5 months. So far, under PMGKAY-II, as reported by States/UTs, about 90% and 85% of monthly foodgrains for the months of July and August 2020 have been distributed, whereas for the month of September nearly 20% foodgrains have been distributed.
Under the Targeted Public Distribution System (TPDS) reforms, the Department is implementing One Nation One Ration Card (ONORC) plan with an objective to introduce nation-wide portability of all NFSA ration cards and enable the migrant ration card holders under the Act, to seamlessly access the Public Distribution System (PDS) anywhere in the country and lift their entitled foodgrains from any electronic Point of Sale (ePoS) enabled Fair Price Shop (FPS) of their choice, by using their existing/same ration card after biometric/ Aadhaar authentication on ePoS device at the time of lifting of foodgrains from the FPS. So far, this facility is enabled in 26 States/UTs covering about 65 Cr. beneficiaries, i.e. nearly 80% of total NFSA population in the country. In wake of the COVID-19 crisis, the implementation of ONORC plan has been made an integral part of the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan (ANBA).
This information was given in a written reply by the Union Minister of State for Consumer Affairs Food and Public Distribution, Shri Danve Raosaheb Dadarao in Rajya Sabha today.