রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
জম্মু অমসুং কশ্মীরবু মালেমগী লৈমায়দা লাইরম্লেন অমা ওইহন্নবা, ভারত ইমাগী লুহুপ্তা পকপা অরংবা মনি অমা ওইহন্নবা ঐখোয় হোৎনরসি: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা জম্মু অমসুং কশ্মীরদা এন.ই.পি. চৎনহন্নবগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
20 SEP 2020 1:17PM by PIB Imphal
ঐগী মঙলানদি জম্মু অমসুং কশ্মীরবু ৱাখল লৌশিং, এন্তরপ্রাইজ, ইনোভেসন অমসুং স্কিল দেভেলপমেন্তকী মফম অমা ওইহনবনি হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা জম্মু অমসুং কশ্মীরদা নেসনেল এজুকেসন পোলিসী চৎনহনবগী মতাঙদা পাঙথোকপা মীফম অমদা ৱা ঙাঙলদুনা ফোঙদোকখি‍। ঙসি (সেপ্তেম্বর ২০, ২০২০) স্রিনগরদা পাঙথোকখিবা জম্মু অমসুং কশ্মীরগী লেফ্তনেন্ত গভর্নর, জম্মু অমসুং কশ্মীরদা লৈবা য়ুনিভর্সিতীশিংগী ভাইস চান্সেলর অমসুং কলেজশিংগী প্রিন্সিপালশিং লোয়ন লোয়ননা অতৈ স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াখিবা মীফম অদুদা রাস্ত্রপতিনা ভিদিও পাউজেল অমগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখি‍।
মফম অদুগী মহৈ মশিং তাল্লিবশিং অদুবু থাগৎলদুনা, এন.ই.পি. মপুং ফানা চৎনহন্দুনা মফমসিবু ৱাখল লৌশিং, অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং মহৈ তমবগী লাইরম্লেন অমা ওইহন্নবা ফিরেপ চেৎনা হোৎনগদবনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে‍। ফজখ্রবা কুপ্লেততগী মতৌ লৌরদুনা মহাক্না জম্মু অমসুং কশ্মীরবু ঙল্লিঙৈ মতমদা হায়নরমবা “মালেমগী লৈমায়দা লাইরম্লেন অমা ওইহন্নবা, ভারত ইমাগী লুহুপ্তা পকপা অরংবা মনি অমা” হায়বদু অমুক হন্না ওইহন্নবা খোঙথাঙশিং লৌখৎপা মথৌ তাই হায়না হায়খি‍।
মহৈ মশিংগী লমদা জম্মু অমসুং কশ্মীরদা লৈরিবা ইনাক খুল্লবা মৈহৌরোলগী লনগী মতাঙদা পল্লদুনা, রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা মফম অসি নীংশিংবা থোক্ত্রবা মতমদগী হৌনা লোয়নসিল্লোন অমসুং মহৈ তমবগী মফম অমা ওইদুনা লাক্লি‍। কশ্মীরদা মমীং লৈরিবা লাইনিংলোনগী ৱাপাউশিং, কল্হানাগী রাজতরঙ্গিনি অমসুং মহায়ানাগী বুদ্ধিজম খুদম ওইনা পল্লদুনা, মহাক্না ফোঙদোকখিবদা ভারতকী নাৎ চৎনবী মখোয়শিং অসি য়াওদনা মপুং ফারোই হায়না হায়খি‍।
এন.ই.পি.গী মরুওইবা অমুক হন্না পল্লদুনা, রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা ভারত্তা ময়াম্না খন্নরুদবা দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দ লৈ অদুম ওইনমক অপুনবা মীশিংগী য়াম্লবা শরুক অমা ওইরিবা নহাশিংনা হৈথোই শিংথোইবা, শিন্ফমদা মতিক চারবা অমদি পুনম্নমক্কী মথক্তা তশেং তশেংবা মওংদা মহৈ মশিং হৈরবা মতমদা মসিবু কান্নবা মায়কৈদা পুরকপা ঙমগনি‍। জম্মু অমসুং কশ্মীরদা থাজবা উৎলদুনা, মহাক্না হায়খিবদা জম্মু অমসুং কশ্মীর অসি য়াম্না শিংলবা, হৈথোই শিংথোইবা অমদি ইনোভেতিব ওইবা অঙাঙশিংগী তুংনফম্নি‍। এজুকেসন পোলিসী অসি চৎনহনবনা ‘ইচঙ থৌবা ৱাখল লৈবা” মহৈরোয়শিং পুথোরক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মমল লৈবা মহৈ মশিংদা মীৎয়েঙ থম্লদুনা রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা হায়খিবদা ঐখোয়গী চৎনবী অমদি ইনাক খুল্লবা নাৎ খঙজিনবা মরুওই অমদি মসি ঐখোয়গী ইমালোন্দখক্তা ফংবা ঙমগনি‍। হায়রিবা ইমালোন অসিমক লৈবাকসিগী নাৎকা চুননা শেম্লবা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা পুক্নীং থৌগৎলি‍। পোলিসী অসিদা য়াওরিবা লোন-অহুমগী ফোর্মুলা অসি য়াম্না মরু ওই অমদি মল্তিলিঙ্গুএলিজম অমসুং লৈবাক্কী অপুনবগী ৱাখল্লোন য়োকখৎপগা লোয়ননা স্তেত নৎত্রগা য়ুনিয়ন তেরিতরী অমত্তদা লোন অমত্তা নমদুনা তমহনবা তৌরোই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
পোলিসী অসিনা মহৈ মশিং তমবদা পুম্নমক ফংহনবা, চাং মান্নবা, পুবা থাংবা ঙমবা, দাইত্ব লৈবা অমদি মতিং লৈবা ফীভম পুরকপদা মীৎয়েঙ থমদুনা হৈথোই শিংথোইবা হেনগৎহনবা, এক্সপিরিএন্স বেজ লর্নীং অমসুং লোজিকেল থিঙ্কিংবু পুক্নীং থৌগৎলি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। আত্মনিরভর ভারতকী চৎন-কাঙলোনদা পুক্নীং চিংশিল্লদুনা, এন.ই.পি. ২০২০দা য়াওরিবা ভোকেসনেল এজুকেসন অসিনা পান্দম অসি ফংবদা মতেং ওইগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
রাস্ত্রপতিনা জম্মু অমসুং কশ্মীরগী নহাশিংগী মফমদা পোলিসী অসিগী পান্দমশিং ফংননবা অমদি ইং-চিকপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা তুংগী পুন্সি অমগী য়াইফ পাউজেল পীখি‍।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল পাননবা মফমসিদা নম্বিয়ু

President's Secretariat
Let Us Strive to Make Jammu and Kashmir a Firdaus on The Earth, A Bright Jewel on The Crown of Mother India: President Kovind
President of India Addresses Conference on Implementation of NEP in Jammu and Kashmir
20 SEP 2020 1:17PM by PIB Delhi
My dream is to see Jammu and Kashmir emerge as a centre of knowledge, enterprise, innovation and skill development, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind while addressing a Conference on implementation of National Education Policy in Jammu and Kashmir. The President addressed the Conference through a video message which was attended by the Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, Vice Chancellors of Universities and Principals of Colleges in Jammu and Kashmir as well as other stakeholders in Srinagar today (September 20, 2020).
Appreciating the scholarly pursuits of the region, the President said that determined efforts should be made to make this paradise a hub of knowledge, innovation and learning by implementing NEP in letter and spirit. Taking inspiration from the captivating couplet, he said that these steps would make Jammu and Kashmir once again a “Firdaus on the earth, a bright jewel on the crown of Mother India” as it was referred to in the medieval age.
Talking about the rich heritage in the field of education inherited by Jammu and Kashmir, President Kovind said that it has been a centre of literature and learning since time immemorial. Citing the examples of Kalhana’s Rajtarangini and the Mahayana Buddhism, the tenets of which were popular in Kashmir, he opined that history of India’s cultural traditions would remain incomplete without taking them into consideration.
Reiterating the importance of NEP, the President said that India has an unprecedented demographic dividend but it could be positively realized only if the young people constituting a substantial segment of the population become skilled, professionally competent, and above all educated in the real sense. Showing faith in the children of Jammu and Kashmir, he said that Jammu and Kashmir is a reservoir of extremely intelligent, talented and innovative children. He further added that the implementation of the education policy will produce students with “ignited minds”.
Emphasizing on value-based education, President Kovind said that it is important to understand our tradition and rich cultural heritage which can be achieved only in our mother tongue. It is this mother tongue that is being encouraged in the new education policy as it adheres to the cultural ethos of our country. He further observed that the three-language formula which is envisioned in this policy is of immense significance and could promote multilingualism as well as national unity but at the same time no language will be imposed on any state or union territory.
President Kovind observed that the policy focuses on ensuring accessibility, equality, affordability, accountability and quality in education and encouraged skill development, experience-based learning and logical thinking. Emphasizing on the principle of Atmanirbhar Bharat, he said that vocational education as emulated in the NEP 2020 will be helpful in achieving this goal.
The President extended his greetings to the youth of Jammu and Kashmir to fulfill the objectives of this policy and a peaceful and prosperous future.
Click here to read President's speech