উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাজ্য সভাগী চেয়রমেন্না হৌজিক চৎলিবা লায়চৎ অসিগী মনুংদা মীয়াম অমসুং পারলিয়ামেন্তকী মীওইশিংগী তেক্ত কায়দনা লৈবগী হীরমগী মতাংদা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে
মেম্বরশিংনা মাস্ক উপ্নবা, তেক্ত কায়দবগী অরাপ্পা থম্নবা, হকশেল ফনা লৈনবা অমসুং ইম্ম্যুন কনখৎহন্নবা হায়খ্রে
মাস্ক উপ্পা অসিনা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈনি হায়না রাজ্য সভাগী চেয়রমেন্না হায়খ্রে
লায়চৎ অসি লোইদ্রিবা ফাওবদি লাপ্ননা লৈদুনা ঙাকথোকপা অসিনা য়াম্না তঙাই ফদেঃ চেয়রমেন নাইদু
চেয়রমেন্না পারলিয়ামেন্তকী মনুংদা শোইদ ঙাম্বগী তঙাই ফদবা অরাপ্পা থম্বীয়ু হায়খ্রে
19 SEP 2020 1:58PM by PIB Imphal
রাজ্য সভাগী চেয়রমেন শ্রী এম. বেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি হৌজিক চৎলিবা লায়চৎ অসিগী মনুংদা মীয়াম অমসুং পারলিয়ামেন্তকী মীওইশিংগী তেক্ত কায়দনা লৈবগী হীরমগী মতাংদা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে।
চেয়রমেন শ্রী নাইদুনা ঙসি মেম্বরশিংদা হায়খিবদা মহাক্না হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী হোম সেক্রেতরী, জোইন্ত সেক্রেতরী অমসুং আই.সি.এম.আর.গী দি.জি. অমসুং রাজ্য সভাগী সেক্রেতরিএৎকা ফমখিবা মীফম অমদা কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিবু থেংননবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি অমসুং মসিগী মতুং ইন্না মেম্বরশিংনা ইনগদবা চৎন-কাঙলোনগী মতাংদা খন্নখ্রে হায়না পাউদমখি।
চেয়রমেন শ্রী নাইদুনা হায়খিবদা মীফম অসিদা মরু ওইবা চেকশিনবগী ৱাফম মরি খন্নখি হায়খি। মীফম অসিদা খন্নখিবগী মতুং ইন্না লায়চৎ অসিগী মনুংদা মাস্ক উপ্পা অসিনা ভাইরস অসিদগী ঙাকথোকপগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈনি হায়খি। “নহাক্না নহাক্কী য়ুমগী মপান্দা নত্ত্রগা মপান্দগী লাক্তুনা নখোয়গী য়ুমদা থবক তৌবা মীওই অমগা থেংনবা মতমদা মাস্ক উপ্পা অসি য়াম্না মরু ওই। মসি তসেংনা য়াম্না মরু ওইবনি”, হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
চেয়রমেন্না হায়খিবদা খ্বাইদগী অনিশুবা মরু ওইবা অসিনা অমগা অমগগী মরক্তা তেক্ত কায়রোইদবা অরাপ্পা থম্বনি হায়খি। “খ্বাইদগী অনিশুবা মরু ওইবা অসিনা অমগা অমগগী মরক্তা তেক্ত কায়রোইদবা অরাপ্পা, সুরক্সিৎ দুরী, থম্বনি। লায়চৎ অসিনা লোইদ্রিবা ফাওবদি মসি য়াম্না মরু ওইবনি”।
মহাক্না হায়খিবা খ্বাইদগী মরু ওইবা অহুমশুবা ৱাফম অসিনা ইশাগী হাইজিন ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অসিনি হায়খি। মহাক্না হায়খি, “অহুমশুবা হীরম অসিনা হাইজিন ঙাক শেনবনি – খুৎ নীংথিনা হাম্বা, দেত্তোল নত্ত্রগা অতোপ্পা শাপোন শিজিন্নদুনা লোয়ননা মতম মতমগী মতুং ইন্না খুৎ হাম্বা অমসুং অশোকপগী মখল অমত্তদগী লাপথোক্না লৈবা অসিনি”।
মরিশুবদা মরু ওইবা ৱাফম অসিনা ইশাগী ইম্ম্যুন কনখৎহনবনি হায়না চেয়রমেন্না হায়খি। ইম্ম্যুনগী থাক ৱাংখৎহনবগী মতাংদা পাউতাক পীবা ওইনা মহাক্না হায়খিবদা, “অফবা চিঞ্জাক চাবা, হকশেল ফনা লৈবা অমসুং চৎপা নত্ত্রগা য়োগগুম্বা শাজেল তৌবা অসিনা মসি ওইথোকপা ঙমহনগনি”।
অফবা চিঞ্জাক চাবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না চেয়রমেন নাইদুনা হায়খি। হকশেল ফবা চিঞ্জাক্কী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি, “ নখোয়গী লৈফমশিংদা ইবোক্না হায়বীবা চিঞ্জাকশিংগী মতাং অমসুং মহৌশাগী ওইনা চাক এন্সাং থোংবদা হায়বশিং অদু নীংশিংউ। মদু কাওরোইদবনি”।
চেয়রমেন্না পারলিয়ামেন্তকী মীওইশিংগী তেক্ত-কায়দবগী মতাংদা খনবগী ৱাফম ফোঙদোকপা ওইনা মখোয়শিংদা ফুৎ তরুক্কী অরাপ্পা থমদুনা সেফ দিস্তেন্স লৈবগী মতাংদা হায়খি। শ্রী নাইদুনা মেম্বরশিংনা ওফিসার নত্ত্রগা চেয়রদা করিগুম্বা অমা হকথেংননা লাক্তুনা হায়বগী মহুত্তা চেদা ওইনা ইদুনা পীরক্নবসু হায়খি।
পারলিয়ামেন্ততা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা চেয়রমেন্না হায়খি, “ হৌজিক চত্থরিবা সেসন অসিগী নুমিৎ খুদিংগী পারলিয়ামেন্ত হাউসকী রিসেপ্সন ওফিস্তা অয়ুক্কী পুং ৮দগী অমসুং নুংথিলগী পুং ২.৩০গী মনুংদা অমসুং পারলিয়ামেন্ত হাউস এনেক্সকী লৈমাইগী ওদিতোরিয়মদনা অয়ুক্কী পুং ১০.৩০দগী নুংথিলগী পুং ৫ ফাওবা রেপিদ এন্তিজেন অমসুং আর.তি.-পি.আই.আর.গী খুদোংচাবা অনিমক লৈবা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী ফেসিলিতী লৈরে। মেম্বরশিংনা মখোয়গী নুংঙাইবা অমসুং তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না মফম অসিদা লাক্তুনা তেস্ত তৌথোকপীয়ু। মখা তাবা ওইনা, মেম্বরশিংগী ওক্সিজেন সেচ্যুরেসনগী থাক য়েংনবা পারলিয়ামেন্ত হাউসকী ফর্স্ত এদ পোস্ত অমসুং পারলিয়ামেন্ত হাউস এনেক্সকী মেদিকেল সেন্তরদা ওক্সিমিতরসু লৈরে”।
আই.সি.এম.আর., হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং গৃহ মন্ত্রালয়না মখোয়গী তেক্ত কায়দনবা শিল্লিবা কাঙলোনশিং অসি মেম্বরশিংনা ইন্দুনা চৎপদা তেংবাংনবা মহাক্না মখা তানা হায়খি।
মতম য়াম্না লৈতবা অসি য়েংলদুনা মহাক্না মেম্বরশিংনা মখোয়গী মতমশিংবু নীংথিনা শিজিন্নদুনা পারলিয়ামেন্তকী থৌওংশিং অসিবু নীংথিনা অমসুং মমুৎ তানা পাঙথোকপদা তেংবাংনবসু মহাক্না হায়খি।

Vice President's Secretariat
Rajya Sabha Chairman reiterated his concern for the safety of the public and Parliamentarians during the ongoing pandemic
​​​​​​​Urges Members to wear masks, maintain safe distance, good hygiene and boost immunity
Wearing a mask is the best safeguard from Covid-19, says Rajya Sabha Chairman
Surakshit doori is essential till this Mahamari goes away: Chairman Naidu
Chairman urges the parliamentarians to maintain a safe distance in the Parliament
19 SEP 2020 1:58PM by PIB Delhi
Rajya Sabha Chairman Shri M. Venkaiah Naidu today reiterated his concern for the safety of the people in general and the Members of Parliament in particular during the ongoing pandemic.
The Chairman Shri Naidu informed the Members that he had held a meeting with the Home Secretary, Joint Secretary, Ministry of Health and Family Welfare and D.G., ICMR and officers of the Rajya Sabha Secretariat about the measures being taken to contain the spread of the COVID-19 pandemic and the safeguards and precautions that are to be taken by the members.
The Chairman Shri Naidu highlighted the four key measures that would help in containing the pandemic. He said that as advised in the meeting, wearing a mask during the ongoing pandemic was the best safeguard from the virus. "Wearing a mask is important whenever you meet a person outside your house, including outsiders working in your house. This is very important," he added.
The Chairman said that the second most important precaution is to maintain a safe distance. He said, "The second thing is maintaining a safe distance, surakshit doori, or, whatever you call. That is essential till this mahamari goes away."
He said the third important factor to stay protected is to maintain hygiene. He said, "The third one is maintaining hygiene - washing your hands, cleaning them with Dettol, or other soaps, from time to time and keep yourself free from any sort of infection."
The fourth safety measure mentioned by the Chairman is to boost immunity. Suggesting ways to boost immunity levels, he said, "That is possible by healthy food habits, healthy lifestyle and also some amount of exercise, whether it is walking or Yoga."
Chairman Naidu said that eating healthy food was very important. While highlighting the importance of healthy food, he said, "Remember the grandmother's prescriptions in your respective places and whatever to be done in normal course, in cooking, in eating and also in living. That has to be remembered."
The Chairman, while expressing his concern for the safety of the parliamentarians, requested them to maintain a safe distance and adhere to the six-foot limit. Shri Naidu also asked the Members to avoid coming to the Table of the House to talk to the officers or to the Chair, and instead send a slip.
Reiterating the measures taken and the facilities available at the Parliament, the Chairman said, "Covid-19 test facility, both Rapid Antigen and RT-PCR, are available at Reception Office, Parliament House, from 8.00 A.M. to 2.30 P.M. and at Auditorium, Ground Floor of Parliament House Annexe, from 10.30 A.M. to 5.00 P.M. every day throughout the current Session of Parliament. Members are advised to avail of this facility and get their tests done as per their convenience and requirement. Further, significant numbers of Oximeters to check oxygen saturation level of Members are available at First Aid Post, Parliament House and Medical Centre, Parliament House Annexe."
He sought the cooperation of all the Members for following the norms set by the ICMR, the Health Ministry and the Home Ministry for their safety.
In view of paucity of time, he also advised the members to make optimal utilization of time and facilitate smooth conduct of the proceedings.