AYUSH
AYUSH practices inducted into the Management Protocol for COVID - 19 recovered patients
14 SEP 2020 4:00PM by PIB Delhi
Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) issued a protocol on Post COVID Management on 13th September, 2020. The protocol provides an integrated holistic approach for patients of COVID to care at home and is not meant to be used as preventive/curative therapy. It also states that the recovery period is likely to be longer for patients who suffered from more severe form of the disease and those with pre-existing illness. The protocol is also notable for the induction of various AYUSH practices of healthcare to facilitate faster recuperation of health of recovered Covid 19 patients.
COVID 19 is a new disease and new information is being recorded on a daily basis about the natural history of it, especially in terms of post recovery events. In terms of post recovery, active research is being pursued in order to unearth all the information related to the disease. As of now, patients who have recovered from acute COVID 19 illness have continued to report a variety of symptom like fatigue, cough, core throat etc.
The Post- COVID follow up protocol, on individual level, advices continued appropriate use of mask, hand and respiratory hygiene, physical distancing etc. Adequate consumption of hot water and immunity promoting AYUSH medicine is advised after prescribed by a qualified practitioner of AYUSH. Mild / moderate exercises like Yogasana, Pranayama, Meditation is to be practiced daily as prescribed while daily morning or evening walk at a comfortable pace as tolerated.
Apart from this, the protocol advices to consume a balanced nutritious diet that is easy to digest and is freshly prepared. On community level, a person can take support of community-based self-help groups, qualified professionals, etc for recovery and rehabilitation process. The doctor also mentions to visit the nearest health facility if the patient who had undergone home isolation complains of persisting symptoms.
At the individual level, immunity promoting AYUSH medicine as per the advisories already released by the AYUSH Ministry is recommended, subject to consultation with a qualified practitioner. These include common or easy preparations like the Ayush Kwath, the Samshamanivati, Giloy powder with luke warm water, Ashwagandha and Chyawanprash. Other recommendations include Amla fruit, Mulethi powder and Haldi milk.

আয়ুশ
অয়ুশনা কোভিদ-১৯দগী ফগৎলক্লবা অনাবশিংগীদমক মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল অমদা চৎনবা হোৎনরি
14 SEP 2020 4:00PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ হেলথ এন্দ ফেমিলি ৱেলফিয়র (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)না ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১৩দা কোভিদ মতুং মেনেজমেন্তগীদমক প্রোতোকোল অমা শেমখ্রে। প্রোতোকোল অসিদা কোভিদকী অনাবাশিংবু ময়ুমদা লৈরগা চেকশিন থৌরাং লৌজনবনি, মসিনা ঙাকথোক্নবা নত্ত্রগা ফনবা থেরাপী নত্তে। মসিনা অমুকসু হায়রি মদুদি লায়না অসি অনাবাশিংদা অতোপ্পা লায়না কয়া হান্নদগী লৈবশিংদা লায়েংবদা ফগৎপদা মতম শাংনা চংই। প্রোতোকোল অসিনা অয়ুশকী মখল কয়াগী কোভিদ-১৯গী হকশেলগী চেকশিন থৌরাং মশা মউ ফন্নবা পীরি।
কোভিদ-১৯গী অসি অনৌবা লায়না ওইবা মরম্না নুমিৎ খুদিংগী রেকোর্দ লৌবা মথৌ তাই, মরুওইনা অনাবা ফগৎলবা মতুংদা। অনাবা ফগৎলবা মতুংগী ওইনদি রিসর্সশিং অসি ফংলে অমসুং লায়না অসিগা মরী লৈনবা মরোল কয়া অমসু ফংলে। হৌজিক্কী ওইনা কোভিদ-১৯গী ফগৎলবা মতুংদা অনাব কয়াগী মওং উৎলক্লি হায়বদি চোকথবা, লোক খুবা অমসুং খনাও নুঙাইতবা অসিনচিংবা থোক্লি।
কোভিদ-১৯ মতুংগী ফোলো অপ প্রোতোকোলদা, মীওই অমা থাক্তা মখোয়বু মতিক চাবা মাস্ক, খুৎ-শা অমসুং খনাওগী ওইবা লু-নানবা, অরাপ্পা থম্বা অসিনচিংবা অসি মওং চুম্না শিজিন্নবা পাওতাক পীরি। অশাবা ঈশিং মরাং-কাইনা থকপা অমসুং ইন্দ্রি ফনবা অয়ুশকী হিদাক, অয়ুশকী মতিক চারবা প্রাক্তিসনরনা অয়াবা পীরবশিং মতম চানা চানবা পাউতাক পীরি। অচম্বা শাজেল হায়বদি য়োগাসানা, প্রনায়ামা, মেদিতেসন অসি নুতিগী থাক্তা চৎথবা লোয়ননা অয়ুক অমসুং নুমিদাংৱাইরমগী মফম চাবা য়েংলগা চৎপা অসিসু পল্লি।
মসিগী মথক্তা, প্রোতোকোল অসিনা পাউতাক পীরি অফবা চীঞ্জাক, লায়না তুম্বা ঙম্বা, ফ্রোং-ফ্রোং শারবা চীঞ্জাক চান্নবা হায়রি। কম্ম্যুনিতি থাক্তা, মীওই অমনা কম্ম্যুনিতিদা বেজ তৌবা সেল্প-হেল্প গ্রুপ, মতিক চারবাশিংদগী মতেং লৌবা য়াই। দোক্তরশিং অসিসু অনকপদা লৈবা য়ুমদা নাইতোম লৈরিবা অনাশিংদা চৎতুনা য়েংশিনবা য়াই।
মীওই অমগী থাক্কী ওইনা, ইন্দ্রি কন্নবা অয়ুশনা পীরিবা হিদাকশিং হান্ননা অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা অয়াবা পীখ্রবা অসি চানবা হায়রি। মসিদা ইচম-চম্না শেম্বাশিং য়াওরি মদুদি অয়ুশ ক্বাথ, দ সামশামানিভাতি, ঈশিং লুম্বু শাবগা গীলোই পাউদরগা, আশ্বাগান্থা অমসুং চ্যাৱানপ্রাস অমসুং অতৈ আম্লা উহৈ, মুলেথি পাউদর অমসুং হাল্দি শঙ্গোম অসিনি।