শেল-থুম মন্ত্রালয়
শেনথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্সকী মতাঙদা আত্ম নিরভর ভারত পেকেজ পায়খৎপা – হৌজিকফাওবদা লৈরিবা খোঙজেল
13 SEP 2020 10:31AM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মে ১২, ২০২০দা ভারত্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা – ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গা মান্নবা – লুপা করোর লাখ ২০গী অখন্নবা শেন্মিৎলোনগী পুম্নমক শুপচিল্লবা পেকেজ অমা লাউথোকখি‍। মহাক্না আত্ম নিরভর ভারত নৎত্রগা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী ইহৌ অমগী ৱাফম থমখি‍। মহাক্না আত্ম নিরভর ভারতকী য়ুম্বী মঙা – শেন্মিৎলোন, মচাক মথুম, কাংলোন, মচু থোক্লবা দিমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দ, শন্দোক্না থমখ‍ি‍।
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাফমদুগী মতুং ইন্দুনা, শেনথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্স মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিথরমননা মে ১৩, ২০২০দগী মে ১৭, ২০২০ ফাওবদা পাউগী মীফম মরী মরী পাঙথোক্তুনা আত্ম নিরভর ভারত পেকেজকী অকুপ্পা ৱারোল থমখ‍ি‍।
শেনথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্স মন্ত্রালয়না খুদমক্তা আত্ম নিরভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা শেন্মিৎলোনগী পেকেজকা মরী লৈননা লাউথোকখিবা ৱাফমশিং পায়খৎনবা থবক লৌখৎপা হৌখি‍। ৱাফমসিগী মতাঙদা লৈঙাক্না লূম্না লৌরিবা অসি শন্মিৎলোনগী পেকেজ অসি পায়খৎপগী ফীভম অয়ামবনা নুংতিগী ওইবা মওংদা য়েংশিনবা অমদি শেন্নরিবা অসিদগী খঙবা ঙম্মী‍।
আত্ম নিরভর ভারত স্কিমগীদমক শেনথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্স মন্ত্রালয়না পায়খৎলিবশিং অসিগী হৌজিকফাওবদা লৈরিবা খোঙজেল মখাদা পীরি:
১. লৌমীশিংগীদমক্তা নবার্দকী খুত্থাঙদা পীবা লুপা করোর ৩০,০০০গী অহেনবা ইমর্জেন্সী ৱর্কিং কেপিতেল ফন্দিং ২৮.০৮.২০২০ ফাওবদা লুপা করোর ২৫,০০০ থাদোকখ্রে‍। স্পিসিএল লিকুইদিতী ফেসিলিতী (এস.এল.এফ)কী মখাদা লেমহৌরিবা লুপা করোর ৫০০০গী শেনফম অপীকপা এন.বি.এফ.সি.শিং অমসুং এন.বি.এফ.সি.-এম.এফ.আই.শিংগীদমক্তা আর.বি.আই.না নবার্দতা পীখ্রে‍। নবার্দনা মসিবু অথুবা মতমদা চৎনবা হৌনবগীদমক চৎন-পথাপশিং লোইশিল্লি‍।
মসিগী মথক্তা, রেতিং তৌদ্রিবা এন.বি.এফ.সি.শিং/এম.এফ.আই.শিংদা শেন পুথোকপশিংদগী শেন্থঙ পীথনবগীদমক নবার্দনা এজেন্সী অমসুং বেঙ্ক অনিগা খুৎশম্নদুনা স্ত্রকচর্দ ফাইনান্স অমসুং পার্সিএল গরেন্তী স্কিম হৌদোকখ্রে‍।
অসিগুমবা এজেন্সী অমসুং বেঙ্ক অনিগা পুন্না শেম্লিবা থৌওং অসিনা রেতিং লৈতবা অপীকপা এম.এফ.আই.শিংগী ক্রেদিত ফংবা য়াবগী ফীভম শরুক ৫-৬ হেনগৎহল্লগনি‍। কাইথোক্তুনা লৈরবা লুপা করোর ৫০০গী শেনফমসি থাদোকখিবগা হায়রিবা অপীকপা এন.বি.এফ.সি./এম.এফ.আই.শিংঅসিনা ফংবা য়াবা শেন্থঙ লুপা করোর ২৫০০দগী লুপা করোর ৩০০০ ফাওবগী ওইরবা য়াই হায়না পারি‍। মসিনা মীয়ামদা মরুওইনা মনুং হঞ্জিনবা অমদি য়ৌশিনবা ঙমদবা মফমশিংদা লৈবা নুপীশিংদা য়ৌশিনবদা চাউনা অহোংবা ফীভম পুরক্লগনি‍।
২. এম.এম.এস.ই.শিং অমসুং লনাই মীওইশিংদা নৌনা শেন পুথোক্নবা এন.বি.এফ.সি.শিং, ঐচ.এফ.সি.শিং অমসুং এম.এফ.আই.শিংগীদমক লুপা করোর ৪৫,০০০গী পার্সিএল ক্রেদিত ভরেন্তী স্কিম ২.০ – ২৮.০৮.২০২০ ফাওবদা বেঙ্কশিংনা লুপা করোর ২৫,০৫৫.৫গী পোর্তফোলিও লৈশিনবদা অয়াবা পীখ্রে অমদি হৌজিক অহেনবা লুপা করোর ৪.৩৬৭গী শেনফম অয়াবা পীনবা/য়াশিন্ননবা চঙশিল্লি‍।
৩. এন.বি.এফ.সি./ঐচ.এফ.সি./এম.এফ.আই.শিংগী লুপা করোর ৩০,০০০গী স্পিসিএল লিকুইদিতী স্কিমসু খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍‍। এস.বি.আই.সি.এ.পি.দা স্কিম অসি পায়খৎননবগীদমক এস.পি.ভি. অমা লিংখৎনবা শিন্নখ‍ি‍। স্কিম অসি জুলাই ১, ২০২০দা থোকখিবা প্রেস রিলিজ অমগী খুত্থাঙদা হৌদোকখি‍। নুমিত্তুমক্তদা স্কিম অসিগী মতাঙদা এন.বি.এফ.সি.শিং অমসুং ঐচ.এফ.সি.শিংদা আর.বি.আই.না সর্কুলর অমা থোকখি‍।
সেপ্তেম্বর ১১, ২০২০ ফাওবদা, লুপা করোর ১০৫৯০গী ওইবা প্রোপোজেল কুন্থ্রাতরেৎ (৩৭) অয়াবা পীখ্রে‍। লুপা করোর ৭৮৩.৫কী শেন্ফম নিরকপা এপ্লিকেসন তরুক (০৬) হৌজিক প্রোসেস তৌরি‍।
৪. এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা লল্লোন ইতিকশিংগী লুপা করোর লাখ ৩গী কোলেতরেল-ফ্রী ওতোমেতিক লোন – লল্লোন ইতিকশিংদা তেংবাঙ পীনবগীদমক, অতাবা শেন্দোয়গী মমলদা তর্ম লোনগী মওংদা ফেব্রুৱারী ২৯, ২০২০ ফাওবদা শিংগদবা ৱাৎলিবা শেন্থঙগী চাদা ২০গী শেনফম অহেনবা ৱর্কিং কেপিতেল ফাইনান্স ওইনা পীগনি‍। কান্নবা অসি লুপা করোর ২৫ ফাওবগী মনুংদা শিংবা ৱাৎলিবা শেন্থঙ লৈবা অমদি লুপা করোর ১০০ ফাওবগী শেন্ফম লাকপা মখোয়গী একাউন্ত স্তেন্দর্দ ওইবা য়ুনিতশিংনা ফংগনি‍। হায়রিবা য়ুনিতশিংসিনা গরেন্তী নৎত্রগা কোলেতরেল অমত্তা পীবগী মথৌ তারোই‍। শেনফম অসি ভারত লৈঙাক্না চাদা ১০০ গরেন্তী তৌগনি অমদি এম.এস.এম.ই. লাখ ৪৫ হেনবদা লুপা করোর লাখ ৩গী অপুনবা লিকুইদিতী পীগনি‍।
২০.০৫.২০২০দা কেবিনেতকী অয়াবা লৌরবা মতুংদা, দিপার্তমেন্ত ওফ ফাইনান্সিএল সর্ভিসেসনা স্কিম অসিগীদমক্তা ২৩.০৫.২০২০দা ওপরেসনেল গাইদলাইন থোকখ্রে অমদি ২৬.০৫.২০২০দা ইমর্জেন্সী ক্রেদিত লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.) ফন্দ রেজিস্তর তৌখ্রে‍। ৪.৮.২০২০দা শেমদোকখিবা চৎন-পথাপশিংদা লল্লোন ইতিকশিংগী লনাইগী শেন্থঙ, লুপা করোর ৫০গী আউতস্তেন্দিং সিলিং অমসুং লুপা করোর ২৫০গী তর্নওভর সিলিংগী লোন হেনগৎহনবা য়াওরি‍।
পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক অমসুং মকোক থোংবা প্রাইভেত সেক্তর বেঙ্কশিংনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না, ১০.০৯.২০২০ ফাওবদা, শেন পুবা মীওই ৪২,০১,৫৭৬তা লুপা করোর ১,৬৩,২২৬.৪৯গী অহেনবা ক্রেদিত থাদোকখ্রে‍। শেন পুবা ২৫,০১,৯৯৯দা লুপা করোর ১,১৮,১৩৮.৬৪গী শেনফম ১০.০৯.২০২০ ফাওবদা থাদোকখ্রে‍।
৫. ইনকম তেক্স রিফন্দ – লুপা করোর ১,০১,৩০৮ হেনবগী রিফন্দ তেক্সপেয়র লাখ ২৭.৫৫ হেনবদা এপ্রিল ১, ২০২০ দগী সেপ্তেম্বর ৮, ২০২০ ফাওবদা পীখ্রে‍। কেস ২৫,৮৩,৫০৭দা লুপা করোর ৩০,৭৬৮কী ইনকম তেক্স রিফন্দ থাদোকখ্রে অমদি কেস ১,৭১,১৫৫দা লুপা করোর ৭০,৫৪০গী কোর্পোরেত তেক্স রিফন্দ থাদোকখ্রে‍। তশেংবদি, পীথোক্কদবা ৱাৎলিবা কেস খুদিংমক্তা লুপা করোর ৫০গী কোর্পোরেত তেক্স রিফন্দ পুম্নমক পীথোকখ্রে‍। অতৈ রিফন্দশিংগী থবক চত্থরি‍।

Ministry of Finance
Implementation of Aatma Nirbhar Bharat Package pertaining to Ministries of Finance & Corporate Affairs -Progress So Far
13 SEP 2020 10:31AM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on May 12th, 2020, announced a special economic and comprehensive package of Rs 20 lakh crore – equivalent to 10% of India’s GDP – to fight the COVID-19 pandemic in India. He gave a clarion call for Aatma Nirbhar Bharat or a Self-Reliant India Movement. He also outlined five pillars of Aatma Nirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.
Following the call of the Hon'ble Prime Minister, Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman laid down the details of the Aatma Nirbhar Bharat Package in a string of press conferences from 13th May 2020 to 17th May 2020.
The Ministries of Finance & Corporate Affairs have immediately started implementing the announcements related to the economic package under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan. The seriousness of the Government can be gauged from the regular reviews and monitoring of the implementation of economic package on an almost day to day basis.
The progress made so far in implementation of the ongoing Schemes of Aatma Nirbhar Bharat Package by Ministries of Finance and Corporate Affairs, is as under:
1. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital Funding for farmers through NABARD - As on 28.08.2020, Rs. 25,000 crore has been disbursed. Balance amount of Rs. 5000 crore under Special Liquidity Facility (SLF) allocated to NABARD by RBI for smaller NBFCs and NBFC-MFIs. NABARD is finalising operational guidelines to roll it out soon.
Besides, NABARD has also launched Structured Finance & Partial Guarantee scheme in collaboration with two agencies & banks to help unrated NBFCs/MFIs to get credit from lenders.
This mechanism worked out with two such agencies and banks will enhance eligibility of credit by 5-6 times to those small MFIs who do not have any rating. Once all the earmarked Rs.500 crore for this scheme is deployed, credit availment by those small NBFCs/MFIs to an extent of Rs. 2500 to Rs. 3000 crore is envisaged. This will be a game changer in reaching out to the people especially women in the the remote & unreached areas .
1. Rs 45,000 crore Partial Credit Guarantee Scheme 2.0 for NBFCs, HFCs and MFIs to do fresh lending to MSMEs and individuals - As on 28.08.2020, Banks have approved purchase of portfolio of Rs. 25,055.5 crore and are currently in the process of approval/negotiations for additional Rs. 4,367 crore.
2. Rs 30,000 crore Special Liquidity Scheme for NBFCs/HFCs/MFIs has also progressed well. SBICAP was assigned to set up a SPV to implement the Scheme. The Scheme was launched through a Press Release dated July 1, 2020. On the same day the regulator RBI also issued a circular to NBFCs and HFCs on the Scheme.
As on 11th September, 2020, thirty seven (37) proposals involving an amount of Rs. 10590 crore have been approved. Six (06) applications seeking financing of Rs. 783.5 crore are under process.
1. Rs 3 lakh crore Collateral-Free Automatic Loans for Businesses, including MSMEs - To provide relief to the business, additional working capital finance of 20% of the outstanding credit as on 29th February 2020, in the form of a Term Loan at a concessional rate of interest will be provided. This will be available to units with upto Rs 25 crore outstanding and turnover of up to Rs 100 crore whose accounts are standard. The units will not have to provide any guarantee or collateral of their own. The amount will be 100% guaranteed by the Government of India providing a total liquidity of Rs. 3 lakh crore to more than 45 lakh MSMEs.
After taking Cabinet approval on 20.05.2020, Department of Financial Services issued Operational Guidelines for the Scheme on 23.05.2020 and Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) Fund was registered on 26.05.2020. Guidelines amended on 4.8.2020 to include Individual loans for business, enhance loan outstanding ceiling to Rs 50 crore and annual turnover ceiling to Rs 250 crore.
As on 10.09.2020, as reported by Public Sector Banks and top 23 Private Sector Banks, additional credit amounting to Rs. 1,63,226.49 crore has been sanctioned to 42,01,576 borrowers. Amount of Rs. 1,18,138.64 crore has been disbursed to 25,01,999 borrowers as on 10.09.2020.
1. Income Tax Refunds - Refunds of over Rs. 1,01,308 crore have been issued to more than 27.55 lakh taxpayers between 1st April, 2020 to 8 September, 2020. Income tax refunds of Rs. 30,768 crore have been issued in 25,83,507 cases & corporate tax refunds of Rs.70,540 crore have been issued in 1,71,155 cases. In fact, all corporate tax refunds up to Rs. 50 crore have been issued in all cases, wherever due. Other Refunds are under process.