লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ওইহল্লকপা মান্নবা খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা ঐখোয়না মখা তানা পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই: শ্রী গংৱরনা জি-২০ লেবর অমসুং এম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফমদা হায়খ্রে
11 SEP 2020 12:54PM by PIB Imphal
লেবর অমসুং এম্প্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন-চার্জ) শ্রী সান্তোস গংৱরনা জি-২০ মেম্বরশিংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ওইহল্লকপা মান্নবা খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিং পুরক্নবা মখা তানা পুন্না হোৎনমিন্ননবা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে‍। শ্রী গংৱরনা হৌখিবা নুমিদাংৱাইরমদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা জি-২০ লেবর অমসুং এম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রীশিংগী ভর্চুএল মীফমদা ৱা ঙাঙখিবনি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা অনৌবা মচৎ অমা পুরক্লে অমদি ঐখোয়না থবক তৌরমবা মওংদা অহোংবা অমা পুরক্লে হায়বা ৱাফম থমখি‍।
লম লমগী ওইবা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী চৈথেং লাকশিন্নবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, শিন্মীশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক্তা ভারতনা মখোয়গী থবক পীরিবশিংদা মখোয়গী শিন্মীশিংগী খুৎশুমল পীননবা পুক্নীং থৌগৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। শ্রী গংৱরনা মখা তাখিবদা মতম খরগী ওইবা লৈফম, চীঞ্জাক অমদি অনা লায়েংগী খুদোংচাবা পীননবা থৌরাং মতিক চানা লৌখৎলি‍। লংফৈদা লৈবা শিন্মীশিংদা চাননবা চীঞ্জাক য়েন্থোকপা নুংঙাইনবা ভারত লৈঙাক্না ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ স্কিম হৌদোক্লে হায়না শ্রী গংৱরনা পাউদমখি‍। জি-২০দা কোবিদ-১৯ অমসুং মসিগী চৈথেংগী মতাঙদা খন্নখি অমদি লাউথোক্কদবা ৱারোলদসু শিন্মীগী কৈথেলদা কোবিইদ-১৯গী চৈথেং কোকহন্নবা থৌরাংশিংসু পল্লি‍।
শ্রী গংৱরনা জি২০ য়ুথ রোদমেপ ২০২৫ শেমবদা সাউদি প্রেসিদেন্সীনা হোৎনরিবশিংসু শিংথাখি‍। জি২০ ফোরমদা অহানবা ওইনা শকখঙলিবা নহাশিংগা মরী লৈনবা ইন্দিকেতরশিংনা শিন্মীগী কৈথেলদা নহাশিংগী লৈরিবা খোঙজেলগী ফীভম নৈননবা মতেং ওইগনি‍। অনৌবা ৱাখল্লোন, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ অমসুং ইন্দস্ত্রীনা লমজিংবা হৈ শিংবা হেনগৎহনবগী থৌরাংশিং নহাশিংগী ফীভম ফগৎহনবদা মরুওই হায়না ভারতনা থাজৈ হায়নসু শ্রী গংৱরনা ফোঙদোকখি‍।
ভারত্তা ফোর্মেল সেক্তরদা সোসিএল সিক্যুরিতী কভরেজ মতিং লৈবা অমদি শেনথুমগী মতাংদসু চৎনবা য়াবা থৌদাং য়ামিন্নবগী কাঙলোন অমগী মখাদা পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ইন্ফোর্মেল সেক্তরদা সোসিএল সিক্যুরিতী পীননবগীদমক ভারতনা অনওর্গানাইজ শিন্মীশিংগী লৈঙাক্না চপ মান্নবা শেন্ফম পুথোক্কদবা তোপ তোপ্পা ভোলুন্তরী পেন্সন স্কিম অমা হৌদোক্লে হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
মালেমগী ওইনা মরু ওইবা পা-পী থোং মান্নবগী ৱাফমদা চহীসিদা অমুক হন্না জি২০গী মীৎয়েঙ থমবসিদা শিংথারদুনা, ভারত্তা নুপী শিন্মী পুক্নীং থৌগৎনবগীদমক্তা খনি য়াওনা এস্তাব্লিসমেন্ত খুদিংমক্তা মতিক চাবা ঙাকশেল অমসুং মখোয়গী অয়াবা য়াওরগা নুমিদাংগী মতমদসু নুপীশিং থবক শুবা য়াহল্লে‍। নুপী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং য়োকখৎনবগীদমক ঐখোয়না নুপীশিংদা মখোয়গী ওইজবা লল্লোন ইতিকশিং হৌদোকচনবগীদমক কোলেতরেল য়াওদবা শেন্থং পীরি, হায়না শ্রী গংৱরনা মখা তাখি‍।

Ministry of Labour & Employment
We must continue working together to find solutions for common problems resulting from the COVID-19 pandemic : Shri Gangwar addressing G-20 Labour and Employment Ministers' Meet
11 SEP 2020 12:54PM by PIB Delhi
The Minister of State (I/C) for Labour and Employment Shri Santosh Gangwar has called upon all G-20 members to continue to work together for finding solutions to the common problems resulting from the COVID-19 pandemic. Shri Gangwar was speaking at Virtual Meeting of G-20 Labour and Employment Ministers late last evening through Video Conferencing.
He pointed out that the COVID-19 pandemic has led to a new normal and changed the way we used to function.
Referring to region specific measures to contain the impact of COVID-19 pandemic, he underlined that to mitigate the problems of the workers, India encouraged its employers for payment of wages to their workers. Shri Gangwar added that adequate arrangements were made to provide temporary shelters, food and medical facilities to the migrant labourers. In order to facilitate distribution of food grains to migrant workers, Shri Gangwar also informed that Indian Government has launched one nation, one ration card scheme. COVID-19 and its impact have also been discussed in the G20 and the declaration also lists out the measures to mitigate the impact of COVID-19 on the labour market.
Shri Gangwar also appreciated the efforts of the Saudi Presidency in developing the G20 Youth Roadmap 2025. The indicators relating to youth which have been identified for the first time at the G20 Forum will help us to assess the outcomes on the progress of youth in the labour market. Shri Gangwar also conveyed India's firm belief that encouraging innovation, entrepreneurship and industry led skill development are the key drivers of youth development.
In India, he said Social Security coverage in the formal sector is provided through an effective and financially viable contributory system. For providing social security to workers in informal sector, he informed that India has launched a unique Voluntary Pension Scheme for unorganised workers, where government gives an equal matching contribution.
Appreciating that the universally relevant issue of gender equality is again the focus of G20 this year, he informed the meeting that to encourage women labour force participation in India, women are now allowed to work during the night time in all the establishments including mines with adequate safety and their consent. To promote women entrepreneurs, we are providing collateral-free loans to women to start their own business, Shri Gangwar added.