Prime Minister's Office
Prime Minister launches PM Matsya Sampada Yojana, e-Gopala App & several initiatives in Bihar
Largest programme ever launched for Fisheries Sector in the country says PM
Scheme shall provide new infrastructure, modern equipment and new markets to Fish Producers : PM
Goal is to double the Fish Exports in the next 3 to 4 years : PM
10 SEP 2020 3:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched PM Matsya Sampada Yojana, e-Gopala App & several initiatives linked to studies and research in fisheries production, dairy, animal husbandry and agriculture in Bihar through video conferencing.
Speaking on the occasion, PM said the motive behind all these schemes launched today is to empower our villages and make India Self-Reliant (AatmaNirbhar Bharat) in the 21st Century.
The Prime Minister said the Matsya Sampada Yojana is also being launched with the same motive. He said it is being launched in 21 States of the country with an investment of Rs 20,000 Crores which would be spent in the next 4-5 Years. Out of this, projects worth Rs 1700 crores are being launched today.
Under this scheme he said that many facilities have been inaugurated in Patna, Purnia, Sitamarhi, Madhepura, Kishanganj and Samastipur.
The Prime Minister said the scheme provides for new infrastructure, modern equipment and access to new markets to the fish producers, along with increased opportunities for through farming as well as other means.
He said this is the first time after independence, that such a major scheme has been launched in the country for the fisheries sector.
Shri Modi said keeping in mind the importance of the sector and in order to exclusively deal with various issues concerning fisheries a separate Ministry has been created in the Government of India. This will facilitate our fishermen and colleagues related to fish farming and sale.
The goal is also to double fish exports in the coming 3-4 years. This will create millions of new employment opportunities only in the fisheries sector. After interacting with my friends in the sector today, I my confidence increased further.
PM said that much of the fish farming depends on the availability of clear water and the Mission Clean Ganga will further help. He added the fisheries sector is also set to benefit from the work being done on river transport in the areas around Ganga river. The mission Dolphin announced on August 15 this year will also have its impact on the fisheries sector.
The PM lauded the work done by the Government of Bihar in provided safe drinking water r supply to every household. He said that in 4-5 years only 2% houses in Bihar were linked to Water Supply connections and that now more than 70 percent households in Bihar are connected with the supply of clean drinking water. Prime Minister said the efforts of Bihar Government are now getting further support to Jal Jeevan Mission of Govt of India.
He said that even in this time of Corona, about 60 lakh houses in Bihar have been ensured to get water from the tap and this is a really big achievement. He cited this as an example of how the work in our villages continued during the crisis, when almost everything in the country was stopped. He said that it is the strength of our villages that despite the corona, grains, fruits, vegetables and milk continued to come to the mandis, to the dairies without any shortage.
Not only this, the dairy industry has also made record purchases despite this difficult situation. He informed that the PM Kisan Samman Nidhi has also directly transferred money to the bank accounts of more than 10 crore farmers of the country, especially about 75 lakh farmers in Bihar.
He said this work is also praiseworthy because Bihar has also faced floods bravely along with the corona. He said that both the state government and the central government has taken efforts to complete the relief work at a fast pace.
He stressed the benefits of the scheme of free ration and the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan to reach every needy fellow of Bihar and every migrant family that returned from outside. He said hence the scheme of free ration has been extended to Deepawali and Chhath Puja after June.
PM said that many of the workers who have returned from the cities due to the Corona crisis are moving towards animal husbandry and they are getting support from many schemes of the Central Government and the Government of Bihar. He said that the Government is constantly making efforts to expand the country's dairy sector like making new products, new innovations, so that the farmers and cattle breeders get more income. Along with this, the focus is to improve the quality of livestock in the country, to maintain their cleanliness and health and access to nutritious food. With this goal, the PM said that a free vaccination campaign is launched today to vaccinate more than 50 crore livestock from the foot and mouth disease and brucellosis. Provisions have also been made under different schemes for better fodder to animals.
He added that Mission Gokul is underway to develop better indigenous breeds in the country. A countrywide artificial insemination program was started a year ago, Phase I has completed today.
The Prime Minister said Bihar is now becoming a major center for the development of quality indigenous breeds. Bihar is going to be strengthened in the dairy sector due to the modern facilities built in Purnia, Patna and Barauni under the National Gokul Mission today. The center built in Purnia is one of the largest centers in India. This will greatly benefit not only Bihar but a large part of eastern India. He added that this center will also give a further boost to the development and conservation of indigenous breeds of Bihar like 'Bachhaur' and 'Red Purnia'.
The Prime Minister said that usually a cow gives birth to one child in a year. But with the help of IVF technology, many calves are possible in a year. Our goal is to reach every village with this technology. He said that along with the good breed of animals, the correct scientific information about their care is also equally important. The e-Gopala app launched today will be an online digital medium that will help the farmers to choose better quality livestock and get freedom from middlemen. This app will give all the information related to cattle care, from productivity, to its health and diet. He added when this work is completed, inserting the animal Aadhaar number in the e-GOPALA app will give all the information related to that animal easily. This will make it easier for cattle owners to buy and sell animals.
The Prime Minister said it is necessary to adopt scientific methods and build modern infrastructure in the village to develop sectors like agriculture, animal husbandry and fisheries rapidly. Bihar has been an important center for education and research related to agriculture.
He said that very few people know that Pusa Institute in Delhi refers to Pusa town near Samastipur in Bihar. During the time of colonial rule itself, a national level Agricultural Research Center was set up at Pusa in Samastipur. He praised visionary leaders like Dr. Rajendra Prasad and Jananayak Karpoori Thakur for carrying this tradition forward after independence.
Taking inspiration from these efforts, the Prime Minister said that in 2016 Dr. Rajendra Prasad University of Agriculture was recognized as a Central University. After this, Courses were expanded extensively in the university and in the colleges affiliated to it. He said taking this further, a new building of the School of Agri-Business and Rural Management has been inaugurated. In addition, new hostels, stadiums and guest houses have also been laid.
Considering the modern needs of the agricultural sector, 3 Central Agricultural Universities are set up in the country compared to only one 5-6 years ago. In the Bihar Mahatma Gandhi Research Center was inaugurated to save farming from the floods that come in Bihar every year. Similarly, the Regional Research and Training Center for Fish in Motipur, the Animal Husbandry and Dairy Development Center at Motihari and many such institutes were started to connect agriculture with science and technology.
The Prime Minister said that clusters of food processing industries and research centres should be set up near villages and with that we can achieve the motto of Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan.
The Prime Minister said that the Central Government has set up a Rs 1 Lakh Crore Agriculture Infrastructure Development Fund for creating special infrastructure and providing support to FPOs, Cooperative Groups to develop storage, cold storage and other facilities.
Even Women’s SHGs are getting good support and the support has increased 32 times in the last 6 years.
Shri Narendra Modi said that efforts are being made to rope in all villages in the country as engines of growth and helping them make India Self-Reliant.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. মৎস্যা সম্পদা য়োজনা, ই-গোপালা এপ অমসুং তোঙান-তোঙানবা খোংথাং কয়া বিহারদা হৌদোকখ্রে
লৈবাক অসিদা ফিসরিজগী সেক্তরদা হৌদোকপা খ্বাইদগী চাউবা থৌরাংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি
থৌশিল অসিনা ঙা পুথোক্লিবশিংগীদমক অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, অনৌবা খুৎজু খুৎলাই অমসুং অনৌবা কৈথেল পীরগনিঃ প্রধান মন্ত্রী
পান্দমদি লাক্কদবা চহী ৩দগী ৪ ফাওবসিদা মপান্দা ঙা থাদোকপগী চাং শরুক অনী থোক্না হেনগৎলগনিঃ প্রধান মন্ত্রী
10 SEP 2020 3:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারদা ফিসরিজ পুথোকপা, দেরী, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং লৌউশিংউগী হীরমদা নৈনবা অমসুং থিজিনবগা মরী লৈননা পি.এম. মৎস্যা সম্পদা য়োজনা, ই-গোপালা এপ অমসুং তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা স্কিম কয়াসি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং মপাঙ্গল পীনবা অমসুং ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা (আত্মনির্ভর ভারত) লৈবাক অমা ২১ শুবা চহী চা অসিদা ওইহন্নবগীদমক্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মৎস্যা সম্পদা য়োজনা অসিসু চপ মান্নবা ৱাখল্লোন্দা হৌদোকখিবনি। মহাক্না হায়খি, হায়রিবসি লৈবাক অসিগী রাজ্য ২১দা লুপা করোর ২০,০০০ থাদদুনা লাক্কদবা চহী ৪-৫ ফাওবদা শীজিন্ননবা হৌদোকখিবনি। অসিগী মনুংদা, লুপা করোর ১৭০০গী প্রোজেক্তশিংসু ঙসি হৌদোকখি।
মহাক্না হায়খিবদা স্কিম অসিগী মখাদা খুদোংচাবা কয়াসু পত্না, পুর্নিয়া, সিতামরি, মাধেপুর, কিশানগঞ্জ অমসুং সমাস্তিপুরদা শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, অনৌবা খুৎজু খুৎলাই অমসুং ঙা পুথোক্লিবশিংগী অনৌবা কৈথেলগা লোইননা ফার্মিং অমসুং অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎনবগী খুদোংচাবা পীগনি।
মহাক্না হায়খি, স্কিম অসিনা নীং তম্লবা মতুংদা, লৈবাক অসিদা ফিসরিজগী সেক্তরদা হৌদোকপা মরুওইবা স্কিমশিংগী মনুংদা অহানবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেক্তর অসিগী মরুওইবশিং অসিবু খঙলদুনা অমসুং ফিসরিজগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা সমস্যাশিং কোকহন্নবগীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসু ভারত সরকারদা শেম্লে। মসিনা ঙামীশিং অমসুং ঙা য়োকপা অমসুং য়োনবগা মরী লৈনবা মরূপশিংদা কান্নবা পীরগনি।
মসিগী পান্দমদি লাক্কদবা চহী ৩-৪ অসিদা মপান লৈবাক্তা ঙা থাদোকপা শরুক অনী থোক্না হেনগৎলগনি। মসিনা ফিসরিজগী সেক্তরদা থবক পীবগী অনৌবা খুদোংচাবা মিল্লিয়ন কয়া পীরগনি। সেক্তর অসিদা লৈবা মরূপ কয়াগা ঙসি পাউ ফাওনরবা মতুংদা ঐহাক্কী থাজবসু হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, ঙা য়োকপগী থবক অসি অরুবা ঈশিংদা তাংজরি অমসুং মিসন ক্লিন গঙ্গানা মতেং পাংলগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ফিসরিজ সেক্তর অসিনা গঙ্গা তুরেলগী অকোইবদা তুরেলদা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়ানবগী হোৎনরিবসিনা কান্নবা পীরগনি। চহী অসিগী ওগস্ত ১৫দা লাওথোকখিবা মিসন দোলফিন্না ফিসরিজ সেক্তরদা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা য়ুম্থোং খুদিংদা অফবা ঈশিং পীনবা বিহার সরকারনা হোৎনরিবসিবু শিংথাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহী ৪-৫ অসিদা বিহারদা লৈবা ইমুং চাদা ২ খক্তমক ৱাতর সপ্লাই ফংলি অদুবু হৌজিক্তি বিহারদা লৈবা ইমুং চাদা ৭০দি অরুবা থক্নবা ঈশিং সপ্লাই ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, বিহার সরকার অসিনা হোৎনরিবসি হৌজিক্তি ভারত সরকারগী জল জীবন মিসন্দগী মতেং কয়া ফংলে।
মহাক্না হায়খি মদুদি কোরোনাগী লাংফম অসিদসু, বিহারগী ইমুং লাখ ৬০ রোমদা তেপতগী ঈশিং ফংহল্লগনি অমসুং হায়রিবসিমক অচৌবা মাই পাকপা অমনি। মহাক্না মসিবু লাংফম অসিগী মনুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা থবক থৌরম কয়া লেপখ্রবদা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা পায়খৎলিবা থবকশিং লেপ্তে হায়বগী খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা কোরোনা নাথৈরম্লগা মন্দিশিংদা চেঙ, উহৈ, মনা মশিং অমসুং দেরীশিংদা শঙ্গোম পুরকপা লেপ্তবা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী শক্তি উৎলে।
মসিদা নত্তনা, দেরী ইন্দস্ত্রীশিংনা অসিগুম্বা খুদোংচাদবা কয়াসিগী মরক্তা মমাংদা লৈশিনখিদ্রিবা মওংদা লৈশিনখি। মহাক্না পাউদমখি মদুদি পি.এম. কিসান সম্মান নিধিনসু লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১০ অমসুং বিহারগী লৌমী লাখ ৭৫ রোমদা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেল হাপখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি থবক অসি থাগৎনিংঙাই ওই মরমদি বিহারদা কোরোনাদা নত্তনা ঈচাউনসু চাউনা অৱাবা পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারনা অৱাবা তেংবাংবগী থবক কয়া মপুং ফানা লোইশিন্নবা হোৎনরি।
মহাক্না লেম্না রাসন ফংহনবা অমসুং প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার য়োজনা স্কিমগী কান্নবশিংবুসু বিহারগী লৈজদ্রবা মরূপশিংদা অমসুং খুল্লানলুবা ময়ুমদা হল্লক্লবা ইমুংশিংদা ফংহন্নবা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লেম্না রাসন ফংহন্নবগী স্কিম অসি মখাদা তানা জুনগী মতুংদা দীপাৱলি অমসুং ছথ পুজাফাওবা শাংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, কোরোনানা মরম ওইদুনা ময়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মী কয়াসু শা-ঙা য়োকপরোমদা মাই ওনশিল্লক্লি অমসুং মখোয়না কেন্দ্র অমসুং বিহার সরকারগী স্কিম কয়াদগী কান্নবা ফংজরি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী শঙ্গোম পুথোকপগী সেক্তর অসিসু হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্দুনা অনৌবা পোত্থোক, অনৌবা ইন্নোবেসন শেমদুনা লৌমী অমসুং শা-ঙা য়োকপশিংনা অহেনবা চাগা ফংনবা হোৎনগদবনি। মসিগা লোইননা, লৈবাক অসিগী লাইবস্তোক্কী মগুন হেনগৎহন্দুনা মখোয়গী তরু-তনানবা অমসুং হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনবসু হেনগৎহনগদবনি হায়খি। পান্দম অসিগা লোইননা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লেম্না তিকা থাবগী কেম্পেন অমসু ঙসি হৌদোক্তুনা ফুৎ অমসুং মাউথ দিজিজ অমসুং ব্রুস্লোসিস্তগী শা-ঙা করোর ৫০ মুক ঙাকথোক্না হৌদোকখ্রে। স্কিম কয়াগী মখাদা শা-ঙাশিংদা অফবা শজিক ফংহন্নবা ৱারেপসু লৌরে।
মহাক্না হায়খি মদুদি মিসন গোকুলসু লৈবাকসিগী হান্নদগী লৈরক্লবা চাউদা ফগৎনবা হৌদোক্নবা হোৎনরি। লৈবাক শীনবা থুংনা ইন্সেমিনেসন প্রোগ্রাম অমসু চহী অমগী মমাংদা হৌদোকখ্রে, ঙসি অহানবা তাংকক মাই পাকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহার অসি মগুন লৈবা ইন্দিজেনস ব্রীদ শেমগৎনবগী মরুওইবা ময়োল লম অমা ওইরক্লি হায়না হায়খি। বিহারগী পুর্নিয়া, পত্না, অমসুং বরৌনিদা নেসনেল গোকুল মিসনগী মখাদা শেমগৎলিবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগী মখাদা শঙ্গোম পুথোকপগী সেক্তরদা মপাঙ্গল কলহনলগনি। পুর্নিয়াদা শেমগৎলিবা সেন্তর অসি ভারত্তা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা সেন্তর অমনি। মসিনা বিহারদতা নত্তনা নোংপোক ভারত্তা চাউনা কান্নবা পীরগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি সেন্তর অসিনা বিহারগী 'বছৌর' অমসুং রেদ পুর্নিয়া'গুম্বা চাদা কয়া চাউখৎহন্নবা অমসুং য়োকখৎপদা মতেং পাংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৌশানা শনবী অমনা চহী অমদা মচা অমখক্তমক পোক্লম্মি। অদুবু আই.ভি.এফ. তেক্নোলোজীগী মতেংনা, চহী অমদা শন্নাউ মচা কয়া পোক্লগনি। ঐখোয়গী পান্দমদি মসিগী তেক্নোলোজী অসি খুঙ্গং খুদিংদা য়ৌহনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, শাশিংগী মগুন লৈবা মচাশিংগা লোইননা, মখোয়বু করম্না য়োক্কদগে হায়বগী সাইন্তিফিক মেথদ অদুসু খঙহন্নবা হোৎনবনি। ঙসি হৌদোক্লিবা ই.-গোপালা এপ অসি লৌমীশিং অফবা শা-শন খনফম পীগদবা ওনলাইন মেদিয়ম অমনি অমসুং মসিনা দোলালি চাবগী থবক মুত্থৎলগনি। মসিগী এপ অসিনা শা-শন য়োকপা শেন্নবগী মরমদা পোত্থোক পুথোকপদগী হৌরগা মচিঞ্জাক ফাওবগী ই-পাউশিং পীগনি। মহাক্না মখা তানা, মসিগী থবক অসিনা মপুং ফারকপগা, ই.-গোপালাদা শা-শনগী আধার নম্বর হাপচিনবনা শা-শন অদুগী মরমদা ই-পাউ পুম্নমক লৌবা য়ারগনি। মসিনা শা-শন লোইরিবা মীওইদুনা লৈবা অমসুং য়োনবা তৌবদা কোমহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৌউশিংউ, শা-শন য়োকপা অমসুং ফিসরিজগীদমক খুঙ্গংশিংদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অনৌবা সাইন্তিফিক ওইবা পাম্বৈশিং শীজিন্নবা চঙই। বিহারনা লৌউশিংউগা মরী লৈনবা এজুকেসন অমসুং রিসর্চকী ময়োল্লম ওইরক্লি।
মহাক্না হায়খি মদুদি দিল্লীদা লৈবা পুসা ইন্সতিত্যুৎ অসি বিহারগী সমস্তিপুর ময়াদা লৈবা পুসা তাউনগা মান্নৈ হায়বসি মীওই খরা নত্তনা অতৈনা খঙদে। লোই লম সাশন লৈরিঙৈ মতমদগী হৌনা, লৈবাক্কী থাক্তা লৈবা এগ্রিকলচর রিসর্চ সেন্তর অসি সমস্তিপুরগী পুসা লিংখৎখি। মহাক্না দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ অমসুং জননয়াক কার্পুরি থাকুরগুম্বা লুচিংবশিংনা মসিগী চৎনবী অসি নীং তম্লবা মতুংদা ফাওবা চত্থদুনা লৈবগীদমক শিংথাখি।
অসিগুম্বা হোৎনরিবা কয়াসিদগী ইথিল লৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৬দা দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ য়ুনিবর্সিতী ওব এগ্রিকলচরসু সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওনখ্রে। মসিগী মতুংদা, য়ুনিভর্সিতী অমসুং মসিদা এফিলিএৎ তৌদুনা লৈরিবা কোলেজশিং অসিদা কোর্স কয়া অমসু হাংখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা থবকশিং অসিবু মাংজিল থানা পুরদুনা, অনৌবা স্কুল ওব এগ্রি-বিজিনেস অমসুং রুরেল মেনেজমেন্তগী বিল্দিং অমসু হাংদোকখ্রে। অসিগী মথক্তা, অনৌবা হোস্তেল, স্তেদিয়ম অমসুং মীথুংশঙসু হাংদোকখ্রে।
লৌউশিংউগী সেক্তরদা অনৌবা কয়া তঙাইফদবা লাক্লিবসিবু য়েংলদুনা, সেন্ত্রেল এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী ৩ অমসু লৈবাক অসিদা হান্না চহী ৫-৬সিদা অমখক্তা লৈরম্বদগী হাপকৎখ্রে।
বিহার মহাত্মা গান্ধী রিসর্চ সেন্তরসু লৌউশিংউগী থবকশিংবু ঈচাউদগী কন্নবগীদমক বিহারদা হাংদোকখ্রে। মসিগা মান্ননা, মোতিপুরদা রিজনেল রিসর্চ অমসুং ত্রেনিং সেন্তর ফোর ফিস, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরী দিবেলপমেন্ত সেন্তরসু মোতিহারিদা অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুৎ কয়া লৌউশিংউগা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগা শম্ননবা হাংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজগী ক্লস্তর অমসুং রিসর্চ সেন্তরসু খুঙ্গংশিংগী অকোইবদা লিংখৎকদবনি অমসুং মসিগা লোইননা ঐখোয়না জয় কিসান, জয় বিগ্যান অমসুং জয় অনুসন্ধনগী পান্দম ফংবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকার অসিনা লুপা করোর লাখ ১গী এগ্রিকলচর দিবেলপমেন্ত ফন্দসু অখন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা অমসুং এফ.পি.ও.শিং, কোওপরেতিব গ্রুপশিংনা কোল্দ স্তোরেজ অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং পীনবগীদমক হাংদোকখ্রে।
নুপীশিংগী এস.ঐচ.জি.শিংনা মতেং কয়া ফংলি অমসুং মসিনা হৌখিবা চহী ৬ অসিদা মশীং হেনগৎলক্লি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গং খুদিংমক চাউখৎলোনগী ইঞ্জিন ওইনবা হোৎনরি অমসুং মখোয়না ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা মতেং পাংলি।