ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କିଷାନ ରେଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ
• ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କିଷାନ ରେଳ ଆନ୍ଧ୍ରର ଅନନ୍ତପୁରରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଆଦର୍ଶନଗର ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କଲା
• କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ବଜାର ଓ ଲାଭ ଲୋଡ଼େ । ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କେବେ ଦବି ଯିବେ ନାହିଁ
• କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ କିଷାନ ରେଳ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ: କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର
• ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନ ଓ ବିପଣନ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ: ରେଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ଅଙ୍ଗାଡି
• ଅନନ୍ତପୁର ଓ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳର ଉଦ୍ଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ତୋମର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗନମୋହନ ରେଡ୍ଡୀ
09 SEP 2020 3:09PM by PIB Bhubaneswar
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କିଷାନ ରେଲ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 9ରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଅନନ୍ତପୁରଠାରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଆଦର୍ଶନଗର ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଛି । ରେଳବାଇ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ଅଙ୍ଗାଡିଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗନମୋହନ ରେଡ୍ଡୀ ମିଳିତଭାବେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ତୋମର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କିଷାନ ରେଳ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କିଷାନ ରେଳଭାବେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀକୁ ସଂଯୋଗ କରିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଚାଷୀମାନେ ବିଶେଷଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଓ ପ୍ରେରଣାରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଜନତା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଭଳି କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆନ୍ଧ୍ରର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମହାନ୍‌ ଦିନ । ବଜେଟରେ କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଯେତେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇ ବିକ୍ରି ହୋଇପାରିବ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ । କୌଣସି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସେମାନଙ୍କୁ ହରାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଭାରତୀୟ ଚାଷୀ ତାହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ରେଳ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଦେଶର ଗୋଟିଏ କୋଣରୁ ଅନ୍ୟ କୋଣକୁ କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ସୁରୁଖୁରୁରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ ଏଥିରେ କୌଣସି ବ୍ୟାହତ ଘଟିବ ନାହିଁ ।
ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ଅଙ୍ଗାଡି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବଜେଟରେ ହୋଇଥିବା ଘୋଷଣା ଦ୍ୱାରା ଏହି କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ । ରାଷ୍ଟ୍ରର ଜୀବନରେଖା ହିସାବରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦେଶର ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପରିବହନ କରିବା ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକୃତ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ରେଳପଥର ବିଦ୍ୟୁତ୍‌କରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ବେଶ୍‌ ବ୍ୟାପକଭାବେ ଚାଲିଛି । ଏହାର ସୁଫଳ ଆନ୍ଧ୍ରବାସୀ ଶୀଘ୍ର ପାଇବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି, କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗନମୋହନ ରେଡ୍ଡୀ ମିଳିତଭାବେ ଅନନ୍ତପୁର-ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ କିଷାନ ରେଳକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କିଷାନ ରେଳଟି ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଏ ଧରଣର ଟ୍ରେନଭାବେ ଆନ୍ଧ୍ରର ଅନନ୍ତପୁରରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଆଦର୍ଶନଗର ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ କରିବ । ଏହାର ରେକ୍‌ରେ 14ଟି ପାର୍ଶଲ ଭ୍ୟାନ ରହିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 4ଟି ନାଗପୁରରେ ଓହ୍ଲାଇବ ଏବଂ ଅନ୍ୟ 10ଟି ଆଦର୍ଶନଗର ଯିବ । ଏଥିରେ ମୋଟ 332 ଟନ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଟ୍ରେନରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଟମାଟୋ, ପାଚିଲା କଦଳୀ, ମିଠା କମଳା, ଅମୃତଭଣ୍ଡା, ଫୁଟିକାକୁଡି ଏବଂ ଆମ୍ବ ଆଦି ରହିଛି । ଏହି ଟ୍ରେନଦ୍ୱାରା ଅନନ୍ତପୁର ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ତ୍ୱରିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ପ୍ରାୟ 40 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଟ୍ରେନ 2150 କିମି ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିବ । ଅନନ୍ତପୁର ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଫଳମଣ୍ଡିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହି ଜିଲ୍ଲାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା 80 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଥାଏ । ବିଶେଷକରି ଦିଲ୍ଲୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଆଦି ଉତ୍ତର ଭାରତର ରାଜ୍ୟରେ ଅନନ୍ତପୁରର ଫଳ ଓ ପନିପରିବାର ଚାହିଦା ଅଧିକ । ଏହି ଜିଲ୍ଲାରେ ବାର୍ଷିକ 58 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ । ପୂର୍ବରୁ ଏସବୁ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଟ୍ରକ ଯୋଗେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଉଥିଲା । ସଡ଼କ ପରିବହନ ବିଳମ୍ବିତ ଓ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହୁଳ ହେବାରୁ ଚାଷୀମାନେ ବିଶେଷ ଲାଭ ପାଉ ନ ଥିଲେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସଡକ ପରିବହନ ଯୋଗୁଁ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ପଚିସଢି ଯାଉଥିଲା । ରେଳ ପରିବହନ ଅଧିକ ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଓ ତ୍ୱରିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଚାଷୀମାନେ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବଢିବ ।
ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ବିକାଶ ୟୁନିଟ ଗୁଣ୍ଟକଲ୍‌ଠାରେ ଖୋଲାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଜିଲା ପ୍ରଶାସନ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସହାୟତା କରି ଚାଷୀ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁସମନ୍ୱୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Railways
Delhi set to receive Kisan Rail
South India’s First “Kisan Rail” flagged off from Anantapur (Andhra Pradesh) to Adarsh Nagar (New Delhi)
Agriculture produce needs best possible distribution and returns. Indian farmers have proved that they would never be deterred by any calamity or challenge. Kisan Rail will ensure that agro products reach from one corner to another corner of the country”- Shri Narendra Singh Tomar, Minister of Agriculture and Farmer Welfare, Rural Development and Panchayat Raj Government of India
"Indian Railways is committed to the facilitation of marketing the farmer’s produce”- Shri Suresh C. Angadi, Minister of State for Railways
Shri Narendra Singh Tomar, Minister of Agriculture and Farmer Welfare, Rural Development and Panchayat Raj Government of India and Shri Y.S. Jagan Mohan Reddy, Chief Minister of Andhra Pradesh flagged off the Inaugural Run of Anantapur – New Delhi Kisan Rail through Video Link today i.e. 9th September, 2020
The Program was presided over by Shri Suresh C. Angadi, Minister of State for Railways, Government of India
09 SEP 2020 3:09PM by PIB Delhi
South India’s First “Kisan Rail” was flagged off from Anantapur (Andhra Pradesh) to Adarsh Nagar (New Delhi) today i.e. 9th September, 2020.
Speaking on the occasion, Shri Narendra Singh Tomar said that, it is the first Kisan Rail from South India connecting to National capital for the benefit of the farmers. It was the guidance and inspiration by the Prime Minister, Shri Narendra Modi ji that Indian Railways have started Kisan Rail with a motive to encourage the villages and farmers. “It is a great day for farmers. Kisan Rail was announced in the budget. Agriculture produce needs best possible distribution and returns. Indian farmers have proved that they would never be deterred by any calamity or challenge. Kisan Rail will ensure that agro products reach from one corner to another corner of the country”.
Shri Suresh C. Angadi stated that Hon’ble Prime Minister’s vision and the pronouncement made in the budget materialized in introduction of Kisan Rail with the aim of doubling the income of farmers. As “lifeline of the nation Indian Railways is committed to the facilitation of marketing the farmer’s produce”. He also said that electrification of railway lines has been taken up in a big way in the state of Andhra Pradesh and its benefits will be enjoyed by the people of Andhra Pradesh.
Shri Narendra Singh Tomar, Minister of Agriculture and Farmer Welfare, Rural Development and Panchayat Raj Government of India and Shri Y.S. Jagan Mohan Reddy, Chief Minister of Andhra Pradesh flagged off the Inaugural Run of Anantapur – New Delhi Kisan Rail.
The Program was presided over by Shri Suresh C. Angadi, Minister of State for Railways, Government of India.
The first Kisan Rail of South India:
• The newly introduced Kisan Rail starts from Anantapur Railway Station in Andhra Pradesh and reaches Adarsh Nagar Station, New Delhi.
• The rake is loaded with 14 parcel vans – 04 vans load meant for Nagpur and another 10 Vans load for Adarsh Nagar – totalling 332 tonnes.
• The inaugural Kisan Rail loaded with Tomato, Bananas, Sweet Orange, Papaya, Muskmelons and Mangoes.
• The train provides fast transport connectivity between Anantapur to New Delhi with the distance of 2150 Km being covered in approximately 40 hours.
• Anantapur is fast becoming the Fruit Bowl of Andhra Pradesh. More than 80% of the 58 lakh MT of fruits & vegetables in the district is marketed out of the state, particularly to the north Indian States of Delhi, UP, Punjab and Haryana among others. Earlier this was being transported by roadways which was not only time taking but also leading to reduction in price realisation of the farmers due to enroute damages. Transportation by railway provides a safe, reliable and fast transportation which will aid in better price realisation for the farmers and thereby helping in better incomes for the farmers and traders.
• The Railway team at Guntakal (particularly the newly set up Business Development Unit) along with the cooperation of the District Administration and State Government Officials have played a crucial role in making the farmers/traders aware of the benefits in loading by railways, which led to today’s inaugural rail.