স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
৫ কোটি ক’ভিড পৰীক্ষা সম্পন্ন হ’ল ভাৰতত
আজি সম্পন্ন হ’ল ৩৬,৭০৩ টা পৰীক্ষা
08 SEP 2020 12:27PM by PIB Guwahati
আগ্ৰাসী আৰু প্ৰসাৰী ক্ষীপ্ৰতাৰে কৰা ক’ভিড-১৯ ৰ পৰীক্ষাই এই মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজখনক শক্তিশালী কৰি ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা পালন কৰিছে। ভাৰতে এই ক’ভিড-১৯ পৰীক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সামগ্ৰিকভাৱে ৫ কোটিৰ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিছে।
উল্লেখ্য যে ২০২০ চনৰ জানুৱাৰী মাহত পুনেস্থিত নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ভাইৰ’ল’জীৰ পৰীক্ষাগাৰত সম্পন্ন হোৱা মাত্ৰ এটা পৰীক্ষাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আজিলৈ মুঠ ৫,০৬,৫০,১২৮ টা পৰীক্ষা সম্পন্ন হৈছে সমগ্ৰ ভাৰত। উল্লেখ্য যে বিগত ২৪ ঘণ্টাতে ১০,৯৮,৬২১ টা পৰীক্ষা সম্পন্ন কৰাৰ যোগেদি দেশত পৰীক্ষা সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
প্ৰতিদিনে কৰা গড় পৰীক্ষা (সপ্তাহভিত্তিক)ই এই ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পোৱাৰ দিশটো স্পষ্ট কৰি তোলে। উল্লেখ্য যে জুলাই মাহৰ তৃতীয়টো সপ্তাহ (৩,২৬,৯৭১) ৰ পৰা ছেপ্তেম্বৰ মাহৰ প্ৰথমটো সপ্তাহ (১০,৪৬,৪৭০) লৈ ৩.২ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
“Public Health Criteria to Adjust Public Health and Social Measures in the Context of COVID-19”ত উল্লেখ কৰা ইয়াৰ পৰামৰ্শ টোকাত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই বিশ্বৰ সকলোবোৰ দেশকে প্ৰতিদিনে প্ৰতি দহ লাখ জনসাধাৰণৰ মাজত অন্ততঃ ১৪০ টা পৰীক্ষা সম্পন্ন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে, এনে পৰিপ্ৰেক্ষিততহে সন্দেহজনক ঘটনাৰ ওপৰত সৰ্বাত্মক নিৰীক্ষণ ৰাখিবলৈ সক্ষম হ’ব। ভাৰতত সপ্তাহভিত্তিত সম্পন্ন হোৱা গড় তথ্যই দেখুৱায় যে ভাৰতত ক্ষীপ্ৰতাৰে এই পৰীক্ষা সম্পন্ন হৈছে।
ডায়েগ্ন’ষ্টিক লেবৰেট’ৰীৰ পৰিব্যাপ্ত নেটৱৰ্কে প্ৰতি দহ লাখ পৰীক্ষাক ব্যাপকভাৱে উত্তৰণ প্ৰদান কৰিছে। এই টিপিএম বা প্ৰতি মিলিয়নত সম্পন্ন পৰীক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বিগত ১ জুলাইত ৬৩৯৬ থকাৰ বিপৰীতে আজি ৩৬,৭০৩ টালৈ বৃদ্ধি পাইছে। দেশত ধাৰাবাহিকভাৱে পৰীক্ষাগাৰৰ নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰি থকা হৈছে আৰু ফলশ্ৰুতিত সম্প্ৰতি দেশত ১৬৬৮ টা পৰীক্ষাগাৰ আছে। ইয়াৰ ভিতৰত চৰকাৰী পৰীক্ষাগাৰক আছে ১০৩৫ টা আৰু বেচৰকাৰী পৰীক্ষাগাৰ আছে ৬৩৩ টা। ইয়াৰ সন্নিৱিষ্ট আছে -
• ৰীয়েল টাইম আৰটি পিচিআৰ ভিত্তিক পৰীক্ষাগাৰ – ৮৪৬ (চৰকাৰী ৪৬৭ + ব্যক্তিগত ৩৭৯)
• ট্ৰুনেট ভিত্তিক পৰীক্ষাগাৰ –৭০০ (চৰকাৰী ৫৩৪ + ব্যক্তিগত ১৬৬)
• CBNAAT ভিত্তিক পৰীক্ষাগাৰ–১২২ (চৰকাৰী ৩৪ + ব্যক্তিগত ৮৮)
ক’ভিড-১৯ৰ বিষয়ে বস্তু নিষ্ঠ তথ্যৰ বাবে আৰু এই মহামাৰী প্ৰতিৰোধৰ বিষয়ে যিবোৰ নিৰ্দেশিকা জাৰি কৰা হৈছে সেয়া জানিবৰ বাবে https://www.mohfw.gov.in/ লিংকত ক্লিক কৰক অথবা টুইটাৰ হেণ্ডেল @MoHFW_INDIA.- ৰো সহায় ল’ব পাৰে।
ইয়াৰ উপৰিও +৯১-১১-২৩৯৭ -৮০৪৬ অথবা ট’লফ্ৰীনম্বৰ ১০৭৫ত ফোন কৰিব পাৰিব। বিভিন্ন ৰাজ্যত কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ক’ভিড–১৯ সংক্ৰান্তীয় হেল্পলাইন নম্বৰ সমূহৰ তালিকা লাভ কৰিবলৈ বিচাৰিলে তলৰ লিংকত ক্লিক কৰক -
https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf

Ministry of Health and Family Welfare
India scales a new peak of 5 cr total COVID tests
Tests Per Million on a continuous rise, pegged at 36,703 today
08 SEP 2020 12:27PM by PIB Delhi
Aggressive and widespread TESTING has essayed an important role in India’s fight against the COVID pandemic. India has scaled another peak- the cumulative tests have surpassed 5 crore today.
India has come a long way from conducting just one test from the lab at National Institute of Virology, Pune in January 2020 to 5,06,50,128 today. 10,98,621 tests were conducted in the last 24 hours testifying the enlarged testing capacity in the country.
The average daily tests conducted (week wise) are demonstrating a consistent increase. This has registered a 3.2 times expansion from third week of July (3,26,971) to first week of September (10,46,470).
In its Guidance Note on “Public Health Criteria to Adjust Public Health and Social Measures in the Context of COVID-19”, WHO has advised countries to conduct 140 tests per day per million population for comprehensive surveillance for suspect cases. The average week-on-week data for India shows a rising improvement on this front.
Expanding network of diagnostic labs has given a boost to Tests per Million. The TPM have seen a sharp rise from 6396 on 1st of July to 36,703 as of today. The testing lab network in the country is continuously strengthened which as on today consists of 1668 labs in the country; 1035 labs in the government sector and 633 private labs. These include:
• Real-Time RT PCR based testing labs: 846 (Govt: 467 + Private: 379)
• TrueNat based testing labs: 700 (Govt: 534 + Private: 166)
• CBNAAT based testing labs: 122 (Govt: 34 + Private: 88)
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.