ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
অহানবা মালেমগী সোলর তেক্নোলোজী সম্মিৎ পাংথোক্নবা থবক কয়াগী এজেন্দা শেম্লে
ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মিনিস্ত্রী, ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং আই.এস.এ.গী মরক্তা য়ানচে অমা য়াওনা পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত মরি খুৎয়েক পীনগনি
সোলর তেক্নোলোজীগী মতাংদা মালেমগী চেফোঙ ফোঙগনি
07 SEP 2020 12:24PM by PIB Imphal
হয়েং সেপ্তেম্বর ৮গী নুমিৎয়ুংবা মতুং পুং ৪.৩০ (ভারতকী মতম)দা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এল্লাইন্সনা শীনবা অহানবা ৱর্ল্দ সোলর তেক্নোলোজী সম্মিৎ (দবল্যু.এস.তি.এস.) হৌদোক্নবা থৌরাং তৌবা লোইরে। ভর্চুএল সম্মিৎ অসিদা লৈবাক ১৪৯দগী মীওই ২৬০০০ শরুক য়াগনি অমসুং মমল হোংবা অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা মৈখু চেন্দবা ইনর্জী ফংহন্নবা অমসুং সোলর পাৱরগী লমদা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈগনি।
হৌদোকপগী থৌরমদা আই.এস.এ. এসেম্বলীগী প্রসিদেন্ত অমসুং ভারতকী ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মিনিস্তর আর.কে সিংহ, আই.এস.এ. এসেম্বলীগী কো-প্রসিদেন্ত অমসুং ফ্রান্সকী ইকোলোজিকেল ত্রান্সিসন মিনিস্তর বারবারা পোম্পিলী, অফ্রিকা,এসিয়া, পেসিফিক অমসুং লেতিন অমেরিকা অমসুং কারাবিয়ান রিজনগী ভাইস প্রসিদেন্তশিং ৱা ঙাংগনি। ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর প্রোফেসার কে. বিজয় রাগবন হৌদোকপা থৌরমদা শরুক য়াগনি।
ইন্তর্নেস্নেল সোলর এল্লাইন্সকী মেম্বর লৈবাকশিংগী মিনিস্তরশিং, অৱাংবা থাক্কী মীহুৎশিং, সরকারগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং, দিপ্লোমেতিক মিসনশিংগী মীহুৎশিং, আই.এস.এ.গী মরূপশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, সোলর প্রোজেকশিং পায়খৎলিবশিং, সোলরগী খুৎলায় শাবশিং, রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্তকী ইন্সতিত্যুৎশিং, থিং তেঙ্কশিং, সিবিল সোসাইতী, মালেমগী লুপশিং, দোনরশিং, এন.জি.ও.গী মীহুৎশিং, অখঙ-অহৈশিং, রিসর্স অমসুং ত্রেনিংগী ইন্সতিত্যুৎশিং, মালেমগী মীদিয়া অমসুং লৈবাক কয়াগী এজেন্সীশিং শরুক য়াগনি।
হৌদোকপগী থৌরমদা লিথিয়ম আইওন বেত্তরীশিং পুথোকপগীদমক ২০১৯দা কেমিস্ত্রীদা নোবেল প্রাইজ ফংলবা নোবেল লোরেত, দোক্তর এম. স্তেনলী ৱিতিংহাম (জোন বি. গুদেনফ অমসুং একিরা য়োসিনোগা পুন্না ফংমিন্নখিবা)না মরুওইবা ৱারোল পীগনি। সোলর ইমপ্লস ফাউন্দেসন, স্বিজরলেন্দগী ফাউন্দর অমসুং চেয়রমেন বর্নাদ পিকার্দনা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
হৌদোকপা থৌরমদা ভারতকী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মিনিস্তর ধর্মেন্দ্র প্রধান ৱা ঙাংগনি।
আই.এস.এ. এসেম্বলীগী প্রসিদেন্ত আর.কে সিংহ অমসুং আই.এস.এ. এসেম্বলীগী কো-প্রসিদেন্ত বারবারা পোম্পিলীনা প্রসিদেন্ত অমসুং কো-প্রসিদেন্তগী ৱারোল পীগনি অমসুং সি.ই.ওশিংগা লোয়ন্না মরুওইবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনবা হৌদোক্কনি অমসুং তুংদা তেক্নিকেল সেসন মরি পাংথোক্কনি। য়ুরোপিয়ন কমিসনগী প্রসিদেন্তগী মহুৎশীল্লিবা য়ুরোপিয়ন কমিসনগী ইনর্জী কমিস্নর, কাদ্রী সিম্পসন্না সম্মিৎ অসিদা মরুওইবা পাউজেল অমা পীগনি।
হৌদোকপা থৌরমদা মরুওইবা ৱাফমশিং খন্নগনি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ রিফ্রিজেরেস, অনিসুবদা গ্লোবেল গ্রিন গ্রোথ ইন্সতিত্যুৎ অমসুং অহুমসুবদা নেস্নেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসনগা আই.এস.এ.গা মরক্তা লৈনবা য়ানচেশিং লাওথোক্কনি। ভারতকী ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী, ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল সোলর এল্লাইন্সকী মরক্তা নাকল অহুমগী য়ানচে অমসু খুৎয়েক পীনগনি। সাউথ ফ্লোরিদা য়ুনিভর্সিতীগী প্রোফেসর অমসুং ক্লিন ইনর্জী রিসর্স সেন্তরগী দিরেক্তর দোক্তর ধরেন্দ্র য়োগী গোশ্বামীনা সম্মিৎ মনুংদা আই.এস.এ.গী তেক্নোলোজী জর্নেল সোলর কম্পাস ৩৬০সু ফোঙগনি।
গ্লোবেল সি.ই.ও সেসন মতুংদা সোলর ইনর্জীগা অতোপ্পা রিন্যুএবল ইনর্জীশিংগা পুনশিন্নবা অমসুং ইনর্জী তুংশিন্নবা তুংকোইনা চৎনগদবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা থবকশিং পায়খৎলিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোর্পোরেসনশিংগী সি.ই.ও.শিংগী মরক্তা খন্ন-নৈনবা পাংথোক্কনি। তুংদা ওইরক্কদবা সোলর পি.ভি. তেক্নোলোজী অমসুং ২০৩০ অমসুং মসিগী তুংগী সোলর ইনর্জীগী পান্দমশিংগী মতাংদা পাংথোক্কদবা তেক্নিকেল সেসন মরিদা শক্নাইরবা অখঙ-অহৈশিং, সাইন্সতিস্তশিং, রিসর্স তৌরিবশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংনা শরুক য়াগনি।
ৱর্ল্দ সোলর তেক্নোলোজী সম্মিৎ লোইশিনবা থৌরমদা ইন্তর্নেস্নেল রিন্যুএবল ইনর্জী এজেন্সী (আই.আর.ই.এন.এ.) অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইনর্জী এজেন্সী (আই.ই.এ.)গী অৱাংবা থাক্কী মীহুৎ কাংবু শরুক য়াগনি। এসিয়া পেসিফিক লমদমগী মহুৎশীল্লিবা আই.এস.এ.গী ভাইস প্রসিদেন্ত, তোঙ্গাগী মিনিস্তর পাউসী মাতালী তৈ অমসুং সুদানগী মিনিস্তর ইং খাইরী অবদেলরামন অহমদনা মরুওইবা ৱারোল পীগনি। ভারতকী রেলৱেজ অমসুং কমর্স মিনিস্তর পিয়ুস গোয়লনা চীফ গেস্তকী ৱারোল পীগনি অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মিনিস্তর ধর্মেন্দ্র প্রধান্না লোইশিনবগী ৱারোল পীগনি। সেসন অদুদা এক্সতর্নেল এফেয়র্স মিনিস্ত্রীগী সেক্রেতরী, রাহুল ছাব্রা; পাৱর সেক্রেতরী এন.এন. সাহাই; ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী সেক্রেতরী ইন্দু সেখর চাতুরবেদী শরুক য়াগনি। জি-৭ অমসুং জি-২০দা প্রধান মন্ত্রীগী সের্পা, সুরেস প্রভুনা সম্মিৎ অদুদা পাউজেল অমা পীগনি।
ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ন চেম্বর্স ওফ কমর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী (এফ.আই.সি.সি.আই.)না আই.এস.এ. গ্লোবেল লিদরসিপ তাক্স ফোর্স ওন ইন্নোবেসনগী কনভেনর ওইনা আই.এস.এ.গা লোয়ন্না সম্মিৎ অসি শীনবনি।
মীফম অসিগী থৌরম পুম্নমক লোন মরি হায়বদি: ইংলিস, স্পেনিস, ফ্রেঞ্চ অমসুং অরাবিক্তা তাবা ফংগনি। থৌরম অসি আই.এস.এ.গী য়ু ত্যুব চেনেলদা লাইবস্ত্রিম তৌগনি। মসি এফ.আই.সি.সি.আই. য়ু তুব চেনেলদসু ফংগনি।

Ministry of New and Renewable Energy
Action packed agenda to mark the First World Solar Technology Summit
Four partnership agreements to be inked including one between M/o NRE, World Bank & ISA
International journal on Solar technology to be launched
07 SEP 2020 12:24PM by PIB Delhi
Curtains go up on the first World Solar Technology Summit (WSTS) being organized by the International Solar Alliance (ISA), tomorrow afternoon (8th September, 1630 hours IST). More than 26000 participants from 149 countries have registered to join the virtual Summit which is expected to bring the spotlight on accelerating affordable and sustainable clean green energy by showcasing and deliberating on innovative state of the art next generation technologies in solar power.
Shri R.K. Singh, the President of the ISA Assembly and India’s Power and New & Renewable Energy Minister, and Ms Barbara Pompili, the Co- President of the ISA Assembly and France’s Minister for Ecological Transition will be joined by the Vice Presidents of ISA from Africa, Asia Pacific and the Latin American and Caribbean Region (LAC) during the inaugural address. Prof K. Vijay Raghavan, Principal Scientific Adviser to the Government of India will grace the inaugural and set the context for the deliberations.
Ministers from several of ISA’s member countries will be joined by high-Level dignitaries, National Focal Points and senior government functionaries; Representatives of diplomatic missions, ISA Partners, business and industry leaders, solar project developers, solar manufacturers, R&D institutions, academia and think tanks, civil society, international organizations and donors, representatives of non-governmental and community-based organizations, academics, research and training institutes, international media, multilateral and bilateral agencies.
Nobel Laureate, Dr M Stanley Whittingham, winner of the Nobel Prize in Chemistry (jointly with John B Goodenough & Akira Yoshino) in 2019 for the revolutionizing discovery of the lithium ion batteries will deliver the key note address in the inaugural. Mr Bernard Piccard, Founder and Chairman of Solar Impulse Foundation, Switzerland will address the gathering.
India’s Minister for Petroleum and Natural Gas, Mr Dharmendra Pradhan will address the inaugural.
The President of the ISA Assembly, Shri R.K. Singh and the Co - President of the Assembly, Ms Barbara Pompili will present the Presidential and Co Presidential address and set off the deliberations for the power packed session with CEOs and the four technical sessions which will follow. The Commissioner for Energy, European Commission Ms Kadri Simpson representing the President of the European Commission will deliver a key message at the Summit.
The inaugural will witness the rolling of an action- packed agenda with the conclusion and announcement of three agreements between ISA and International Institute of Refrigeration, a second with Global Green Growth Institute and a third agreement with National Thermal Power Corporation. A tripartite agreement between India’s Ministry of New and Renewable Energy, the World Bank and the International Solar Alliance is also set to be inked. ISA’s technology journal, Solar Compass 360 will also be launched during the summit by Dr Dharendra Yogi Goswami, Professor in the University of South Florida and Director of the Clean Energy Research Centre.
The Global CEO’s session which follows the inaugural will see a moderated discussion between the CEOs of the world’s largest corporations that contribute greatly towards the promotion of solar energy integration with other renewables and storage for sustainable energy solutions. Four technical sessions will see a galaxy of renowned academicians, scientists, researchers as well as industry leaders deliberate on the future prospects of the solar PV technology and the vision for solar energy up to 2030 and beyond. Equally interesting sessions have been planned on exploring low cost – electricity (Towards a Decarbonized Grid) followed by intense deliberations on Disruptive Solar Technologies and Solar Beyond the Power Sector.
The valedictory session of the WSTS will be marked by the presence of high -level representatives of the International Renewable Energy Agency (IRENA) and the International Energy Agency (IEA). The Vice president of ISA representing the Asia Pacific region, Minister from Tonga, Mr Paosi Mattaele Tei and the Minister from Sudan, Eng Khairy Abdelraman Ahmed will deliver the key note address. Ministers from India, the Railway and Commerce and Industry Minister Mr Piyush Goyal and Petroleum and Natural Gas Minister, Mr Dharmendra Pradhan will deliver the Chief Guest and Valedictory address respectively. The session will also be graced by the Secretary External Affairs Ministry, Mr Rahul Chhabra; Power Secretary, Mr S.N. Sahai; New and Renewable Energy Secretary, Mr Indu Shekhar Chaturvedi. The PM’s Sherpa to the G7 and G20, Mr Suresh Prabhu will send a message to the Summit.
The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), as the convenor of ISA Global Leadership Task Force on Innovation, is working with ISA in organizing the summit.
The entire proceedings will be available live in four languages: English, Spanish, French and Arabic. The complete programme will be livestreamed on ISA’s You Tube Channel. It will also be available on the FICCI You Tube Channel
Click here to see Provisional Agenda_WSTS