উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
হেন্না ফনবা থৌনা অমুক হন্না হিঙ্গৎহনগদবনি; করি অমতা পাংথোক্তবা অসি চৎনবী ওইরোইদবনি: উপ-রাস্ত্রপতি
লাইচৎনা থোকহনবা অৱাবশিং অথুবদা লাকশিনবগীদমক ওজাশিং থাগৎখি
লৈবাক শেমগৎনবা ওজাশিংনা হোৎনরিবশিং ঐখোয়না মখা তানা ইকায়খুম্নগদবনি: উপ-রাস্ত্রপতি
পুন্সি চুপ্পা তম্বা অমসুং অফবা খুদিংমক লৌশিনবা হায়বসি ভারতকী চৎনবীনি: উপ-রাস্ত্রপতি
ভারতনা নিংশিংবা থোক্ত্রিঙৈ মতমদগী হৌনা তাকপী-তম্বীবা অসি য়াম্না ইকায়খুম্নবা
অমসুং অশেংবা শীনফম অমনি হায়না খন্নখি: উপ-রাস্ত্রপতি
মহাক্কী মপোক নুমিৎতা দোক্তর সার্ভেপাল্লি রাধাকৃষ্ণনগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি
05 SEP 2020 3:04PM by PIB Imphal
ওজাগী নুমিৎ থৌরমদা মরী লৈন্না ফেসবুক পোস্ত অমদা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা হায়খি হেন্না অফবা ওইনবা থৌনা অমুক হিঙ্গহন্নবা হোৎনবা দরকার ওইরে অমসুং করি অমতা পাংথোক্তনা ইচম-চম্না লৈবা অসি ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা চৎনবী অমা ওইহল্লোইদবনি। মতম অমদা ভারত অসি '‘বিশ্বগুরু'’হায়না খঙনরমখি অমসুং মালেমগী লাইরিক তাকপী-তম্বীদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি, নালান্দা, তকসাসিলা অমসুং পুস্পাগিরি অসি মমিং লৈরবা মহৈ তম্ফমশিংনি। ভারত লাইরিক তম্বা অসি মগুন লৈনা লৌবা খুন্নাই অমনি অমসুং তাকপী-তম্বীবা অসি য়াম্না ইকায়খুম্নবা অমসুং অশেংবা শীনফম অমনি হায়না খন্নখি।
ফেসবুক পোস্তা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ওজাশিং ঈশ্বরগী শক্তমনি মরমদি নুপা নৎত্রগা নুপী অদুনা হিরম খুদিংদা মতিক চাবা মীওই অমা শেমগৎলি, খ্বাইদগী ফবা ৱাখল্লোনশিং লৈহল্লি, মীরোল কয়াদা অচুম্বশিং অমসুং গুনশিং শন্দোকই অমসুং চিংনবশিং কোকহল্লি অমসুং খঙদবা কয়া খঙহল্লি।
নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০গী মতাংদা শ্রী নাইদুনা হায়খি, ওজাশিংনা লাইরিক-তাকপী তম্বীবগী থৱায়নি। লৈবাক শেমগৎনবা ওজাশিংনা হোৎনরিবশিং ঐখোয়না মখা তানা ইকায়খুম্নগদবনি। ২১সুবা চহিচা অসি অৱা-অনাশিং থেংনবা অমসুং অহোংবা কয়া পুরকপা মতম অমনি। হৌজিক মালেম অসি খুঙ্গং অমা ওইরে।ভারতকী গুনশিং য়াওহন্দুনা ২১সুবা চহিচাগী মালেমগী থাক্তা মথৌ মশক খঙবা নাগরিকশিং শেম্নবগী থৌদাং ওজাশিংগীনি।
মহাক্না হায়খি লাইরিক তাকপী-তম্বীবা অসি হেন্না নুংঙাইনবা, মহৈরোইশিং য়াইফনবা অমসুং কান্নবা ফংহন্নবা ২১সুবা চহিচাগী ওজাশিংনা তেক্নোলোজিগী কান্নবা লৌগদবনি। হৌজিক থেংনরিবা লাইচৎ অসিদা লাইরিক তম্বদা তেক্নোলোজি হেন্না শীজিন্নবা দরকার ওইরে। হোঙলকলিবা ফিবম অসি অথুবদা চুশিন্নখিবা অমসুং ওনলাইনদা ফজনা লাইরিক তাকপীবগীদমক ওজাশিং থাগৎলি।
মতমগী অহোংবগা ইরোইন্না মখোয়গী লৌশিং অমসুং হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা ওজাশিংনা হোৎনরিবশিং মহাক্না থাগৎলদুনা হায়খি মসি খুন্নাই অমদা লৈগদবা থৌনা অমসুং থাজবনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি পুন্সি চুপ্পা তম্বা হায়বসি ভারতকী তঙাইফদ্রবা চৎনবী অমনি। ওজাশিংদগী তম্বগী মথক্তা ঐখোয়না মমা-মপাশিং, অহল-লমনশিং অমসুং মরুপ-মপাংশিংদগীসু তমগদবনি। সমুদ্র, নুংশিৎ, নুমিৎ, থা, শামু, ঙা, শজি অমসুং খোইশিংদগী মমল য়াম্লবা পারা কয়া তমখিবা দাত্তেত্রেয়াগী ৱারি নিংশিংলদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি ঐখোয়না মীওই খুদিংমক্তগী অমসুং মফম খুদিংমক্তগী তমগদবনি। পুন্সি চুপ্পা তম্বা অমসুং অফবা খুদিংমক লৌশিনবা হায়বসি ভারতকী চৎনবীনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি খঙনিংবগী লাংতক্নবা লৈগদবনি, ঐখোয়গী লৌশিংগী ঙমখৈ পাকথোক-চাউথোকহন্নবা থৌনা লৈগদবনি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং লৌশিনবা ঙম্বা ঐখোয়গী থৌনা য়োকখৎকদবনি। মসিগী মাইওন অসিদা চঙশিল্লিবা ওজাশিং ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎকদবনি অমসুং অসিগুম্বা মখলগী ওজা কাংলুপ অসি মশিং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না অপুনবগী ওইনা হোৎনগদবনি। মদু খক্তনা শ্রেস্থা ভারত অমা অমসুং সকশাম ভারত অমা শেমগৎপা ঙমগনি।
মহাক্কী মপোক নুমিৎতা ওজাগী নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লিবা ভারতকী অহানবা উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং অনিসুবা রাস্ত্রপতি দোক্তর এস রাধাকৃষ্ণনগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি দোক্তর এস রাধাকৃষ্ণন শক্নাইরবা স্তেৎমেন, ফিলোসোফর অমসুং অইবনি। মহাক লোজিক্স, ফিলোসোফি, সাইকোলোজি অমসুং সোসিএল সাইন্সকী লমদা মতিক চাবা লৌশিং লৈখি। সোক্রেতস,জিন-জেকস রুসো, বেরত্রান্দ রুসেল, জিন-পাউল সারত্রে, কার্ল মাক্স অমসুং ইদমুন্দ বুর্কেগুম্বা শক্নাইরবা অইবা অমনি।
উপা-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ওজাগী নুমিৎ লাকপদা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী পন্থুংফম শেম্লিবা অমসুং মখা তানা শেম্লিবা দোক্তর এস রাধাকৃষ্ণনগুম্বা মশিং থিঙমদ্রবা অফবা ওজাশিং ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎকদবনি।

Vice President's Secretariat
There must be a revival of the spirit of excellence; mediocrity should not be the norm: Vice President
Appreciates teachers for quickly adapting to the disruptions caused by the pandemic
We must continue to revere the immense contribution made by teachers to national development: Vice President
Learning throughout life and absorbing the best from all has always been India’s approach: Vice President
India has since time immemorial considered teaching as the most noble and sacred of professions: Vice President
Pays rich tributes to Dr.Sarvepalli Radhakrishnan on his birth anniversary
05 SEP 2020 3:04PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today said that there is a need to revive the spirit of excellence and asserted that we must never let mediocrity be the norm. Conveying his thoughts on the occasion of Teachers’ Day in a Facebook Post, Shri Naidu reminisced that India was at one time known as the ‘Vishwaguru’ and contributed much to the world of learning.
Naming institutions like Nalanda, Takshashila and Pushpagiri that exemplified excellence, Shri Naidu said that India was a society that valued learning and considered teaching to be one of the most noble and sacred of professions.
In the Facebook Post, the Vice President expressed his deep sense of gratitude to all his teachers who left an indelible impression on his personality. Quoting India’s mantra, ‘Acharya Devo Bhava’, the Vice President said that teachers are manifestations of the divine because she or he ‘creates’ a well-rounded personality and fosters innovation; ‘preserves’ the best thoughts and ideas and transmits ideals and values across generations; ‘dispels’ doubts and clarifies concepts and nurtures excellence.
Stating that the National Education Policy 2020 rightly recognized “teachers and faculty as the heart of the learning process”, Shri Naidu said that we must, as a society, continue to revere the immense contribution of teachers to national development.
Observing that the 21st century was an era of disruptions and paradigm shifts, the Vice President said that the world is now truly a global village. He emphasized that it is the prime responsibility of the teachers of the 21st century to mould responsible global citizens but with deep Indian roots.
He called upon the teachers of the 21st century to harness the power of technology to make teaching and learning joyful, learner-friendly and effective. Citing the need for greater use of technology in education, necessitated by the current pandemic, Shri Naidu appreciated the teachers for quickly adapting to the changed scenario and switching to an online delivery mode very effectively.
He conveyed his appreciation to all the teachers who showed the commitment to update their own knowledge and skills and change with the changing times and said that this is the courage and confidence that must pervade the system.
Stressing that we recognize lifelong learning as an essential facet of life in the Indian tradition, the Vice President said that in addition to teachers in formal settings, we learn from parents, elders and peers and from a variety of sources of wisdom. Recalling the story of Dattatreya who learnt valuable lessons from nature like the oceans, wind, Sun and moon as well as from other living creatures like the elephants, fish, deer and bees, Shri Naidu said that we learn from everyone and everywhere. “Learning throughout life and absorbing the best from all has always been India’s approach”, he added.
The Vice President called for the retention of the spirit of curiosity, the spirit of expanding our intellectual horizons and the nurturing of our ability to be receptive to new ideas. He said that the teachers who were striving in this direction deserved our deep gratitude and added that we must collectively create conditions for this tribe of excellent teachers to thrive and expand. “That alone will ensure a Shrestha Bharat and a Saksham Bharat”, he said.
Paying rich tributes to Dr S. Radhakrishnan, the first Vice President and the second President of India whose birth anniversary is celebrated as Teachers’ Day, the Vice President said that Dr Radhakrishnan was an eminent statesman, philosopher and author.
Admiring Dr S. Radhakrishnan’s versatility and scholarship, Shri Naidu said that he had an in-depth knowledge of various fields such as logics, philosophy, psychology and social sciences. And was a well known authority on great names such as Socrates, Jean-Jacques Rousseau, Bertrand Russell, Jean-Paul Sartre, Karl Marx and Edmund Burke.
The Vice President said that on Teachers’ Day, we must recognize countless inspirational teachers like Dr S. Radhakrishnan who have been shaping and continue to shape the destiny of our country.