প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ইন্দ্ৰ নেভী-২০
04 SEP 2020 12:46PM by PIB Guwahati
০৪ ৰপৰা ০৫ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০লৈকে বংগোপসাগৰত ভাৰতীয় নৌ সেনা আৰু ৰাছিয়ান নৌ সেনাৰ দ্বি-বাৰ্ষিক দ্বি-পাক্ষিক সামুদ্ৰিক অনুশীলন ইন্দ্ৰ নেভী ৰ ১১ সংখ্যক সংস্কৰণৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ২০০৩ ত আৰম্ভ হোৱা, এই অনুশীলনে উভয় নৌ সেনাৰ মাজৰ দীৰ্ঘ-ম্যাদী সুকৌশলী সম্পৰ্ককে প্ৰতিফলিত কৰি আহিছে। যদিও বংগোপসাগৰত এই অনুশীলনৰ ইতিমধ্যে আৰম্ভণি হৈছে, ভাৰতৰ মাননীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ৰাছিয়ান ফেডাৰেশ্যনৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী জেনেৰেল ছাৰ্গেই ছৈগোৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে দ্বি-পাক্ষিক সহযোগিতা আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ প্ৰসংগ আৰু II বিশ্ব যুদ্ধত জয়ৰ ৭৫ বছৰ পূৰ্তিৰ স্মৃতিৰক্ষা অনুষ্ঠান সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ অৰ্থে ০৩ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ৰপৰাই মস্কো ভ্ৰমণত আছে।
এই অনুশীলনে যোৱা বছৰসমূহত সুযোগ বৃদ্ধি, অভিযানত জটিলতা হ্ৰাস আৰু অংশগ্ৰহণৰ স্তৰ বৃদ্ধিত পূৰ্ণতা প্ৰদান কৰি আহিছে। ইন্দ্ৰ নেভী-২০ অনুশীলনৰ মূল লক্ষ্য হৈছে যোৱা বছৰসমূহত দুয়োটা নৌ সেনাৰদ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা আন্তঃব্যৱহাৰ্যতা ৰ পৰৱৰ্তী দৃঢ়তা সুনিশ্চিত কৰা আৰু বহুমুখী সামুদ্ৰিক অভিযানৰ অৰ্থে বুজাবুজি আৰু কাৰ্যপ্ৰণালী উন্নত কৰি তোলা। এই সংস্কৰণৰ লক্ষ্যই সামুদ্ৰিক অভিযানৰ প্ৰেক্ষাপটত বিস্তৃত-পৰিসৰৰ আৰু বিভিন্ন ক্ৰিয়া-কলাপক সাঙুৰি লৈছে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে বলবৎ কৰা বাধ্য-বাধকতাৰ বাবে, ‘নন-কনটেক্ট, এট ছী অনলি’ ধৰেণেৰে ইন্দ্ৰ নেভী-২০ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
ইয়াত ভাৰতীয় নৌ সেনাই পৰিচালিত মিছাইল ধ্বংসকাৰী ৰণবিজয়, ঘৰুৱা ৰণতৰী সহাদ্ৰী আৰু বহৰ টেংকাৰ শক্তি ৰ দ্বাৰা প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব, লগতে থাকিব তেওঁলোকৰ অবিচ্ছেদ্য হেলিকপ্টাৰ। শ্ৰী লংকা বন্দৰত অগ্নিসংযোগ ঘটা এমটি নিউ ডায়মণ্ডক সহায় আগবঢ়াবলৈ বৰ্তমানে সহাদ্ৰী ক পুনৰ নিয়োজিত কৰা হৈছে।
ৰাছিয়ান ফেডাৰেশ্যন নেভীয়ে ধ্বংসকাৰী এডমিৰেল বিনোগ্ৰাদৱ, ধ্বংসকাৰী এডমিৰেল ট্ৰিবিউট আৰু বহৰ টেংকাৰ বৰিছ বুট’মা ৰ দ্বাৰা প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব।
এই অনুশীলনৰ লক্ষ্য হৈছে আন্তঃব্যৱহাৰ্যতা বৃদ্ধি, দুই নৌ সেনাৰ মাজত উৎকৃষ্ট অনুশীলন আৰু বুজাবুজি ত্বৰান্বিত কৰা আৰু এন্টি-এয়াৰক্ৰাফট ড্ৰিল, ফায়াৰিং অনুশীলন, হেলিকপ্টাৰ অভিযান, সমুদ্ৰশৈলীৰ বিৱৰ্তন ইত্যাদিত অংশগ্ৰহণ। এই অনুশীলনৰ অন্তিম সংস্কৰণটি অনুষ্ঠিত হৈছিল ২০১৮ ৰ ডিচেম্বৰত বিশাখাপট্টনমত।
ইন্দ্ৰ নেভী-২০ অনুশীলনে দুই নৌ বাহিনীৰ মাজত পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰদুখনৰ মাজৰ বন্ধুত্বৰ দীৰ্ঘ-দিনীয়া বান্ধোন সুদৃঢ় কৰি তুলিব।
HBNW.jpeg)
NITX.jpeg)

Ministry of Defence
Indra Navy – 20
04 SEP 2020 12:46PM by PIB Delhi
The 11th edition of exercise INDRA NAVY, a biennial bilateral maritime exercise between Indian Navy and Russian Navy is scheduled in the Bay of Bengal from 04 to 05 September 2020. Initiated in 2003, Ex INDRA NAVY epitomises the long-term strategic relationship between the two Navies. Whilst the exercise is being undertaken in the Bay of Bengal, Shri Rajnath Singh, the Hon’ble Defence Minister of India, is on a visit to Moscow from 03 September 2020 on the invitation of Defence Minister of the Russian Federation, General Sergei Shoigu to discuss bilateral cooperation and issues of mutual interest and commemoration of the 75th anniversary of victory in World War II.
This exercise has matured over the years with increase in scope, complexity of operations, and level of participation. The primary aim of exercise INDRA NAVY-20 is to further consolidate inter-operability built up by the two Navies over the years and also to enhance understanding and procedures for multi-faceted maritime operations. The scope of this edition includes wide-ranging and diverse activities across the spectrum of maritime operations. Due to restrictions imposed by the COVID-19 pandemic, INDRA NAVY-20 would be undertaken in a ‘non-contact, at sea only’ format.
The Indian Navy will be represented by guided missile destroyer Ranvijay, indigenous frigate Sahyadri and fleet tanker Shakti, along with their integral helicopters.Sahyadri has been presently redeployed to provide assistance to MT New Diamond, which has caught fire off the coast of Sri Lanka.
The Russian Federation Navy will be represented by destroyer Admiral Vinogradov, destroyer Admiral Tributs and fleet tanker Boris Butoma of the Pacific Fleet, based at Vladivostok.
The exercise is aimed at enhancing interoperability, improving understanding and imbibing best practices between the two navies, and would involve surface and anti-aircraft drills, firing exercises, helicopter operations, seamanship evolutions etc. The last edition of the exercise was conducted off Visakhapatnam in December 2018.
Exercise INDRA NAVY-20 will help to further boost mutual confidence and cooperation between the two Navies and would reinforce the long-standing bond of friendship between the two countries.
HBNW.jpeg)
NITX.jpeg)