হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭তগী তাঙ্কক নাইনা মেত্রো চেনবা হৌরগনি
শ্রী হারদীপ সিং পুরিনা এস.ও.পি. গাইদলাইনশিং লাউথোকখ্রে
মে্তরো পেসেঞ্জর অমসুং স্তাফকীদমক্তা মাস্কশিং মেন্দেতরী ওইহনখ্রে
অসীম্তমেতিক ওইবা মীওইশিং খক্তমক অয়াবা পীবা
হীতিং, ভেন্তিলেশন অমসুং এয়র-কন্দিশনিং (ঐচ.ভি.এ.সি.) সীস্তেম শিজিন্নরগনি
02 SEP 2020 6:56PM by PIB Imphal
শ্রী হারদীপ এস. পুরি, এম.ও.এস., (আই./সি.), হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ঙসি মীদিয়াগা ৱারি শানবদা মে্তরো ওপরেশনশিংগীদমক্তা ওইবা এস.ও.পি.গাইদলাইনশিং লাউথোকখ্রে। ঐম.ঐচ.এ.গী ওর্দর নম্বর ৪০-৩/২০২০-দি.এম.-১(এ,) তাং ২৯.৮.২০২০গী মতুং ইন্না মেত্রো সার্বিসশিং তাঙ্কক নাইনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭তগী চেনবা হৌরগনি। মরম অসিগীদমক্তা, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না এস.ও.পি. গাইদলাইনশিং শেমখি, মসিবু হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না অয়াবা পীখি।
মসিগী চাওরাকপা ফীচরশিং অদু মখাদা পীরি:-
ক. তাঙ্কক নাইনা মেত্রো চেনবা হৌরগনি। লাইন অমদগী হেন্না লৈবা মেত্রোশিংনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১২ফাওবদা কোরিদোর পুম্নমক মথৌ তৌনবা তাঙ্কক নাইনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭তগীদি অতোপ্পা লাইনশিং হাংদোক্কদবনি। হৌরকপদদি ওপরেশনশিং অদুগী নোংমগী পুংশিং অদু খরা তেনবা য়াই, মসি রেভেন্যু সার্বিস মপুং ফানা তৌবা হৌবগা লোইননা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ফাওবদা তপ্না-তপ্না হেনগৎলকপা মথৌ তাগনি। স্তেশনশিং অমসুং ত্রেনশিংদা পেসেঞ্জর চিনবা থোক্তনবা ত্রেনশিং চেনবগী চাং অদু রেগুলেত তৌবা।
খ. কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লৈবা স্তেশনশিং/চংবা-থোকপগী গেতশিং অদু লোনবা।
গ. সোসিয়েল দিস্তেন্সিং কাইদনা চৎনবা, স্তেশনশিং অমসুং ত্রেনশিংগী মনুংদা চুনবা মার্কিংশিং তৌবা।
ঘ. পেসেঞ্জর অমসুং স্তাফ পুম্নমক্কীদমক্তা ফেস মাস্ক উপ্পা মেন্দেতরী ওইহনবা। মেতরো রেল কোর্পোরেশনশিংনা মাস্ক য়াওদনা লাকপা মীওইশিংদা শেল লৌদুনা মাস্কশিং সপ্লাই তৌবগী এরেঞ্জমেন্তশিং তৌবা।
ঙ. অসীম্তমেতিক ওইবা মীওইশিং খক্তমক স্তেশশিং চংলকপদা থর্মেল সক্রীনিং তৌরবা মতুংদা ত্রাভেল তৌবা য়াহনবা। সীম্তমেতিক ওইবা মীওইশিংদা তেস্তিং/মেদিকেল এতেন্সনগীদমক্তা অনকপা কোবিদ কেয়র সেন্তর/হোসপিতালদা চৎনবা পাউতাক পীবা। আরোগ্য সেতু এপ শিজিন্নবা থৌগৎপা।
চ. পেসেঞ্জরশিংনা শিজিন্ননবগীদমক্তা স্তেশনশিং চংলকপদা সেনিতাইজরশিং ফংহন্নবগী প্রোভিজন। হ্যুমন ইন্তরফেস লৈবা মফম খুদিংমক্কী খুদম ওইনা ইক্যুইপমেন্ত, ত্রেন, ৱার্কিং এরিয়া, লিফ, এসকলেতরশিং, হেন্দরেল, এ.এফ.সি. গেত, তোইলেতনচিংবশিংদা তোইনা সেনিতাইজেশন তৌবা মথৌ তাবা।
ছ. স্মার্তকার্দ অমসুং কেসলেস/ওনলাইন ত্রাম্জেক্সনশিং শিজিন্নবা থৌগৎপা। নীংথিনা সেনিতাইজেশন তৌরগা তোকনশিং অমসুং পেপর স্লিপশিং/তিকেত শিজিন্নবা।
জ. সোসিয়েল দিস্তেন্সিং স্তেশনশিং ঙাক্না চত্তুনা কোম্না বোর্দিং/দিবোর্দিং তৌবা য়ানবা মতিক চাবা দ্বেল তাইম পীবা। মেত্রো রেল কোর্পোরেশনশিংনা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং নীংথিনা ঙক্তুনা চৎনবা স্তেশনশিং কান্থোকপসু য়াগনি।
ঝ. লাইনা অমসু থুনা স্কেন্নিং তৌনবগীদমক্তা পেসেঞ্জরশিংদা লগেজ য়ামদনা অমসুং মেতালগী ওইবা পোৎলমশিং পুদনবা খঙহনবা।
ঞ. সেন্ত্রেল পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত (সি.পি.দবল্যু.দি.) অমসুং ইন্দিয়ন সোসাইতী ওফ হীতিং, রেফ্রিজরেতিং এন্দ এয়র কন্দিশনিং ইঞ্জিনীয়রস (আই.এ.ঐচ.আর.এ.ই.) গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না হীতিং, ভেন্তিলেশন অমসুং এয়র-কন্দিশনিং (ঐচ.ভি.এ.সি.) সীস্তেমগী ওপরেশন তৌবা। এয়র কন্দিশনিং সীস্তেমদা অফবা নুংশিৎকী ইনতেক অদু য়ারিমখৈ হেগৎপা।
ট. ইলেক্ত্রোনিক/প্রিন্ত/সোসিয়েল মীদিয়া, পোস্তর, বেনর, হোরদিং, ৱাএবসাইতনচিংবশিংগী খুত্থাংদা পেসেঞ্জর অমসুং স্তাফকীদমক্তা ইনফোর্মেশন, এজুকেশন অমসুং কম্যুনিকেশন (আই.ই.সি.) কেমপেন হৌদোকপা।
ঠ. মেত্রো রেল কোর্পোরেশন্না স্তেশন মপানদা লৈবা মীয়াম অদুবু শেন্ননবা অমসুং কন্তিনজেন্সীশিংগা থেংননবগীদমক্তা রাজ্যগী পুলিস অমসুং লোকল এদমিনিস্ত্রেশনগা নক্ননা খুৎশম্নদুনা লৈবা।
মথক্কী গাইদলাইনশিং অসিদা য়ুমফম ওইরগা দীল্লি, নোইদা, চেন্নাই, কোচি, বেঙ্গলোর, মুম্বাইলাইন-১, জয়পুর, হাইদ্রবাদ, মহা মেত্রো (নাগপুর), কোকাতা, গুজরাত অমসুং য়ু.পি. মেত্রো (লখনৌ)না মখোয়গী গাইদলাইনশিং শেমখ্রে। মহারাস্ত্র সরকারনা ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী মনুংদা মেত্রো চেনবা হৌদনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মরম অদুনা মুম্বাই লাইন-১ অমসুং মহা মেত্রো ওপরেশনশিং অদু ২০২০গী ওক্তোবরদগী নত্রগা রাজ্য সরকারনা মখাতানা লেপখিবা ৱারেপ অদুগী মতুং ইন্না তৌগনি।
পি.পি.তি. য়েংনবা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু

Ministry of Housing & Urban Affairs
Metro Operations to Resume in a Graded Manner from 7th September 2020
Shri Hardeep Singh Puri Announces SOP Guidelines
Masks Mandatory for Metro Passengers And Staff
Only Asymptomatic Persons to be Allowed
Heating, Ventilation and Air-Conditioning (HVAC) System to be Used
02 SEP 2020 6:56PM by PIB Delhi
Shri Hardeep S Puri, MoS, (I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs has announced the SOP guidelines for metro operations in a media interaction today. As per MHA order No 40-3/2020-DM-I(A) dated 29.8.2020, metro services will resume from 7th September, 2020 in a graded manner. For this purpose, SOP guidelines have been prepared by Ministry of Housing and Urban Affairs, which have been concurred by the Ministry of Home Affairs.
Broad features of the same are as below: -
a. Metro operations to be resumed in graded manner. Metros having more than one line should open different lines staring from 7th September, 2020 onwards in a graded manner so that all corridors become operational by 12th September 2020. Daily hours of operations may be staggered initially, which needs to be increased gradually with resumption of full revenue service by 12th September, 2020. Frequency of trains to be regulated to avoid passenger crowding at stations and in trains.
b.​Stations/ entry-exit gates in containment zones to be closed.
c.​​In order to ensure social distancing, suitable markings at stations and inside trains to be done.
d.​Wearing of face mask to be mandatory for all passengers and staff. Metro rail corporations may make arrangements for supply of masks on payment basis to the persons arriving without mask.
e.​Only asymptomatic persons to be allowed to travel after thermal screening at entry into the stations. Symptomatic persons should be advised to go to nearby COVID Care Centre/Hospital for testing/medical attention. Use of Aarogya Setu App to be encouraged.
f.​Provision of sanitizers to be made at entry into the stations for use by passengers. Sanitization of all areas having human interface viz. equipment, train, working area, lift, escalators, handrail, AFC gate, toilets etc. needs to be done at regular intervals.
g.​Use of Smart Card and cashless/online transactions to be encouraged. Tokens and paper slips/ticket to be used with proper sanitization.
h.​Adequate dwell time at stations to be provided to enable smooth boarding/deboarding ensuring social distancing. Metro rail corporations may also resort to skipping of stations to ensure proper social distancing.
i.​Passengers to be advised to travel with minimum luggage and avoid carrying metallic items for easy and quick scanning.
j.​Operation of Heating, Ventilation and Air-Conditioning (HVAC) system as per the Central Public Works Department (CPWD) & Indian Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers (ISHRAE) guidelines. Intake of fresh air in air-conditioning system to be increased to the extent possible.
k.​Information, Education and Communication (IEC) campaign to be launched for passenger and staff through electronic/print/social media, poster, banner, hoarding, website etc.
l.​Metro rail corporations to keep close liaison with state police and local administration for regulating crowd outside station and to deal with contingencies.
Based on above guidelines, Delhi, Noida, Chennai, Kochi, Bangalore, Mumbai Line-1, Jaipur, Hyderabad, Maha Metro (Nagpur) Kolkata, Gujarat and UP Metro (Lucknow) have prepared their SOPs. Government of Maharashtra has decided not to resume operation of metro during September, 2020. Hence, Mumbai Line-1 and Maha Metro operations shall commence from October, 2020 or as State Government may decide further.
Click Here To See PPT