কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ইন্দো-য়ু.এস.গী ললোন ইতিকপু অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা হায়খ্রে, জাতি অনিনা মালেমগী ভেল্যু চেনদা অচেৎপা থাজনবা মরী লৈবা ঙমগনি
মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ইন্দিয়ানা অহানবা লিমিতেত পেকেজ অমা অমেরিকাগা সহি তৌননবা শেম শাবা লোইরে
01 SEP 2020 7:49PM by PIB Imphal
কর্ম্মস অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা য়ু.এস.কী ব্যুজিনেশ অমসুমং ইন্দস্ত্রীশিংগা ইন্দিয়াগী মীওইশিংগা মান্নবা ললোন ইতিকপু অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা বার্তোন তৌখ্রে। ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা য়ু.এস.-ইন্দিয়া স্ত্রাতেজিক পার্তনর্সিপ ফোরুম (য়ু.এস.আই.এস.পি.এফ.)দা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী গোয়ালনা হায়খি মদুদি দেমোক্রেসি অনি অসিনা সরকারদা, ব্যুজিনেশ্তা অমসুং মী অমগা অমগগ থাক্তা য়াম্না অচেৎপা থাজবা লৈনৈ। লৈবাক অনিগী মরক্তা অফবা মরী লৈনৈ অমসুং য়ু.এস. অসি ইন্দিয়াগী খ্বায়দগী চাওবা ললোন ইতিক্কী খোঙবুনি। মহাক্না হায় মদুদি ললোন ইতিক খক্তা নত্তনা ঙসিগী অমগা অমগা শম্নরবা মালেম অসিদা, জাতি অনিনা মালেমগী ভেল্যু চেনদা অচেৎপা থাজনবা মরী লৈবা ঙমগনি।
শ্রী গোয়ালনা য়ু.এস.আই.এস.পি.এফ.দা লৈবাক অসিনা ইন্দস্ত্রী হিংগৎহনবা অমসুং শেন্থং পীবদা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসি উৎখি। মহাক্না হায় মদুদি জি.আই.এস. য়াবা লেন্দ বেঙ্কশিং য়াম্না য়াংনা, স্তেত ৬না শাবা বোর্দ অমদা মসিনা শেন্থং থাদরিবশিংদা মতেং পাংলগনি। মিনিস্তরন অমুকসু পল্লি মদুদি থোংনাও অমা পানবা সিস্তেমগী ক্লিয়ারেন্স ওইবা হায়রিবা অসি মখল কয়াগী ওথোরিতি ওইরিবা অসিগা চাওখৎনবা অমদি সেন্তরদা লৈরিবা এজেন্সিশিং অমসুং মুনিসিপালগী লেবেল ফাওবা।
শ্রী গোয়ালনা হায়খি মদুদি চৎকদৌরিবা লম্বী অসি অৱাবা মায়োক্নগদবা ময়াম অমা লৈ অদুবু খুদোংচাবা ময়াম অমসু লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি শেন্মিৎলোনগী থৌওং অসি লায়চৎকী মরম্না য়াম্না শোকহনখ্রে অদুবু মসিনা হেননদুম ফগৎপা অমা পুরক্লি। ইন্দিয়ন রেলৱেজনা হোনখিবা পোৎশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ২০১৯দা মতম্দা হোনখিবা অদুদগী ২০২০গী ওগস্ততা হোনবা অসিনা ৪% হেল্লি। অসুম্না ২০১৯গী জুলাইদা হোনখিবা অদুগা চাংদম্নরবদা ২০২০গী জুলাইদা ৮৮% হেন্দুনা য়াম্না য়াংনা হেনগৎলি, অদুবু হেন্না ফগৎলকখিগনি।
থাও অমসুং সনা লুপাগী অসি অপুনবা পোৎ পুথোকখিবা অসিদা য়াওদ্রবা, হেন্না পুথোকপা ঙমগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ইন্দিয়ানা কোভিদ শন্দোরকপা থিংনবা য়াম্না ঙন্না অমসুং য়াম্না অচেৎপা খোঙথাং কয়া লৌখিবনা লৈবাক অসিনা মমাং থানা চৎপা ঙম্লি, হায়বদি অশিবগী চাং অসি ২% দগী তানা ওইরি অমদি ফগৎলকপগী চাংনা ৭৫%নি। মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ইন্দিয়ানা মীশিং য়ামজরবসু, ইন্দিয়াগী মীয়াম্না মতম চানা লাকশিনবা ঙমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোকদাউন মনুং অসিদা লৈবাক্না হকশেলগী মরী লৈনবশিং কনখৎহনবা, অমসুং লায়চৎ অসিবু থেংননবা মীয়ামশিংদা রিলিফ পেকেজ ফংহনবা চৎথরি। প্রধান মন্ত্রীগী লুচিংবু থাগৎলদুনা মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম খুদিংমক খোংকাপ অনি হেন্না মাং থানা চৎল্লি। মহাক্না থাজবা অমা থমদুনা ফোংদোংখি মদুদি ইন্দিয়ানা মায় পাকপা কয়া অমা পুরক্কনি, মাংখ্রবা মতম কয়া অমা মেনখৎকনি, অমসুং পরিং অসিদা হল্লক্তুনা চহি মঙা অসিদা $৫তিএন শেন্মিৎলোন ফংহল্লগনি অমসুং ইন্দিয়াদা মীওই বিলিয়ন ১.৩ য়াইফরনি।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal calls for taking the Indo-US trade to greater heights; says the two nations can be resilient trusted partners in the global value chain
Minister says India is ready to sign the initial limited trade package with America
01 SEP 2020 7:49PM by PIB Delhi
The Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal has invited the US business and industry to work with their Indian counterparts to take the bilateral trade to greater heights. Addressing the US-India Strategic Partnership Forum (USISPF) through a virtual conference today, ShriGoyal said that the two democracies share deep commitment with each other, at the Government, Business and people to people levels. Both countries believe in free and fair trade, and the US is India’s largest trading partner. He said that going beyond the trade, in this interconnected world, the two nations can be the resilient trusted partners in global value chain.
ShriGoyaloutlined to the members of USISPF about the steps being undertaken in the country, to facilitate industry and investments. He said that GIS-enabled land bank has been launched on pilot basis, with six states on board, which will help the investors in identifying the land and location. The Minister also mentioned about the single-window system for clearances, which is being developed in cooperation with various approving authorities and agencies at the Central, State and Municipal levels. On the issue of trade agreement between the US and India, ShriGoyal said India is ready to sign initial limited trade package, and it is upto the US to move ahead.
ShriGoyal said that the road ahead has challenges but also a number of opportunities. He said that economic activity in the country had suffered due to pandemic but there have been indications of sharp revivals. Talking about the amount of freight carried by the Indian railways, he said thatit is 4% more in August 2020 than the corresponding period of 2019. Similarly, the exports which had reached 88% in July’20 compared to July’19, the momentum has gained further speed, and the August figures, which are being finalized, seem to be looking even better. If the data from the Oil and Gems/Jewelry sectors is excluded from the total exports, the upsurge will be even more.
The Minister said that the early and strong steps taken by India to check the spread of Covid has stood the country in good stead, as the fatality rate is less that 2% and the recovery rate is above 75%. The Minister said that despite large population, people of India showed great ability to adjust with the time. He said that the lockdown period was used by the country to strengthen the health infrastructure, and the stimulus/relief package has helped the people fight the pandemic. Lauding the role and leadership of the Prime Minister, the Minister said thatShriNarendraModi is always 2 steps ahead in his planning. He expressed the confidence that India will emerge victorious, make up for the lost time, and will be back on track to achieve $5Tn economy in next 5 years, and bring prosperity to 1.3 billion people of India.