Ministry of Rural Development
Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan empowering villagers with livelihood opportunities - Success stories of beneficiaries
01 SEP 2020 3:17PM by PIB Delhi
The Garib Kalyan RojgarAbhiyaan (GKRA) has been launched to boost employment and livelihood opportunities for migrant workers returning to villages and similarly affected citizens in rural areas, in the wake of COVID-19 outbreak. The Abhiyaan is taking action on mission mode to provide employment to migrant workers who have returned to their native villages of 6 states namely Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Uttar Pradesh. The Abhiyaan is now empowering villagers with livelihood opportunities in 116 districts of these states.
The Abhiyaan’s success so far can be seen as convergent efforts of 12 Ministries/Departments and State Governments, which are giving higher quantum of benefits to the migrant workers and rural communities. Two success stories of beneficiaries whose houses have been constructed under Garib Kalyan RojgarAbhiyaan are given here.
1. State :Odisha
Details of the beneficiary
Name:Sashi Barik
Village:Tebhadunguri; Gram Panchyat:Hirapur; Block:Loisingha; District: Balangir
During COVID-19, when the nation was under absolute lock down, Sashi Barik decided to construct her house, which was sanctioned under PMAY-G. The authorities put all the efforts to gather construction materials and manpower keeping the unexpected lockdown in mind. As a result, Sashi could complete the houses in all aspects within one month of receiving the first instalment.
“Now we are happily living in a cement concrete house. Thanks to Government for supporting the poor families like us to build a pucca house. Now I am the proud owner of this house,” says 80-year widow Sashi Barik, who was living in a dilapidated house in Tebhadunguri village of Hirapur Gram Panchyat under Loisingha Block in Balangir district.
Her son is a daily wage labourer. With his little earning, they are able to get two meals a day for the 5-member family. A pucca house was always a distant dream for them. But Government has supported them with financial assistance of Rs 130,000/- under rural housing scheme to build a pucca house. For early completion of house, Sashi will receive an incentive amount of Rs 20,000/- from the Government.
1. State :Jharkhand
Details of the beneficiary
Name:DulariMasomat
Village:Hurudag; Gram Panchyat: Base; Block:Katkamdag; District: Hazaribagh
SmtDulariMasomat’s husband died in the year 2008. She has three daughters. After the death of her husband, the entire responsibility of raising her daughters fell on her shoulders. She has been working as a daily wage labourer in order to take care of her family. Her house was in a dilapidated condition. In the year 2019-20, she got sanction for house construction under PMAY-G. Under GKRA, she has constructed her house with her own labour and is extremely happy. Expressing gratitude to the Government, she said that with the assistance from the Government she has also constructed a toilet and has got a cooking gas connection. Now she is able to provide better living conditions to her family.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
গরিব কল্যান রোজগার অভিয়ান্না পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা খুঞ্জাশিংদা থৌনা হাপ্লি – বেনিফিসরীশিংগী মাই পাকপগী ৱারীশিং
01 SEP 2020 3:17PM by PIB Imphal
গরিব কল্যান রোজগার অভিয়ান (জি.কে.আর.এ.) অসিনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ থোরকপা অসিদা মশাগী খুঙ্গংশিংদা হল্লক্লিবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা শোকহল্লবা প্রজাশিংদা থবক ফংহন্নবা অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হৌদোকখি। অভিয়ান অসিনা মিসন মোদতা খোঙথাং লৌখৎতুনা বিহার, ঝর্খন্দ, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, রাজাস্থন অমসুং উত্তর প্রদেশ রাজ্য ৬ অসিদা মশাগী খুঙ্গংদা হল্লক্লিবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা থবক ফংহন্নবা হোৎনরি। অভিয়ান অসিনা রাজ্যশিং অসিগী জিলা ১১৬তা খুঞ্জাশিংদা পুন্সি মহিং ফগৎনবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নদুনা থৌনা হাপ্লি।
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অমসুং খুঙ্গংগী মীয়ামদা চাউনা কান্নবশিং ফংহল্লিবা অভিয়ান অসি হৌজিক ফাওবদা মাই পাকপা ঙম্লিবা অসি মন্ত্রালয়/বিভাগ ১২ অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না হোৎনবননি।গরিব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী মখাদা ময়ুমশিং শাবীখ্রবা বেনিফিসরী অনিগী মাই পাকপগী ৱারীশিং মখাদা পীরি।
১. রাজ্য :ওরিশা
বেনিফিসরীগী অকুপ্পা মরোল
মমিং:সশি বারিক
খুঙ্গং:তেভাদুঙ্গুরি; গ্রাম পঞ্চায়ৎ:হিরাপুর; ব্লোক:লোইশিংহা; জিলা: বলঙ্গির
কোবিদ-১৯ মনুংদা লৈবাক অসিনা লোকদাউন তৌদুনা লৈরিঙৈদা, সশি বারিক্না মহাক্কী ময়ুম শানবা ৱারেপ লৌখি মসিগী শেন্থং পি.এম.এ.ৱাই-জিগী মখাদা কায়থখি। ওথোরিতীশিংনা লোকদাউন লৈরবসু য়ুম শাবদা চংগদবা পোৎচাকশিং অমসুং মীশিং ফংহন্নবা হোৎনখি। মরম অসিনা সশিনা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ফংখিবগী থা অমগী মনুংদা মহাক্কী ময়ুম অদু শাবা লোয়শিনবা ঙমখি।
“হৌজিক্তি ঐখোয় চেক্কী য়ুম অমদা নুংঙাইনা লৈরে। ঐখোয়গুম্বা লায়রবা ইমুংশিংদা পক্কাগী য়ুম অমা শান্নবা তেংবাং ফংহনবগীদমক সরকারবু থাগৎচরি,” হায়না বলঙ্গির জিলাগী লোইশিংহা ব্লোক্কী মখাদা লৈবা হিরাপুর গ্রাম পঞ্চায়ৎকী তেভাদুঙ্গুরি খুঙ্গংগী ফীভম শোক্লবা য়ুম অমদা লৈরিবা চহি ৮০শুরবা লুখ্রাবী সশি বারিক্না ফোঙদোকখি।
মহাক্কী মচানুপা অসি নোংমগী শুরগা চাবা মীশক্নি। মহাক্না তানজবা অপীকপা শেনফম অদুনা মীওই মঙা লৈবা ইমুং অদুগী নোংমগী চাক্লেন অনিখক ফঙবা ঙম্মি। মখোয়গীদমক পক্কাগী য়ুম অমা হায়বসি মংগুম্বনি। অদুবু সরকারনা পক্কাগী য়ুম অমা শানবা রুরেল হাউজিং স্কিমগী মখাদা শেলগী তেঙবাং ওইনা লুপা ১৩০,০০০/- মতেং পাংখি। য়ুম অদু ঙন্না শাবা লোয়শিনবগী সরকারদগী ইন্সেন্তিব ওইনা সশিনা লুপা ২০,০০০/- ফংখি।
২. রাজ্য : ঝারখন্দ
বেনিফিসরীগী অকুপ্পা মরোল
মমিং: দুলারি মাসোমৎ
খুঙ্গং: হুরুদাগ; গ্রাম পঞ্চায়ৎ: বাসে; ব্লোক: কতকমদাগ; জিলা: হজারিবাঘ
শ্রীমতী দুলারি মাসোমৎকী মপুরোইবা অসি ইংকুমজা ২০০৮তা লৈখিদ্রে। মহাক্কী মচানুপী অহুম লৈ। মহাক্কী মপুরোইবা লৈখিদ্রবা মতুংদা মহাক্কী মচানুপী অহুম য়োকপগী থৌদাং অসি মহাক্কী মখুত্তা তারম্মি। মহাক অসি মহাক্কী ইমুং পুনবা হোৎনবদা নোংমগী শুরগা চারীবা শিন্মী অমা ওইরম্মি। মহাক্কী য়ুম অসি য়াম্না ফীভম চাদনা লৈরম্মি। ইংকুমজা ২০১৯-২০দা মহাক্না পি,এম.এ.ৱাই-জিগী মখাদা মহাক্কী বুম শানবা শেন্থং ফংখি। গি.কে.আর.এ.গী মখাদা মহাক্কী মশাগী শিন্মীশিংগা লোয়ননা মহাক্কী য়ুম শাখি অমসুং মহাক য়াম্না হরাউবা পোকখি। সরকারবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়া সরকারগী মতেংগা লোয়ননা মহাক্না অমাংশঙ অমসু শারে অমসুং চাকথোং গ্যাস ফংখ্রে। হৌজিক মহাক্কী ইমুংদা অফবা পুন্সি মহিং অমা পীবা ঙমখ্রে।