ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସନ୍ତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପୋଷଣ ମାସଭାବେ ପାଳିତ ହେବ; ଏହି ମାସକୁ ଗଣପୁଷ୍ଟିସାଧନ ସଚେତନତା ଦିଗରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
30 AUG 2020 3:16PM by PIB Bhubaneswar
ଆସନ୍ତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସଟିକୁ ପୋଷଣ ମାସଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (30.08.2020) ତାଙ୍କର ମନ୍‌କୀ ବାତ୍‌ ରେଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବା ଅବସରରେ ଏହା କହିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଅତି ନିବିଡଭାବେ ଜଡିତ । ତେଣୁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଗଣସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏହି ମାସରେ ଉଦ୍ୟମ କରାଯିବ । ‘ଯଥା ଅନ୍ନମ୍‌ ତଥା ମନ୍ନମ୍’ ଉକ୍ତି ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାନସିକ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ବିକାଶ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଖାଦ୍ୟର ମାନ ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ନିର୍ଭର କରେ । ପିଲା ଓ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଓ ଯତ୍ନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜ ଦକ୍ଷତାର ସର୍ବାଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହୋଇଥାନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଶିଶୁମାନଙ୍କ ଉତ୍ତମ ପରିପୋଷଣ ପାଇଁ ମା’ ମଧ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଓ ପରିବେଶର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ । ପୁଷ୍ଟିସାଧନର ଅର୍ଥ କେବଳ ଲୁଣ, ଭିଟାମିନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପାଦାନ ଖାଇବାକୁ ବୁଝାଏ ନାହିଁ ; ଏହା ଏକ ବ୍ୟାପକ ବିଷୟ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ କେତେବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ସପ୍ତାହ ମାନ ପାଳନ କରାଯାଇ ଲୋକଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ଯେଉଁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ମାସ ପାଳନ କରାଯିବ ତାହାକୁ ଏକ ମାସିକିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ କରାଯାଇ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ । ପୁଷ୍ଟିସାଧନକୁ ଏକ ଗଣଅଭିଯାନରେ ପରିଣତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗଣଆନ୍ଦୋଳନରେ ସ୍କୁଲ ସମୂହକୁ ଯୋଡା ଯାଇଛି । ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ସଚେତନତା ବଢାଇବା ପାଇଁ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀରେ ଯେପରି ଜଣେ ବର୍ଗମନ୍ତ୍ରୀ ବା ମନିଟର ଥାଆନ୍ତି, ସେହି ଢାଞ୍ଚାରେ ଏଣିକି ପ୍ରତି ଶ୍ରେଣୀରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ତଦାରଖକାରୀ ବା ନିଉଟ୍ରେସନ ମନିଟର ରହିବା ଉଚିତ । ସେହିଭଳି ଏକ ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ ଭଳି ନିଉଟ୍ରେସନ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆସନ୍ତା ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ମାସରେ ‘ମାଏ ଗଭ୍‌ ପୋର୍ଟାଲ’ରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଉପରେ କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଶ୍ରୋତାମାନଙ୍କୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟ ନିକଟରେ ଏକ ଅନୁପମ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ସେଠାରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମଜାଳିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଥା ମନୋରଞ୍ଜନର ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ । ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକଭାବେ ଖାଦ୍ୟ ଓ ପାନୀୟର ବିବିଧତା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୁଏ । ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଋତୁ ଅନୁସାରେ ଏକ ସୁଷମ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକା ବା ଡାଏଟ ଚାର୍ଟ ତିଆରି କରି ସେଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ଫଳମୂଳ ଓ ପନିପରିବାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଫଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ଫସଲ ଓ ତାହାର ପୌଷ୍ଟିକତା ସଂପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ରହିବ । ଶ୍ରୋତାମାନେ ଆସନ୍ତା ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ମାସରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ସହିତ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM highlights importance of Poshan Maah in converting nutrition awareness into a mass movement
30 AUG 2020 3:16PM by PIB Delhi
In the latest address of Mann ki Baat, the Prime Minister noted that the month of September will be observed as Poshan Maah - Nutrition month. He said that nation and nutrition are very closely interrelated. He recalled the maxim - "Yatha Annam Tatha Mannam," which means that mental and intellectual development is directly related to the quality of our food intake. He said that nutrition and proper nourishment play a big role in helping children and students to attain their optimum potential and to show their mettle.He stressed that for children to be well nourished, the mother needs to receive proper nourishment. He added that nutrition merely does not only imply eating but getting essential nutrients like salts, vitamins etc.
Prime Minister noted the efforts made in the country during the past few years especially in villages where public participation in nutrition week and nutrition month is converting nutrition awareness into a mass movement. He added that schools have been integrated into this mass movement with efforts being made to ensure competitions for children to increase nutrition awareness.
Prime Minister said that in a class, just like there is a Class Monitor, there should be a Nutrition Monitor. Similarly, just like a Report card, a Nutrition Card should also be introduced. He informed that during the course of the Nutrition Month, a food and nutrition quiz as well as meme competition will be organized on the My Gov portal. He asked the listeners to participate in it.
Prime Minister informed that at the Statue of Unity, a unique kind of nutrition park has also been created where one can witness nutrition related education along with fun and frolic.
Emphasising that India is endowed with a lot of diversity in food and drink, Prime Minister said it is very important that according to the season of a particular region, a well-balanced & nutrient rich, diet plan should be drafted to include local food grains, fruits and the vegetables cultivated there. He informed that an ‘Agricultural Fund of India’ is being created that will have complete information about the crops that are grown in each district and their related nutritional value. Prime Minister asked the listeners to eat nutritious food and stay healthy during the nutrition month.