প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মন কী বাত্তা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ক্লাস অমদা, ক্লাস মোনিতর অমা লৈবগুম, ন্যুত্রিসন মোনিতর অমা লৈগদবনি; রিপোর্ত কার্দ অমা লৈবগুম, ন্যুত্রিসন কার্দ অমা লৈগদবনি
30 AUG 2020 3:16PM by PIB Imphal
খ্বাইদগী নৌবা মন কী বাদকী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেপ্তেম্বর থা অসি পোসন মাহ-ন্যুত্রিসন মন্থ হায়না থৌরম পাংথোক্কনি। লৈবাক অমা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক অসি য়াম্না নক্নবা মরী লৈনৈ। “থাথা অন্নম তাথা মান্নম” হায়বদি ৱাখল অমসুং লৌশিং ফগৎলকপা অসি ঐখোয়না চারিবা অফবা চীঞ্জাক্কা হকথেংন্না মরী লৈনৈ। অঙাংশিং অমসুং মহৈরোইশিং মথৌ ফজনা পাংথোকপা অমসুং মখোয়গী হৈশিংবা উৎথোকপদা মচি ওইবা অমসুং অফবা চীঞ্জাক্কী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ। অঙাংশিং মশা-মউ ফনা লৈনবা মমাশিং মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা দরকার ওই । মচি ওইবা চীঞ্জাক হায়বসি শুপ্নবগী চাবা অদু খক নত্তে মসিদা মচি ওইবা ভিতামিনশিং অমসুং থুমশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামদা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা পাংথোকপা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী চয়োলগী অমসুং থাগী ওইবা থৌরমশিংদা খুঙ্গংশিংগী মীয়াম্না শরুক য়ানবা হৌখিবা চহি খর অসিদা লৈবাক অসিনা থবক কয়া পায়খৎলে। মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা ৱাখল তাবা হেনগৎহন্নবা মসিগী খোঙজং অসি স্কুলশিংদা পায়খৎতুনা অঙাংশিংগী মরক্তা চাংদম্না কয়া পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ক্লাস অমদা, ক্লাস মোনিতর অমা লৈবগুম, ন্যুত্রিসন মোনিতর অমা লৈগদবনি; রিপোর্ত কার্দ অমা লৈবগুম, ন্যুত্রিসন কার্দ অমা লৈগদবনি। ন্যুত্রিসন থা মনুংদা মাই গোভ পোর্তেলদা চীঞ্জাক অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা কুইজ অমা পাংথোক্কনি অমসুং মেমে চাংদম্নবা অমা পাংথোক্কনি। মসিদা মীয়াম্না শরুক য়াবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্তেচু ওফ য়ুনিতিদা তোপ তোপ্পা মখলগী ন্যুত্রিসন পার্ক অমা শেমগৎলে অমসুং মসিদা কনাগুম্বা অমনা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মতাংগী ই-পাউশিং ফংগনি। ভারত্তা মখল কয়াগী চীঞ্জাক অমসুং থক্নবা পোৎলমশিং মরাংকাইনা ফংলি। অকক্নবা মফম অমদা মতম মতমগী ওইনা ফংবা মনা-মশিং, উহৈ-ৱাহৈশিং অমসুং হৱায়-চেংৱাইশিং মরাং কাইনা চাগদবনি। ‘এগ্রিকলচরেল ফন্দ ওফ ইন্দিয়া’ শেম্লে অমসুং মসিনা জিলা অমদা হৌরিবা মহৈ-মরোংশিং অমসুং মখোয়দা য়াওরিবা মচি ওইবশিংগী মতাংদা মপুংফাবা ই-পাউশিং ফংহল্লগনি। ন্যুত্রিসন থা মনুংদা মীয়াম্না মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবীয়ু অমসুং হকচাং ফনা লৈবীয়ু।

Prime Minister's Office
PM highlights importance of Poshan Maah in converting nutrition awareness into a mass movement
30 AUG 2020 3:16PM by PIB Delhi
In the latest address of Mann ki Baat, the Prime Minister noted that the month of September will be observed as Poshan Maah - Nutrition month. He said that nation and nutrition are very closely interrelated. He recalled the maxim - "Yatha Annam Tatha Mannam," which means that mental and intellectual development is directly related to the quality of our food intake. He said that nutrition and proper nourishment play a big role in helping children and students to attain their optimum potential and to show their mettle.He stressed that for children to be well nourished, the mother needs to receive proper nourishment. He added that nutrition merely does not only imply eating but getting essential nutrients like salts, vitamins etc.
Prime Minister noted the efforts made in the country during the past few years especially in villages where public participation in nutrition week and nutrition month is converting nutrition awareness into a mass movement. He added that schools have been integrated into this mass movement with efforts being made to ensure competitions for children to increase nutrition awareness.
Prime Minister said that in a class, just like there is a Class Monitor, there should be a Nutrition Monitor. Similarly, just like a Report card, a Nutrition Card should also be introduced. He informed that during the course of the Nutrition Month, a food and nutrition quiz as well as meme competition will be organized on the My Gov portal. He asked the listeners to participate in it.
Prime Minister informed that at the Statue of Unity, a unique kind of nutrition park has also been created where one can witness nutrition related education along with fun and frolic.
Emphasising that India is endowed with a lot of diversity in food and drink, Prime Minister said it is very important that according to the season of a particular region, a well-balanced & nutrient rich, diet plan should be drafted to include local food grains, fruits and the vegetables cultivated there. He informed that an ‘Agricultural Fund of India’ is being created that will have complete information about the crops that are grown in each district and their related nutritional value. Prime Minister asked the listeners to eat nutritious food and stay healthy during the nutrition month.