হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা তেস্তিং তৌবগী থৌওং নীংথিনা হেনগৎখ্রে, ভারতনা কোতি ৪ তেস্ত তৌবগী অচৌবা মশিং হেন্দোকখ্রে
থংন থংননা হুম্নি শুবা নুমিত্তা তেস্ত লাখ ৯ হেন্না তৌখি
29 AUG 2020 12:29PM by PIB Imphal
জনুৱারি ২০২০দগী হৌনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনদুনা লাক্লিবা অসিদা ভারতনা অনৌবা মশক থোকপা থবক অমগা পাঙথোকপা ঙমখ্রে। অপুনবা তেস্ত তৌবগী মশিং অসি মমাংদা থোকখিদ্রিবা মওংদা খংহেন হেনগৎপগী থৌওং অমগী মতুং ইন্না কোতি ৪ হেনখ্রে।
অকনবা মিৎয়েং চংবা অমসুং কেন্দ্র সরকারনা লুচিংবা অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা থবক ওইনা পায়খত্তুনা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা থৌওংগী মতেংনা ভারতনা মীওই ৪,০৪,০৬,৬০৯ তেস্ত তৌদুনা অনৌবা মশক-থোকপা থবক পাঙথোকপা ঙমখ্রে। জনুৱারি ২০২০দা পুনেদা নোঙমদা তেস্ত অমখক পাঙথোকখিবা অদুদগী শাংলবা খোঙচৎ চত্তুনা লাক্তুনা ঙসিদি তেস্ত কোতি ৪ হেন্না পাঙথোকপা ঙম্লে।
নোঙমদা পাঙথোকপা তেস্তকী মশিংসু য়াম্না হেনগৎলে। নোঙমদা তেস্ত লাখ ১০ মাই পাক্না পাঙথোকপা ঙমখ্রবা মতুংদা হৌখিবা পুং ২৪দা অপুনবা তেস্ত ৯,২৮,৭৬১ পাঙথোকখি।
মসিনা তেস্ত পর মিলিয়ন (তি.পি.এম.)সু খুমাং চাওশিলহন্দুনা ২৯,২৮০দা হেনগৎহল্লে। তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎলিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা উবা ফংবগী মতুং ইন্না তেস্ত তৌবগী থাক ৱাংখৎলকপগী মতুং ইন্না পোজিতিব ওইবগী চাংসু হন্থরক্লি। লৈবাক্কী পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৮.৫৭%দা য়াম্না নেম্না লৈরে অমসুং লেপ্তনা হন্থরক্লি।
ভারতনা তেস্ত তৌবনা অহানবা অমসুং কোবিদকা থেংনবা অমসুং শেন্নবগী মরু ওইবা য়ুম্বী ওইবা তেস্ত, ত্রেক, ত্রীৎকী স্ত্রেতজিক থৌওং অসি চত্থদুনা লাক্লি। পাক শন্না তেস্ত তৌবগী থৌওং অসিনা অঙনবা মতমদা পোজিতিব ওইবা মীওইশিং খঙদোকপা ঙমদুনা মখোয়গী কন্তেক্তশিংবু নীংথিজনা ত্রেক তৌদুনা আইসোলেসন তৌদুনা থম্বা অমসুং য়ুমদা অমসুং হোস্পিতলদা আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবা মীওইশিংবু মতিক চাবা অমসুং মতম চাবা লায়েং পীদুনা চেকশিন্না থম্বা ঙম্লিবনি।
লৈবাক শিনবা থুংনা পোলিসী কয়াগী খুত্থাংদা দাইগ্নোস্তিক লেব মশিং হেনগৎহনবা অমসুং অরায়বা মওংদা তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা ফংহনবগী থৌওংশিং অসিনা লৈবাক্কী ওইবা তেস্ত তৌবগী মশিংদা য়াম্না হেনগৎহনবা ঙম্লিবনি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা তেস্ত তৌনবা লেবসু সরকারগী লেব ১০০২ অমসুং প্রাইবেৎ লেব ৫৭৪ শুবগা লোইননা লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা ১৫৭৬ শুদুনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। মসিগী মনুংদাঃ
• রিএল তাইম আর.তি. পি.সি.আর.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেবঃ ৮০৬ (সরকারগী ৪৬২+ প্রাইবেৎঃ ৩৪৪)
• ত্রুনাৎতা য়ুম্ফম ওইবা তেস্তিং লেবঃ ৬৫০ (সরকারগী ৫০৬+ প্রাইবেৎঃ ১৪৪)
• সি.বি.এন.এ.এ.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্তিং লেবঃ ১২০ (সরকারগী ৩৪+ প্রাইবেৎঃ ৮৬)
অচুম্বা, অমসুং খুদক্কী ওইবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইস্যু, গাইদলাইন অমসুং এদ্ভাইজরীশিংগী ঈ-পাউশিংগীদমক https://www.mohfw.gov.in/ দা অমসুং @MoHFW_INDIA দা চাং নাইনা চঙবীয়ু।

Ministry of Health and Family Welfare
Unprecedented upsurge in testing, India crosses a new peak of 4 cr tests
More than 9 lakh tests conducted for third successive day
29 AUG 2020 12:29PM by PIB Delhi
In its fight against COVID-19 since January 2020, India has crossed another peak. The cumulative tests have seen an unprecedented upsurge and surpassed 4 crore today.
With focussed, consistent and coordinated efforts led by the Centre and implemented by the State/UT governments, India has set a new landmark of testing 4,04,06,609 people. India has come a long way from conducting just one test from the lab in Pune in January 2020 to crossing 4 crore tests milestone.
The single day tests have also seen a upsurge. Already having achieved the testing capacity of 10 laks tests per day, 9,28,761 tests conducted in the last 24 hours.
This has boosted the Tests Per Million (TPM) with a sharp increase to 29,280. As is seen in many States/UTs that have increased the testing, the positivity rate will eventually fall with higher levels of testing. The national positivity rate has remained low i.e. 8.57% and is constantly falling.
India is fallowing the strategic approach of TEST, TRACK, TREAT where testing forms the initial and crucial pillar of COVID response and management. It is only by aggressive testing that positive cases are identified at an early stage, their close contacts can be promptly tracked and isolated, and timely and effective treatment can be ensured for those in home isolation and the ones hospitalised.
Expanded diagnostic lab network and facilitation for easy testing across the country through several policy measures have given a substantial boost to this upsurge in national testing rates. There are as many as 1576 labs in the country; 1002 labs in the government sector and 574 private labs. These include:
Real-Time RT PCR based testing labs: 806 (Govt: 462 + Private: 344)
TrueNat based testing labs: 650 (Govt: 506 + Private: 144)
CBNAAT based testing labs: 120 (Govt: 34 + Private: 86)
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.