শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শিপ্পিং মন্ত্রালয়না ভারতকী হীথাংফমশিং অমসুং চার্তর ফ্লাইৎশিংদা ক্র্যু লাখ ১ হেন্না শিন্দোকপা হৌখ্রে
মালেমদা ক্র্যু খ্বাইদগী য়াম্না শিন্দোকবা লৈবাক অসি ভারত খক্তনি
লায়চৎ অসিগী মনুংদা পান্দুনা লৈরুরবা হীরোয়শিং পুরক্নবা হোৎরিবশিং অদুবু শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা থাগৎখ্রে
25 AUG 2020 3:26PM by PIB Imphal
শিপ্পিং মন্ত্রালয়না ভারতকী হীথাংফমশিং অমসুং চার্তর ফ্লাইৎশিংগী খুত্থাংদা ক্র্যু ১,০০,০০০ হেন্না শিন্দোকপা হৌখ্রে। মসি মালেমদা ক্র্যু মশিং খ্বাইদগী য়াম্না শিন্দোকপা ওইরি। ক্র্যু শিন্দোকপা অসিদা জহাজ অমগী ক্র্যু মেন্বরশিং অতোপ্পা অমনা মহুৎ শিনজিনবা অমসুং জহাজকী সাইন-ওন অমসুং সাইন-ওফকী প্রোসিজরশিং য়াওরি।
কোরোনা লায়চৎ অসিনা খ্বাইদগী শোকহল্লিবশিংগী মরক্তা মেরিতাইম সেক্তর অসি অমনি। ফীভম অসিদা ভারতকী হীথাংফম পুম্নমক্না লায়চৎ মনুং অসিদা মথৌ তৌরি অমসুং তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং ফংহল্লি অমসুং ভারতকী অমসুং মালেমগী সপ্লাই চেনগী মথৌ ফজনা তৌহল্লিবা মরু ওইবা থৌদাং অসি হীরোয়শিংনা লৌখি। সাইন-ওন অমসুং সাইন-ওফ লেপখিবা অমসুং তোঙান তোঙান লৈবাকশিংনা মালেম পুম্বদা থমখিবা লোকদাউনশিং অমসুং চত্থোক-চৎশিনদা অথিংবা থমখিবা অসিনা মরম ওইরগা হীরোয়শিংনা অৱাবা থেংনখি।
শিপ্পিংগী কেন্দ্রগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ (আই/সি), শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা অৱাবা তানফম অসিগী মনুংদা মরু ওইনা পন্দুনা লৈরুরবা হীরোয়শিং পুরক্নবা শিপ্পিংগী দি.জি.না হোৎনরিবশিং অদু থাগৎখি। মন্ত্রালয়না শিপ্পিংগী দি.জি.দা হীরোয়শিংদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা ৱাকৎশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা খঙহনখ্রে। অৱাবা তানফম অসিগী মনুংদা হীরোয়শিংনা মন্ত্রালয়দা ৱাকৎপা য়ানবা অমসুং ৱাকৎপগী সিস্তেম মতিক চানা লৈতবনা মরম ওইদুনা হীরোয় অমত্তনা অৱাবা মায়োক্নদনবা মহাক্না অকনবা ৱাফম ফোঙদোকখি।
লায়চৎ শন্দোরক্লিবা মনুংদা সমুদ্রদা পোৎ পুথোক পুশিন তৌবা লেপ্তনবা শিপ্পিংগী দি.জি.না সমুদ্রদা চৎপগী মথৌ তাবা সর্তিফিকেৎ মখলশিং, চত্থোক চৎশিন তৌনবগী ওনলাইন ই-পাসকী খুদোংচাবা অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। “চার্তর ফ্লাইশিংগী হীরোয়শিং মশক খঙদোক্নবা অমসিং পান্দুনা লৈরিবা হীরোয়শিংগী অকুপ্পা ৱারোলশিং অপলোদ তৌনবা লোয়ননা ওনলাইন্দা জহাজকী রেজিস্ত্রেসনশিং অমসুং ওনলাইন্দা চার্তর লাইসেন্স পীনবা ওনলাইনগী খুদোংচাবা অমা ফংহনখ্রে”, হায়না শিপ্পিংগী দি.জি. শ্রী অমিতাব কুমারনা মন্ত্রীদা ফোঙদোকখি।
শিপ্পিংগী দি.জি.না মেরিতাইম স্তেকহোল্দর ২০০০ হেনবদগী ইমেলশিং, ত্বিৎশিং অমসুং ছিথিগী থোংদা পাও লৌবা ঙমখি অমসুং মখোয়গী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা খুদক্তা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। শিপ্পিংগী দি.জি.না মোদ্যুল কোর্সশিং অমসুং ওনলাইন ভর্চ্যুল কোর্সকী ই-লর্নিং পাঙথোকখ্রে। ওনলাইন কোর্সশিং লোয়শিল্লবা মতুংদা হীরোয়শিংগী ওনলাইন একজিৎ একজাম পাঙথোকখ্রে অমসুং কোবিদ-১৯গী লায়চৎকী খুদোংথিরবা মতম অসিদা মখোয়না হৌজিক ময়ুমদগী নুংঙাইনা একজাম থাবা য়ারগনি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Ministry of Shipping has facilitated more than 1 lakh crew change in Indian ports and charted flights;
India is the only country with highest crew change in the world;
Shri Mansukh Mandaviya lauds the efforts to facilitate stranded seafarers during the pandemic
25 AUG 2020 3:26PM by PIB Delhi
Ministry of Shipping has facilitated more than 1,00,000 crew change on Indian ports and through charter flights. It is the highest number of crew changes in the world. Crew change consists of replacing one of the ship’s crew members with another one and involves sign-on the ships and sign-off the ships procedures.
Maritime sector is among the worst hit sectors due to Corona pandemic. Despite that, all the Indian Ports were operational and providing essential services throughout the pandemic and main pillar for the smooth supply chain for India and world were the seafarers. Seafarers had to suffer due to closing of Sign on & Sign-off and lockdowns and movement restrictions imposed by the various countries worldwide.
Union Minister of State (I/C) for Shipping, Shri Mansukh Mandaviya has appreciated the continued efforts done by the DG, Shipping during the briefing, especially for facilitating the stranded seafarer during this difficult time. Minister instructed DG Shipping to come up with robust grievances redress mechanism to facilitate the seafarers. He has strongly emphasized to ensure that seafarers should be able to approach the ministry during the difficult time and no seafarer should suffer due to poor grievance redress system.
To sustain the maritime transportation during the pandemic situation, DG Shipping has taken various initiatives like extensions of various certificates required for sailing, Online E-pass facility for travel etc. “An online utility has been created for verification of seafarers for charted flights and for uploading details of stranded seafarers along with online ship registrations and online charter licensing”, DG, Shipping Shri Amitabh Kumar added while briefing the Minister.
DG Shipping received communications via emails, tweets, and letters from more than 2000 Maritime Stakeholders and took immediate responsive action to facilitate their needs. E-learning for module courses and online virtual course have also been conducted by DG shipping and more than 35,000 students enrolled for e-learning. Online Exit Exam is being conducted for the seafarers after completing online courses and they can now appear in the exam from the comfort of their homes in this unprecedented time of COVID-19 pandemic.