প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ অযোধ্যাত শ্ৰী ৰাম জন্মভূমিৰ ভূমি পূজন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 AUG 2020 3:37PM by PIB Guwahati
ছিয়াবৰ ৰামচন্দ্র কী জয়!
জয় শ্ৰীৰাম
জয় শ্ৰীৰাম
আজিৰ এই জয়জয়কাৰ কেৱল শ্ৰীৰামৰ নগৰীতে শুনিবলৈ পোৱা নাই, ইয়াৰ প্রতিধ্বনি সমগ্ৰ বিশ্বত গুঞ্জৰিত হৈছে।
সমগ্ৰ দেশবাসীৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি থকা কোটি কোটি ভাৰত ভক্ত, ৰাম ভক্তক আজিৰ এই পবিত্র অনুষ্ঠান উপলক্ষে কোটি কোটি শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
মঞ্চত উপৱিষ্ট উত্তৰপ্রদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দিবেন পেটেলজি, উত্তৰপ্রদেশৰ মুখ্যমন্ত্রী যোগী আদিত্যনাথজি, পুজনীয় নিত্যগোপাল দাসজি মহাৰাজ আৰু মোৰ সকলোৰে শ্রদ্ধাৰ শ্রী মোহন ভাগৱতজি,
এয়া মোৰ সৌভাগ্য যে শ্রীৰাম জন্মভূমি তীর্থক্ষেত্র ট্রাষ্টে মোক আমন্ত্রণ জনাইছে। এক ঐতিহাসিক মুহূর্তৰ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিলে। মই ইয়াৰ বাবে অন্তৰৰ পৰা শ্রীৰাম জন্মভূমি তীর্থক্ষেত্র ট্রাষ্টকে কৃতজ্ঞতা জনাইছো।
ৰাম কাজু কীন্‌হে বিনু মোহি কহাঁ বিশ্রাম।
ভাৰতে আজি ভগৱান ভাস্কৰৰ সান্নিধ্যত সৰযুৰ পাৰত এক সোনালী অধ্যায় ৰচনা কৰিছে।
কন্যাকুমাৰীৰ পৰা ক্ষিৰভবানীলাকে, কোটেশ্বৰৰ পৰা কামাখ্যালৈকে, জগন্নাথৰ পৰা কেদাৰনাথলৈকে, সোমনাথৰ পৰা কাশী বিশ্বনাথলৈকে, সম্মেদ শিখৰৰ পৰা শ্রাৱণবেলোগোলালৈকে, বুদ্ধ গয়াৰ পৰা সাৰনাথলৈকে, অমৃতসৰৰ পৰা পাটনা চাহিবলৈকে, আন্দামানৰ পৰা আজমেৰলৈকে, লাক্ষাদ্বীপাছত পৰা লেহলৈকে আজি সমগ্ৰ ভাৰত ৰামময় হৈ পৰিছে। সমগ্ৰ ভাৰত ৰোমাঞ্চিত। প্রত্যেকৰে মন আলোকিত। আজি সমগ্ৰ ভাৰত ভাবুক হৈ পৰিছে। কেইবা শতিকাৰ অপেক্ষাৰ আজি অন্ত পৰিল।
কোটি কোটি মানুহে আজিও এইটো বিশ্বাস কৰিব পৰাই নাই যে তেওঁলোকে নিজৰ জীৱনকালত এই পবিত্র দিন দেখিবলৈ পাব।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি তিৰপালৰ তলত বসবাসকাৰী আমাৰ ৰামলালাৰ বাবে এতিয়া এক অপূৰ্বসুন্দৰ মন্দিৰ গঢ় লৈ উঠিব। উত্থান-পতনৰ মাজেৰে শতিকাৰ পাছত শতিকা ধৰি এই ব্যতিক্রমৰ পৰা ৰাম জন্মভূমি আজি মুক্ত হৈছে। মোৰ সৈতে পুনৰবাৰ কওক, জয় শ্ৰীৰাম! জয় শ্ৰীৰাম!
বন্ধুসকল,
আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত বহু প্রজন্মৰ লোকে নিজৰ সকলো ত্যাগ কৰিছিল। দাসত্বৰ সময়ছোৱাত এনে কোন সময় নাছিল, য’ত স্বাধীনতাৰ বাবে আন্দোলন চলা নাছিল। দেশৰ কোনো ঠাই নাছিল, য’ত স্বাধীনতাৰ বাবে কোনেও বলিদান দিয়া নাছিল।
১৫ আগষ্ট দিনটো, সেই অসীম তপস্যাৰ, লাখ লাখ বলিদানৰ প্রতীক, স্বাধীনতাৰ সেই উদগ্রীৱ ইচ্ছা, সেই ভাৱনাৰ প্রতীক।
ঠিক একেদৰে ৰাম মন্দিৰৰ বাবে বহু শতিকা ধৰি, বহু প্রজন্মৰ অখণ্ড, অবিৰত, একনিষ্ঠ প্রচেষ্টা অব্যাহত আছিল। আজিৰ এই দিনটো সেই তপস্যা, ত্যাগ আৰু সংকল্পৰ প্রতীক।
ৰাম মন্দিৰৰ বাবে আন্দোলনত অর্পণো আছিল, তর্পণো আছিল, সংঘর্ষও আছিল সংকল্পও আছিল।
যিসকলৰ ত্যাগ, আত্মবলিদান আৰু সংঘর্ষৰ ফলত আজিৰ এই সপোন বাস্তৱ হৈছে, যিসকলৰ তপস্যা ৰাম মন্দিৰৰ ভিতৰত জড়িত হৈ আছে, মই সেইসকল লোকক আজি প্রণাম জনাইছো। তেওঁলোকৰ বন্দনা কৰিছো।
সম্পূর্ণ সৃষ্টিৰ শক্তি, ৰাম জন্মভূমিৰ পবিত্র আন্দোলনত জড়িত প্রত্যেক ব্যক্তিত্ব যিসকল য’তে আছে, এই আয়োজনক দেখিছে, তেওঁলোকে এতিয়া ভাৱত বিভোৰ হৈ আছে। সকলোকে আশীর্বাদ দিছে।
বন্ধুসকল,
ৰাম আমাৰ মনৰ মাজত স্থাপিত হৈ আছে। আমাৰ ভিতৰত প্রতিটো কোষত মিলি আছে। কোনো কাম কৰিবলৈ হ’লে প্রেৰণাৰ বাবে আমি ভগৱান ৰামকে মাতো। আপোনালোকে ভগৱান ৰামৰ অদ্ভূত শক্তি চাওক। অট্টালিকা ধ্বংস কৰি দিয়া হৈছে, অস্তিত্ব নাইকিয়া কৰি দিয়াৰ বহু চেষ্টা চলিছে, কিন্তু ৰাম আজিও আমাৰ মনত বাস কৰে, এয়াই আমাৰ সংস্কৃতিৰ ভেঁটি।
শ্রীৰাম ভাৰতৰ মর্যাদা, শ্রীৰাম মর্যাদা পুৰুষোত্তম। এই মর্যাদাৰ পোহৰেৰে অযোধ্যাত ৰাম জন্মভূমিত শ্রীৰামৰ এই অপূৰ্বসুন্দৰ মন্দিৰৰ ভূমি পুজাও হ’ল।
ইয়ালৈ অহাৰ পূৰ্বে মই হনুমানগড়ী দর্শন কৰিলো। ৰামৰ সকলো কাম হনুমানেই তো কৰিছিল। ৰামৰ আদর্শসমূহ কলিযুগত ৰক্ষা কৰাৰ দায়িত্বও হনুমানজিৰ ওপাছততে ন্যস্ত আছে। হনুমানজিৰ আশীর্বাদতে শ্রীৰাম মন্দিৰ ভূমি পুজাৰ এই আয়োজন আৰুম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
শ্রীৰামৰ মন্দিৰ আমাৰ সংস্কৃতিৰ আধুনিক প্রতীক হৈ উঠিব, আমাৰ শাশ্বত আস্থাৰ প্রতীক হৈ উঠিব, আমাৰ ৰাষ্ট্রীয় ভাৱনাৰ প্রতীক হৈ উঠিব আৰু এই মন্দিৰ কোটি কোটি লোকৰ সামগ্রিক সংকল্প শক্তিৰো প্রতীক হৈ উঠিব। এই মন্দিৰ পাছতৱৰ্তী প্রজন্মৰ আস্থা, শ্রদ্ধা আৰু সংকল্পক প্রেৰণা যোগাই যাব। এই মন্দিৰ নির্মাণ হোৱাৰ পাছত অযোধ্যাৰ কেৱল সৌন্দর্য্যই বৃদ্ধি নাপায়, এই অঞ্চলৰ সমগ্র অর্থনীতি সলনি হ’ব। এই সমগ্ৰ এলেকাত নতুন সুযোগ গঢ়ি উঠিব, সকলো ক্ষেত্র সুযোগ বৃদ্ধি পাব।
ভাৱকছোন, সমগ্র বিশ্বৰ পৰা মানুহ ইয়ালৈ আহিব। সমগ্র বিশ্ব প্রভু ৰাম আৰু মাতা জানকীৰ দর্শন কৰিবলৈ আহিব। কিমানবো সাল-সলনি হ’ব।
বন্ধুসকল,
ৰাম মন্দিৰ নির্মাণৰ এই প্রক্রিয়া ৰাষ্ট্রক ঐক্যবদ্ধ কৰাৰ প্রচেষ্টা। এই মহোৎসৱ হ’ল-বিশ্বাসক বিদ্যমানৰ সৈতে যুক্ত কৰাৰ, নৰকত নাৰায়ণেৰ সৈতে যুক্ত কৰাৰ, জনগণকে আস্থাৰ সৈতে যুক্ত কৰাৰ, বর্তমানক অতীতৰ সৈতে যুক্ত কৰা আৰু নিজক সংস্কাৰৰ সৈতে যুক্ত কৰাৰ। আজিৰ এই ঐতিহাসিক মুহূর্তই যুগ যুগ ধৰি দিক-দিগন্তত ভাৰতৰ গৌৰৱৰ পতাকা উৰুৱাই থাকিব।
আজিৰ এই দিনটো কোটি কোটি ৰাম ভক্তৰ সংকল্পৰ সত্যতাৰ প্রমাণ। আজিৰ এই দিনটো সত্য, অহিংসা, আস্থা আৰু বলিদানক ন্যায়প্রিয় ভাৰতৰ এক অনুপম উপহাৰ।
ক’ৰোনাৰ ফলত যি পৰিস্থিতি সৃষ্টি হৈছে, তাত ভূমি পুজাৰ এই কাৰ্যসূচী বহুত মর্যাদাসহকাৰে কৰা হৈছে। শ্রীৰামৰ কামত মর্যাদাৰ যেনে উদাহৰণ প্রস্তুত কৰা উচিৎ আছিল, দেশবাসীয়ে তেনে উদাহৰণকে প্রস্তুত কৰিছে।
এই মর্যাদাৰ অনুভৱ আমি তেতিয়াও কৰিছিলো, যেতিয়া মাননীয় সর্বোচ্চ আদালতে ইয়াৰ ঐতিহাসিক ৰায় শুনাইছিল। আমি তেতিয়াও দেখিছিলো কিদৰে সমগ্ৰ দেশবাসীয়ে শান্তিৰে সকলো ভাৱনাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নিজক সংযত কৰি ৰাখিছিল। আজিও আমি চাৰিওপালে সেই মর্যাদা ৰক্ষা কৰা দেখিবলৈ পাইছো।
বন্ধুসকল,
এই মন্দিৰৰ সৈতে কেৱল নতুন ইতিহাসেই ৰচিত হোৱা নাই বৰঞ্চ ইতিহাস নিজেই পুনৰাবৃত্তি হৈছে। এইদৰে কাঠবিড়ালিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বানৰ আৰু কেওটৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বনবাসী বন্ধুসকলৰ ভগৱান ৰামৰ বিজয়ৰ মাধ্যম হোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছে। যিদৰে সৰু সৰু গোৱালাই ভগৱান শ্রীকৃষ্ণৰ দ্বাৰা গোৱর্ধন পর্বত উঠোৱাৰ সময়ত বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছিস, যিদৰে মাওলে, ছত্রপতি বীৰ শিৱাজীৰ স্বৰাজ্য স্থাপনাৰ নিমিত্ত হৈছিল, যিদৰে দুখীয়া পিছপৰা লোকসকলে বিদেশী আক্রমণকাৰীসকলৰ সৈতে যুঁজত মহাৰাজা সুহেলদেৱৰ সম্বল হৈ উঠিছিল, যিদৰে অনগ্রসৰ, পিছপৰা আৰু আদিবাসী সমাজৰ প্রত্যেক ব্যক্তিয়ে স্বাধীনতা সংগ্রামত গান্ধীজীক সহযোগিতা কৰিছে, তেনেদৰেই আজি সমগ্ৰ দেশৰ মানুহৰ সহযোগিতাত ৰাম মন্দিৰ নির্মাণৰ এই পূণ্যকাৰ্য আৰম্ভ হৈছে।
যিদৰে পাথৰৰ ওপৰত শ্রীৰাম লিখি ৰাম সেতু নিৰ্মাণ হৈছিল, তেনেদৰেই ঘৰে ঘৰে, গাঁৱে-ভূঞেঁ শ্রদ্ধাৰে পুজা দিয়া শিল ইয়াত প্রাণশক্তিৰ উৎস হৈ উঠিছে।
সমগ্ৰ দেশৰ ধাম আৰু মন্দিৰসমূহৰ পৰা অনা মাটি আৰু নদীসমূহৰ পানী তাৰ ব্যক্তি, তাৰ সংস্কৃতি আৰু তাৰ ভাৱনা আজি ইয়াত আহি শক্তিত ৰূপান্তৰিত হৈছে।
প্ৰকৃতাৰ্থত, এয়া ন ভুতো ন ভৱিষ্যতি।
ভাৰতৰ আস্থা, ভাৰতৰ জনগণৰ সামগ্রিকতাৰ এই অমোঘ শক্তি, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে অধ্যয়নৰ বিষয়, গৱেষণাৰ বিষয়।
বন্ধুসকল,
শ্রীৰামচন্দ্রৰ তেজ সূর্যৰ দৰে, ক্ষমাত তেওঁ পৃথিৱীৰ দৰে, বুদ্ধিত তেওঁ বৃহস্পতিৰ দৰে আৰু খ্যাতিত তেওঁ ইন্দ্রৰ দৰে বুলি ভৱা হয়। শ্রীৰামৰ চৰিত্র আটাইতকৈ বেছি যি কেন্দ্রবিন্দুৰ চাৰিওফালে বিয়পি আছে, সেয়া হ’ল সত্যত অটল থকা। সেইবাবেই শ্রীৰাম সম্পূর্ণ। সেইবাবেই তেওঁ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ বাবে আলোকস্তম্ভ হৈ আছে। শ্রীৰামচন্দ্র সামাজিক সমতাক তেওঁৰ শাসনকালৰ আধাৰশিলা বনাইছিল। তেওঁ গুৰু বশিষ্টৰ পৰা জ্ঞান, কেওটৰ পৰা প্রেম, ছবৰীৰ পৰা মাতৃত্ব, হনুমানজি আৰু বনবাসী বন্ধুসকলৰ পৰা সহযোগিতা আৰু প্রজাগণৰ পৰা বিশ্বাস পাইছিল। আনকি তেওঁ এক কেৰ্কেটুৱাৰ মহত্বকো হাঁহিমুখে স্বীকাৰ কৰিছিল।
তেওঁৰ অদ্ভূত ব্যক্তিত্ব, তেওঁৰ বীৰত্ব, তেওঁৰ উদাৰতা, তেওঁৰ সত্যনিষ্ঠা, তেওঁৰ নির্ভীকতা, তেওঁৰ ধৈর্য্য, তেওঁৰ দৃঢ়তা, তেওঁৰ দার্শনিক দৃষ্টি যুগ যুগ ধৰি প্রেৰণা যোগাই যাব৷ ৰামে প্রত্যেক প্রজাক সমানভাৱে ভাল পাইছিল৷ কিন্তু দুখীয়া আৰু দীন-দৰিদ্ৰসকলৰ প্রতি তেওঁৰ বিশেষ কৃপা আছিল৷ সেইবাবেই মাতা সীতাই ৰামজীক কৈছিল–“দীনদয়াল বিৰিদু সম্ভাৰী”, অর্থাৎ যি দীন, যি দুঃখি, তেওঁৰ দুৰৱস্থা দূৰ কৰিব শ্রীৰামে।
বন্ধুসকল,
জীৱনৰ এনে কোনো বিষয় নাই যাক লৈ ৰামে আমাৰ প্রেৰণা যোগোৱা নাই৷ ভাৰতৰ এনে কোনো ভাৱনা নাই য’ত প্রভু ৰামৰ প্রতিফলন নাথাকে৷ ভাৰতৰ বিশ্বাসত ৰাম আছে, ভাৰতৰ আদর্শত ৰাম আছে, ভাৰতৰ দিব্যতাত ৰাম আছে, ভাৰতৰ দর্শনত ৰাম আছে৷ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পূৰ্বে বাল্মীকি ৰামায়ণত যিগৰাকী ৰামে প্রাচীন ভাৰতৰ পথ প্রদর্শন কৰিছে, যিগৰাকী ৰামে মধ্যযুগত তুলসী, কবীৰ আৰু নানকৰ জৰিয়তে ভাৰতক শক্তি যোগাইছে, সেইগৰাকী ৰামে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময় বাপুজীৰ ভজনত অহিংসা আৰু সত্যাগ্রহৰ শক্তি হৈ উপস্থিত আছিল৷ তুলসীৰ ৰাম সগুণ ৰাম, তেনেকৈ নানক আৰু কবীৰৰ ৰাম নির্গুণ ৰাম! ভগৱান বুদ্ধও ৰামৰ সৈতে জড়িত আছিল আৰু শ শ বছৰ ধৰি এই অযোধ্যা নগৰীত জৈন ধর্মৰো আস্থাৰ কেন্দ্র আছিল।
ৰামৰ এই সর্বত্ৰ ব্যাপকতা ভাৰতৰ বৈচিত্ৰতাৰ মাজত একতাৰ জীৱন চৰিত্রস্বৰূপ। তামিলত ‘কম্ব ৰামায়ণ’, তেলেগুত ‘ৰঘুনাথ আৰু ৰংগনাথ ৰামায়ণ’, ওড়িয়াত ‘ৰুইপাদ-কাতেড়পদী ৰামায়ণ’, আৰু কান্নাড়াত ‘কুমুদেন্দু ৰামায়ণ’ আছে। আপোনালোকে কাশ্মীৰলৈ গ’লে তাত ৰাম অৱতাৰ চৰিত পাব, মালয়ালামত ‘ৰাম চৰিতম’ পাব, বাংলাত ‘কৃত্তিবাস ৰামায়ণ’ আছে আৰু গুৰু গোৱিন্দ সিঙেতো নিজেই ‘গোৱিন্দ ৰামায়ণ’ লিখিছিল৷ বিভিন্ন ৰামায়ণত ভিন্ন স্থানৰ ৰামক ভিন্ন ৰূপত পাওয়া যাব, কিন্তু ৰাম সকলো ঠাইতে আছেন, ৰাম সকলোৰে। সেইবাবে, ৰাম ভাৰতৰ বৈচিত্র্যতাৰ মাজত ঐক্যৰ সূত্র।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ কিমান দেশে ৰামৰ নাম বন্দনা কৰে। তাৰ নাগৰিকসকলে নিজকে ৰামৰ সৈতে যুক্ত বুলি বিশ্বাস কৰে৷ বিশ্বৰ সর্বাধিক মুছলমান লোক থকা দেশখন হ’ল ইণ্ডোনেছিয়া। তাতো আমাৰ দেশৰ দৰে ‘কাকাবিন ৰামায়ণ’, ‘স্বর্ণদ্বীপ ৰামায়ণ’, ‘যোগেশ্বৰ ৰামায়ণ’ৰ দৰে কেইবাখনো অদ্ভূত ৰামায়ণ আছে। ৰামক এতিয়াও সেই দেশে পুজা কৰে৷ কম্বোডিয়াত ‘ৰমকেৰ ৰামায়ণ’ আছে। লাওছত ‘ফ্রা-লাক ফ্রা-লাম ৰামায়ণ’ আছে। মালয়েছিয়াত ‘হিকায়ত ছেৰী ৰাম’ আৰু থাইলেণ্ডত ‘ৰামাকেন’ আছে। আপোনালোকে ইৰান আৰু চীনতো ৰামৰ প্ৰসংগত বিভিন্ন ৰামকথাৰ বিৱৰণ লাভ কৰিব৷ শ্রীলংকাত ৰামায়ণৰ কথা ‘জানকী হৰণ’ নামেৰে শুনোৱা হয়। নেপালতো ৰামৰ সৈতে আত্মীক সম্পর্ক, মাতা জানকীৰ সৈতে সম্পৰ্কীত৷
এনেকৈ বিশ্বৰ আৰু কিমান দেশত, ক’ত ক’ত কি ৰূপত ৰাম বিৰাজমান হৈ আছে, সেয়া জনা নাযায়৷
আজি ভাৰতৰ বাহিৰে বহুসংখ্যক এনে দেশ আছে, য’ৰ ভাষাত ৰামকথা আজিও প্রচলিত।
মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আজি এই দেশসমূহতো কোটি কোটি লোকে ৰাম মন্দিৰ নির্মাণৰ এই কাম আৰম্ভ হোৱা দেখি অতিশয় আনন্দিত হৈছে৷ প্ৰকৃততে ৰাম সকলোৰে, প্ৰত্যেকৰ হৃদয়ত তেওঁ বিৰাজমান৷
বন্ধুসকল,
মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে শ্রীৰামৰ নামৰ দৰেই অযোধ্যাত নির্মীয়মান এই অপূৰ্বসুন্দৰ ৰাম মন্দিৰ ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতীক হৈ উঠিব।
মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে ইয়াত নির্মীয়মান ৰাম মন্দিৰ অনন্তকাল ধৰি সমগ্র মানৱতাক প্রেৰণা যোগাব৷
সেইবাবে, আমি এইটো সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ভগৱান শ্রীৰামৰ বার্তা, ৰাম মন্দিৰৰ বার্তা, আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ পৰম্পৰাৰ বার্তা কিদৰে সমগ্ৰ বিশ্বত নিৰন্তৰ দি যাম৷
কিদৰে আমাৰ জ্ঞান, আমাৰ জীৱন দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে বিশ্ব পৰিচিত হ’ব, এয়া আমাৰ বর্তমান আৰু ভৱিষ্যৎ প্রজন্মৰ দায়িত্ব। এই দায়িত্ব উপলব্ধি কৰি আৰু দেশত ভগৱান ৰামৰ চৰণ য’ত য’ত পৰিছে, তাত ৰাম চার্কিট নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ভগৱান ৰামৰ গৃহ নগৰী! অযোধ্যাৰ মহিমা প্রভু ৰাম নিজেই কৈছে “জন্মভূমি মম পুৰী সুহাৱনী।।”
অৰ্থাৎ মোৰ জন্মভূমি অযোধ্যা অলৌকিক শোভাৰ নগৰী। মই অতিশয় আনন্দিত যে আজি প্রভু ৰামৰ জন্মভূতিৰ সৌন্দর্য, দিব্যতা বৃদ্ধিৰ বাবে বহু ঐতিহাসিক কাম হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্র কৈছে-“ন ৰাম সদৃশ ৰাজা, প্রথিব্যাম্‌ নীতিবান অভূত।।” অর্থাৎ, সমগ্ৰ পৃথিৱীত শ্রীৰামৰ দৰে নীতিপৰায়ণ শাসক কেতিয়াও নাছিল৷ শ্রীৰামৰ শিক্ষা হ’ল – “নহিঁ দৰিদ্র কোও দুঃখি ন দীনা।।” কোনো দুখত নাথাকে, দুখীয়া নাথাকে৷ শ্রীৰামৰ সামাজিক বার্তা হ’ল – “প্রহৃষ্ঠ নৰ নাৰীকঃ, সমাজ উৎসৱ শোভিতঃ।।” নৰ-নাৰী সকলোৱেই সমানে সুখী হওক। শ্রীৰামৰ নির্দেশ হ’ল – “কচ্চিত্‌ তে দয়িতঃ সর্বে, কৃষি গোৰক্ষ জীৱিনঃ।। ” কৃষক, পশুপালক সকলোৱেই সদায় আনন্দত থাকক। শ্রীৰামৰ আদেশ হ’ল – “কশ্চিত্‌ বৃদ্ধান চ বালান চ বৈদ্যান মুখ্যান ৰাঘব। শ্রীভিঃ এতৈঃ বুভুষসে।।” জ্যেষ্ঠ, শিশু আৰু চিকিৎসকসকলকক সদায় ৰক্ষা কৰা উচিৎ। শ্রীৰামৰ আহ্বান হ’ল – “জৌঁ সভীত আওয়া সৰনাই, ৰখিহঁত ত্রাহী প্রাণ কী নাই।।” যিসকল চৰণত আহে তেওঁলোকৰ ৰক্ষা কৰাটো সকলোৰে কর্তব্য। শ্রীৰামৰ সূত্র হ’ল – “জননী জন্মভূমিশ্চ স্বর্গাদপী গৰীয়সী।।” নিজৰ মাতৃভূমি স্বর্গতকৈও অধিক প্রিয়৷
ভাই-ভনীসকল,
শ্রীৰাম আন এক নীতি হ’ল-“ভয় বিনু হৰি ন প্রীতি।।” সেইবাবে আমাৰ দেশ যিমানে শক্তিশালী হ’ব, সিমানে সুস্থিৰতা আৰু শান্তি বৰ্তাই ৰাখিব৷ ৰামৰ এই ৰীতি-নীতিয়ে শ-শ বছৰ ধৰি ভাৰতক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে৷ জাতিৰ পিতা মহাত্মা গান্ধীয়ে এই সূত্র আৰু এই মন্ত্রসমূহৰ পোহৰতে ৰাম ৰাজ্যৰ সপোনা দেখিছিল৷
ৰামৰ জীৱন, তেওঁৰ চৰিত্রই গান্ধীজিৰ ৰাম ৰাজ্যৰ পথ।
বন্ধুসকল,
স্বয়ং প্রভু শ্রীৰামে কৈছিল, “দেশকাল অৱসৰ অনুহাৰী। বলে বচন বিনীত বিচাৰী।।” অর্থাৎ, ৰামে স্থান, কাল আৰু পৰিস্থিত চাই কথা কয়, ভাৱে আৰু কাম কৰে৷ ৰামে আমাৰ সময়ৰ সৈতে আগুৱাই যোৱাৰ শিক্ষা দিছে৷ ৰামে পৰিৱর্তন আৰু আধুনিকতাৰ পক্ষপাতি। তেওঁৰ এইবোৰ প্রেৰণা আৰু আদর্শসমূহ লৈয়ে ভাৰতে আজি আগুৱাই গৈছে!
বন্ধুসকল,
প্রভু শ্রীৰামে আমাৰ কর্তব্য পালনৰ শিক্ষা দিছে, আমি কর্তব্য কিদৰে পালন কৰিম তাৰ শিক্ষা দিছে৷ তেওঁ আমাৰ বিৰোধৰ পৰা আঁতৰি আহি বোধ আৰু গৱেষণাৰ পথ দেখুৱাইছে৷ আমি পাৰস্পৰিক প্রেম আৰু ভ্রাতৃত্ববোধৰ বন্ধনেৰে ৰাম মন্দিৰৰ এই শিলাসমূহ গাঠিব লাগিব৷ আমি মনত ৰাখিব লাগিব, যেতিয়াই মানৱতা ৰামক মানিছে, তেতিয়াই উন্নয়ন হৈছে। যেতিয়াই পথভ্রষ্ট হৈছে, বিনাশৰ পথ মুকলি হৈছে৷
আমি প্রত্যেকৰে ভাৱনাক গুৰুত্ব দিব লাগিব৷ আমি সকলোকে লগত লৈ, বিশ্বাসৰে সকলোৰে উন্নয়ন কৰিব লাগিব৷ আমি আমাৰ পৰিশ্রম, কল্পনা শক্তিৰে এখন আত্মবিশ্বাসী আৰু আত্মনির্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তুলিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
তামিল ৰামায়ণত শ্রীৰামে কৈছে, “কালম্‌ তায়ো, ঈণ্ড ইনুম ইৰুত্তি পোলাম্‌।।” অর্থাৎ, এতিয়া আৰু দেৰি কৰিলে নহ’ব৷ এতিয়া আমি আগুৱাই যাব লাগিব৷ আজি ভাৰতৰ বাবেও আমাৰ সকলোৰে বাবেও ভগৱান ৰামৰ এয়াই বার্তা। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমি সকলোৱে আগুৱাই যাম, দেশ আগুৱাই যাব৷
ভগৱান ৰামৰ এই মন্দিৰ যুগ যুগ ধৰি মানৱতাক প্রেৰণা যোগাই থাকিব, পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব৷ বৰ্তমান ক’ৰোনাৰ ফলত যিধৰণৰ পৰিস্থিতি সৃষ্টি হৈছে, প্রভু ৰামৰ মর্যাদাৰ পথ আজি আৰু অধিক প্রয়োজনীয় হৈ পৰিছে৷ বর্তমানৰ মর্যাদা হ’ল-দুই গজ দূৰত্ব বজাই ৰখা-মাস্ক পৰিধান কৰা৷
মর্যাদা পালন কৰি সকলো দেশবাসীক যেন প্রভু ৰামে সুস্থ কৰি ৰাখে, সুখেৰে ৰাখে এয়াই মোৰ প্রার্থনা।
সকলো দেশবাসীৰ ওপৰত মা সীতা আৰু শ্রীৰামৰ আশীর্বাদ বৰ্তি থকাটো কামনা কৰি সমগ্ৰ দেশবাসীক পুনৰবাৰ শুভচ্ছা জনাইছো।
বলো ছিয়াপতি ৰামচন্দ্র কী … জয়!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of laying of foundation stone of Ram Mandir at Ram Janmabhoomi, Ayodhya
05 AUG 2020 3:37PM by PIB Delhi
Siyawar Ramachandra ki Jai!
Hail Lord Rama!
Siyawar Ramachandra ki Jai!
Hail Lord Rama! Hail Lord Rama! Hail Lord Rama!
Jai Siyaram! Jai Siyaram! Jai Siyaram!
Today this call is reverberating not only in this Ayodhyathe city of Lord Rama, but its resonance is being felt across the entire globe. On this monumental occasion, I extend my heartfelt greetings to all the ardent devotees of Lord Rama, my fellow countrymen and the crores of Indian nationals spread across the continents.
My greetings to the eminent dignitaries on the dais- the enthusiastic, proactive and celebrated Chief Minister of UP Shriman Yogi Adityanath, Governor of UP SrimatiAnandi Ben Patel ji, ParampujyaMahantNrityaGopaldasjiMaharaj, our dear reverend Shri Mohan Rao Bhagwat ji, great and learned saints and gurus, epitomes of austerity who have come today from all corners of the country and my dear fellow Indians.
I feel highly obliged to be invited by Shri Ram Janmbhumi Trust on this auspicious and historic occasion. I am deeply indebted to the trust for this honour. Ofcourse it wasn’t an occasion to be missed as we say“ राम काजु कीन्हे बिनु मोहि कहाँ बिश्राम॥ (Ram Kaju keenhe Mohi KahanVishram)” meaning “After all how can I rest without accomplishing the work assigned by Lord Rama”.
India is witnessing a golden historic moment with the blessings of the mighty Lord Bhaskara on the banks of the auspicious river Saryu. Across the length and breadth of India, from Kanyakumari to KsheerBhawani, from Koteshwar to Kamakhya, from Jagannath to Kedarnath, from Somnath to Kashi Vishwanath, SametShikhar to ShrawanBelagola, from Bodhgaya to Sarnath, from Amritsar to Patna Sahib, from Andaman to Ajmer, from Lakshadweep to Leh, the entire country is encompassed by and for Lord Rama!
The whole country is ecstatic and each heart is illuminated. Entire country is emotional and overwhelmed to be a part of history and witness this long awaited historic moment.
The centuries of wait is getting over today. Crores of Indians, I am sure are unable to believe that they could be a part of such a momentous occasion in their lifetimes.
Ladies and gentlemen, dignitaries, the time has come when a proper temple can be provided to the deity of Lord Rama by moving it from the make shift tent and canopy, where it was kept for decades. A grand temple will now be built for our Lord Rama.
Today, the Ram Janmabhoomi has become free from the centuries-old chain of destruction and resurrection.
Chant with me once again … Hail Lord Ram, Hail Lord Ram.
Friends, several generations devoted themselves completely during our freedom struggle. There was never a moment during the period of slavery that there was not a movement for freedom. There was not a place in our country where sacrifices were not made for the freedom. 15th August is the embodiment of sacrifices of the lakhs of people and a deep yearning for the independence.
Similarly, several generations have made self-less sacrifices for several centuries for the construction of the Ram Temple. Today marks the culmination of that centuries-old penance, sacrifices and resolve. There was sacrifice, dedication and resolve during the movement for the construction of the Ram Temple and that dream is being realized today because of their sacrifices and struggle. I, on behalf of the 130 crore people of the country, salute them and bow before them for their sacrifices which have led to the foundation of the Ram Temple. Today, all the powers of the Universe, everybody who was involved in the sacred struggle for the construction of the Ram Temple, are watching this programme. They are all very happy and blessing this occasion.
Friends, Lord Ram is entrenched in our hearts. Whenever we undertake any work, we look upon to Lord Rama for inspiration. Look at the phenomenal powers of Lord Rama. Buildings collapsed, every attempt was made to erase the existence … but Lord Rama is fully embedded in our hearts. Lord Rama is the foundation of our culture; he is the dignity of India. He personifies dignity. It is with this splendour that the “bhoomipujan” (ground-breaking) ceremony of the grand temple of Sri Ram has taken place.
Before reaching here, I paid my visit to Hanumangarhi. Hanuman Ji takes care of the work of Lord Rama.
Hanuman Ji has the responsibility to preserve the ideals of Lord Rama in this Kaliyug. The Ground Breaking ceremony of the Shri Ram JanmaBhoomi began with the blessings of Lord Hanuman.
Shree Ram Temple would be the modern symbol of our culture and I am intentionally using the word ‘modern’. It will symbolise our eternal hope. It will epitomise our national feeling. This temple will be the emblem of collective will power of millions of people. This shrine would inspire hope, devotion and determination in the minds of future generation.
Once the shrine is constructed, not only the grandeur of Ayodhya would become multi-fold but the entire economy of this region would undergo massive transformation. There would be new avenues &new opportunities in every sector. Imagine people from across the world would visit here. Entire world would come here for the darshan of Lord Rama and Goddess Sita. How radically things will transform here!
Fellow mates, the construction of Shree Ram Temple is a task to unite the entire nation. This celebration is an occasion to unite the belief with the reality, man with Supreme God, mankind with conviction, present with past, and self with ethos.
Today’s historical moment would be recounted across the globe for ages and bring laurels our country. This day is the proof of the honesty of the millions of determined devotees of Shree Ram.
This day is a unique gift fromthe law abiding India to truth, non-violence, faith &sacrifice.
Owing to the situation caused by the Corona pandemic, this occasion of BhoomiPoojan is being organised with a strict decorum. The nation has displayed the decorum that should befit any work concerning Lord Rama and provided a perfect example to it.
We displayeda similar discipline when the Supreme Court pronounced the historic decision. Back then we witnessed how the entire nation accepted the decision peacefully and graciously keeping in mind the sensitivities of everybody. Even today we are experiencing the similar peaceful conduct.
Fellow mates, with the enshrining of this temple not only a new history is being written, but also history is repeating itself.
Just as a squirrel, monkeys as well a ferryman and those living in forests played important role in the victory of Lord Ram;
just as the animal herders had helped Sri Krishna in lifting the Govardhan hill;
just as Mavale was important in Chatrapati Shivaji's conquest of establishing Swaraj;
just as the poor and the backward people played a crucial role in Maharaja Suheldev's fight against the foreign invaders;
just as the dalits, downtrodden, tribals and all walks of society assisted Gandhi ji in the fight for independence,
in a similar manner, the pious task of the construction of Ram Temple began today with the support of the people of India.
Just like, the Ram Setu was built with stones engraved with the name of Sri Rama, similarly, the rocks brought with penance & devotion from every household & village have become the source of energy here.
Sacred Soil and water from all the major religious sites and sacred rivers across the nation, the culture and spirit of those places has become the unique strength of this place today.
Indeed it is in line with this saying -
न भूतो न भविष्यति।
This devotion of India and the unity of the people of India and this great strength of the Unity of India is something that the world needs to study& analyse.
Friends,
Sri Ramachandra's agility has been compared to the sun; his forgiving nature is comparable to the earth, his wisdom is considered equivalent to that of Brihaspati and he is considered equal to Indra in terms of fame.
The nature of Lord Rama epitomises unwavering truth &honesty and hence Lord Rama is considered the absolute.
That's why he has remained the source of inspiration for India for thousands of years. Lord Ram made social harmony as the keystone of his rule.
He received knowledge from Guru Vashistha, love from Kevat, the motherly love from Shabari, support & cooperation from Hanuman Ji and forest dwellers and confidence from the people.
In fact, he accepted the significance of a squirrel with a great delight. His wonderful personality, his heroism, generosity, integrity, patience, perspective, and philosophical vision will continue to inspire the several generations to come.
Rama had equal love for his people but he had a special attention towards the poor and the oppressed.
Therefore, Mother Sita used to say for Ram ji..
दीन दयाल बिरिदु संभारी’।
That is, Sri Rama is the support of the poor and the oppressed.
There is no such segment in anyone's life which is untouched by Lord Rama's inspiration. There is no corner of India which doesn't reflect Lord Rama
Rama is in the faith of India, Rama is in the ideals of India, Rama is in India's divinity, Rama resides in India's philosophy!
Thousands of years ago, the Rama who was an inspiration to the ancient India as depicted in Valmiki's Ramayana, the Rama who was inspiring India through Tulsi, Kabir and Nanak in the Medieval era, the same Rama was present in the Bapu'sbhajans during the fight for freedom in the form of non-violence and satyagraha.
Tulsi's Rama was with form (sagun) while Nanak &Kabir's Rama was formless (nirgun).
Lord Buddha was also connected to Lord Ram. At the same time, this city of Ayodhya has also been the center of Jain religion for centuries. This is the ubiquity of Ram, it reflects the unity in diversity that is of India!
In Tamil, we have Kamb Ramayana while in Telugu we have Raghunath and Ranganath Ramayana.
We have Ruipad-KaterpadiRamayan in Odiya, while there is Kumudendu Ramayana in Kannada. In Kashmir, you will find Ramavatar Charit while Ramacharitam in Malayalam.
In Bangla, we have Krittibas Ramayana while Guru Gobind Singh has himself written Gobind Ramayana.
You will find Rama in different forms, in the different Ramayanas, but Ram is present everywhere, Rama is for all. That is why, Rama is the connecting link in India's 'unity in diversity'.
Friends, many countries of the world are saluting Lord Rama, their citizens believe themselves to be affiliated to Lord Rama.
Indonesia is the country that has the maximum number of muslimsin the world. They are having various unique versions of Ramayana i.e. ‘Kakawin Ramayana’, ‘Swarnadeep Ramayana’, ‘Yogeshwar Ramayana’ just like our country. Lord Rama is venerated & adored there even today.
There are ‘Ramker Ramayana’ in Cambodia, ‘Fra Lak Fra Lam Ramayana’ in Lao, ‘Hikayat Seri Ram’ in Malaysia and ‘Ramaken’ in Thailand.
You will find description of Lord Rama and Rama Katha even in Iran and China.
In Sri Lanka, the katha of Ramayana is taught &sung in the name of ‘Janaki Harana’ i.e. Abduction of Janaki. Nepal is directly connected to Lord Rama through Mata Janaki.
There are many more countries and parts of the world, where Lord Rama venerated owing to their faith or past!
Even today, there are many countries outside India, where Rama Katha (Saga of Lord Rama) is popular in their traditions.
I am sure that the people of these countries will also be feeling pleased on the occasion of the beginning of construction of temple of Lord Rama.
After all, Lord Rama belongs to all and lives in all.
Friends, I am sure this grand temple being constructed in Ayodhya will be an indicator of rich heritage of Indian culture as good as Lord Rama.
I am sure that Ram Mandir being constructed here will continue to inspire the entire humankind till many years to come. Therefore, we need to ensure that the message of Lord Rama, Ram Temple and our tradition of thousands of years reaches to the entire world till years to come.
It is the responsibility of present generation and future generations to make world familiar with our knowledge, our way of life.
Keeping this in mind, ‘Rama Circuit’ is being created in the country, following the holy trail of Rama.
Ayodhya is the town of Lord Rama himself. Lord Rama himself has described the glory of Ayodhya
जन्मभूमि मम पूरी सुहावनि।।“ i.e“My birthplace Ayodhya is the city of supernatural beauty.”
I am happy that many historic works are undertaken to enhance glory and divinity of the birthplace of Lord Rama.
Friends, it has been mentioned in the scriptures, the holy books that “न राम सदृश्यो राजा, प्रतिभ्याम नीतिवान अभूत।that isthere was no ruler who was as virtuous as Lord Rama in the entire world.
Lord Rama teaches – “no one should be sad, no one should remain poor”.
Lord Rama gives social message that all the people, both men & women should be equally happy.
Lord Rama gives message “Farmers, Cowherds should always remain happy”.
Lord Rama orders “the old, the children and the doctors should always be protected.”
Lord Rama calls for protecting the one who seeks refuge is the responsibility of all.
The slogan of Lord Rama is “our motherland is superior than heaven also”
And Brothers and Sisters, Lord Rama’s principle is भयबिनु होइ नप्रीति i.e “there is no love in absence of fear”.
Therefore, India would be peaceful and happy as long as it continues to grow stronger.
The same policy and practice of Lord Rama has been guiding India for many years.
The father of nation Mahatma Gandhi envisioned Rama Rajya with reference to these formulae and principles. The life and conduct of Lord Rama inspired theGandhiji’s vision of ’Rama Rajya’.
Friends, Lord Rama has himself said-
देश काल अवसर अनुहारी।बोले बचन बिनित बिचारी
That is “Rama speaks, thinks and acts according to time, place and circumstances”.
Lord Rama teaches us how to grow and move with time.
Lord Rama is the advocate of change and modernity.
India is moving ahead today profoundly with these inspirations, these ideals of Lord Rama.
Friends, Lord Rama has taught us how to fulfil our duties.
He also taught us how to face challenges and how to seek and attain knowledge.
The Ram Mandir should be built with bricks of love, respect & brotherhood.
We need to keep in mind that the humanity could progress whenever it kept its faith in Lord Rama, and that it moved towards destruction, whenever it swept away from Lord Rama.
We need to respect the sentiments of all. We need to be together,progress together & trust one another.
We need to develop a confident and self reliant India with the help of our efforts and resolution.
Friends, Lord Rama states in Tamil Ramayana, “we need not delay, we need to move ahead”.
Lord Rama has the same message for today’s India and all of us.
I am sure we will move ahead, our country will move ahead. This temple of Lord Rama will continue to inspire and guide humankind/ humanity for years to come.
The self- restraint way of Lord Rama is much more needed today in the situation of Corona Pandemic. We need to maintain the safe distance of two yards and always wear a mask.
I pray to Lord Rama that to keeps my country healthy and happy.
May Mother Sita and Lord Rama continue to shower their blessings on all.
With this, I once again congratulate the countrymen on this occasion.
Hail!Siyapati Lord Ramachandra kiJay !!!.