প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী অয়োধ্যাদা শ্রী রাম জন্মভুমীগী ভুমী পুজাগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
05 AUG 2020 3:37PM by PIB Imphal
সিয়াৱর রামচন্দ্রনা জয়!
জয় সিয়ারাম।
জয় সিয়ারাম।
ঙসিগী মায় পাকপগী খোল্লাও অসি শুপ্নতগী সিয়ামগী মফম অসিদখক্তা নত্তনা মালেম শিন-থুংনা তানরি। ইরৈচাশিং পুম্নমক অমসুং মালেম অসিগী মখম কয়াদা লৈরিবা ভারতকী ভক্ত কোতী-কোতীশিং মফমদা, রামগী ভক্তশিংগী মফমদা ঙসিগী শেংলবা তাঞ্জা অসিগীদমক কোতী-কোতী কয়ারক হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ফম্পাক অসিদা লেংশিনবিরিবা য়ু.পি.গী রাজ্যপাল
শ্রী আনন্দীবেন পতেল অমসুং য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী য়ৌগী অদিত্যনাথজী, পুনেমজনিংঙাই ওইরবা জগোয়গী গোপালদাসজী মহারাজ অমসুং ঐখোয় খুদিংমক্না খ্বাইদগী ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা শ্রী মোহন ভাগৱতজী, শ্রী রাম জন্মভুমী ক্ষেত্র ত্রস্তনা ঐহাকপু বার্তন তৌরিরকখিবা, মসিগী পুৱারীগী ওইরগদবা মীৎকুপ অসিগী সাক্ষী ওইনবগী খুদোংচাবা পীবিরকপা অসি ঐহাক্কী ওইনা লাইবক ফবা অমনি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না থম্মোয়নুংদগী শ্রী রাম জন্মভুমি তীর্থ ক্ষেত্র ত্রস্তপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
রাম কাজু কীন্দে বিনু মোহি কহাঁ বিশ্রাম।
ভারত অসি ঙসি ভগৱান ভাস্করগী লমজিংখাদা সরয়ুগী তোর্বন্দা সনাগী তাঙ্কক অমা শেম্লরি। কন্যাকুমারীগী ক্ষীরভৱানীফাওবা, কোতেশ্বরদগী কামাখ্যাফাওবা, জগন্নাথতগী কেদারনাথফাওবা, সোমনাথতগী কাশী বিশ্বনাথফাওবা সম্মেদকী চিংদোলদগী ক্ষবনবেলগোলাফাওবা, বোধগায়াদগী সার্নাথফাওবা, অমৃতসরদগী পতনাসাহিবফাওবা, অন্দমান্দগী অজমেরফাওবা, লক্ষদ্বীপতগী লেহফাওবা ঙসি ভারত অপুম্বা রামময় ওইরে। লৈবাক পুম্বা লাংতক্নরে, থম্মোয় খুদিংদা মৈঙালগী মশক ওইহল্লে। ঙসি ভারতপুম্বগী পুক্নিং নুংশিহনবসু ফাওহল্লি। চহি কয়াদগী ৱানা ঙাইজরকপা অদু ঙসি লোইরগনি। মীওই কোতী কয়ানা মপুন্সিদা অমুক উগনি হায়না থাজরুদ্রবা অশেংবা নুমিৎ অমা ঙসি উবা ফংলরে।
মরূপশিং,
চহি কয়া ফীশিং অমসুং তেন্তকী মখাদা লৈরম্বা ঐখোয়গী রামলালগীদমক্তা অঙকপা মওংগী লাইশঙ অমা শারগনি। অমক তেকপা অদুগা অমুক হৌগৎলকপা অসি চহি কয়াদগী তৌদুনা লাক্লিবা মীরোল মথং-মথং অসিদগী রামজন্মভুমী অসি ঙসি নান্থোরকপা ঙম্লগনি। ঐহাক্কা লোয়ননা অমুক্কা হায়বিয়ু, জয় সিয়ারাম, জয় সিয়ারাম!!!
মরূপশিং,
ঐখোয়গী নিংতম লান্দা মীরোল কয়া-কয়ানা মখোয়গী লৈজবা পুম্বা কত্থোকখি। মীনাই নাইথাংগী মতমদা নিংতম্বগী ইহৌ হৌখিদবা মতম অমত্তা য়াওখিদে, লৈবাক অসিগী শরুকশিংদা নিংতম্বগীদমক্তা কত্থোকখিদবা কনাসু য়াওখিদে। অগস্ত ১৫ অসি মশিং নাইদনা অখাং কোন্দুনা থম্বগী,মীওই লাক্ষ কয়ানা কত্থোকখিবগী খুদম্নি। নিংতম্বগী লেংদ্রবা অনিংবাঅদুগী খুদম্নি। মদুগী মওং অদুগুম্না গামগী লাইশঙ অসিগীদমক্তা চহি কয়া-কয়াফাওবা, মীরোল কয়া-কয়ানা লেপ্পা লৈতনা কন্না হোৎরকখি। ঙসিগী নুমিৎ অসি মদুগী খোংফম হন্দবা, কত্থোকখিবা অমসুং ৱাশক চেৎখিবা অদুগী খুদম্নি।
রামগী লাইশঙ অসিগীদমক্তা চংশিনখিবা খোংজং কয়া অদুদা কত্থোকপসু অমসুং ঙমজবমখৈ য়াওখি। মখোয়গী থাদোকছৃচখিবা, কত্থোকচখিবা অমসুং লান্থেংনখিবা অদুনা ঙসিগী মংলান অসি মপুং ফাহনগদৌরিবনি,মখোয়গী কত্থোকচখিবা অদুনা রামগী লাইশঙ অসিগী মখোংগুম্না মজিন্নরি, ঐহাক্না মখোয়শিং অদুগী মফমদা খুরুমজরি, শক শোঞ্জরি। লেংলি-পাল্লিবা তাইবং পুম্বগী মপাঙ্গলনা রাম জন্মফুমীগী শেংলবা ইহৌ অদুদা য়াওখিবা মীওইশিং, মফম অসিদা লৈবিরিবা মীওইশিং, থৌরম অসিবু য়েংবিরিবা মীওইশিং, পুক্নিং থুমহৎলবা মীওইশিং পুম্নমকপু য়াইফ পাওজেল পীরি। মরূপশিং,
রামনা ঐখোয়গী থম্মোয়নুংদা লেংশিন্দুনা লৈরি, ঐখোয়গী ইথানুংদা পুনশিন্নখ্রে। থবক অমা পাংথোক্কদবা লৈবদা ঐখোয়না শ্রী রামগী মায়কৈ য়েংই। ভগৱান রামগী মপাল নাইদ্রবা শক্তি অসি য়েংবিয়ু। ফুরাশিং মাংহন-তাকহনখি, মশক-মমিং মাংহন্নবা কয়ারক হন্নসু হোৎনখি, অদুবু রাম অসি ঙসিসু ঐখোয়গী থম্মোয়নুংদা লৈরি, ঐখোয়গী সংস্কৃতিগী য়ুম্ফম ওইরি। শ্রী রাম ভারত অসিগী মর্য়াদানি, শ্রী রাম মর্য়াদা পুরুশোত্তম্নি।
মঙাল অসিদা অয়োধ্যাদা রাম জন্মভুমীদা শ্রী রামগী অঙকপনা থল্লবা লাইশঙ অসিগী ভুমীপুজন তৌখি। মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ঐহাক্না হনুমান নগরীবু খুরুমজখি। রামগী থবক পুম্নমক হনুমান্না তৌখি। রামগী ফিদমশিংগী কলিয়ুগতা ঙাকপী-শেনবিনবগী থৌদাংসু হনুমানজীগী অদুম্মক ওইখি। হনুমানজীগী থৌজালদগী শ্রী রামগী লাইশঙগী ভুমীপুজা অসি হৌদোকখি।
মরূপশিং,
শ্রীরামগী লাইশঙ অসি ইনাৎকী অনৌবা খুদম ওইরগনি, ঐখোয়গী নুংগী ওইবা থাজবা অদুগী খুদম ওইরগনি, ঐখোয়গী ইরৈবাক্কী ৱাখল্লোনশিংগী খুদম ওইরগনি, অমসুং মীওই কোতী-কোতী কয়াগী অপুনবা ৱাশক্কী শক্তিগী খুদমসু ওইরগনি। লাইশঙ অসি লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিংগী থাজবা, নিংজবা অমসুং ৱাশক্তা ইথিল পীদুনা লৈগনি। লাইশঙ অসি শারবা মতুংদা লাইশঙ অসি শারবা মতুংদা অয়োধ্যা অসিগী অঙকপা মওং অসি হেনগৎহনবদা নত্তনা মফম অসি শেন্মিৎলোনগী ফীভমপুম্বা হোংহল্লক্লগনি। খন্দনা য়েংবিয়ু, মালেম পুম্বগী মীওইশিং মফম অসিদা লাক্লগনি, মালেম পুম্বনা রাম অমসুং ইমা জানকীবু খুরুম্নবা লাক্লগনি। মফম অসি কয়াগী মতিক অহোংবা লৈরগনি।
মরূপশিং,
রামগী লাইশঙ অসি শাবগী থবকশিং অসিদা লৈবাক অসি শমজিন্নহন্নবগী মওংনি। মসি অচৌবা কুহ্মৈ অমনি-থাজবা অসি লৈরিবশিং অসিগা শমজিন্ননবা। নরবু নরায়নগা শমজিন্ননবা। লোক অসি থাজবগা শমজিন্নহন্নবা। হৌজিক অসি হৌখিবগা শমজিন্নহন্নবা। অমসুং ইশা অসি ইশাগী ওইবা লিচৎ-শাজৎকা শমজিন্ননবা। ঙসিগী পুৱারীগী ওইরবা মীৎকুপ অসি য়ুগ-য়ুগ খুদিংফাওবা, মথং-মথংগী মরোলফাওবা ভারতকী মঙালগী বোম্বলা অসি থাদুনা লৈরগনি। ঙসিগী নুমিৎ অসি রাম্বু নিংজবা মীওই কোতী-কোতী কয়াদী অতুম্বা ৱাশক অদুগী খুদম্নি।
ঙসিগী নুমিৎ অসি অচুম্বা, অহিংসা, থাজবা অমসুং কত্থোকপগী ৱায়েলবু খোইদাজবা ভারতকী অথোইবা খুদোংলনি। কোরোনানা ওইহল্লিবা ফীভম অসিনা ভুমীপুজনগী থৌরম অসি চৎন-কাংলোনশিং অদুগী মরক্তা পাংথোক্লি। । শ্রীরামগী থবক্তা চৎন-কাংলোন ঙাক্না চৎপগী খুদম অসি উৎকদবা অদু লৈবাক অসিনা উৎলে। মসিগী চৎন-কাংলোনশিং অসি ঐখোয় খুদিংমক্না মমাংগী চহিদা সুপ্রীম কোর্ত্না লৈবাক মীয়ামগী অপাম্ববু য়েংদুনা ৱায়েল পীখিবা মতমদগী খংখি। মতম অদুদগী ঐখোয়না লৈবাক অসিনা ইংনা-চিক্না, মীয়ামগী ৱাখল্লোন খংনা পাংথোকখি। ঙসিসু ঐখোয়না মায়কৈ খুদিংমক্তা চৎন-কাংলোনশিং অদু ঙাক্না চৎপা উরি।
মরূপশিং,
লাইশঙ অসিনা অনৌবা পুৱারী অমা শেম্বদা নত্তনা পুৱারী অদু অমুক হন্নসু হঞ্জিলহল্লক্লি। খৈরোইদগী য়োংফাওবা অমসুং ক্বেত্তগী হৌরগা বন্দা চৎখিবা মরূপশিংনা ভগৱান রাম্না মায় পাক্লকখিবগী মরম ওইখিবগী খুদোংচাবা অদু ফংখিবা, অপীকপ গ্বালাশিংনা ভগৱান কৃষ্ণগী গোবর্ধন চিংদোল থাঙ্গৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা, মতৌ অসিগুম্না ছত্রপতি বীর শিবাজীগী মরৈবাক শেমখিবা, লায়রবা, শোত্থরবা, পুম্বনা শরুক য়ামিন্নবদুনা মীরৈবাক্কী লালহৌবশিংগা লান্থেংনখিবদা মহারাজ সুহুলদেবগী মপাঙ্গল ওইখিবা, দলিৎ, ত্রাইবেলশিং অমদি খুন্নাইসিগী মীওই কাংলুপ খুদিংনা গান্ধীগী নিংতম লাবলহৌদা মতেং পাংখিবা অদুগুম্না লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংগী মতেংনা রামগী লাইশঙ অসি শাবদা পুন্যগী থবক তৌবা হৌখ্রবনি।
নুঙশিংদা শ্রীরাম ইদুনা রামগী থোং শাখিবা অদুগুম্না য়ু-য়ুম খুদিংদগী, খুঙ্গং-খুঙ্গং খুদিংদগী লাৎনিংঙাই ওইরবশিং অদুনা মফমসিগী পাহ্গলগী হৌরকফম ওইরে। লৈবাক অসিগী লাইফমশিং অমসুং লাইশঙশিংদগী পুরকপা লৈবাকশিং অমসুং তুরেলগী ঈশিংনা মফমদুগী মীশিং, মফমদুগী নাৎশিং অমসুং মফমদুগী ৱাখল্লোনশিং অদু ঙসি মফমসিগী শক্তি ওইররে। তশেংনমক মসি
ন ভুতো ন ভৱিশ্যতি হে।
ভারতকী থাজবা, ভারতকী মীয়াগী অপুনবগী লেংদ্রবা শক্তি অসি মালেম পুম্বগী ওইনা নৈননিংঙাইগী হিরম অমনি, থিজিন্নিংঙাইগী হিরম্নি।
মরূপশিং,
শ্রীরামচন্দ্রনা নুমিৎকী মতৌগুম য়াংবা, পৃথিবীগী মতৌগুম্না ঙাকপীবা ঙম্বা, মহাক্কা ৱাখলগী মঙাল অদু বৃহসপতিগুম্না মান্নবা অমসুং মহাক অসি মঙাল লৈবদা ইন্দ্রাগা চাংদম্নৈ।
ভগৱান রামগী মতোন লোম্লবা শ্রীরামগী লমচৎ-শাজত্তা খ্বাইদগী য়াম্না উংলিবা ময়াইগী বিন্দু অসি অচুম্বদা লেংদনা লৈ। মরম অসিনা শ্রীরাম অসি মপুং ওইবনি। মরম অসিনা চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকীদমক্তা মঙাল পীরিবা য়ুম্বি ওইদুনা লাক্লি। শ্রীরামনা খুন্নাই অসিদা ৱাখল্লোন তিন্নবা অসি মহাক্কী লৈঙাক্কী য়ুম্ফম ওইহনখি। মহাক্না গুরু বশিস্থদগী ৱাখল-লৌশিং, কেৱত্তগী মীনিংশি, শবরীদগী মমাগী মীনুংশি, হনুমানজী অমসুং বন্দা লৈরিবা মরূপশিংদগী মতেং অমসুং প্রজাদগী থাজবা ফংখি।
তশেংনমক মহাক্না খৈরোইগী অথোইবা মওং-মতৌশিংফাওবা অখন্নবা ওইনা লৌখি। মহাক্কী অথোইবা মী ওইবগী মতৌ, অথৌবগী মওং, পুকচেল চাওবা, অপুনবগী মওং, খাংবা কনবা, ৱাখল থৌবা অমসুং ফিলোজোফিকেল ওইবা মীৎয়েং অসিনা মহাক অসি য়ুগ-য়ুগ খুদিংফাওবা ইনোৎ পীদনা লৈরগনি। রাম্না প্রজাবু চপ মান্ননা নুংশিখি অমদুবু লায়রবশিং অমসুং তোল্ল-তাল্লরবশিংদা অথোইবা থৌজাল পীনবিখি। মরম অসিনা ইমা সিতানা রামজীগীদম্কা হায়বিরম্মি -
‘দীন দয়াল বিরিদু সম্ভারী ’।
হায়বদি তোল্ল-তারবশিংবু, ৱারবশিংবু অৱাবশিংবু তেংবাংবা রাম হায়বনি।
মরূপশিং,
রামগী ইথীল য়াওদবা ঐখোয়গী পুন্সিগী তাঙ্কক অমত্তা য়াওদে। প্রভু রাম উবা ফংদবা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অমত্তা লৈতে। ভারতকী থাজবদা রাম লৈ, ভারতকী ফীদমদা রাম লৈ! ভারতকী লাইগী ওইবশিংদা রাম লৈ, ভারতকী ফিলোজোফিদা রাম লৈ।! চহি লিশিং কয়াদগী মমাংদা বালমিকীগী রমায়ন্দা রাম্না অরিবা ভারতকী লম্বিদা অদু পুথোক্তুনা উৎপিরমখিবা, ময়ায় থংবা য়ুগতা তুলসী, কবির অমসুং নানক্তগী ভারতকী থৌনা হাপ্পিরম্বা রাম অদুনা নিংতম লানগী মতমদা বাপুগী ভজন্দা অহিংসা অমসুং সত্যগ্রহগী পাঙ্গল ওইনা য়াওখি। তুলসীগী রামদা (সগুন)গী মওং লৈবা ওইখি অদুগা নানক অমসুং কবিরগী মশক-মওং লৈতবা (নির্গুন) ওইখি।
ভগৱান বুদ্ধ অসি ভদগৱান রামগা মরি লৈনৈ। মতম চপ মান্নবা চহি চা কয়াদগী অয়োধ্যা অসি জৈন লাইনিংগী মফম ওইখি। রাম অসি মফম খুদিংমক্তা লৈবা অসিনা ভারত অসি তোঙানজরবসু অপুনবগী শক্তম্নি হায়না উৎলি। .
তমিলদা কম্ভ রমায়ন অদুদা তেলুগুদনা রঘুনাথ অমসুং রঙ্গনাথ রামায়ন লৈ।
ওরিয়াদা রুইপদ-কতরপরি রমায়ন লৈরি, অদুবা কনারাদনা কুমুদেন্দু রমায়ন লৈরি। কাশ্মিরদসু রামঅবতারচরিৎ থেংনগনি অমসুং মলায়লমদনা রামচরিতম থেংনগনি।
বঙ্গলাদনা কৃতিবাস রমায়না লৈরি অদুগা গুরু গোবিন্দ সিংহ মশামক্না গোবিন্দ রমায়না ইবীরম্মি।
অদোম্না রমায়নাবু তোঙান-তোঙানবা রমায়নগী মখল কয়াদা থেংনগনি, অদুবু রামদি মফম খুদিংদা লৈ অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী ওইরি। মসিগী মরম অসিননি ভারতকী' মান্নদবা কয়াগী অপুনবা' অমা শাগৎনবগীদমক রাম্না শমজিন্নফম ওইরিবসি।
মরুপশিং, মালেমগী লৈবাক কয়ানা ভগবান রামবু ইকাই খুম্নবা উৎনরিবনি, মখোয়গী লৈবাক্কী মীয়াম্না মখোয় মশামকশিংবু রামগা মরী লৈননা লৌজরিবনি।
ইন্দোনেসিয়া হায়বা লৈবাক অসি মালেমদা মুস্লিম য়াম্না খুন্দাবা লৈবাক অমা ওইরিবনি। মখোয়দা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবসিগুম্না রমায়নগী তোঙান-তোঙানবা তোপ-তোপ্পা মখলশিং লৈজৈ, খুদম ওইনা পল্লবদা, 'ককাৱিন রমায়না', 'স্বর্নদীপ রমায়ন', য়োগেস্বর রমায়না'নি। মফম অদুদা হৌজিক ফাওবদা ভগবান রামবু ইকাই খুম্নবগা লোইননা লাৎনরি।
কেম্বোদিয়াদা 'রামকর রমায়না' লৈ, লাওদা 'ফ্রা লাক ফ্রা লম রমায়না' লৈ, মলেসিয়াদা 'হিকায়ৎ সেরি রাম' অমসুং থাইলেন্দনা 'রামাকেন' লৈরি।
ইরান অমসুং চাইনাদফাওবা অদোম্না ভগবান রামগী ৱারী থেংনগনি।
শ্রী লঙ্কাদা রমায়নগী ৱারী অসি 'জানকি হরানা' হায়বদি জানাকি ফাবা হায়না তাকপীরি অমসুং শক্ন-শোন্নরি। নেপালসু মাতা জানকিগী খুথাংদা ভগবান রামগা নক্না মরী লৈনৈ।
মালেমগী মফম কয়াদা লৈবা লৈবাকশিংদা য়েলহৌঙৈদা লৈরম্বা ৱারী নত্ত্রগা থাজবনা হৌজিক ফাওবদা ভগবান রামবু ইকাই খুম্নবা উৎনরি।
ঙসিমকসু ভারতকী ৱাংমদা লৈবা লৈবাকশিংদা রামগী ৱারী অসি মখোগী চৎনবীদা নপতুনা লৈবা কয়া অমা লৈরি।
হায়রিবা লৈবাকশিং অসিগী মীয়াম্না ভগবান রামগী লাইশঙ শাগৎলে তাবদা হরাউজগনি হায়না থাজৈ।
পুম্নমকসিগী মতুংদা, ভগবান রাম অসি মীপুম খুদিংমক্কী থমোইদা লৈরি।
মরুপশিং, অয়োধ্যাদা শাগৎলিবা চাউরবা লাইশঙ অসিনা ভারতকী ভগবান রামগুম্না ইনাক খুল্লবা নাৎ অসিগী মশক তাক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মফম অসিদা শাগৎলিবা রামগী লাইশঙ অসিনা মীওইবা সমাজবু লাক্কদবা চহীশিংদা ইথিল পীদুনা লৈহৌরগনি। মরম অসিনা, ঐখোয়না ভগবান রামনা পীবীরম্বা পাউজেলশিং, রামগী লাইশঙ অমসুং ঐখোয়গী চহী লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবা চৎনবী অসি লাক্কদবা চহীশিংদা মালেম পুম্বদা য়ৌহনবসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
ঐখোয়গী ৱাখল, ঐখোয়গী পুন্সি মহিং অসি মালেমদা খঙহনবা হায়বসি হৌজিক লৈরিবা মীরোল অসিগী থৌদাংনি।
মসিবু ৱাখলদা থম্লদুনা, 'রাম সর্কিৎ'সু রামগী অশেংবা লম্বীবু তুং ইঞ্জরদুনা লৈবাক অসিদা শাগৎলি।
অয়োধ্যা হায়বসি ভগবান রামগী শহরনি। ভগবান রাম মশক্না অয়োধ্যাগী মিংচৎ শন্দোক্লম্লবনি।
“জন্মভুমীমমপুরীসুহাৱনি।।“ হায়বদি, "ঐগী পোক্নফম লমদম অয়োধ্যা অসি মহৌশাগী ৱাংমদা ফজবা শহর অমনি।"
ভগবান রামগী পোক্নফম লমদম অসিগী মিংচৎ অমসুং অশেংবা মগুন হেনগৎনবগীদমক পুৱারীদা লৈহৌরগদবা থবক কয়া লৌখৎলিবসি উবদা ঐহাক্না পেঞ্জৈ।
মরুপশিং, অশেংবা লাইরিকশিংদা “নরামসদৃশ্যোরাজা, প্রতিভ্যামনীতিৱান অদভুত ।“ হায়না ইদুনা থম্লম্লবনি। মসিনা হায়রি, "মালেমদা ভগবান রামগুম্না মথমোই শেংবা লৈঙাকপা অমত্তা লৈখিদ্রি।
ভগবান রাম্না তাকপীরম্মি – "কনাগুম্বা অমত্তা ৱানা অমসুং লাইরনা লৈরোইদবনি।"
ভগবান রাম্না মীয়ামগী পাউজেল অমা পীবীরম্মি মদুদি নুপা নুপী, মীপুম খুদিংমক চপ মান্ননা নুংঙাইনা
লৈগদবনি।
ভগৱান রামনা পাওজেল পীরম্মি “লৌউবশিং, শন শেনবশিং মতম পুম্বদা হরাও নুংঙাইনা লৈগদবনি”।
ভগৱান রামনা য়াথং পীরম্মি “অহল ওইরবশিং, অঙাংশিং অমসুং দোক্তরশিংবু মতম পুম্বদা ঙাকশেনগদবনি।”
ভগৱান রামনা হায় কনাগুম্বা চংজফম লৌরিববু ঙাকশেনবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
ভগৱান রামগী খোলাউ অসি “ঐখোয়গী ইমা লৈবাকনা শ্বর্গদগীসু হেল্লি।”
অমসুং ইচিল-ইনাওশিং, ভগৱান রামগী ৱাখল্লোনদি ভ্য়বিনু হোই নপ্রিতি হায়বদি “অকিবা লৈত্রবদি নুংশিবসু লৈরোই”।
মরম অসিনা, ভারতনা থৌনা লৈবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলবা খক্তদা শন্তি লৈনা অমদি নুংঙাইনালৈগনি।
ভগৱান রামগী মসিগী পোলিসী অমদি খোঙথাং অসিনা ভারতবু চহি কয়া লমজিংদুনা লাক্লি।
জাতি অসিগী মপা মহাত্মা গান্ধীনা রাম রাজ্যগী ৱাখল্লোন অসি মসিগী ফোর্মুলা অমসুং ৱাখল্লোনশিংদা য়াওহল্লি। গান্ধীজিগী ‘রাম রাজ্য’গী ৱাকল্লোন অসি ভগৱান রামগী পুন্সি অমসুং থবকনা ইথিল পীরি।
মরূপশিং, ভগৱান রামনা মশাদা হায়জরম্মি –
দেশকাল অৱসর অনুহারী। বোলে বচন বিনিত বিচারী
মদুদি “রামনা হায়রি, খল্লি অমসুং তৌরিবা অসি মতম, মফম অমসুং ফীভমশিংগী মতুং ইন্ননি”।
ভগৱান রামনা ঐখোয়বু করম্না মতমগী মতুং ইন্না চৎকনি তাক্লম্মি।
ভগৱান রাম অসি অহোংবা অমসুং মতমগী অওনবা পুরকপগী লমজিংবনি।
ঙসি ভারত অসি মসিগী ভগৱান রাম্না মপাওশিং অসিনা ভারত অসি লেপ্পা লৈতনা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং ভগৱান রাম্না ঐখোয়গী থৌদাংশিং করম্না পাংথোক্কনি হায়বা তাক্লম্মি।
মহাক্না খুদোংথীবশিং করম্না মায়োক্নগনি হায়বসি ঐখোয়দা তাক্লম্মি অমসুং মতৌ করম্না লৌশিং তানগনি হায়বসু তাক্লম্মি।
রাম মন্দির অসি নুংশিবা, ইকাইখুম্নবা অমসুং ইচিল ইনাও ওইবগী মরীগী চেক্না শাগদবনি।
ঐখোয়না ভগৱান রামদা থাজবা থম্লিবা মখৈ মীনুংশি থৌজাল হেনগৎলক্কনি, অমসুং মসিনা ভগৱান রামদগী লাপথোকখিবা খুদিংদা অমাং অতারোমদা চৎলি হায়বসি ঐখোয়না নিংশিংবা মথৌ তাই।
ঐখোয়না পুম্নমক্কী পুক্নিংগী ইহুলশিং খংবা মথৌ তাই। ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নবা, পুন্না চাউখৎমিন্নবা অমসুং অমগা অমগা থাজবা থম্নবা মথৌ তাই।
ঐখোয়গী হোৎনজমলশিং অমসুং ৱারেপকী মতেংনা ঐখোয়না থাজবা থম্বা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎপা মথৌ তাই।
মরূপশিং, ভগৱান রাম্না তামিলদা হায়রম্মি, “ঐখোয়না থেংথবগী মথৌ তাদে, ঐখোয় মাংলোমদা চংশিনবা মথৌ তাই”। ঙসিগী ভারত অমসুং ঐখোয় পুম্বগী ভগৱান রামগী চপ মান্নবা পাউজেল অসি লৈ।
ঐহাক্না থাজবা থম্মি মদুদি ঐখোয় মাংলোমদা চংশিনগনি, ঐখোয়গী লৈবাক্না মাংলোমদা চংশিনগনি। মসিগী ভগৱান রামগী লাইশঙ অসিনা লাক্কদোরিবা চহি কয়াদা মীওইবা খুনাইবু থৌনা হাপ্লগনি অমসুং লমজিংলগনি।
ভগৱান রামগী মশানা ৱারেপ লৌজবগী পাম্বৈ অসি কোরোনা লায়চৎ অসিদা ঙসিদি য়াম্না মথৌ তারক্লে। ঐখোয়না মীতর অনিগী শাফগদবা অরাপ্পা ঙাক্না চৎপা মথৌ তাই অমসুং মতম পুম্বদা মাস্ক অমা উপকদবনি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু হরাউ তয়ামগা লোয়ননা নুংঙাইনা লৈনবা ঐহাক্না ভগৱান রামবু খুরুমজরি
ইমা সিতা অমসুং ভগৱান রামনা ঐখোয় পুম্ববু থৌজানবীবা ওইরসনু
মসিগা লোয়ননা, ঐনা অমুক্কসু হন্না থৌরম অসিদা ইরৈচাশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
জয়!সিয়াপতি রামচন্দ্র কী জয় !!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of laying of foundation stone of Ram Mandir at Ram Janmabhoomi, Ayodhya
05 AUG 2020 3:37PM by PIB Delhi
Siyawar Ramachandra ki Jai!
Hail Lord Rama!
Siyawar Ramachandra ki Jai!
Hail Lord Rama! Hail Lord Rama! Hail Lord Rama!
Jai Siyaram! Jai Siyaram! Jai Siyaram!
Today this call is reverberating not only in this Ayodhyathe city of Lord Rama, but its resonance is being felt across the entire globe. On this monumental occasion, I extend my heartfelt greetings to all the ardent devotees of Lord Rama, my fellow countrymen and the crores of Indian nationals spread across the continents.
My greetings to the eminent dignitaries on the dais- the enthusiastic, proactive and celebrated Chief Minister of UP Shriman Yogi Adityanath, Governor of UP SrimatiAnandi Ben Patel ji, ParampujyaMahantNrityaGopaldasjiMaharaj, our dear reverend Shri Mohan Rao Bhagwat ji, great and learned saints and gurus, epitomes of austerity who have come today from all corners of the country and my dear fellow Indians.
I feel highly obliged to be invited by Shri Ram Janmbhumi Trust on this auspicious and historic occasion. I am deeply indebted to the trust for this honour. Ofcourse it wasn’t an occasion to be missed as we say“ राम काजु कीन्हे बिनु मोहि कहाँ बिश्राम॥ (Ram Kaju keenhe Mohi KahanVishram)” meaning “After all how can I rest without accomplishing the work assigned by Lord Rama”.
India is witnessing a golden historic moment with the blessings of the mighty Lord Bhaskara on the banks of the auspicious river Saryu. Across the length and breadth of India, from Kanyakumari to KsheerBhawani, from Koteshwar to Kamakhya, from Jagannath to Kedarnath, from Somnath to Kashi Vishwanath, SametShikhar to ShrawanBelagola, from Bodhgaya to Sarnath, from Amritsar to Patna Sahib, from Andaman to Ajmer, from Lakshadweep to Leh, the entire country is encompassed by and for Lord Rama!
The whole country is ecstatic and each heart is illuminated. Entire country is emotional and overwhelmed to be a part of history and witness this long awaited historic moment.
The centuries of wait is getting over today. Crores of Indians, I am sure are unable to believe that they could be a part of such a momentous occasion in their lifetimes.
Ladies and gentlemen, dignitaries, the time has come when a proper temple can be provided to the deity of Lord Rama by moving it from the make shift tent and canopy, where it was kept for decades. A grand temple will now be built for our Lord Rama.
Today, the Ram Janmabhoomi has become free from the centuries-old chain of destruction and resurrection.
Chant with me once again … Hail Lord Ram, Hail Lord Ram.
Friends, several generations devoted themselves completely during our freedom struggle. There was never a moment during the period of slavery that there was not a movement for freedom. There was not a place in our country where sacrifices were not made for the freedom. 15th August is the embodiment of sacrifices of the lakhs of people and a deep yearning for the independence.
Similarly, several generations have made self-less sacrifices for several centuries for the construction of the Ram Temple. Today marks the culmination of that centuries-old penance, sacrifices and resolve. There was sacrifice, dedication and resolve during the movement for the construction of the Ram Temple and that dream is being realized today because of their sacrifices and struggle. I, on behalf of the 130 crore people of the country, salute them and bow before them for their sacrifices which have led to the foundation of the Ram Temple. Today, all the powers of the Universe, everybody who was involved in the sacred struggle for the construction of the Ram Temple, are watching this programme. They are all very happy and blessing this occasion.
Friends, Lord Ram is entrenched in our hearts. Whenever we undertake any work, we look upon to Lord Rama for inspiration. Look at the phenomenal powers of Lord Rama. Buildings collapsed, every attempt was made to erase the existence … but Lord Rama is fully embedded in our hearts. Lord Rama is the foundation of our culture; he is the dignity of India. He personifies dignity. It is with this splendour that the “bhoomipujan” (ground-breaking) ceremony of the grand temple of Sri Ram has taken place.
Before reaching here, I paid my visit to Hanumangarhi. Hanuman Ji takes care of the work of Lord Rama.
Hanuman Ji has the responsibility to preserve the ideals of Lord Rama in this Kaliyug. The Ground Breaking ceremony of the Shri Ram JanmaBhoomi began with the blessings of Lord Hanuman.
Shree Ram Temple would be the modern symbol of our culture and I am intentionally using the word ‘modern’. It will symbolise our eternal hope. It will epitomise our national feeling. This temple will be the emblem of collective will power of millions of people. This shrine would inspire hope, devotion and determination in the minds of future generation.
Once the shrine is constructed, not only the grandeur of Ayodhya would become multi-fold but the entire economy of this region would undergo massive transformation. There would be new avenues &new opportunities in every sector. Imagine people from across the world would visit here. Entire world would come here for the darshan of Lord Rama and Goddess Sita. How radically things will transform here!
Fellow mates, the construction of Shree Ram Temple is a task to unite the entire nation. This celebration is an occasion to unite the belief with the reality, man with Supreme God, mankind with conviction, present with past, and self with ethos.
Today’s historical moment would be recounted across the globe for ages and bring laurels our country. This day is the proof of the honesty of the millions of determined devotees of Shree Ram.
This day is a unique gift fromthe law abiding India to truth, non-violence, faith &sacrifice.
Owing to the situation caused by the Corona pandemic, this occasion of BhoomiPoojan is being organised with a strict decorum. The nation has displayed the decorum that should befit any work concerning Lord Rama and provided a perfect example to it.
We displayeda similar discipline when the Supreme Court pronounced the historic decision. Back then we witnessed how the entire nation accepted the decision peacefully and graciously keeping in mind the sensitivities of everybody. Even today we are experiencing the similar peaceful conduct.
Fellow mates, with the enshrining of this temple not only a new history is being written, but also history is repeating itself.
Just as a squirrel, monkeys as well a ferryman and those living in forests played important role in the victory of Lord Ram;
just as the animal herders had helped Sri Krishna in lifting the Govardhan hill;
just as Mavale was important in Chatrapati Shivaji's conquest of establishing Swaraj;
just as the poor and the backward people played a crucial role in Maharaja Suheldev's fight against the foreign invaders;
just as the dalits, downtrodden, tribals and all walks of society assisted Gandhi ji in the fight for independence,
in a similar manner, the pious task of the construction of Ram Temple began today with the support of the people of India.
Just like, the Ram Setu was built with stones engraved with the name of Sri Rama, similarly, the rocks brought with penance & devotion from every household & village have become the source of energy here.
Sacred Soil and water from all the major religious sites and sacred rivers across the nation, the culture and spirit of those places has become the unique strength of this place today.
Indeed it is in line with this saying -
न भूतो न भविष्यति।
This devotion of India and the unity of the people of India and this great strength of the Unity of India is something that the world needs to study& analyse.
Friends,
Sri Ramachandra's agility has been compared to the sun; his forgiving nature is comparable to the earth, his wisdom is considered equivalent to that of Brihaspati and he is considered equal to Indra in terms of fame.
The nature of Lord Rama epitomises unwavering truth &honesty and hence Lord Rama is considered the absolute.
That's why he has remained the source of inspiration for India for thousands of years. Lord Ram made social harmony as the keystone of his rule.
He received knowledge from Guru Vashistha, love from Kevat, the motherly love from Shabari, support & cooperation from Hanuman Ji and forest dwellers and confidence from the people.
In fact, he accepted the significance of a squirrel with a great delight. His wonderful personality, his heroism, generosity, integrity, patience, perspective, and philosophical vision will continue to inspire the several generations to come.
Rama had equal love for his people but he had a special attention towards the poor and the oppressed.
Therefore, Mother Sita used to say for Ram ji..
दीन दयाल बिरिदु संभारी’।
That is, Sri Rama is the support of the poor and the oppressed.
There is no such segment in anyone's life which is untouched by Lord Rama's inspiration. There is no corner of India which doesn't reflect Lord Rama
Rama is in the faith of India, Rama is in the ideals of India, Rama is in India's divinity, Rama resides in India's philosophy!
Thousands of years ago, the Rama who was an inspiration to the ancient India as depicted in Valmiki's Ramayana, the Rama who was inspiring India through Tulsi, Kabir and Nanak in the Medieval era, the same Rama was present in the Bapu'sbhajans during the fight for freedom in the form of non-violence and satyagraha.
Tulsi's Rama was with form (sagun) while Nanak &Kabir's Rama was formless (nirgun).
Lord Buddha was also connected to Lord Ram. At the same time, this city of Ayodhya has also been the center of Jain religion for centuries. This is the ubiquity of Ram, it reflects the unity in diversity that is of India!
In Tamil, we have Kamb Ramayana while in Telugu we have Raghunath and Ranganath Ramayana.
We have Ruipad-KaterpadiRamayan in Odiya, while there is Kumudendu Ramayana in Kannada. In Kashmir, you will find Ramavatar Charit while Ramacharitam in Malayalam.
In Bangla, we have Krittibas Ramayana while Guru Gobind Singh has himself written Gobind Ramayana.
You will find Rama in different forms, in the different Ramayanas, but Ram is present everywhere, Rama is for all. That is why, Rama is the connecting link in India's 'unity in diversity'.
Friends, many countries of the world are saluting Lord Rama, their citizens believe themselves to be affiliated to Lord Rama.
Indonesia is the country that has the maximum number of muslimsin the world. They are having various unique versions of Ramayana i.e. ‘Kakawin Ramayana’, ‘Swarnadeep Ramayana’, ‘Yogeshwar Ramayana’ just like our country. Lord Rama is venerated & adored there even today.
There are ‘Ramker Ramayana’ in Cambodia, ‘Fra Lak Fra Lam Ramayana’ in Lao, ‘Hikayat Seri Ram’ in Malaysia and ‘Ramaken’ in Thailand.
You will find description of Lord Rama and Rama Katha even in Iran and China.
In Sri Lanka, the katha of Ramayana is taught &sung in the name of ‘Janaki Harana’ i.e. Abduction of Janaki. Nepal is directly connected to Lord Rama through Mata Janaki.
There are many more countries and parts of the world, where Lord Rama venerated owing to their faith or past!
Even today, there are many countries outside India, where Rama Katha (Saga of Lord Rama) is popular in their traditions.
I am sure that the people of these countries will also be feeling pleased on the occasion of the beginning of construction of temple of Lord Rama.
After all, Lord Rama belongs to all and lives in all.
Friends, I am sure this grand temple being constructed in Ayodhya will be an indicator of rich heritage of Indian culture as good as Lord Rama.
I am sure that Ram Mandir being constructed here will continue to inspire the entire humankind till many years to come. Therefore, we need to ensure that the message of Lord Rama, Ram Temple and our tradition of thousands of years reaches to the entire world till years to come.
It is the responsibility of present generation and future generations to make world familiar with our knowledge, our way of life.
Keeping this in mind, ‘Rama Circuit’ is being created in the country, following the holy trail of Rama.
Ayodhya is the town of Lord Rama himself. Lord Rama himself has described the glory of Ayodhya
जन्मभूमि मम पूरी सुहावनि।।“ i.e“My birthplace Ayodhya is the city of supernatural beauty.”
I am happy that many historic works are undertaken to enhance glory and divinity of the birthplace of Lord Rama.
Friends, it has been mentioned in the scriptures, the holy books that “न राम सदृश्यो राजा, प्रतिभ्याम नीतिवान अभूत।that isthere was no ruler who was as virtuous as Lord Rama in the entire world.
Lord Rama teaches – “no one should be sad, no one should remain poor”.
Lord Rama gives social message that all the people, both men & women should be equally happy.
Lord Rama gives message “Farmers, Cowherds should always remain happy”.
Lord Rama orders “the old, the children and the doctors should always be protected.”
Lord Rama calls for protecting the one who seeks refuge is the responsibility of all.
The slogan of Lord Rama is “our motherland is superior than heaven also”
And Brothers and Sisters, Lord Rama’s principle is भयबिनु होइ नप्रीति i.e “there is no love in absence of fear”.
Therefore, India would be peaceful and happy as long as it continues to grow stronger.
The same policy and practice of Lord Rama has been guiding India for many years.
The father of nation Mahatma Gandhi envisioned Rama Rajya with reference to these formulae and principles. The life and conduct of Lord Rama inspired theGandhiji’s vision of ’Rama Rajya’.
Friends, Lord Rama has himself said-
देश काल अवसर अनुहारी।बोले बचन बिनित बिचारी
That is “Rama speaks, thinks and acts according to time, place and circumstances”.
Lord Rama teaches us how to grow and move with time.
Lord Rama is the advocate of change and modernity.
India is moving ahead today profoundly with these inspirations, these ideals of Lord Rama.
Friends, Lord Rama has taught us how to fulfil our duties.
He also taught us how to face challenges and how to seek and attain knowledge.
The Ram Mandir should be built with bricks of love, respect & brotherhood.
We need to keep in mind that the humanity could progress whenever it kept its faith in Lord Rama, and that it moved towards destruction, whenever it swept away from Lord Rama.
We need to respect the sentiments of all. We need to be together,progress together & trust one another.
We need to develop a confident and self reliant India with the help of our efforts and resolution.
Friends, Lord Rama states in Tamil Ramayana, “we need not delay, we need to move ahead”.
Lord Rama has the same message for today’s India and all of us.
I am sure we will move ahead, our country will move ahead. This temple of Lord Rama will continue to inspire and guide humankind/ humanity for years to come.
The self- restraint way of Lord Rama is much more needed today in the situation of Corona Pandemic. We need to maintain the safe distance of two yards and always wear a mask.
I pray to Lord Rama that to keeps my country healthy and happy.
May Mother Sita and Lord Rama continue to shower their blessings on all.
With this, I once again congratulate the countrymen on this occasion.
Hail!Siyapati Lord Ramachandra kiJay !!!.