PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
21 AUG 2020 6:18PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India reaches another record of highest single day recoveries, 62,282 recover in the last 24 hours, Decrease in % Active Cases and Rise in % Recovered Cases
India has touched another peak of posting the highest recoveries of COVID-19 cases in a single day. 62,282 have recovered and been discharged in the past 24 hours.With more patients recovering and being discharged from hospitals and home isolation (in case of mild and moderate cases), the total recoveries have crossed the 21.5 lakh mark today (21,58,946). The gap between recovered patients and active COVID-19 cases has increased and reached 14,66,918 today. As a higher number of patient recover, their percentage rate continues to steeply rise along with steady decline in percentage Active Cases. With such high level of recoveries, India's Recovery Rate has soared past 74% (74.28% today) ensuring more and more patients are recovering. This is bolstered by 33 States and UTs reporting Recovery Rate more than 50%.The current active cases (6,92,028) compose the actual case load of the country. It is 23.82% of the total positive cases today, registering further drop in the last 24 hours. They are under active medical supervision.India’s Case Fatality Rate (CFR) is maintained below the global average. It is on a continuous positive slide and currently stands at 1.89%. In the last 24 hours 8,05,985 samples were tested for identification of the disease. This has taken the cumulative tests to 3,3,467,237. The testing lab network in the country is being continuously strengthened which as on today consists of 1504 labs in the country; 978 labs in the government sector and 526 private labs.
For details:
Dr. Harsh Vardhan launches an interactive game and IEC content to promote COVID Appropriate Behaviours
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfarelaunched an interactive first-of-its-kind game on COVID-19, The Corona Fighters (www.thecoronafighters.in), and two new videos urging adherence to key COVID Appropriate behaviours, yesterday. Expressing his pleasure at the launch of the uniquely designed game, Dr. Harsh Vardhan said that the game “presents a new and extremely creative way to teach people the right tools and behaviours to fight the Covid-19 pandemic.” He further added that this along with two promotional videos “is a simply designed and enjoyable medium to get a serious message across to the wider public.” Dr Harsh Vardhan also recollected his experience with the Polio Abhiyaan which was transformed into a social movement through Jan Bhagidari (people’s participation) and support and contribution of many film industry professionals. He said, “The same effort can contain COVID by publicizing COVID appropriate behaviour through caller tunes and other mediums throughout the lockdown and thereafter during the phases of unlocking.” Till we get a vaccine for fighting COVID-19, the COVID appropriate behaviours will serve as a potent social vaccine and keep us protected and safe, he stated.
For details:
Guidelines for Conduct of General Election/Bye election during COVID-19
Election Commission of India has approved the broad guidelines for conduct of general/bye elections during COVID-19 period. The Commission has revised the norms of number of persons accompanying the candidate and number of vehicles at the time of nomination. It has also created optional facility to fill the nomination form and the affidavit online and submission of the same, after taking print, before the RO concerned. For the first time, the candidates will have the option to deposit security amount for contesting the elections online. Keeping the containment guidelines in view, the Commission has limited the number of persons including candidate for door to door campaign to five. Public meeting and road shows shall be permissible with suitable instructions subject to containment instructions issued by the MHA/State. Face Mask, Sanitizer, Thermal scanners, gloves, face shield and PPE kits shall be used during the electoral process ensuring social distancing norms. Hand gloves shall be provided to all the electors for signing on the voter register and pressing button of EVM for voting.
For details:
ITI, Berhampur files 3 Patents for COVID-19 related innovations
In an ongoing effort to use its technical expertise to help curtail the spread of COVID-19, Industrial Training Institute (ITI), Berhampur has registered three of its innovative products developed to fight against the novel Coronavirus in the patent journal, attesting its inherent strength to be able to rise to any challenge. This will give priority right to the institute over invention. The three innovations by the institute include MOBILE SWAB COLLECTION KISOK, UVC SOLE SANITIZERandUVC ROBO WARRIOR.Lauding the efforts of the ITI, Dr. MahendraNathPandey, Minister for Skill Development and Entrepreneurship, said “I am confident that such innovations will encourage self-reliance and research spinoffs catering to the needs of the society at large and will encourage more ITIs to come forward with innovative solutions to contain the spread of the virus.”
For details:
Study initiated for low cost COVID-19 detection kit suitable for storage in less stringent conditions in rural areas
The COVID 19 pandemic has thrown up the novel challenge of setting up rapid diagnostic facilities in remote areas which do not have adequate infrastructure. This calls for low cost devices that do not require very stringent storage facilities. Scientists have put in a research plan to meet this urgent requirement. With support from the Science and Engineering Research Board, under the Department of Science and Technology, Birla Institute of Technology, Mesra, Ranchi, has initiated a research with the detection of a target protein using bioinformatics tool against which the diagnostic kit has to be developed.
For details:
Relaxation in eligibility criteria and enhancement in the payment of unemployment benefit under Atal Bimit Vyakti Kalyan yojana of ESIC
ESI Corporation has taken decisions towards improvement in its service delivery mechanism and providing relief to workers affected by Covid-19 pandemic. ESIC is implementing the Atal Bimit Vyakti Kalyna Yojna under which unemployment benefit is paid to the workers covered under ESI Scheme. The ESIC has decided to extend the scheme for one more year upto 30th June 2021. It has been decided to relax the existing conditions and the amount of relief for workers who have lost employment during the Covid-19 pandemic period. With a view to strengthen ICU/HDU services in ESIC hospitals amid the Covid-19 pandemic, it has been decided to establish ICU/HDU services upto 10% of total commissioned beds in all ESIC Hospitals.So far, 23 ESIC hospitals with around 2600 Isolation Beds and aprox 1350 quarantine beds across India are functioning as COVID-19 Dedicated Hospitals to exclusively provide COVID medical services to the general public of the area. In addition to above, around 961 Covid Isolation Beds are available in most of the remaining ESIC Hospitals across the country, making a total of 3597 Covid Isolation Beds in various ESIC Hospitals. Further, a total of 555 ICU/HDU Beds with 213 Ventilators have also been made available in these Hospitals.
For details:
Implementation of PMEGP Projects Records 44% Jump in 2020
At a time when the country's economy took a severe jolt due to Covid-19 lockdown, the flagship Prime Minister Employment Generation Program (PMEGP) implemented by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) progressed at a much rapid pace. Approval of projects during the first five months of this financial year, i.e. from April 1, 2020 to August 18, 2020, increased by a whopping 44%.KVIC has approved and forwarded 1.03 lakh project applications to the financing banks as compared to 71,556 projects during the corresponding period last year and thus registering a jump of 44%.During the period from April to August in 2020, financing banks sanctioned 11,191 projects and Rs 345.43 crore margin money was disbursed to applicants as compared to Rs 276.09 crore margin money disbursed for 9161 projects in the first five months of previous year, i.e. 2019.
For details:
More than 8 lakh net subscribers added during first quarter of FY 21: EPFO payroll data
The provisional payroll data published by EPFO on 20th August 2020 reveals that the subscriber base of EPFO increased by around 8.47 lakh members during the first quarter of FY21. The COVID-19 pandemic outbreak had adversely affected the enrolments in the month of April and May 2020. Despite the lockdown, around 0.20 lakh and 1.72 lakh net new subscribers were added to social security schemes of EPFO in the month of April and May 2020.The month of June has seen speedy recovery with addition of 6.55 lakh net subscribers registering a remarkable 280% month on month growth. The subscriber base growth is on account of increased number of new subscribers, lower exits and higher rejoining by exited members. The new subscriber joining has increased roughly by 64 % from 3.03 lakh in May to 4.98 lakh in June 2020. In addition, the exits from EPFO subscriber base declined by nearly 33% from 4.45 lakh in May to 2.96 lakh in June 2020.
For details:
Atal Innovation Mission partners with India-Sweden Healthcare Innovation Centre to expand Start-up ecosystem
Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog and Business Sweden on behalf of India Sweden Healthcare Innovation Centre are collaborating to promote the disruptive potential of Indian entrepreneurs, and, boost the vibrant start-up ecosystem across the country.A virtual Statement of Intent was signed between AIM and India-Sweden Healthcare Innovation Centreyesterday.India-Sweden Healthcare Innovation Centre is a collaboration between AIIMS Delhi, AIIMS Jodhpur and Business Sweden. The Innovation Centre aims to create an ecosystem of open innovation and is built under strategic guidance from Government of India’s Ministry of Health and Family Welfare, ICMR, Government of Sweden’s Ministry of Health and Social Affairs and Embassy of Sweden in India. It also has a strong network of ecosystem partners - Invest India, AGNII, Startup India, and knowledge partners – AstraZeneca, NASSCOM and VINNOVA. The Innovation centre has recently launched its first healthcare innovation challenge to collaborate with partners on the Innovation Centre platform to help solve some of the problems in the healthcare delivery landscape of India.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: The Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) has again modified its Covid guidelines to make institutional isolation mandatory for all Covid-19 positive patients aged above 50 years in Mumbai, irrespective of whether they have any symptoms of the infection. BMC says the change in guidelines has been necessiated on account of rising mortality among elders. 326 deaths were reported in Maharashtra taking the death toll to 21,359. The state has 1.62 lakh active Covid cases.
• Gujarat: 1175 new cases of Covid19 were detected in the last 24 hours. According to the State Health Department, the recovery rate in the state has improved further and reached up to 79.21 percent. More than 15 lakh 47 thousand tests have been carried out in the state. Record 68 581 tests were carried out yesterday. Active Cases in the state are 14,454
• Rajasthan: Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has announced additional honorarium to doctors and nursing staff working in COVID care hospitals. Out of 66,619 reported cases, 51,190 patients have recovered and discharged in Rajasthan till date.
• Chhattisgarh : The Health Department of Chhattisgarh, has directed that all patients with Covid symptoms like cold, cough, fever, shortness of breath should be tested for Covid within 24 hours. The department has already directed to conduct intensive active surveillance in all districts to identify potential patients of Covid-19.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, 116 new COVID-19 positive cases were reported during last 24 hours, recovered 71 and active 968 cases in the state.
• Assam: In Assam, 1735 more people tested positive for COVID-19 yesterday and recovered 2772, Total cases 86052. Total discharged patients 63120, active patients 22708 and deaths 221.
• Manipur: In Manipur, 49 more people have tested COVID-19 positive, recovered 117, total active cases1905 and recovery rate is 60 percent.
• Meghalaya: Meghalaya Govt has decided to close all entry points to the state for 1 week every month in the next 3 months starting Sept 2020. This is being done to unburden our health, frontline workers, and the respective District Admin engaged in intensive surveillance for COVID-19
• Mizoram: In Mizoram, 15 COVID-19 patient recovered today, total cases 895 and active cases 478.In Mizoram, total lockdown in Aizawl extended till 24th August.
• Nagaland: In Nagaland, three more colonies in Kohima sealed following detection of COVID-19 positive cases. They are Upper AG, Middle AG & New Ministers' Hill colonies. In Nagaland, Mon district admin bans entry of vehicles transporting goods & essential commodities from Assam to Mon district from August 20 till further orders.
• Sikkim: In Sikkim, 46 more people tested positive for COVID-19, discharged 834 and active cases 498.
• Kerala:Four Covid deaths have been reported in the state today pushing the death toll to 195. The Kerala High Court today rejected the petition filed by Opposition leader Ramesh Chennithala against the state government’s move to collect Call Detail Records of Covid-19 patients. The HC accepted the government’s stance that it will only collect the tower location of the Covid patients and nothing else and rejected the petition. The state health department has been tasked with implementing the Covid-19 norms again after a move to entrust the police to combat the disease spread failed to give the desired results. The police were given sweeping powers to enforce the Covid-19 norms from August 3 for two weeks. 1,968 fresh Covid-19 cases were reported in the state yesterday. 18,123 patients are still undergoing treatment and 1,73,189 people are under observation in various districts.
• Tamil Nadu:Puducherry records 313 fresh Covid-19 cases and six more deaths, 300 patients discharged; total cases in the UT rise to 9594, death toll to 143 and active cases to 3517. Madras High Court allows immersion of idols by individuals during Vinayaka Chaturthi. 5986 new cases, 5742 recoveries & 116 deaths reported in TN yesterday. Total cases in TN: 3,61,435; Active cases: 53,283; Deaths: 6239; Discharges: 3,01,913; Active cases in Chennai: 12,287.
• Karnataka:As per State government’s revised guidelines on containment zones BBMP has decided that there will be no more hard-barricading in containment zones. Meanwhile State plans to conduct survey across all districts to estimate the prevalence if Covid 19. State crossed 2.5 lakh Covid cases on Thursday. 7385 new cases, 6231 discharges & 102 deaths reported yesterday. Total cases: 2,56,975; Active cases: 82,149; Deaths: 4429; Discharges 1,70,381.
• Andhra Pradesh: CM Jagan Mohan Reddy said that the number of Covid-19 hospitals have been increased from 138 to 287 in the state. During a review meeting on Covid-19 held today, the CM ordered concerned officials to make available specialists and doctors at the earliest in all Covid-19 hospitals to render best services to the patients. He also told them to immediately rectify any deficiencies in infrastructure and staff shortage by verifying them from time to time. He further ordered to increase the salaries of sanitation personnel who were temporarily recruited for Covid-19 services. 9393 new cases, 8846 discharges and 95 deaths were reported yesterday. Total cases: 3,25,396; Active cases: 87,177; Deaths: 3001.
• Telangana:1967 new cases, 1781 recoveries & 08 deaths reported in the last 24 hours in the State; out of 1967 cases, 473 cases reported from GHMC. Total cases: 99,391; Active cases: 21,687; Deaths: 737; Discharges :76,967. To combat the expected rise in seasonal ailments along with the burden of new Covid-19 infections, the State government decided to operate evening clinics from 4 pm to 7 pm at all Basthi Dawakhanas in areas under the Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC).

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
21 AUG 2020 6:18PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকপগী অতোপ্পা রেকোর্দ য়ৌবা ঙমখ্রে, হৌখিবা পুং ২৪দা ৬২,২৮২ ফগৎপা ঙমখ্রে
• ঙসি অপুনবা ফগৎলকপা লাখ ২১.৫ হেনখ্রে; ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৪ হেনখ্রে
• ঙসি অপুনবা পোজিতিব কেস অসি চাদা ২৩.৮২ ওইদুনা হৌজিক-হৌজিক ওইরিবা এক্তিব কেস (৬,৯২,০২৮) কন্সতিত্যুৎ তৌরি, হৌখিবা পুং ২৪সিদা রেজিস্তর তৌবা অসি মখা তানা হন্থরক্লি
• হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৮,০৫,৯৮৫ তেস্ত তৌখি
• ইলেক্সন কম্মিসন্না কোবিদ-১৯ মতম মনুংদা জেনরেল /বাই ইলেক্সন পাঙথোক্নবগীদমক অচৌবা গাইদলাইনশিং অয়াবা পীখ্রে
ভারতনা নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকপগী অতোপ্পা রেকোর্দ য়ৌবা ঙমখ্রে; হৌখিবা পুং ২৪দা ৬২,২৮২ ফগৎপা ঙমখ্রে; চাদা এক্তিব ওইবগী কেসশিং অসি হন্থরকখ্রে অমসুং চাদা ফগৎলকপগী চাং অসি হেনগৎখ্রে
কোবিদ-১৯ কেসশিং নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকপগী অতোপ্পা রেকোর্দ অমা পন্দোন মতোন লোম্বা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা ৬২,২৮২ ফগৎপা ঙমখ্রে অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রে। অনাবশিং হেন্না ফগৎলক্তুনা হোসপিতাল অমদি আইসোলেসন(কেস খজিক্তং লৈবা অমসুং ময়াই ওইবা কেসশিংদা)গী দিসচার্জ তৌখিদুনা অপুনবা ফগৎলকখিবগী চাং অসি ঙসি (২১, ৫৮, ৯৪৬) লাক্ষ ২১.৫ য়ৌখ্রে। কোবিদ-১৯কেসশিংগী ফগৎখিবা অনাবশিং অমসুং এক্তিব ওইবশিং অসিগী লাপ্নবা অসি হেন্না কাখৎখিদুনা ঙসি ১৪,৬৬,৯১৮ য়ৌখ্রে। অনাবশিং মশিং চাং ৱাংনা ফগৎখিদুনা মখোয়গী চাদা ওইবা চাং অসি ঙম্না কাগৎলকপগা লোয়ননা এক্তিব কেসশিং অসি তাথরক্লি। ফগৎলকখিবগী থাক অসি অসুম্না সুম ৱাংখৎলক্তুনা ভারতকী ফগৎলকখিবগী চাং অসি হৌখিবদগী চাদা ৭৪(৭৪.২৮%) ফাওবা য়ৌখ্রে অমসুং অনাবশিং হেন্না-হেন্না ফগৎপা হেনগৎলক্লি হায়বসি অরেপ্পা মওংদা লৈরে। মসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৩দগী চাদা ৫০ হেন্না ফগৎপগী চাংগী পাউ পীরকখি। হৌজিক-হৌজিক ওইরিবা এক্তিব কেস(৬,৯২,০২৮)অসিনা লৈবাক অসিগী কেস লোদ অসি ওইরি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা রেজিস্তর তৌবা অসি মখা তানা হন্থরক্তুনা অপুনবা পোজিতিব কেস অসি চাদা ২৩.৮২ ওইরে। মখোয়শিং অদু নিংথিনা হকশেলগী ওইবা মওংদা চিংনবা লৈবশিং অদু য়েংশিল্লি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা লায়না অসি মশক খংদোক্নবা সেম্পল ৮,০৫,৯৮৫ তেস্ত তৌখ্রে। মসিদা পুল্লপ্না তেস্ত তৌখিবগী মশিং অসি ৩,৩,৪৬৭,২৩৭ য়ৌখ্রে। লৈবাক অসিগী তেস্তিং নেতৱর্ক অসি লেপ্তনা মপাঙ্গল হেনগৎহন্দুনা ঙসি লৈবাক অসিদা লেবোরেতরী ১৫০৪ লৈখ্রে; সরকারগী সেক্তরদা লেবোরেতরী ৯৭৮ অমসুং লন্নাইগী সেক্তরদা লেবোরেতরী ৫২৬নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647536
দাঃ হর্শ বর্ধননা কোভিদকা চান্নবা মওং উৎপা ইন্তরেক্তিব গেম অমসুং আই.ই.সি. পোৎলম থাগৎখ্রে
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফেয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধননা হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফেয়রগী স্তেত মিনিস্তর শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবে য়াওনা কোভিদ-১৯গা চান্নগদবা গেম দ কোরোনা ফাইত্তরস (www.thecoronafighters.in) অমসুং কোভিদকা চান্নবা অনৌবা ভিদিও অনি ঙরাং হৌদোকখ্রে। মহাক্না নুঙাইবা ফোংদোক্লদুনা তোপ-তোপ্পা মখলগী শেমগৎলবা গেম অসিদা, দাঃ হার্শ বর্ধননা হায় মদুদি গেম অসিদা “অনৌবা অমসুং ৱাখল পুথোকপা য়াবা মদুনা মীয়াম্বু চপ চাবা খুলায় অমা ওইদুনা অমসুং শাওং শাদা অসিনা কোভিদ-১৯ লায়চৎ অসিবু লান্থেংনবদা মতেং ওই”। মহাক্না হায় মদুদি গেম অসি শান্নরিবা অদুবু পুক্নিং হুনিংঙাই ওই অমসুং অশেংবা মানহসল্লি, মসিনা চপ চাবা খোঙথাং লৌখৎতুনা লায়না অসিদগী ঙাকথোকপা ঙম্মি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ভিদিও অনিসি “ইচম চম্না শেমগৎপা অমসুং নুংঙাইবা য়াবা মওংদা প্রজাদা য়াম্না চাওনা পাওজেল পীবা য়ারবা মওং অমনি”। দাঃ হার্শ বর্ধননা নিংশিংলদুনা হায় মদুদি মহাক্না থেংনবকপদা পোলিও আভিয়াননা জন ভাগিদারি (মীপুম খুদিংমক শরুক য়াবা) প্রজাগী ইহৌ ওন্থোকখিবা অমসুং ফিল্ম ইন্দস্ত্রীনা মীওইশিংনা পীরকখিবা মতেংশিংবু নিংশিংখি। মহাক্না হায় মদুদি, “ পল্স পোলিও প্রোগ্রাম, মসিগী থমখিবা পান্দম অমসুং আই.ই.সি. শিজিন্নবা অমসুং মফম কয়াগী ওইবা খংহনখিবা অসিনা মমা কয়াদা য়ৌদুনা মখোয়গী মচাশিং তিকা থাখি। চপ মান্নবা মওংদা কোভিদ-১৯ অসিসু কোভিদ কা চান্নবা মওংদা মীয়ামদা খংহন্দুনা কোলর ত্যুনগুম্বা নত্ত্রগা অতোপ্পা মওংদা পীবা য়াই। কোভিদ-১৯গী ভেক্সিন পুথোক্ত্রিফাওবা কোভিদকা চান্নবা শাফগদবা মওংদা লৈবা মথৌ তাই” হায়না মহাক্না হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647406
কোবিদ-১৯ মনুংদা জেনরেল ইলেক্সন/বাই ইলেক্সন পাঙথোকপগী গাইদলাইনশিং
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা কোবিদ-১৯ মনুংদা জেনরেল ইলেক্সন/বাই ইলেক্সন পাঙথোকপগী গাইদলাইনশিং অয়াবা পীখ্রে। কম্মিসন অসিনা নোমিনেসন তৌবা লাকপা মতমদা কেন্দিদেৎকা লোয়নরক্কদবা মীওইশিংগী মশিং অমসুং গারীগী মশিংগী চৎনা কাঙলোন শেমদোকখ্রে। মসিনা অহেনবা খুদোংচাবা পীদুনা নোমিনেসন ফোর্ম অমসুং এফিদেবিৎ মেনশিনবা অমসুং হায়রিবা অসি প্রিন্ত লৌরবা মতুংদা মরী লৈনবা আর.ও.দা ওনলাইনদা পীশিনবা য়াহল্লি। অহানবা ওইনা, কেন্দিদেৎনা ইলেক্সন লেপ্পগী সেক্যুরিতী দিপোজিৎকী শেনফম অসি ওনলাইনদা থিবসু য়াহল্লগনি। কন্তেনমেন্তগী গাইদলাইনশিং অসি ৱাখলদা থমদুনা, কম্মিসন অসিনা য়ুম-য়ুমদা চৎতুনা কেম্পেন তৌবগী মীগী মশিং অসি কেন্দিদেৎ য়াওনা মীওই মঙা খক্তা চৎনবা খঙহনখ্রে। এম.ঐচ.এ./রাজ্যনা পীবা কন্তেনমেন্তকী কাঙলোনশুংগী মতুং ইন্না চান্নবা কাঙলোনশিং লৌখৎতুনা মীয়ামগী মীফমশিং অমসুং রোদ শোগী অয়াবা পীগনি। সোসিএল দিস্তেন্সিং কাঙলোনশিং ঙাক্তুনা ইলেক্তোরেলগী থবক চত্থরিঙৈ মনুংদা ফেস মাস্ক, সেনিতাইজর, থর্মেল স্কেনরশিং, গ্লোবশিং, ফেস শিল্দ অমসুং পি.পি.ই. কিৎশিং শীজিন্নগদবনি। ইলেক্তর খুদিংমক্তা ভোতর রিজিস্তরদা সাইন তৌনবা অমসুং ভোৎ থাদবগী ই.ভি.এম. বত্তন্দা নম্নবা হেন্দ গ্লোবশিং পীরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647624
আই.আই.তি. বেরহাম্পুরনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ইনোবেসনগীদমক পেতেন্ত ৩ ফাইল তৌখ্রে
কোবিদ-১৯ শন্দোকপা হন্থহন্নবা মশাগী লৈজবা তেক্নিকেলগী হৈ-শিংবা শিজিন্নদুনা থবক কয়া পায়খৎলিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা বেরহাম্পুরগী ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.)না খুদোংচাদবা খুদিং থেংনবা ঙম্বগী মতিক উৎপা ওইনা নোবেল কোরোনাভাইরস্কা লান্থেংননবগীদমক্তা পুথোকখিবা অনৌবা খুৎলায় অহুমগী পেতেন্ত অহুম পেতেন্ত জর্নেলদা থাজিনখ্রে। মসিনা অনৌবা পুথোকপগী হীরমদা ইন্সতিত্যুৎ অসিদা প্রাইওরিতী রাইৎ পীরগনি। ইন্সতিত্যুৎ অসিগী ইনোবোসন অহুম অদুদা মোবাইল স্বাব কল্লেক্সন কিওস্ক, য়ু.ভি.সি. খোঙউপ খুগা (সোল) সেনিতাইজর, অমসুং য়ু.ভি.সি. রোবো ৱারিয়র য়াওরি। আই.তি.আই. অসিগী হোৎনবশিংবু থাগৎপা ওইনা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মন্ত্রী দাঃ মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা হায়খি, “ ঐহাক্না থাজৈ অমসুং থৌওংশিং অসিনা অতোপ্পা আই.তি.আই.শিংদসু ভাইরস অসিনা শন্দোকপা থিংবদা তেংবাংগদবা ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগদবা অনৌবা থৌওং কয়া পুথোক্লক্কনি হায়বগী থাজবসু লৈ। ঐহাক্না আই.তি.আই. বেরহাম্পুরগী তিম্বু লৈবাক অসিদা লৈরিবা আই.তি.আই.শিংদা অসিগুম্লবা মশক থোকপা খুদম অমা পীদুনা অমত্তা ওইনা পুন্দুনা সরকারনা ভাইরস অসিগা লান্থেংননবা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংদা তেংবাংবগী থাগৎপা ফোঙদোক্লি”।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647607
খুঙ্গংগী মফমশিংদা চেকশিন্না থম্বগী মথৌ থোইনা তাদবা অমদি শেল কয়া চংদবা কোবিদ ১৯ দিতেক্সন কিৎ পুথোক্নবা স্তদী হৌখ্রে
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মরাং কায়না লৈতবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা রেপিদ দাইগনোস্তিক ফেসিলিতী লিংখৎনবা অনৌবা খোঙথাং লৌখৎহল্লি। মসিনা য়াম্না চেকশিন্নবা থম্বগী মথৌ তাদবা অমদি শেল চংদবা দিবাইজ পুথোকহল্লি। সাইন্তিস্তশিংনা অথুবদা মথৌ তারিবা অসি ফংবা ঙম্নবা রিসর্স প্লান অমা শেম্লি। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা স্তেৎচুতরী বোদী অমা ওইরিবা সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্স বোর্দ (এস.ই.আর.বি.)গী মতেংগা লোয়ননা বির্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মেস্রা, রাঞ্চিনা দাইগনোস্তিক কিৎ অসি দেবেলপ তৌনবা বাইওইনফোর্মেতিক্স তুল শীজিন্নদুনা পাম্লিবা পোর্তিন অদু খঙদোক্নবা রিসর্স অমা হৌখ্রে। স্তদী অসিনা অখন্নবা দোমেনগী স্পাইক প্রোতিনগী ওইনা দাইগনোস্তিক কিৎ অসি দিবেলপ তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647531
ই.এস.আই.সি.গী অতল বিমিৎ ব্যক্তি কল্যান য়োজনাগী মখাদা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়াদা কোমথোকপা অমসুং থবক তৌদবগী তেংবাংগী শেল পীবদা ফগৎহনবা
ই.এস.আই. কোর্পোরেসনগী মেম্বরশিংনা মসিগী সর্বিস পীবগী থৌওং অমসুং কোবিদ-১৯ লায়চৎনা শোকহল্লবা থৌমীশিংগী মতাংদা চাউখৎপা পুরক্নবা মরু ওইবা ৱারেপ খরা লৌখ্রে। ই.এস.আই.সি.না ই.এস.আই. স্কিমশিংগী মখাদা লৈবা থবক তৌবা মীওইশিংদা থবক তৌদবগী খুদোংচাবা ওইনা শেল পীবা অতল বিমিৎ ব্যক্তি কল্যান য়োজনা অসি থবক ওইনা পাঙথোক্লগনি। ই.এস.আই. কোর্পোরেসন্না স্কিম অসি জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা চহি অমা শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিনা হৌজিক লৈরিবা কাঙলোন অমসুং কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংদা থবক মাঙলবা মীওইশিংদা পীবা শেলগী তেংবাংশিংদা কোমথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। কোবিদ-১৯গী মনুংসিদা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতালশিংগী আই.সি.য়ু./ঐচ.দি.য়ু.গী সর্বিসশিং ফবা হেনগৎহন্নবা হায়দুনা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতালশিংগী অপুনবা ফমুংগী ১০%দি আই.সি.য়ু./ঐচ.দি.য়ু. ওন্থোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। ই.এস.আই. কোর্পোরেসন্না মীফম অসিদা ই.এস.আই.সি.না মীয়ামদা মেদিকেল কেয়রগী ইনফ্রাস্ত্রকচর পীবগী মথক্তা মখোয়গী স্তেকহোলদরশিংদা কোবিদ-১৯না পীবা চৈথেং হন্থহন্নবা থবক পায়খৎপগী থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতাল ২৩না লৈবাক পুম্বগী ওইনা আইসোলেসন বেদ ২৬০০ অমসুং ক্বারেন্তাইন বেদ চাউরাক্না ফমুং ১৩৫০ লৈদুনা কোবিদ-১৯ দেদিকেতেদ হোস্পিতাল ওইনা মফমশিংগী মীয়ামদা কোবিদকী মেদিকেল সর্বিস পীরি। মসিগী মথক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লেমহৌরিবা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতালশিংদা কোবিদ আইসোলেসন বেদ ৯৬১ লৈদুনা তোঙান তোঙানবা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতালশিংগী অপুনবা কোবিদ আইসোলেসন বেদ ৩৫৯৭ লৈরি। মসিগী মখা তানা হায়রিবা হোস্পিতালশিং অসিদা বেন্তিলেতর ২১৩ য়াওবা আই.সি.য়ু./ঐচ.দি.য়ু. বেদ ৫৫৫ লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647516
২০২০দা পি.এম.ই.জি.পি.গী প্রোজেক্ত ৪৪% ফংহন্দুনা রেকোর্দ থমখ্রে
লৈবাক অসিদা কোভিদ-১৯গী লোকদাউন্না মরম ওইদুনা শেন্মিৎলোনগী ফিভম শোক্লিঙৈ মরক অসিদা প্রাইম মিনিস্তরগী খনগৎলবা ইম্প্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না ফংহল্লিবা অসি য়াম্না য়াংনা চংশিল্লি। পি.এম.ই.জি.পি.গী প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীবগী অনৌবা অমসুং অথুবা থৌওং অমা পুথোরকপা হায়বদি ফাইনেন্সিএলগী চহি অসিগী থা মঙা মদুদি ২০২০গী এপ্রিলগী ১দগীনা ২০২০গী ওগস্তকী ১৮ ফাওবদা প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীরি অমদি মসি ৪৪% চোংখৎখি। (কে.ভি.আই.সি.)না প্রোজেক্ত লাখ ১.০৩ অয়াবা পীখ্রে অমসুং শেন্থং পীথগদবা বেঙ্কশিংদা এপ্লিকেসন থাদুনা মমাং চহিদগী ৭১,৫৫৬ প্রোজেক্তশিংগী হেন্দুনা ৪৪%দা চোংখ্র। ২০২০গী এপ্রিলদগী ওগস্ত ফাওবদা, শেন্থং পীগদবা বেঙ্কশিংনা প্রোজেক্ত ১১,১৯১কী এপ্লিকান্তশিংদা লুপা করোর ৩৪৫.৪৩গী শেন্ফম কাইথোকখি অদুবু মমাং চহি হায়বদি ২০১৯গী অহানবা থা মঙাদা প্রোজেক্ত ৯,১৬১কী এপ্লিকান্তশিংদা লুপা করোর ২৭৬.০৯গী শেন্ফম কাইথোক্তুনা হন্দক্কী চহিনা হেন্দুনা বেঙ্কশিংনা শেন্থং পীখ্রবা প্রোজেক্তশিংনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1647366
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: ব্রিহনমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (বি.এম.সি.)না মুম্বাইদা চহি ৫০গী মথক্তা লৈবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব পেসেন্ত খুদিংমক্কী ওইনা ইনফেক্সন তৌখিবগী মখোয়দা সীমতম লৈরবসু লৈত্রবসু, ইন্সতিত্যুশনেল আইসোলেশন মেন্দেতরী ওইহন্নবা মখোয়গী কোবিদ গাইদলাইনশিং অদু অমুক হন্না শেমদোকখ্রে। গাইদলাইনশিং হৌংদোকখিবা অসি অহল ওইরবশিংগী মরক্তা শিবগী চাং ৱাংখৎলকপনা মরম ওইরগা তঙাইফদনা মথৌ তারকখিবনি হায়না বি.এম.সি.না হায়খি। মহারাস্ত্রদা মীওই৩২৬ শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ২১,৩৫৯ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কোবিদ কেস লাখ ১.২৬ লৈরি।
• গুজরাত: হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১১৭৫ থেংনখি। রাজ্য অসিগী হেল্থ দিপার্তমেন্তকী মতুং ইন্না, রাজ্য অসিদা ফগৎলকখিবগী চাং অসি মখাতানা হেনগৎলক্তুনা চাদা ৭৯.২১ ফাওবা য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিদা তেস্ত লাখ ১৫গা লিশিং ৪৭ তৌখ্রে। ঙরাং য়াম্লবা তেস্ত ৬৮,৫৮১ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৪,৪৫৪ লৈরি।
• রাজস্থান: রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী, অশোক গেহলোতনা কোবিদ কেয়র হোসপিতালশিংদা থবক তৌরিবা দোক্তরশিং অমসুং নর্সিং স্তাফতা অহেনবা ওনরারিয়ম লাঊথোকখ্রে। রাজস্থানদা হৌজিক ফাওবদা থেংনখিবা কেস ৬৬,৬১৯গী মনুংদা পেসেন্ত ৫১,১৯০দি ফখ্রে অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রে।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরগী হেল্থ দিপার্তমেন্তনা কোবিদকী সীমতমশিং খুদম ওইনা লোক-লাইহৌ, স্বর হোনবদা ৱাবা পেসেন্ত খুদিংমক পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদকীদমক্তা তেস্ত তৌথোক্কদবনি হায়না হায়খ্রে। দিপার্তমেন্ত অসিনা কোবিদ-১৯গী ওইথোকপা য়াবা পেসেন্তশিং অদু মশক খঙদোক্নবা জিলা খুদিংমক্তা ইন্তেন্সিভ এক্তিব সর্ভিলেন্স পাংথোক্নবা হান্নদগী হায়খ্রে।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা, হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ১১৬ থেংনখ্রেরাজ্য অসিদা ৭১ ফখ্রে অমসুং এক্তিব কেস ৯৬৮ লৈরি।
• অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক তেস্ত তৌবদা মীওই ১৭৩৫ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং ২৭৭২ ফখ্রে। অপুনবা কেসশিং ৮৬০৫২। পুন্না পেসেন্ত ৬৩১২০ দিসচার্জ তৌখ্রে, এক্তিব পেসেন্ত ২২৭০৮ লৈরি অমসুং ২২১ শিখ্রে।
• মনিপুর: মনিপুরদা মীওই ৪৯ অমুক কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে, ১১৭ ফক্রে, পুন্না এক্তিব কেস ১৯০৫ লৈরি অমসুং ফগৎলকখিবগী চাং অসি চাদা ৬০নি।
• মঘালয়া: মেঘালয়া সরকারনা সেপ্তেম্বর ২০২০দগী হৌরগা লাক্কদৌরিবা থা অহুমদা, থা খুদিংগী চায়োল অমা রাজ্য অসিদা চংলক্নবগী এন্ত্রী পোইন্তশিং অদু থিংজিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। হায়রিবশিং অসি কোবিদ-১৯গীদমক্তা ইন্তেন্সিব সর্ভিলেন্সতা শরুক য়ারিবা ঐখোয়গী হেল্থ, ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং অমসুং মশা-মশাগী ওইবা জিলাগী এদমিনদা অৱাবা হন্থনবা তৌখিবনি।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙসি কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ১৫ ফখ্রে, অপুনবা কেস ৮৯৫ অমসুং এক্তিব কেসশিংনা ৪৭৮। মিজোরামগী আইজোলদা তৌরিবা তোতল লোকদাউন অদু ওগস্ত ২৪ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিং থেংনরকপদগী কোহিমাদা কোলোনী অহুম অমুক সীল তৌখ্রে। মখোয়শিং অদুদি অপ্পর এ.জি., মিদল এ.জি. অমসুং ন্যু মিনিস্তরস হিল কোলীশিংনি। নাগালেন্দদা, মোন জিলাগী এদমিন্না ওগস্ত ২০দগী মখাতাবা ওর্দরশিং থোরক্ত্রিবা ফাওবা মোন জিলাদা অসামদগী পোৎচৈশিং অমসুং তঙাইফদনা চংবা পোৎলমশিং পুশিল্লিক্লিবা গারীশিং চংবদা অথিংবা থমখ্রে।
• সিক্কিম: সিক্কিমদা, কোবিদ-১৯গীদমক্তা তেস্ত তৌবদা মীওই ৪৬ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে, ৮৩৪ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মশিং ৪৯৮।
• কেরলা: রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদনা মরম ওইরগা মরি শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১৯৫ য়ৌহনখ্রে। কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগী কোল দিতেল রেকোর্দশিং লৌখৎনবা রাজ্য সরকারগী খোংথাং অদুগী ময়োক্তা ওপোজিশনগী লুচিংবা রামেশ চেন্নিথালানা ফাইল তৌরকখিবা পেতিশন অদু কেরলা হাই কোর্তনা ঙসি য়াখিদ্রে। চয়োল অনিগীদমক্তা ওগস্ত ৩দগী কোবিদ-১৯ নোর্মশিং চৎনহন্নবা পুলিসতা স্বীপিং পাৱরশিং পীখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,৯৬৮ থেংনখ্রে। পেসেন্ত ১৮,১২৩দি হৌজিক ফাওবা লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই ১,৭৩,১৮৯দি ওবজার্ভেশন তৌদুনা থম্লি।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীনা য়াম্লবা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩১৩ অমসুং তরুক অমুক শিকিবগী পাউ লৈখি।, পেসেন্ত ৩০০ দিসচার্জ তৌখ্রে; য়ু.তি. অসিদা পুন্না কেস ৯৫৯৪দা হেনগৎলকখ্রে, শিখিবগী মশিং ১৪৩ অমসুং এক্তিব কেসকী মশিনংনা ৩৫১৭দা হেনগৎখ্রে। মদ্রাস হাই কোর্তনা ভিনায়কা চতুর্থিগী মনুংদা মীশিংনা লাইগী মুর্তিশিং ইশিংদা থাধবগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙরাং অনৌবা কেস ৫৯৮৬, ৫৭৪২ ফখি অমসুং ১১৬ শিখিবগী পাউ লৈখি। তি.এন.দা লৈরিবা অপুনবা কেসশিং: ৩,৬১,৪৩৫; এক্তিব কেসশিং: ৫৩,২৩৮; শিখিবশিং: ৬২৩৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৩,০১,৯১৩; চেন্নাইদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিং: ১২,২৮৭।
• কর্নাতকা: কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মতাংদা রাজ্য সরকারগী রিভাইস তৌরবা গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না বি.বি.এম.পি.না কনতেনমেন্ত জোনশিংদা হার্দ-বেরিকেতিং লৈহল্লরোই হায়না ৱারেপ লৌখ্রে। মরক অসিদা রাজ্য অসিনা কোবিদ-১৯ লৈবগী চাউরাকপা অমা খঙদোক্নবা জিলা খুদিংমক্তা সর্ভে অমা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি।শগোলশেল নুমিত্তা রাজ্য অসিদা কোবিদ কেস লাখ ২.৫ হেনখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৭৩৮৫, দিসচার্জ তৌখিবা ৬২৩১ অমসুং ১০২ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৫৬,৯৭৫; এক্তিব কেসশিং: ৮২,১৪৯; শিখিবশিং: ৪৪২৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৭০,৩৮১।
• অন্ধ্র প্রদেশ: সি.এম. জগন মোহন রেদ্দীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ হোসপিতালশিংগী মশিং অদু ১৩৮দগী ২৮৭দা হেনগৎখ্রে। কোবিদ-১৯গী মতাংদা পাংথোকখিবা রিভ্যু মীতিং অমদা ঙসি, সি.এম.না পেসেন্তশিংদা খ্বাইদগী ফবা সার্বিস ফংহন্নবা, অথুবা মতমদা কোবিদ-১৯ হোসপিতালশিংদা স্পিসিয়েলিস্তশিং অমসুং দোক্তরশিং ফংহন্নবা মরী লৈনবা ওফিসিয়েলশিংদা য়াথং পীরকখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৯৩৯৩, দিসচার্জ তৌখিবা ৮৮৪৬ অমসুং ৯৫ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ৩,২৫,৩৯৬; এক্তিব কেসশিং: ৮৭,১৭৭; শিখিবশিং: ৩০০১।
• তেলঙ্গানা: রাজ্য অসিদা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৯৬৭, ১৭৮১ ফখি অমসুং ০৮ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৯৬৭গী মনুংদা ৪৭৩দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী ওইখি। অপুনবা কেসশিং: ৯৯,৩৯১; এক্তিব কেসশিং: ২১,৬৮৭; শিখিবশিং: ৭৩৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৭৬,৯৬৭। অনৌবা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সনশিংগী পোৎলমগা লোইননা থোরক্কদবা সীজনেল এলমেন্তশিং অদু লান্ধেংননবা, রাজ্য সরকারনা গ্রেতর হাইদ্রবাদ মুনিসিপাল কোরপোরেশন (জি.ঐচ.এম.সি.)গী মখাদা লৈবা মফমশিংদা লৈবা বস্থি দৱাখানাশিংদা নুমিদাংৱাইরমগী পুং ৪দগী ৭ ফাওবা নুমিদাংৱাইরমগী ক্লিনিকশিং মথৌ তৌহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
ফেক্ত চেক