Ministry of Rural Development
About 21 crore mandays employment provided and Rs.16,768 crore spent by the seventh week of Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan
The Abhiyaan was launched to boost employment and livelihood opportunities for migrant workers and similarly affected citizens in rural areas, in the wake of COVID-19 outbreak
20 AUG 2020 4:50PM by PIB Delhi
The Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan (GKRA) is taking action on mission mode to provide employment to migrant workers who have returned to their native villages of 6 states namely Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Uttar Pradesh. The Abhiyaan is empowering villagers with livelihood opportunities in 116 districts of these states.
By the seventh week itself a total of about 21 crore mandays employment has been provided and Rs.16,768 crore has been spent so far. In the pursuit of the objectives of the Abhiyaan, a large number of structures have been created including 77974 water conservation structures, 2.33 lakh rural houses, 17933 cattle shed, 11372 farm ponds, and 3552 community sanitary complexes. In addition, 6300 works have been taken up through District Mineral Funds, 764 Gram Panchayats have been provided internet connectivity, and 25487 candidates have been provided skill training through Krishi Vigyan Kendras (KVKs) during the Abhiyaan.
The GKRA’s success so far can be seen as convergent efforts of 12 Ministries/Departments and State Governments, which are giving higher quantum of benefits to the migrant workers and rural communities.
The Abhiyaan was launched to boost employment and livelihood opportunities for migrant workers returning to villages and similarly affected citizens in rural areas, in the wake of COVID-19 outbreak. The stage is set for a longer term initiative for jobs and livelihoods for those who choose to stay back.

ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନର ସପ୍ତମ ସପ୍ତାହ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ 21 କୋଟି ଶ୍ରମ ଦିବସ ସୃଷ୍ଟି; 16,768 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯାଇ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି
• କରୋନା ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି
20 AUG 2020 4:50PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶା, ବିହାର, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ- ଏହି 6ଟି ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଭାବିତ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଘର ପାଖରେ କାମ ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ (ଜିକେଆରଏ) ଏବେ ସଫଳତାର ସହ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସଂପୃକ୍ତ 6ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଗୃହ ଫେରନ୍ତା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସହିତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସ୍ଥାନୀୟ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏସବୁ ରାଜ୍ୟର ମୋଟ 116ଟି ଜିଲାରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ।
ଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ସପ୍ତମ ସପ୍ତାହ ଶେଷସୁଦ୍ଧା 21 କୋଟି ଶ୍ରମଦିବସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ସେ ବାବଦରେ ମୋଟ 16,768 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବୃହତ୍‌ ଭିତ୍ତିଭୂମିମାନ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ 77,974ଟି ଜଳ ଅମଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, 2.33 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଆବାସ, 17,933 ଗୁହାଳ, 11,372 ଚାଷ ପୋଖରୀ ଏବଂ 3552 ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୌଚାଳୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହାସହିତ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ 6,300ଟି କାମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି ଓ 764 ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଜରିଆରେ 25,487 ଜଣଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ କେନ୍ଦ୍ରର 12ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡିକର ସହଯୋଗରେ ମିଳିତଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରବାସରୁ ଫେରିଥିବା ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ କରୋନା ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ପରେ ଗାଁକୁ ଫେରିଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଜୀବିକା ଉପାର୍ଜନର ପନ୍ଥା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏବେ ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକମାନେ ଅଧିକ କାଳ ଗାଁରେ ରହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଅଧିକ ସମୟ ଏହି ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।