ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଅଭିଭାଷଣ
• କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନର ସୁଯୋଗ
17 AUG 2020 4:15PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଆଜି ଦୁଇ ଦିନିଆ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଚୌବେ, ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଡଃ ବିନୋଦ କୁମାର ପାଲ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଓ ମହାସଂଘର ରାଜଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଅଭିଯାନ ତଥା ମହାସଂଘର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି ।
କୋଭିଡ ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ଵେ ଏହିଭଳି ଏକ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ମହାସଂଘକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମନେପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, “ଏହି ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ଆମର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଅଧିକ ସୃଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି” । ଏଭଳି ଅଭିନବ ରୋଗର ମୁକାବିଲାରେ ଦେଶର ସଫଳତାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମ ଦେଶ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ଏକ ବୃହତ ଜନନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିପାରିଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵର ଶତକଡା 60 ଭାଗ ପୋଲିଓ ଏବଂ ବସନ୍ତ ରୋଗ ଭାରତରେ ଥିବା ବେଳେ ଏହାକୁ ଦେଶରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରାକରଣ କରିବାରେ ଦେଶ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଆଗାମୀ 2025 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରୁ ରାଜଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ମୂଳୋପୋଛ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟପୂରଣ ଭାରତ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘର ନେତୃତ୍ଵରେ ସମ୍ଭବ ହେବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଦିଲ୍ଲୀର ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ବେଳେ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱଳ୍ପ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ସତ୍ଵେ ସେ ପୋଲିଓ ଉତ୍ପାଟନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଓ ଅନେକ ବଡ ବଡ ଶିଳ୍ପଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା । ଏବେ ମଧ୍ୟ ରାଜଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ବିଲୋପ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୂପ ଉତ୍ସାହ ଓ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖାଦେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀଗୁଡିକୁ ଟିବି ମୁକ୍ତ କରିବା ନେଇ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ 26.40 ଲକ୍ଷ ଟିବି ମାମଲା ରହିଛି, ଯାହାକି ବିଶ୍ଵରେ ସର୍ବାଧିକ । ଜୀବନ, ଅର୍ଥ ଓ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ନଷ୍ଟ ଭଳି ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ମଧ୍ୟ ଏହାଯୋଗୁଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଓ ଅସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟକର ପରିବେଶରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହାର ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଅର୍ଥର ପରିମାଣକୁ 4 ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । 2014ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦାୟିତ୍ଵ ନେବା ପରଠାରୁ ଟିବି ରୋଗୀମାନଙ୍କର ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସର୍ଭେ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ସମସ୍ତ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ଉପଚାର ଖର୍ଚ୍ଚ ସରକାର ବହନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଟିବି ମାମଲା ଲୋକଲୋଚନାକୁ ଆଣୁଥିବା ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଜରିଆରେ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନେଇଛନ୍ତି ତାହା କଳା ଜ୍ଵର ଓ କୁଷ୍ଠ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ନିରାକରଣ କରିବା ସହ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାର ଶୂନ୍ୟ ସ୍ତରକୁ ନେଇଆସିବେ ବୋଲି ସେ ଦୃଢତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକ୍ରମେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ଵିନୀ କୁମାର ଚୌବେ କହିଥିଲେ । ଦେଶରେ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟୋଗ ଯୋଗୁଁ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ ଜରିଆରେ 1.5 ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ପରାମର୍ଶ ଏକ ବିରାଟ ସଫଳତା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଷଦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଏମ୍ସର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ରଣଦୀପ ଗୁଲେରିଆ, ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଜିତ ବାନାର୍ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଡିଜିଟାଲି ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan digitally addresses inaugural session of CII Public Health Conference
“The COVID pandemic has given us a chance to revisit and structurally re-imagine a robust public health infrastructure for our country.”
17 AUG 2020 4:15PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare presided over the inaugural session of the two-day CII Public Health Conference virtually. Minister of State for Health and Family Welfare Sh. Ashwini Kumar Choubey and Member (Health) NITI Aayog Dr. Vinod K. Paul also participated digitally. A virtual exhibition on Healthcare and the “CII TB Free Workplaces Campaign” were launched and the “CII Public Health Report” was released in their presence.
Thanking CII for organizing this event amidst the COVID pandemic, he reminded the audience that “this pandemic has given us a chance to revisit and structurally re-imagine a robust public health infrastructure for our country.” Citing India’s successful approach in containing and curing this novel health risk, he lauded the country’s capacity to turn government schemes into a broader social movement that saw “the complete eradication of small-pox and polio from a time when India contributed 60% of the global cases of polio.” He expressed hope that “the Prime’s Ministers goal of a tuberculosis free India by 2025 would be similarly achieved” with the help of industry leaders and the CII.
Recollecting his experience as the health minister of NCT of Delhi when he organized a campaign to eradicate polio with meagre funds but with the full backing and enthusiasm of prominent leaders of the industry, Dr Harsh Vardhan said that he has been witnessing “the same enthusiasm and commitment in eradicating tuberculosis bacilli from the country.”
On the TB Free Workplaces campaign, Dr Harsh Vardhan, that “India with nearly 26.4 lakh Tuberculosis cases continues to have the largest share of the global TB burden. The economic burden of TB is huge in terms of lives, money and workdays lost as it disproportionately affects the poor who live in insanitary conditions and are deprived of calories”. He deliberated on the government’s response to this problem by pointing out, “Resource allocation for TB in India has witnessed a fourfold increase in the last five years. The Prime Minister had initiated a big survey for detection of TB cases upon taking office in 2014 itself.” Every patient of TB and even those with multi-drug resistant TB are treated free as the entire cost is borne by the government while doctors are incentivized to report TB cases, he added.
The Union Health Minister expressed confidence that the government’s boost to health infrastructure through Ayushman Bharat scheme would similarly eradicate diseases like Kala-azar and Leprosy and push the Maternal Mortality Rate to near zero.
Sh. Ashwini Kumar Choubey elaborated how the Prime Minister’s efforts to provide medical care at the grassroots have ushered in “a revolutionary expansion of health infrastructure in the rural areas.”
“The intensive use of Telemedicine is clearly evident from the 1.5 lakh consultations already recorded on the e-Sanjeevani tele-consultation platform,” he added.
Dr Randeep Guleria, Director, All India Institute of Medical Sciences in his capacity as Chairman –CII Public Health Council and Mr Chandrajit Banerjee, Director General, Confederation of Indian Industry (CII) were also digitally present on the occasion.