PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
15 AUG 2020 7:00PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারত্তা নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকপগী অতোপ্পা রেকোর্দ অমগা অমুক য়ৌখ্রে; হৌখিবা পুং ২৪দা ৫৭,৩৮১ ফগৎলকখ্রে
• রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩২গী ফগৎলকখিবগী চাং অসি চাদা ৫০ হেন্না ৱাংলে হায়বগী রিপোর্ত ফংখ্রে
• ভারত্তা নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা সেম্পল লাক্ষ ৮.৬ তেস্ত তৌখ্রে
• ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৭০ য়ৌরে
• হৌজিক এক্তিব ওইবা কেসশিং(৬,৬৮,২২০) অসিনা লৈবাক অসিগা অশেংবা কেস লোদ ওইহল্লি
• প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী নীংখা তমখিবা নুমিত্তা লৈবাক মীয়ামদা ৱারোল পীবদা লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গা থৌনা ফনা লান্থেংনরিবসিগীদমক ইকাই খুম্নবা ফোংদোকখ্রে; নেস্নেল দিজিতেল হেলথ মিসন হৌদোকখ্রে
• ঐখোয়না মাংজিল থানা চৎপদা কোরোনানা থিংবা ঙম্লোই
ভারত্তা নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকপগী অতোপ্পা রেকোর্দ অমগা অমুক য়ৌখ্রে; হৌখিবা পুং ২৪দা ৫৭,৩৮১ ফগৎলকখ্রে; রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩২গী ফগৎলকখিবগী চাং অসি চাদা ৫০ হেন্না ৱাংলে হায়বগী রিপোর্ত ফংখ্রে; ভারত্তা নোংমখক্তদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা সেম্পল লাক্ষ ৮.৬ তেস্ত তৌখ্রে
নোংমখক্তদাভারত্তা কোবিদ-১৯গী খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকপা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪সিদী ৫৭,৩৮১ ফগৎলকখ্রে। অসিগুম্না অৱাংবা থাক্তা ফগৎলক্তুনা ভারতকী ফগৎলকপগী চাং অসি হৌখিবশিংদগী চাদা ৭০দগী হেন্না শোইদবা মওংদা হেনগৎলক্লি অমসুং অনাবা অসি হেন্না-হেন্না ফগৎলক্লি। মসিগী মায় পাকপা অসি মখা তানা লৈহনবা ঙম্নবা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩২দা চাদা ৫০ হেনখ্রে। রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১২দা ফগৎলকপগী চাং অসি নেস্নেল রিকোভরী রেত্তগী হেনখ্রে। নারবা মীওইশিং হেন্না ফগৎলক্তুনা হোসপিতাল অমসুং য়ুমদা আইসোলেসন(খজিক্তং অমসুং ময়ায় ওইবা কেসতা) অপুনবা ফগৎলকপগী চাং অসি ঙসি(১৮,০৮,৯৩৬) লাক্ষ ১৮ হেনখ্রে। অনাবা ফগৎলকপা অমসুং কোবিদ-১৯ এক্তিব ওইবগী কেসশিংগী লৈনরিবা অরাপ্পা অসি হেনগৎখ্রে অমসুং লাক্ষ ১১(ঙসি ১১,৪০,৭১৬ য়ৌখৎখ্রে)হেনখ্রে। হৌজিক এক্তিব ওইবা কেসশিং(৬,৬৮,২২০) অসিনা লৈবাক অসিগা অশেংবা কেস লোদ ওইহল্লি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা মখা তানা রেজিস্তর তৌবা হন্থরক্তুনা ঙসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ২৬,৪৫নি। মখোয়শিং অসি নিংথিজনা হকশেলগী ওইবা মওংদা য়েংশিল্লি। মসি নিংথিজনা লেপ্তনা তাথরক্লি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা চাদা ১.৯৪ ওইরে। ভারতকী তেস্ত, ত্রেক, ত্রীতকী লাল্লোং অসিদগী হৌকিবা পুং ২৪সিদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা তেস্ত ৮,৬৮,৬৭৯ তৌখ্রে। কোতী ২.৮৫ হেন্না পুন্না-পুন্না তেস্ত তৌখ্রে। লৈবাক অসিদা তেস্তিং নেত অসি তপ্না-তপ্না পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা তেস্ত তৌবগী লাল্লোং অসি থাক ৱাংখৎহনখ্রে অমদি ফগৎহনখ্রে। তেস্তিং তৌবগী লাল্লোং অসি ফগৎহনবগা লোয়ননা ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিদা লেব ১৪৬৫, সরকারগী সেক্তরদা লেব ৯৬8 অমসুং লন্নাইগী লেব ৪৯৭ য়াওনা লৈবাক অসিগী তেস্তিং লেবগী নেতৱর্ক অসি লেপ্তনা কনখৎহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1646037
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী নীংখা তমখিবা নুমিত্তা লৈবাক মীয়ামদা ৱারোল পীবদা লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গা থৌনা ফনা লান্থেংনরিবসিগীদমক ইকাই খুম্নবা ফোংদোকখ্রে; নেস্নেল দিজিতেল হেলথ মিসন হৌদোকখ্রে
হৌজিক হৌজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং ভারতনা অমুক্তদা অমসুং থৌনা ফনা লৈবাক অসিবু "আত্মনির্ভর" ওইনবা হোৎনরিবা অসিনা লৈবাক অসিনা মনীং তমখিবগী চহী ৭৪শুবা পালন থৌরমগী ৱারোলদা হকশেলগী লমদা কেন্দ্র সরকার অসিনা মাই পাক্না পাঙথোকখিবা থবকশিং পল্লদুনা ফোংদোকখি। লাইনা অসিনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং মনুংগী অৱাবদা শরুক য়ারদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী কোরোনা লান্মীশিং অসি "সেবা পর্মো ধর্ম" হায়বসিমক খুদম ওইনা উৎপীবগীদমক থাগৎফম থোকই। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীরদুনা হায়খি মদুদি "ঐখোয়না কোরোনাদগী শোইদনা মাই পাক্কনি। 'অচেৎপা ৱাখল্লোন'না মাই পাকপগী লম্বীদা শোইদনা পুগনি।" কোবিদ-১৯গী মরকসিদা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্না হোৎনবগী ৱাখল্লোন মাই পাক্না শাগৎপা ঙমখিবা লৈবাক অসিগী 'আত্মনির্ভর ভারত'কী থৌনাবু মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা পি.পি.ই. কিৎ, এন.৯৫ মাস্ক, ভেন্তিলেতর অসিনচিংবা কয়া শাজবা ঙম্লে, হায়রিবশিং অসি মমাংদদি লমদম অসিদা শারমদবনি। অসিগুম্বা মালেমগী থাক্তা লৈবা পোত্থোকশিং পুথোকপা ঙম্বগী কেপাসিতী হেনগৎলক্লিবসি মহাক্কী "ভোকেল ফোর লোকেল"দা নিন্দুনা লৈখি। নেস্নেল দিজিতেল হেলথ মিসন লাউথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অখন্নবা হেলথ আই.দি. অমা লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্তা পীগনি মসিনা লাইনা, দাইগ্নোস্তিক্স, রিপোর্ত, মেদিকেসন অসিনচিংবগী ঈ পাউশিং আই.দি. অমখক্তদা কম্মন দেতাবেজ অমগী খুথাংদা য়াওগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1646049
ওগস্ত ১৫, ২০২০গী ৭৪শুবা নীং-খা তম্বা ফংবা নুমিত্তা লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংখি; মহাক্কী ৱারোলদুগী মরুওইবশিং
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1646044
ওগস্ত ১৫, ২০২০গী ৭৪শুবা নীং-খা তম্বা ফংবা নুমিত্তা লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা ঙাংখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
কোরোনাগী মতম অসিদা লাইচৎ অসিনা মীওই কয়া, ইমুং কয়াদা চৈথেং কয়া পীবতা নত্তনা পুন্সি কয়া অমসু মাংনরে। মখোয় পুম্নমকী অৱাবদা ঐহাক্না শরুক য়ারি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক মচা কোতি ১৩০গী শক্তি অমসুং খাংবা কনবা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়বু কোরোনাগী মায়োক্তা শোইদনা মায় পাকহনগনি হায়বগী ঐঙোন্দা থাজবা লৈ... কোরোনাগী লাইচৎ মনুংদসু ভারত মচা কোতি ১৩০না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং মসি ভারত মচা খুদিংগী পুক্নীংদা হক্তুনা লৈখ্রবনি... মমাং চহিদা ভারত্তা এফ.দি.আই. চাদা ১৮ হেনগৎলে। কোরোনা লাইচৎকী মনুংদফাওবদা, অফাওবা কম্পেনী কয়ানা ভারত্তা চঙলক্লি... ঙসিদি কোরোনা লাইচৎ অসিদগী মীপুম খুদিংমক অমসুং শেন্মিৎলোন চিংথোক্লকপা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপ্লাইন প্রোজেক্তনা খোংচৎ অসিদা মরুওই ওইবা থৌদাং লৌরি... মসিগী ইন্সত্রুমেন্তশিং অসিনা কোরোনাগী মনুংদা থবক কয়া পায়খৎহল্লে। মতম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না লাইরবা ইমুং কয়াদা গ্যাস সিলিন্দর লেম্না পীরি, রাসন কার্দ লৈত্রবসু ইমুং কোতি ৮০দা চানবা পোৎলম পীদুনা চাখুম মৈ মুৎহন্দ্রি; চাউরাক্না লুপা কোতি লিশিং ৯০ বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হাপখ্রে। হৌখিবা চহি খরগী মমাংদা থাদখিবা লুপা চাম্মদো লাইরবা অমগী একাউন্ততা য়ৌহনগনি হায়বসি থাজবা পোক্লম্লোই... ভারত সরকারনা কোরোনা লাইচৎ মনুংদা লুপা কোতি ১,০০,০০০ লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক কাইথখ্রে হায়বসি অদোমসু খঙলম্লনি... কোরোনা মনুংদা, হায়রিবা ইচলশিং অসিনা একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং ৩০ থমজিনখি... কোরোনা লাইচৎ মনুংদা হকশেলগী থবকশিং পুক্নীং চঙলে। মসিগী অৱাবা মনুং অসিদা হকশেলগী থবকশিংনা ঐখোয়দা ইশাগী ওক্নবা পুথোক্নবগী অচৌবা পারা অমা তম্বীরে। মসিগী পান্দম অসি ফংবা ঙম্নবা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি... কোরোনাগী তিকা থৌরাং তৌরগনি হায়বদা মীয়ামগী মরক্তা হরাওনরে। মসি মহৌশানি। মসিগী লাংতক্নবা অসি মী খুদিংমক্কীনি অমসুং মালেমগী মফম পুম্নমক্তনি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং লেবশিংদা মথৌ মশক খঙনা থবক তৌরি হায়না ঐগী ইরৈচাশিং হায়বা ঐনা পাম্মি। হৌজিক লৈবাক অসিদা তিকা অহুম চাংয়েংগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরে। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংদগী অয়াবা হেক ফংবগা ঐখোয়না তিকা পাক-শন্না পুথোক্কনি। ঐখোয়না থৌরাং তৌবা লোইরে। তিকা য়াম্না পুথোক্নবা অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা মী খুদিংমক ফংহন্নবা ঐখোয়না লম্বী অমা শেম্লে...
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1646045
ভারতকী ৭৪শুবা নীং খা তম্বা নুমিৎকী মাংওইননা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা মীয়ামদা পীবা পাউজেল
"ঐখোয়গী থৌনাদা থাজবা লৈবদগী, অতোপ্পা লৈবাকশিংনা কোবিদ-১৯ থেংনবদা ঐখোয়না মতেং পাংলি। হিদাক-লাংথকশিং পীনবা হায়জরকপদগী, অৱাবা তারবা মতমদা লৈবাক অসিনা মালেমগী মীয়ামগীদমক লৈরি হায়বা ভারতনা অমুক হন্না উৎখি। লাইচৎ অসি মপুংফানা লাকশিন্নবা মফম অমগী ওইবা অমসুং মালেমগী ওইবা লাল্লোংশিং পুথোকপদা ভারতনা মাংজিল থারি...
কোবিদ-১৯ থেংনবা মতমদা পুন্সি অমসুং হিংনবা লম্বী অনিমক মরুওই হায়বা ঐনা থাজৈ। হৌজিক থেংনরিবা অৱাবা অসি লৌমীশিং অমসুং অপীকপা ওন্ত্রপ্রিনরশিং কান্নবা ফংনবা শেন-থুমগী ফিবম অমুক ফগৎলক্নবা অওনবশিং পুরক্নবা খুদোংচাবা অমনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ...
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645888
প্রধান মন্ত্রী অমসুং নেপালগী প্রধান মন্ত্রীগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শাবা
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি নেপালগী প্রধান মন্ত্রী হিস এক্সেলেন্সী শ্রী কে.পি. শর্মা ওলি, আর.তি.দগী ফোন কোল অমা ওকখি। নেপালগী প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী সরকার অমসুং মীয়ামদা মসিগী ৭৪শুবা নিং-খা তম্বা নুমিৎকী য়াইফ পাউজেল পীরকখি অমসুং য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী নন-পর্মানেন্ত মেম্বর ওইনা হন্দক্তা খল্লকখিবা অদুগীসু থাগৎপা ফোঙদোরকখি। লুচিংবা অসিনা লৈবাক অনি অসিদা কোবিদ-১৯না শোকহল্লিবা অসি হন্থহন্নবা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংদা অমত্তা ওইনা চৎমিন্ননিংবগী ৱাফমসু ফোঙদোরকখি। হীরম অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা লেপ্তনা মতেং পাংগনি হায়নসু হায়রকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নেপালগী প্রধান মন্ত্রীবু তেলিফোন তৌরকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ভারত অমসুং নেপালগী মরক্তা চাউখৎপগী অমসুং নাৎকী ওইবা মরী কয়া লৈনরিবা অসিগী মতাংদসু নীংশিংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1646051
ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্রাঃ স্তেৎ কোওপরেসন মন্ত্রী বলাসাহেব পতিল কোরোনাভাইরস পোজিতিব ওইদুনা করাদকী হোস্পিতাল অমদা লাইয়েংলি। মহাক্না এম.ভি.এ. সরকারদগী হৌখিবা থা অহুম অসিদা কোবিদ পোজিতিব ওইখিবা তরেৎশুবা মন্ত্রীনি। মহারাস্ত্রদা কোবিদ কেস ৫.৭৩ লাখ লৈখ্রে অমসুং এক্তিব কেসনা লাখ ১.৫১নি।
• গুজরাৎঃ রাজ্য অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৭৭.৭২ ওইজরবসু ইরাই নুমিত্তা গুজরাত্তা তেস্ত ৫১,২২৫ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়েংশিন মীফমদা গুজরাৎকী মুখ্য মন্ত্রী বিজয় রুপানিদা রাজ্য অসিদা তেস্ত তৌবগী চাং ৱাংখৎহন্নবা খঙহনখিবনি। গুজরাত্তা লাকপা কেস মশীং ৭৬,৫৬৯নি মসিগী মনুংদগী এক্তিব কেস মশীংনা ১৪২৯৯ নি।
• ছতিশগরঃ রাজ্য অসিদা মমাংগীশিংদগী হেন্না ৱাংবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ১৩ লৈখিদ্রে, অদুগা অনৌবা কেস ৪৫১ অমসু ইরাই নুমিত্তা লাকখ্রে। কেস ৪৫১ অসিগী মনুংদগী ১৪২দি রাইপুরদগী লাকখিবনি অমসুং ৫৯না দুর্গদগীনি। মরক অসিদা অনাবা ১৯৯ তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদগী দিসচার্জ তৌখি।
• অরুনাচল প্রদেশঃ অরুনাচল প্রদেশতা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মীওই অমা লৈখিদ্রে অমসুং রাজ্য অসিদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পোজিতিব কেস ৯৫ অমগা লাকখি, এক্তিব কেস ৮৫২ অমসুং দিসচার্জনা ১৭৫০।
• মনিপুরঃ মনিপুরদা মীওই ১৩০ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে, মীওই অমগা লাইচৎ অসিদগী লৈখিদবগা লোইননা পুল্লপনা মীওই ১৩ শুখ্রে। মনিপুর সরকারনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ কেস হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংদুনা চলাইরিবা কমপ্লীৎ লোকদাউন ওগস্ত ৩১ ফাওবা শাংথখ্রে।
• মেঘালয়ঃ মেঘালয়দা অপীকপা করবার অমসুং ওন্ত্রপ্রিনরশিংগী ওইবা মুখ্য মন্ত্রীগী তেংবাংগী থৌরাং হৌখ্রে। অমুক্তদা পীগদবা লুপা ১০,০০০ ফাওবগী শেনফম অনৌবা অপীকপা করবার তৌবশিংদা পীগনি, হায়রিবসি লুপা ৫০,০০০ ফাওবা পীবা য়াই। লুপা কোতি ১৫গী কোর্পস ফন্দসু হায়রিবসিগীদমক শেমখ্রে।
• মিজোরমঃ মিজোরমদা ঙরাং অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৫৬ লাকখি। অপুনবা কেসঃ ৭১৩, এক্তিব কেস মশীংনা ৩৬৫ য়ৌখ্রে।
• নাগালেন্দঃ নাগালেন্দা ইরাই নুমিত্তা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ১৫৪ লাকখ্রে। অপুনবা কেস মশীং ৩৩২২ য়ৌখ্রে।
• পঞ্জাবঃ লাক্কদবা চয়োল খরসিদা নৌনা কোবিদ কেস ৱাংখৎলক্কদ্রা হায়বগী চিংনবা লৈবদগী পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রী কেপতেন অমরিন্দর সিংহনা নুমিদাংগী কর্ফ্যু অদু নুমিদাং পুং ৯দগী নুংথিল পুং ৫ ফাওবা শহর খুদিংমক্তা অতোপ্পা লাইচৎ অসিবু লাকশিন্নবগী পাম্বৈশিংগা লোইননা শাংদোকখ্রে।
• হরিয়ানাঃ কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা পীরিবা অৱাবা কয়া অসি য়েংদুনা হরিয়ানাগী সরকারনা ধর্মগী ওইবা মফমশিংদা হায়বদি লাইশঙশিং (বুদ্ধিস্ত অমসুং জৈনগী লাইশঙশিং য়াওনা), গুরুদ্বারা, চর্চ অমসুং মসজিদশিংগী মৈগী খজনা এপ্রিল ২০২০দগী জুন ২০২০ ফাওবগী ওইনা মার্চ ২০২০ ফাওবা অমসুং ওক্তোবর ৩১, ২০২০ ফাওবগী খজনা থিদোকহন্দুনা কোকপীরগনি।
• কেরলাঃ কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মীওই মরি অমগা লৈখিদবগা লোইননা অপুনবা ওইনা মীওই ১৪৩ লৈখিদ্রে। কোনুং ওইরিবা থিরুবনন্থপুরমনা রাজ্য অসিদা খ্বাইদগী ফিবম শোকপা জিল্লা ওইরি। সেন্ত্রেল জেলদা মীওই ৫৩ অমগা পোজিতিব ওইরকখ্রে। মরক অসিদা কে.এস.আর.তি.সি.না লোকদাউন্না মরম ওইদুনা চেল্লুদ্রবা ইন্তর-দিস্ত্রিক্ত বস সর্বিস মখা তানা চেলহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৫৬৯ লাক্তুনা রাজ্য অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা লাকখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা, অনাবা মীওই ১৪,০৯৪না হৌজিক লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য অসিদা মীওই ২৬,৯৯৬ নাবা ফখ্রে। মীওই ১,৫৫,০২৫না তোঙান-তোঙানবা জিল্লাশিংদা ওবজর্বেসন তৌদুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ কোবিদ-১৯ লাইচৎ লান্থেংনবদা মীয়ামগী মতেং য়াম্না তঙাই ফদেঃ নীংখা তম্বগী ৱারোল পীবদা পুদুচেরীগী মুখ্য মন্ত্রী। কোইম্বেতোরগী কোবিদ কেস ৮০০০ য়ৌখ্রে; লাইচৎ লান্নবগী মশীংনা ইরাই নুমিত্তা অনৌবা কেস ৩৮৫ লাকপগা লোইননা ৮,২৭৪ লৈরি, অমসুং মীওই নিপান অমগা লৈখিদবগা লোইননা অপুনবা মীওই ১৬৪ শুখ্রে। তমিল নাদুগী গবর্নর বানৱারিলাল পুরোহিৎ কোবিদ-১৯দগী নেগেতি ওইরক্তুনা নাবা ফখ্রে। তমিল নাদুদা কেস ৫৮৯০, অমসুং লৈখিদ্রবা ১১৭ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেসঃ ৩,২৬,৩৪৫, এক্তিব কেসঃ ৫৩,৭১৬, লৈখিদ্রবাঃ ৫৫১৪, চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেসঃ ১১,২০৯।
• করনাতাকাঃ কোবিদ-১৯ তাস্ক ফোর্সনা ৱারেপ লৌরকখিবগী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারনা রেপিদ এন্তিজেন দিতেক্সন কিৎ লাখ ১০ লৈরগনি। বি.বি.এম.পি.না আর.দব্ল্যু.এ.দা আই.এল.আই. অমসুং সারি কেস লৈবা মীওইশিং খঙদোক্নবা হায়খ্রে। মসিনা কোবিদকী মরমদা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা ভোলুন্তীয়র খোম্নবগীদমক ৱেবসাইৎ অমা হাংদোকখ্রে। মরকসিদা ইরাই নুমিত্তা ওর্দর অমা থোক্তুনা মীয়াম্না মী তিনবা মফমদা গনেশকী মীতম খিন্দুনা পুজা তৌবা লেপ্নবা খঙহনখ্রে অমসুং মীয়ামদা গনেশ চতুরিতিবু ইমুংদা পাংথোক্নবা খঙহনখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশঃ গবর্নর বিস্বাবুসন হরিচন্দন্না নীংতম্বগী নুমিৎ থৌরমদা কোবিদ-১৯দগী মপুং ফানা নাবা ফখ্রবা মীওইশিংনা চোংথোকপীরক্তুনা প্লাজমা দোনেৎ তৌবীদুনা লান্থেং অসিদা মতেং পাংবীনবা খঙহনখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিবু লান্থেংননবা হোৎনবদা তঙাইফদবা হিদাক লাংথক্কী অৱাৎপা অমসুং ভেন্তিলেতর সপ্লাই তৌনবগীদমক য়ু.কে. সরকার অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ মেদ তেক জোন পুন্না চৎমিন্নগদৌরি। খল্লবা ইন্দিয়ন মেদ তেক স্তার্ত অপশিংনা মেদ তেক ভেল্লী ইঙ্ক্যুবেসন সেন্তর বিশাখাপত্নমদা শেল, তেক্নিকে অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতেং পীদুনা হোস্ত ওইগদৌরি। কোবিদ-১৯গী থবক তৌরিবা জুনিয়র দোক্তরশিংনা ওগস্ত ১৭তগী হৌদুনা সেফতী অমসুং প্রোতেক্সন পীবীদবগীদমক বোইকোৎ তৌগনি হায়না কিহনখ্রে।
• তেলঙ্গানাঃ তেলঙ্গানাদা লৈবা হকশেলগী এক্সপর্তশিং অমসুং দোক্তরশিংনা কোবিদ-১৯ অনাবশিংবু মীওই কয়া হকচাং ফগৎলকপা অমসুং লাইনা অসিগা মরী লৈননা থেংনা হোস্পিতালদা পুখৎলকপা থেংবনা অতোপ্পা লাইন্দগী লৈতবসু লৈরক্ত্রে। অনৌবা কেস ১৮৬৪, নাবা ফখ্রবা ১৯১২, অমসুং মীওই ১০ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা রিপোর্ত তৌরকখ্রে, অপুনবা কেস ১৮৬৪গী মনুংদগী ৩৯৪দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী লাকখিবনি। অপুনবা কেসঃ ৯০,২৫৯, এক্তিব কেসঃ ২৩,৩৭৯, লৈখিদ্রবাঃ ৬৮৪ দিসচার্জঃ ৬৬,১৯৬।

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
15 AUG 2020 7:00PM by PIB Delhi
Text Box: • India reaches another record of highest single day recoveries; 57,381 recover in the last 24 hours• 32 States & UTs report higher than 50% Recovery Rate• India tests highest single day COVID samples of 8.6 lakh• India's Recovery Rate soars past 70%• Current active cases (6,68,220) constitute just 26.45% of the total positive cases• Prime Minister salutes the country’s valiant fight with COVID in his I-Day address to the nation; Announces the National Digital Health Mission• Corona can notstop us from moving ahead on the victorious path of self-reliant India: PM
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India reaches another record of highest single day recoveries; 57,381 recover in the last 24 hours; 32 States & UTs report higher than 50% Recovery Rate;
India tests highest single day COVID samples of 8.6 lakh
India has touched another peak of posting the highest recoveries of COVID-19 cases in a single day. 57,381 have recovered and discharged in the past 24 hours. With such high level of recoveries, India's Recovery Rate has soared past 70% ensuring more and more patients are recovering. To further build on this achievement, 32 States/UTs have exceeded the 50% mark. 12 States/UTs have exceeded the national Recovery Rate. With more patients recovering and being discharged from hospitals and home isolation (in case of mild and moderate cases), the total recoveries have crossed the 18 lakh mark today (18,08,936). The gap between recovered patients and active COVID-19 cases has increased and crossed 11 lakh (pegged at 11,40,716 today). The current active cases (6,68,220) compose the actual case load of the country. It is 26.45% of the total positive cases today, registering further drop in the last 24 hours. They are under active medical supervision. India’s Case Fatality Rate (CFR) is maintained below the global average. It is on a continuous positive slide and currently stands at 1.94%. India's TEST, TRACK, TREAT strategy has achieved another peak with 8,68,679 tests done in the last 24 hours. This has taken the cumulative tests to more than 2.85 crore. the testing lab network in the country is continuously strengthened which as on today consists of 1465 labs in the country; 968 labs in the government sector and 497 private labs.
For details:
Prime Minister salutes the country’s valiant fight with COVID in his I-Day address to the nation; Announces the National Digital Health Mission
The ongoing COVID-19 pandemic and India’s simultaneous graded and pro-active approach that made the country “Atmanirbhar” found a place in the Prime Minister’s address to the Nation on the 74th Independence Day, as he highlighted the accomplishments of the Central government in the field of health.Expressing his condolences for families who lost their loved ones to the disease, he said that India’s Corona warriors need to be applauded as they have exemplified the mantra “SevaParmo Dharma.” The Prime Minister reassured the nation that “we will win against corona. ‘Strong will’ will lead to victory”.He highlighted the ‘Atmanirbhar Bharat’ spirit of the country that has resulted in achieving self-reliance amid COVID-19. He said that the country is now producing PPE kits, N95 masks, ventilators etc., which were not being manufactured domestically. The increase in production capacity of such world class items also echoed in his call “vocal for local”.Announcing the National Digital Health Mission, Prime Minister said that a Unique Health ID will be provided to every citizen which will have details of the diseases, diagnosis, report, medication etc., in a common database through a single ID.
For details:
Prime Minister Shri NarendraModi addressed the Nation from the ramparts of the Red Fort on the 74th Independence Day; Highlights from his Speech
For details:
English rendering of Prime Minister Shri NarendraModi’s address to the Nation from the ramparts of the Red Fort on the 74th Independence Day- August 15, 2020
In the period of corona, many of our brothers and sisters have been affected by this pandemic; many families have been affected; many have also lost their lives. I express my condolences to all such families, and I believe the indomitable will power and determination of 130 crore countrymen will make us win over Corona and we shall definitely win…..
In the midst of the Corona pandemic, 130 crore Indians pledged themselves to become self-reliant. Today self-reliance is etched in the mind of every Indian….
Last year, there has been an 18% increase in FDI in India. So, even during the corona pandemic, top companies of the world are turning to India….
Today, it is our priority to pull the people and the economy of our country out of this corona pandemic. The National Infrastructure Pipeline Project will play an important role in this endeavour…..
These instruments have also helped a lot in delivering the services seamlessly during the Corona crisis. During this period, we continued to provide free gas cylinders to crores of poor families, irrespective of whether they had ration card or not the kitchen flames of more than 80 crores of my countrymen were kept alighted by supplying free food grains to the 80 crores countrymen; approximately 90 thousand crore rupees were transferred directly into the bank accounts…..
You must have seen that the Indian government has sanctioned 1,00,000 crore rupees for agriculture infrastructure even during the Corona pandemic….
During the Corona period, about 30 thousand crore rupees have been deposited into the accounts of these sisters….
It is very natural that health sector draws attention in this period of Corona pandemic. As such, the biggest lesson of self-reliance has been taught to us by the Health Sector during this crisis. And to achieve that goal we also have to move forward……
There is a curiosity among everybody when the Corona vaccine will be ready. This is natural. This anxiety is there in everybody and everywhere in the world…..I would like to tell my countrymen that our scientists are dutifully engaged in the laboratories. They are putting in great efforts. At present, testing for three vaccines is in different stages in the country….
Corona is a big hurdle, but not that huge that it can stop us from moving ahead on the victorious path of self-reliant India….”
For details:
Address to the Nation by the Hon’ble President of India, Shri Ram NathKovind, on the eve of India’s 74th Independence Day
Confident of our strengths, we reached out to help other countries in their fight against COVID-19. In responding to calls from countries for supply of medicines, India has once again shown that it stands by the global community in times of distress. We have been at the forefront in evolving regional and global strategies for an effective response to the pandemic….
I believe that in the fight against COVID-19, life and livelihood, both are essential. We have looked at the current crisis as an opportunity to initiate reforms to revitalise the economy for the benefit of all, specially farmers and small entrepreneurs. ..
Public hospitals and laboratories have been leading the fight against COVID-19. Public health services have helped the poor cope with the pandemic. In view of this, public health infrastructure needs to be expanded and strengthened….”
For details:
Telephone conversation between PM and Prime Minister of Nepal
Prime Minister received a telephone call today from His Excellency Mr. K. P. Sharma Oli, Rt. Hon’ble Prime Minister of Nepal. The Prime Minister of Nepal greeted the Government and People of India on the occasion of its 74th Independence Day, and also conveyed congratulations for India’s recent election as a non-permanent member of the UN Security Council. The leaders expressed mutual solidarity in the context of the efforts being made to minimise the impact of the COVID-19 pandemic in both countries. Prime Minister offered India’s continued support to Nepal in this regard.
For details:
INPUTS FROM FIELD OFFICES
• Maharashtra: The State Cooperation Minister BalasahebPatil has tested positive for coronavirus infection and is undergoing treatment at a hospital in Karad. He is the seventh Minister of the MVA Government to test Covid positive during the last three months. Maharashtra has reported over 5.73 lakh Covid cases and active cases are 1.51 lakhs.
• Gujarat. A record 51,225 Covid tests were conducted in Gujarat on Friday, even as the recovery rate in the state improved to 77.72 per cent. Prime Minister during his review meeting had asked Gujarat CM Vijay Rupani to increase the number of tests in the state. The number of reported cases in Gujarat is 76,569 out of which 14,299 are active cases.
• Chhattisgarh: The state reported a record high of 13 Covid deaths during the last 24 hours, while 451 new cases were found on Friday. Out 451 cases, 142 were reported from Raipur and 59 from Durg. Meanwhile 199 patients were discharged from various hospitals.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, one more casualty reported due to COVID-19 and 95 more positive cases were detected in the state during last twenty four hours, active 852 and discharged 1750.
• Manipur: In Manipur, 130 more people tested positive for COVID-19, One person succumbed to the disease taking the toll to 13 in the state.Manipur govt extends complete lockdown in the state till 31st August in view of detection of large number of COVID-19 cases.
• Meghalaya: Meghalaya is starting the CM's Support program for small businesses & entrepreneurs. One-time grant support of up to Rs. 10,000 will be provided for any new small business loans of up to Rs.50,000 that are availed. A corpus fund of Rs.15 Cr has been created for the same
• Mizoram: In Mizoram, 56 fresh cases of COVID-19 confirmed, total cases 713, active cases 365.
• Nagaland: In Nagaland, 154 new COVID-19 positive cases detected on Friday. Total cases rise to 3322.
• Punjab: As Covid cases continued to spike amid fears of the peak hitting the state in the next few weeks, Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh announced extension of the night curfew from 9 p.m. to 5 pm to all cities, along with a slew of other measures to control the spread of the pandemic.
•
• Haryana: Keeping in view the hardships caused by COVID-19 pandemic, Government of Haryana has decided to waive off the electricity bills of all religious places i.e. Temples (including Buddhist & Jain temples), Gurudwaras, Churches and Masjids in the state for the period April, 2020 to June, 2020 along with corresponding surcharge amount provided that they would clear their pending dues upto March, 2020, if any, by October 31, 2020.
• Kerala: Four Covid-19 deaths were reported today pushing the toll to 143. Capital Thiruvananthapuram continues to be the hot bed of infection. 53 more inmates of Central Prison have been tested positive today. With this a total of 218 inmates have been tested positive. Meanwhile, KSRTC have decided to start inter-district bus services which were halted due to lockdown. State recorded its highest single-day count of 1,569 cases yesterday. At present, there are 14,094 patients undergoing treatment while 26,996 people have so far been cured of Covid in the state. There are currently 1,55,025 people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: People's cooperation most necessary to combat Covid-19 pandemic: Puducherry CM during Independence Day Address. Covid cases in Coimbatore crosses 8000 mark; infection tally swelled to 8,274 with 385 fresh cases on Friday and death toll rose to 164 after eight more persons succumbed to the viral infection.TN Governor BanwarilalPurohit recovered from Covid-19 and tested negative. TN records 5,890 fresh Covid cases, 117 deaths in single day. Total cases : 3,26,345; Active cases: 53,716; Deaths: 5514; Active cases in Chennai: 11,209
• Karnataka: State government to add 10 lakh rapid antigen detection kits, as decided by Covid 19 taskforce. BBMP has asked RWAs to identify people with ILI and SARI cases. It has also launched website to rope in volunteers to create public awareness about Covid. Meanwhile state in Friday issued order prohibiting installation and worship of Ganesha in public places and advised people to celebrate GaneshaChaturiti within homes.
• Andhra Pradesh: Governor BiswabhusanHarichandan on the occasion of Independence Day appealed to all those people who have fully recovered from Covid19 to come forward and help the patients fighting the infection by donating their plasma. UK government and Andhra Pradesh Med-Tech Zone have joined forces to plug the gap between the demand and supply of ventilators and essential medical equipment to fight the Covid19 pandemic. Selected Indian med-tech start-ups will be hosted at Med-Tech valley incubation centre in Visakhapatnam by providing financial, technical and infrastructure support necessary for manufacture. Junior doctors on Covid19 duty threaten complete boycott from Aug 17, if their demands of safety and protection were not fulfilled.
• Telangana: Health experts and doctors treating Covid-19 patients in Telangana are increasingly seeing more people with good health and no co-morbidities dying from the virus, mainly due to late reporting at hospitals. 1864 new cases, 1912 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours in the state; out of 1864 cases, 394 cases reported from GHMC. Total cases: 90,259; Active cases: 23,379; Deaths: 684; Discharges :66,196.