Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agriculture Mechanization and Technology Division takes various initiatives for farmers’ welfare under Atma Nirbhar Bharat Abhiyaan/Krishi
Rs. 553 crores under Sub-Mission on Agricultural Mechanization and Rs. 548.20 crores under Crop Residue Management scheme to prevent paddy straw burning released to State Governments during 2020-21
Multi lingual Mobile App “CHC- Farm Machinery” developed; series of measures taken to maintain uninterrupted supply of farm inputs and mitigate effect of migration of farm labour during Covid lockdown
08 AUG 2020 1:02PM by PIB Delhi
Agricultural Mechanization is one of the key drivers for sustainable development of agriculture sector which helps in increasing production by timely farm operations, reducing losses, reducing the cost of operations by ensuring better management of costly inputs. Mechanization also enhances the productivity of natural resources and reduces drudgery associated with various farm operations. Under the hash-tag #AtmaNirbharKrishi, created by Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, Government of India, initiatives taken by Agriculture Mechanization and Technology Division are:
In order to lay special emphasis towards promotion of agricultural mechanization in the country and to bring more inclusiveness, Sub-Mission on Agricultural Mechanization (SMAM) had been initiated since April 2014. In the year 2020-21, budget of Rs. 1033 crores have been provided for the scheme, out of which Rs. 553 crores have been released to the State Governments.
Paddy straw burning is one of the major problems in the Northern Region of the country causing environmental pollution. Paddy straw burning is currently practiced on a large scale in Punjab & Haryana to clear the fields for Rabi Crop sowing because the time window available between the harvesting of paddy crop and the sowing of next crops is very short (2-3 weeks). With an objective to wean away farmers of this region from Crop Residue Burning, the scheme of CRM (Crop Residue Management) was initiated since 2018 by Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, wherein, farmers are provided machinery for in-situ management of crop residue through establishment of CHCs (Custom Hiring Centres). Individual farmers are also provided subsidy for procurement of machinery. Total funds of Rs. 1178.47 crores were provided in the year 2018-19 & 2019-20 to the States of Punjab, Haryana, UP and NCT. In the year 2020-21, Rs. 600 crores has been provided in the budget for the Scheme and Rs.548.20 crores have been released to the states well before time to ensure they can take up the activities in advance.
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has also developed a Multi lingual Mobile App “CHC- Farm Machinery” which connects the farmers with Custom Hiring Service Centers situated in their locality. This app is facilitating agricultural mechanization in the country by encouraging small & marginal farmers to take machines on rental basis for agriculture practices without them having to purchase the high priced such machines. The App has been further modified and now has been given the acronym of “FARMS-app” (Farm Machinery Solutions-app). The revised version is more user friendly and the scope of the app has also been enhanced.
Pandemic of COVID has influenced the lives of people across the globe and India is no exception to that. Farming activities and farmers also experienced the impact of this pandemic as the COVID resulted in lock-down thereby influenced the movement of farm inputs including farm machinery from one location to other. Lock- down came as a sudden shock for the farming community when harvesting season for Rabi crops had just commenced. Migration of agricultural labourers to their native places during the lockdown, suddenly created a shortage of farm labourers. To mitigate the effect of shortage of farm labourers and to ensure the timely harvesting of Rabi crops and uninterrupted supply of Farm implements and machinery, Agriculture and Farmers Welfare Ministry in coordination with Ministry of Home Affairs, Government of India, relaxed the following activities in Agricultural Machinery sector:
• Provision in the Government guidelines that Farming Operations by Farmers and Farm Workers in the field would continue during lock-down.
• Operations of Custom Hiring Centres (CHCs) related to Farm Machinery were relaxed.
• Shops of Agricultural machinery and its spare Parts (Including Supply Chain) and repairs to remain open.
• Seamless, intra and inter State movement of harvesting and sowing related machines like combine harvesters and other agriculture/horticulture implements was ensured.
• Under the Government subsidy programmes, agricultural manufactures were exempted from essential testing related activities like, random selection of test samples, subsequent batch testing after the expiry validity of test reports, updating of CMVR, COP &Type approval applicable to Tractors, Power Tillers, Combine Harvesters and other self-propelled agricultural machinery till 31.12.2020. Testing of tractors as per revised BIS Standard IS 12207-2019 and Implementation of new technical critical specifications of 51 agricultural machineries has also been deferred till 31.12.2020.
• Due to lock-down, closing out of borders and quarantine measures, disrupted the cross border movements of Agricultural machines like combine Harvesters & other agricultural machines across Districts & States. The timely intervention of the M&T Division of the Agriculture and Farmers Welfare Ministry and coordination with the State Nodal officers of Agricultural machineries, District Administration and Agricultural Machinery Manufacturers ensured the free movement of Agricultural machines across the borders.
Pandemic of COVID has ramifying effects even in the lives of migrant labourers who basically migrate temporarily to urban agglomerates in search of jobs. Migrant labourers in large numbers migrated back to their native places due to lock-down and also due to the fear of future uncertainties. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare rose to the occasion to help such migrant workers. With an objective to enhance their employment opportunities in their local areas, a special drive for Skilling the Migrant Labourers in the field of agricultural machinery under “Aatm Nirbhar Bharat Abhiyan/Krishi” has been initiated. Under this campaign, in-house Skilling training programmes in 8 identified job roles/Qualification packs is being organized at Farm Machinery Training and testing Institutes (FMTTIs) at Budni in Madhya Pradesh and Hisar in Haryana. The first batch of the Training has already been started with 56 trainees from Madhya Pradesh at CFMTTI, Budni and 68 trainees from Rajasthan and Uttar Pradesh at NRFMTTI, in Hisar. It was also crucial to institutionalize such initiative, therefore, necessary guidelines for Skilling Programmes of migrant labourers have also been incorporated in the operational Guidelines of Sub Mission On Agricultural Mechanization (SMAM). The copy of Operational Guideline is available on the web portal http://farmech.dac.gov.in/

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
অত্মা নির্ভার ভারত অভিয়ান/ক্রিশিগী মখাদা লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগীদমক তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন এন্দ তেক্নোলোজী দিবিজন্না লৌখৎলি
চরু মৈ থাবদা অথিংবা থম্নবা ২০২০-২১দা রাজ্য সরকারশিংদা সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর মেকানাইজেসনগী মখাদা লুপা কোতি ৫৫৩ অমসুং ক্রোপ রেসিদ্যু মেনেজমেন্ত স্কিমগী মখাদা লুপা কোতি ৫৪৮.২০ কায়থখ্রে
লোল কয়া য়াওরবা মোবাইল এপ “সি.ঐচ.সি.-ফার্ম মেছিনরী” দিবেলপ তৌখ্রে; কোবিদকী লোকদাউন মনুংদা ফার্ম ইনপুৎশিংগী সপ্লাই লেপ্তনবা অমসুং লৌউবদা শীজিন্নবা শিন্মী অতোপ্পা মফমদা চৎখিবা হন্থহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে
08 AUG 2020 1:02PM by PIB Imphal
এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন অসিনা মতম চন্না থবকশিং পায়খৎতুনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবা, অমাং অতা থোকপা হন্থহনবা, অতাংবা ইনপুৎশিং ফজনা শীজিন্নদুনা থবক তৌবদা চংবা শেল হন্থহন্দুনা লৌউ শিংউগী সেক্তরদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পুরকপদা মতেং পংদুনা মরু ওইবা পাম্বৈ অমা ওইরি। মেকানাইজেসন্না নেসচরেল রিসোর্সশিং পূধোকপা হেনগৎহল্লি অমদি তোঙান তোঙানবা লৌবুক্কী থবক্কা মরী লৈনবা থবক অৱাবা হন্থহল্লি। ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না শেমখিবা হেস-তেগ #অত্মানির্ভারক্রিশি মখাদা এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন এন্দ তেক্নোলোজী দিবিজন্না লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অদুদি:
লৈবাক অসিদা এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন চাউখৎনবা অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা ঙমহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চংনবা এপ্রিল ২০১৪দগী হৌ্রদুনা সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন (এস.এম.এ.এম) হৌদোকখি। ইং ২০২০-২১গী চহিদা স্কিম অসিগীদমক বজেৎ লুপা কোতি ১০৩৩ কায়থখি, মসিগী মনুংদা রাজ্য সরকারশিংদা লুপা কোতি ৫৫৩ কায়থোকখি।
লৈবাক অসিগী অৱাং থংবা লমদমদা চরু মৈ থাবনা এনভাইর্নমেন্ত পোলুসন থোকহল্লিবা অচৌবা সমস্যা অমনি। পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাদা ইংথমগী মহৈ মরোংশিংগীদমক লৌবুক শেংদোক্নবা চরুশিং মৈ থাবগী থবক অসি হৌজিক চত্থরি মরমদি লৌলোকপা অমদি মথংগী মহৈ মরোংগী মরু হুনবগী মরক্তা লৈরিবা মতম অসি য়াম্না তেল্লি (চয়োল ২-৩)। লমদম অসিদা লৌমীশিংনা মহৈ মরোংগী মকুমশিং মৈ থাবা অসি তোকহন্নবা মপুং ওইবা পান্দমগা লোয়ননা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না ২০১৮দগী হৌদোকখিবা সি.আর.এম. (ক্রোপ রেসিদ্যু মেনেজমেন্ত) স্কিম অসিনা সি.ঐচ.সি.শিং (কস্তম হায়রিং সেন্তরশিং) লিংখৎতুনা মফম অদু মক্তদা লৈহৌরিবা মহৈ মরোংগী মকুমশিং অদু শেংদোক্নবা লৌমীশিংদা খুশু-খুলাই ফংহল্লি। লৌমী খুদিংমক্তা খুশু-খুলাই অসি লৌনবা সবসিদীসু পীরি। পঞ্জাব, হরিয়ানা, য়ু.পি. অমসুং এন.সি.তি.গী রাজ্যশিং অসিদা চহি ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০গী অপুনবা শেন্থং লুপা কোতি ১১৭৮.৪৭ কায়থখি। স্কিম অসিগীদমক ২০২০-২১গী চহিগী বজেৎতা লুপা কোতি ৬০০ হাপখি অমসুং রাজ্যশিংদা থবক থৌরমশিং মাংজৌন্ননা লৌখৎনবা লুপা কোতি ৫৪৮.২০ মাংজৌননা কায়থখি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না লৌমীশিংবু মখোয়গী লৈকাইদা লৈরিবা কস্তম হায়রিং সেন্তরশিংগা লোয়ননা ই-পাউ পীন্ননবা লোল কয়া য়াওরবা মোবাই এপ “সি.ঐচ.সি.-ফার্ম মেছিনরী” দিবেলপ তৌখ্রে। অতাংবা মেছিনশিং লৈদ্রবসু অপিকপা অমদি শোথরবা লৌমীশিংনা লৌউ শিংউগী থবক থোরমগীদমক শেল পীরগা মেছিনশিং ৱাইবা য়াহন্দুনা এপ অসিনা লৈবাক অসিগী এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন্দা খুদোংচাবা পীরি। এপ অস মখা তানা শেমদোক্তুনা হৌজিক মসিগী মমিং অসি (ফার্ম মেছেনরী সোলুসন এপস)কী অহৌবা ময়েক লৌথোক্তুনা “ফার্মস-এপ” হায়না থোনখ্রে। শেমদোক্লবা ভর্জন অসি হেন্না শীজিন্নবা নুংঙাই অমসুং হিরম কয়াদা হেন্না ফগৎহল্লে।
কোবিদকী লায়চৎ অসি মালেম শিনবা থুংনা মীওই কয়াগী পুন্সিদা অৱাবা পীরি অমসুং ইন্দিয়াদসু মসি থোক্লি। লৌউ-শিংউগী থবক থৌরমশিং অমসুং লৌমীশিংদা লায়চৎ অসিনা শাফু পীরি মরমদি কোবিদকী লোকদাউন অসিনা লৌউ-শিংউগী খুশু খুলাই য়াওনা লৌ উবদা শীজিন্নবা ইনপুৎশিং মফম অমদগী অমদা পুবদা অপনবা থোকখি। ইংথমগী মহৈ মরোং লোকপগী থবক হৌবা মতমদা খঙহৌদনা লোকদাউন তৌশিনখিবনা লৌমীশিংদা অৱাবা অমা ওইখি। লৌ উবদা শীজিন্নবা শিন্মীশিং মখোয়গী মরমদা হনখিবনা লোকদাউন মনুংদা শিন্মীগী অৱাৎপা মায়োক্নখি। লৌ উবদা শীজিন্নবা শিন্মীশিংগী অৱাৎপা অসি হন্থহন্নবা অমসুং ইংথমগী মহৈ মরোং মতম চানা লোকনবা অমসুং এগ্রিকলচরেল মেছিনরীশিং সপ্লাই লেপ্তনবা, লৌউ শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না ভারত সরকারগী হোম পুবা মন্ত্রালয়গা লোয়ননা এগ্রিকলচর মেছিনরী সেক্তরগী হীরম কয়াদা অথিংবা লৌথোকখি, মখোয় অদুদি:
• লৌমীশিং অমসুং লৌবুক্তা থবক শুবা মীওইশিং লোকদাউন মনুংদা থবক শুবা য়ানবা সরকারগী গাইদলাইনশিংদা প্রোবিজন অমা হাপ্পা।
• ফার্ম মেছিনরীগা মরী লৈনবা কস্তম হায়রিং সেন্তরশিং (সি.ঐচ.সি.শিং) চল্লাইহনবা।
• এগ্রিকলচররেল মেছীনরী অমসুং মখোয়গী স্পিয়র পার্তশিং য়োনবা দুকানশিং (সপ্লাই চেন য়াওনা) অমসুং শেম্নবা দুকানশিং হাংহনবা।
• লৌ লোকপা অমসুং মরু হুনবদা শীজিন্নবা কমবাইন হর্বেস্তরশিং অমসুং অতোপ্পা এগ্রিকলচর/হোর্তিকলচর ইমপ্লিমেন্তশিংগুম্বা মেছিনশিং ফংহন্নবা লেপ্তনা ইন্ত্রা অমসুং ইন্তর স্তেৎকী চত্থোক চৎশিন য়াহনবা।
• সরকারগী সবসিদী প্রোগ্রামশিংগী মখাদা, লৌউ শিংউগী ওইবা মেন্যুফেকচরশিংদা ৩১.১২.২০২০ ফাওবা তেস্ত সেম্পলশিং খনগৎপা, তেস্ত রিপোর্তশিংগী চৎনবগী মতম লোইরবা মতুংদা বেচশিং মথং মথং তেস্ত তৌবা, ত্রেক্তরশিংগী ওইবা সি.এম.ভি.আর., সি.ও.পি. অমসুং মখলগী অয়াবা পীবগী অপদেৎ তৌবা, পাৱর তিলরশিং, কমবাইন হর্বেস্তরশিং অমসুং সেল্ফ-প্রোপেল এগ্রিকলচররেল মেছিনরী অসিগুম্বা তঙাই ফদবা তেস্তিংগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংদা কোমথোকপীবা। ৩১.১২.২০২০ ফাওবা রিভাইস বি.আই.এস স্তেন্দর্দ আই.এস. ১২২০৭-২০১৯গী মতুং ইন্না ত্রেক্তরশিং তেস্ত তৌবা অমসুং লৌউবগী খুশু খুলাই ৫১গী অনৌবা তেক্নিকেল ক্রিতিকেল স্পেসিফিকেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবসু দেফর তৌখ্রে।
• লোকদাউন্না মরম ওইরগা ঙমখৈ থিংজিনখিবা অমসুং ক্বারেন্তিন তৌবগী খোঙথাংশিং অসিনা জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিংদা ঙমখৈ লান্না কমবাইন হর্বেস্তরশিং অমসুং অতোপ্পা এগ্রিকলচরেল মেছিনরী পুথোক পুশিন তৌবদা অকায়বা থোকহনখি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়গী এম এন্দ তি দিবিজন্না মতম চান্না থবক লৌখৎতুনা অমসুং এগ্রিকলচরেল মেছিনরীসকী স্তেৎ নোদেল ওফিসরশিং, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেতর অমসুং এগ্রিকলচর মেছিনরী মেন্যুফেকচররশিংগা লোয়ননা পুন্না হোৎন্দুনা ঙমখৈশিংদা এগ্রিকলচরেল মেছিনরী পুথোক পুশিন তৌবা য়াহনখি।
সহরগী মফমশিংদা মতম খরগী ওইনা থবক থিবা চৎলিবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী পুন্সিদা কোবিদকী লায়চৎ অসিনা চাউনা অকায়বা পীরি। লোকদাউন অমদি করি থোক্লক্কনি খনবদা কিবনা অসিনা মরম ওইরগা মশিং য়াম্লবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা মখোয়গী মরমদমদা হনখি। অসিগুম্বা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অসিবু মতেং পাংনবা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না হোৎনরি। মখোয়না লৈরিবা মফমশিংদা থবক পীনবা পান্দমদা, অত্মা নির্ভার ভারত অভিয়ান/ক্রিশিগী মখাদা এগ্রিলচরেল মেছিনরীগী লম অসিদা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংবু স্কিল লৈনবা অখন্নবা খোঙথাং অমা লৌখৎপা হৌখি। কেম্পেন অসিগী মখাদা, মধ্য প্রদেশকী বুদনি অমসুং হরিয়ানাগী হিসরগী ফার্ম মেছিনরী ত্রেনিং এন্দ তস্তিং ইন্সতিত্যুৎশিং (এফ.এম.তি.তি.আই.শিং)দা খনগৎলবা জোব রোল/ক্বালিফিকেসন পেক ৮গী ইন-হাউস স্কলিং ত্রেনিং প্রোগ্রামশং পাঙথোকখি। ত্রেনিং অসিগী অহানবা বেচ অসি মধ্য প্রদেশতগী ত্রেনী ৫৬কা লোয়ননা সি.এফ.এম.তি.তি.আই., বুদনিদা অমসুং রাজাস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশতগী ত্রেনী ৬৮না হিসরগী এন.আর.এফ.এম.তি.তি.আই.দা পাঙথোকখি। অসিগুম্বা খোঙথাং অসি লৌখৎপা তঙাই ফদবনা মরম ওইরগা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী স্কিলিং প্রোগ্রামশিংদা মথৌ তাবা চৎনগদবা কাংলওনশিং অদু সব মিসন ওন এগ্রিলচরেল মেকানাইজেসন (এস.এম.এ.এম.)দা ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং হাপখি। ওপরেস্নেল গাইদলাইনগী কোপী ৱেব পোর্তেলদা ফংগনি http://farmech.dac.gov.in/