কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২গী মখাদা ঙসি ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পুন্না চেং হৱাই এল.এম.তি. ৪৪.০৮ চিংখ্রে; জুলাইদা বেনিফিসরী কোতি ৪৭.৩৮দা চেং হৱাই এল.এম.তি. ২৩.৬৯ য়েন্থোকখ্রে
04 AUG 2020 9:22PM by PIB Imphal
ফুদ কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়াগী তাং ০৩.০৮.২০২০গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, হৌজিক এফ.সি.আই.দা চেং এল.এম.তি. ২৪২.৮৭ অমদি গেহু এল.এম.তি. ৫১৬.৫৪ লৈরি। অসুম্না অপুনবা চেং হৱাইগী স্তোক এল.এম.তি. ৭৫৯.৪১ লৈরি। থা অমগী ওইনা চাওরাক্না চেং হৱাই এল.এম.তি. ৯৫তি নফসা, পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অমসুং অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা মথৌ তাই।
লোকদাউন অসি হৌখিবদগী চেং হৱাই এল.এম.তি. ১৩৯.৯৭ চিংখ্রে অমসুং রেল রেক ৪৯৯৯গী খুত্থাংদা পুথোক-পুশিন তৌখ্রে। জুন ৩০, ২০২০ ফাওবদা অপুনবা চেং হৱাইগী এল.এম.তি. ২৮৫.০৭ পুথোক-পুশিন তৌখ্রে অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা চেং হৱাইগী এল.এম.তি. ১৩.৮৯ পুথোক-পুশিন তৌখ্রে। জুলাই ১, ২০২০দগী হৌনা চেং হৱাইগী এল.এম.তি. ৪৭.৭১ চিংখ্রে অমসুং রেল রেক ১৭০৪দা পুথোক-পুশিন তৌখ্রে। রেল লম্বী নত্তনা, লম্বীদা অমদি ঈশিংগী লম্বীদসু পুথোক-পুশিন তৌখি। জুলাই ১, ২০২০দগী অপুনবা চেং হৱাইগী এল.এম.তি. ৯১.০২ পুথোক-পুশিন তৌখ্রে। অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা জুলাই ১, ২০২০দগী অপুনবা চেং হৱাইগী এল.এম.তি. ৩.৯২ পুথোক-পুশিন তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা - ১
চেং হৱাই (চেং/গেহু):
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-১গী মখাদা এপ্রিল, মে, অমসুং জুন থা ৩ অসিগী ওইনা অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ১১৯.৫(চেং এল.এম.তি. ১০৪.৩ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ১৫.২) মথৌ তাই, মসিদা চেং এল.এম.তি. ১০১.৫১ অমদি গেহু এল.এম.তি. ১৫.০১ তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা চিংখি। অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ১১৭.০৮ চিংখ্রে। ২০২০গী এপ্রিল থাদা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৭.৪৩ (৯৪%) বেনিফিসরী কোতি ৭৪.৮৬দা য়েন্থোকখ্রে, ২০২০ মেদা অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৬.১৯ (৯৪%) বেনিফিসরী কোতি ৭৪.৮২দা য়েন্থোকখ্রে অমসুং ২০২০গী জুন থাদা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৬.১৯ (৯১%) বেনিফিসরী কোতি ৭২.৩৮দা য়েন্থোকখ্রে (জুন থাগী য়েন্থোকপা অসি হৌজিক মখা চত্থরি)। থা অহুম অসিদা য়েন্থোকখিবা অপুনবগী চাং অসি চাওরাক্না চাদা ৯৩ রোম ওইরি।
হৱাই:
হৱাইশিংগী ওইনা থা অহুমগী ওইনা পুন্না মথৌ তারিবা অসি এল.এম.তি. ৫.৮৭নি। হৌজিক ফাওবদা হৱাই এল.এম.তি. ৫.৮৩ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পীথখ্রে অমসুং এল.এম.তি. ৫.৮০না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়ৌখ্রে, অমরোমদা হৱাই এল.এম.তি.না য়েন্থোকখ্রে। ২০২০গী এপ্রিল থাদা হৱাই ইমুং কোতি ১৮.৭৪দা য়েনখি, ২০২০গী মেদা ইমুং কোতি ১৮.৭২দা য়েনখি অমসুং ২০২০গী জুন থাদা ইমুং কোতি ১৪.৫৩দা য়েনখি (জুন থাগী য়েন্থোকপা অসি হৌজিক মখা চত্থরি)। থা অহুম অসিদা য়েন্থোকখিবা অপুনবগী চাং অসি চাওরাক্না চাদা ৮৯ রোম ওইরি।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা - ২:
জুলাই ১, ২০২০দগী ২ অসি হৌখি, অমদি নোবেম্বর ২০২০ ফাওবা চত্থগনি। মসিগী মতম অসিগী মনুংদা বেনিফিসরী কোতি ৮১দা অপুনবা চেং এল.এম.তি. ২০১ য়েন্থোক্কনি লোয়ননা চনা মপুমগী অপুনবা এল.এম.তি. ১২ ইমুং কোতি ১৯.৪দা য়েন্থোক্কনি।
চেং হৱাই (চেং/গেহু):
জুলাইদগী নোবেম্বর ২০২০ ফাওবগী থা মঙাংগী ওইনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২গী ওইনা অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ২০১.০৮ থাদখ্রে। মসিদা গেহু এল.এম.তি. ৯১.১৪ অমসুং চেং এল.এম.তি. ১০৯.৯ য়াওরি। অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৪৪.০৮ চিংখ্রে অমসুং চেং হৱাই এল.এম.তি.২৩.৮০ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়েন্থোকখ্রে। ২০২০গী জুলাই থাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা বেনিফিসরী কোতি ৪৭.৩৮তা অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ২৩.৬৯ (৫৯%) য়েন্থোকখ্রে (জুন থাগী য়েন্থোকপা অসি হৌজিক মখা চত্থরি)। ভারত সরকারনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২ স্কিমগী শেল ১০০% পুথোক্তুনা চাওরাক্না লুপা কোতি ৭৬,০৬২ পুথোকখ্রে। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৪দা হেহু পীথখ্রে, রাজ্য/য়ু.তি. ১৫দা চেং পীথখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ১৭ চেং অমদি গেহু পুন্না পীথখ্রে।
চনা:
চনাশিংগী ওইনা মথংগী থা মঙাগী ওইনা পুন্না মথৌ তারিবা অসি এল.এম.তি. ১২নি। চনাগী অপুনবা এল.এম.তি. ১.০৯ য়েন্থোকখ্রে মসিগী মনুংদা চনাগী এম.তি. ৫০,৫৭৬ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়ৌখ্রে। ভারত সরকারনা স্কিম অসিগী মখাদা শেল ১০০% পুথোক্তুনা চাওরাক্না লুপা কোতি ৬৮৪৯ পুথোকখ্রে। ০৩.০৮.৩০৩০ ফাওবদা অপুনবা হৱাই এল.এম.তি. ১০.২৮ (তুর - এল.এম.তি. ৫.৪৮, মুক - এল.এম.তি. ১.১৩, উরোন - এল.এম.তি. ২.১২, চনা - এল.এম.তি. ১.২৮ অমসুং মুসোরি - এল.এম.তি. ০.২৭) স্তোক্তা লৈরি। পি.এস.এস. স্তোক্তা চাওরাক্না চনা এল.এম.তি. ২১.৫৫ লৈরি অমসুং পি.এস.এফ. স্তোক্তা চনা এল.এম.তি. ১.২৮ লৈরি
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা য়েন্থোকপা চেং হৱাই: (অত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ)
ভারত সরকারনা অত্মা নির্ভার ভারত পেজেককী মখাদা নফসা নত্রগা স্তেৎস্কিম পি.দি.এস. কার্দশিং পায়দবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং, পন্দুনা লৈরিবা অমদি লায়রবা ইমুং কোতি ৮দা চেং এল.এম.তি. ৮ পীনবা ৱারেপনখ্রে। মে থা অমসুং জুন থাগী ওইনা মাইগ্রেন্ত পুম্নমক্তা মীওই অমদা চেং কে.জি. ৫ লেম্না য়েন্থোক্কনি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৬.৩৯ চিংখ্রে। বেনিফিসরীশিংদা (মেদা কোতি ২.৪২ অমসুং জুনদা কোতি ২.৫১) চেং হৱাই এল.এম.তি. ২.৪৬ য়েন্থোকখ্রে।
ভারত সরকারনা মাইগ্রেন্তগী ইমুং কোতি ১.৯৬তা পীনবা চনা এম.তি. ৩৯,০০০ অয়াবা পীখ্রে। নফসা নত্রগা স্তেৎস্কিম পি.দি.এস. কার্দশিং পায়দবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং, পন্দুনা লৈরিবা অমদি লায়রবা ইমুং কোতি ৮দা চনা/হৱাই কে.জি. অমা ইমুং খুদিংদা মে অমদি জুন থাগী ওইনা লেম্না পীগনি। হায়রিবা চনা/হৱাই পীথরিবা অসি রাজ্যশিংগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্ননি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা চনা এম.তি. ৩৩,৭৪৫ পীথখ্রে। তোঙান তোঙানবা রাজ্যশীং অমসুং য়ু.তি.শিংনা অপুনবা চনা এম.তি. ৩৩,৩৮৮ চিংখ্রে। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা অপুনবা চনা এম.তি. ১৫,৫২৬ য়েন্থোকখ্রে।
স্কিম অসিগী মখাদা চেংগী ওইনা লুপা কোতি ৩,১০৯ অমসুং চনাগী লুপা কোতি ২৮০ পুথোক্তুনা শেল ১০০% ভারত সরকারনা পুথোক্লি।
চেং হৱাইগী প্রোক্যুর্মেন্ত:
০.০৮.২০২০ ফাওবদা গেহুগী অপুনবা এল.এম.তি. ৩৮৯.৭৭ (আর.এম.এস. ২০২০-২১) অমসুং চেং এল.এম.তি. ৭৫২.৫৮ (কে.এম.এস. ২০১৯-২০) প্রোক্যুর তৌখ্রে।
ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ:
ওগস্ত ০১, ২০২০ ফাওবদা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিমদা রাজ্য/য়ু.তি. মরি – মনিপুর, নাগালেন্দ, উত্তরখান্দ অমসুং জম্মু-কাশমির হাপচিনখ্রে। মসিগা লোয়ননা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিমদা রাজ্য/য়ু.তি. ২৪ চৎনহনখ্রে মখোয় অদুদি - অন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, দামন অমসুং দিয়ু (দদ্রা অমসুং নগর হবেলি), গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু-কাশমির, ঝর্খান্দ, কেরেলা, কর্নতাকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজাস্থান, সিক্কিম, উত্তরখান্দ, তেলঙ্গনা অমসুং ত্রিপুরা। মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবদা লেমহৌরিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিমদা হাপ্লগনি।
এস.নম্বর
রাজ্য
‌ই.পি.ও.এস. কী %
রেসন কার্দশিংগী আধার সিদীং তৌবা (%)
স্কিম অসিদা য়াওগনি পান্নরিবা তাং
অন্দামান এন্দ নকোবর
৯৬%
৯৮%
১ ওগস্ত ২০২০
ছত্তিসগর
৯৮%
৯৮%
৩১ ওগস্ত ২০২০
তামিল নাদু
১০০%
১০০%
১ ওক্তোবর ২০২০
লদাখ
১০০%
৯১%
১ ওক্তোবর ২০২০
দিল্লী
০%
১০০%
১ ওক্তোবর ২০২০
মেঘালয়
০%
১%
১ দিসেম্বর ২০২০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯৬%
৮০%
১ জনুৱারী ২০২১
অরুনাচল প্রদেশ
১%
৫৭%
১ জনুৱারী ২০২১
অসাম
০%
০%
১০
লাক্ষাদ্বীপ
১০০%
১০০%
১১
পুদুচেরী
০%
১০০% (দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.
১২
চান্দিগর
০%
৯৯%( দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Under PMGKAY-2, total 44.08 LMT food grains lifted by States/UTs till date; 23.69 LMT food grains distributed among 47.38 crore beneficiaries in July
04 AUG 2020 9:22PM by PIB Delhi
Total food grain stock:
As per the Food Corporation of India report dated 03.08.2020, FCI currently has 242.87 LMT rice and 516.54 LMT wheat. Hence, a total of 759.41 LMT food grain stock is available. About 95 LMT food grains is required for a month under NFSA, PMGKAY and other welfare schemes.
Since the lockdown, about 139.97 LMT food grains have been lifted and transported through 4999 rail rakes. Total 285.07 LMT food grains have been transported and 13.89 LMT food grains has been transported to the North-Eastern States till 30th June 2020. Since 1st July 2020, 47.71 LMT food grains have been lifted and transported through 1704 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 91.02 LMT food grains has been transported since 1st July 2020. Total 3.92 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States since 1st July 2020.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana-1
Food grain (Rice/Wheat):
Under the PMGKAY-1, for the 3 months April, May and June 2020, a total of 119.5 LMT food grains (104.3 LMT rice and 15.2 LMT wheat) was required of which 101.51 LMT rice and 15.01 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. A total of 117.08 LMT food grains has been lifted. In the month of April 2020, 37.43 LMT (94 %) food grains have been distributed to 74.86 crore beneficiaries, in May 2020, total 37.43 LMT (94%) food grains distributed to 74.82 crores beneficiaries and in the month of June 2020, 36.19 LMT (91%) food grains have been distributed to 72.38 crores beneficiaries (distribution for June month is still on). Total average distribution in three months is around 93 percent.
Pulses:
As regards Pulses, the total requirement for the three months was 5.87 LMT. So far, 5.83 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 5.80 LMT have reached the States/UTs, while 5.21 LMT pulses have been distributed. In the month of April 2020, pulses have been given to 18.74 crore families, in May 2020 to 18.72 crore families and in the month of June 2020 to 14.53 crore families (distribution of June month is still on). Total average distribution in three months is around 89 percent.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana-2:
Since 01 July 2020, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana 2 has been started, which will continue till November 2020. During this period, a total of 201 LMT food grains will be distributed among 81 crore beneficiaries, as well as a total of 12 LMT whole chana will be distributed among 19.4 crore families.
Food grain (Rice/Wheat):
A total of 201.08 LMT food grains have been allocated for PMGKAY-2 to States and UTs for the 5 months period from July to November 2020. This includes 91.14 LMT wheat and 109.94 LMT rice. A total of 44.08 LMT food grains have been lifted and 23.80 LMT food grains have been distributed byStates/UTs. In the month of July 2020, total 23.69 LMT (59%) food grains have been distributed among 47.38 crore beneficiaries (distribution for month of July is still on) by States/UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 76,062 crores of PMGKAY-2 scheme. Wheat has been allocated to 4 States and UTs, rice has been allocated to 15 States/UTs and both rice and wheat have been allocated to the remaining 17 States/UTs.
Chana:
As regards chana, the total requirement for the next five months is 12 LMT. A total of 1.09 LMT chana dal has been dispatched and out of this 50,576 MT chana dal has been reached the States/UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 6849 crore under this scheme. A total of 10.28 LMT pulses (Toor-5.48 LMT, Moong-1.13 LMT, Urad-2.12 LMT, Chana-1.28 LMT and Masur-0.27 LMT ) is available in the stock as on 03.08.2020. Around 21.55 LMT chana is available in PSS stock and 1.28 LMT chana is available in PSF stock.
Food grain distribution to migrant labourers: (Atma Nirbhar Bharat Package)
Under Atma Nirbhar Bharat package, Government of India had decided that 8 LMT food grains will be provided to projected 8 crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 kg of food grain per person was to be distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 6.39 LMT of food grains. States and UTs have distributed 2.46 LMT of food grains to (in May 2.42 crore and in June 2.51 crore) beneficiaries.
The Government of India also approved 39,000 MT chana for projected 1.96 crore migrant families. An estimated 8 crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards would be given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal is being done according to the need of the states. Around 33,745 MT chana have been dispatched to the states and UTs. A total 33,388 MT chana has been lifted by various States and UTs. Total 15,526 MT chana has been distributed by the states and UTs.
The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme.
Food grain Procurement:
As on 0.08.2020, total 389.77 LMT wheat (RMS 2020-21) and 752.58 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
One Nation One Ration Card:
As on 01 August 2020, four more States/UTs – Manipur, Nagaland, Uttrakhand and Jammu -Kashmir included in One Nation One Ration Card Scheme. With this the One Nation One Ration Card scheme is enabled in 24 States/UTs, namely – Andhra Pradesh, Bihar, Daman & Diu (Dadra and Nagar Haveli), Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu-Kashmir,Jharkhand, Kerala, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Mizoram, Nagaland, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Uttarakhand, Uttar Pradesh, Telangana and Tripura. By 31st March 2021, following remaining States/UTs will be added to One Nation One Ration Card scheme.
S.
No
State
% of ePoS
Aadhar Seeding of Ration Cards (%)
Expected date of joining the scheme
1
Andaman and Nicobar
96%
98%
1st August 2020
2
Chhattisgarh
98%
98%
31st August 2020
3
Tamil Nadu
100%
100%
1st October 2020
4
Ladakh
100%
91%
1st October 2020
5
Delhi
0%
100%
1st October 2020
6
Meghalaya
0%
1%
1st December 2020
7
West Bengal
96%
80%
1st January 2021
8
Arunachal Pradesh
1%
57%
1st January 2021
9
Assam
0%
0%
10
Lakshadweep
100%
100%
11
Puducherry
0%
100% (DBT)
DBT
12
Chandīgarh
0%
99%(DBT)