লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ভারত সরকারনা লৌউ-শিংউগী লমদা লৌউবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীনবা থোক্লকপা স্তার্ত-অপশিংবু পুক্নিং থৌগৎলিঃ কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
রাস্ত্রিয় কৃশি বিকাস য়োজনাগী শরুক ওইরিবা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং এগ্রিপ্রীনর্শিপকী মখাদা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না স্তার্ত-অপশিংদা শেল পীরি
অহানবা তাঙ্কক্কী ওইনা এগ্রো প্রোসেসিং, ফুদ তেক্নোলোজী অমসুং বেল্যু হাপ্পগী লমদা লৈবা স্তার্ত-অপ ১১২দা লুপা লাখ ১১৮৫.৯০গী শেনফম পীরগনি
31 JUL 2020 12:05PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা লৌউ-শিংউবগী হীরমদা য়াম্না মরু ওইবা পীরি। লৌউবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা পীবা অমসুং নহাশিংদা থবক পীবগী হীরমদা হকথেংননা অমসুং নাকোয়ননা তেংবাংনবা হায়দুনা স্তার্ত-অপশিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল, খুঙ্গং চাউখৎপা অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খিবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরু ওইনা হায়বগী মতুং ইন্না স্তার্ত-অপ অমসুং এগ্রিপ্রীনর্শিপকী খুত্থাংদা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হীরমদা অনৌবা তেক্নোলোজী কয়া খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনগদবনি হায়খি। মরম অদুনা রাস্ত্রিয় কৃশি বিকাস য়োজনাগী মখাদা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং এগ্রিপ্রীনর্শিপকী পোৎলমশিং অসি খুমাং চাউশিলহল্লি। ইং ২০২০-২১গী অহানবা তাঙ্কক্কী ওইনা এগ্রো প্রোসেসিং, ফুদ তেক্নোলোজী অমসুং বেল্যু হাপ্পগী লমদা লৈবা স্তার্ত-অপ ১১২দা লুপা লাখ ১১৮৫.৯০গী শেনফম পীরগনি অমসুং মসিনা লৌউবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহবদা তেংবাংগনি। শেন্থং অসি ইন্সতোলমেন্ততা পীগনি।
শ্রী তোমারনা হায়খিবদা থা অসিগী অহৌবদা ভারতকী এগ্রিকলচর রিসর্চ, এস্কতেন্সন অমসুং মহৈ-তম্বীবগী খুমাং চাউশিনবগী ফিভম য়েংশিনবা মতমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৌ-শিংউবা অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিংদা অনৌবা থৌওং অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নহনগে হায়রবদি স্তার্ত-অপ অমসুং এগ্রিপ্রীনরশিং অসি পুক্নিং থৌগৎকদবনি হায়না হায়খ্রবনি হায়খি। মহাক্না লৌউবশিংদা দিমান্দগী ই-পাউ ফংহন্নবা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী কান্নবগী তঙাই ফদবশিংগী মতাংদা পনখি। ভারতকী খুন্নাইশিংগী নাৎকী ওইবা লৌশিং অসি তেক্নোলোজী অমসুং নহাশিং অমসুং এগ্রিকলচর ক্রেজুএৎশিংগী মহৈ-মশিংগা পুনশিন্নদুনা ভারতকী লৌউ-শিংউদা লৈরিবা অপুনবা মতিক অসি শিজিন্নদুনা খুঙ্গংগী মফমশিং অসি শেমদোকপা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মশক খঙলবা খুদোংচাদবশিংগী ৱারোয়শিন পীবা অমসুং লৌউ-শিংউবগী থবক্তা থিলহল্লিবা কয়া অসি হন্থহন্নবা চানবা খুৎশু-খুৎলায়গী মওং শাবগী হেক্কাথোনশিং অসি চহিদা অনিরক শিন্নবসু মহাক্না হায়খি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউবা অসিদা চাংয়েংনবা লৈবা, মসিদা য়ুম্ফম ওইবা থবকশিংদা নীংথিনা তাকপী তম্বীবা অমসুং য়াম্না থুনা অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা অকনবা মিৎয়েং চংখি। লৌউ-শিংউবদা লন্নাইগী মীওইশিংনা শেল থাদরকপা হেনগৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা শ্রী তোমারনা বেল্যু হাপ্পা অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী তঙাই ফদবশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্কী মংলান্দি নহাশিংবু লৌউ-শিংউবদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা শেক্তর অসিবু ইনোৎ হাপ্পনি। লৌউ-শিংউবা অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিং অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা চাউখৎপা পুরক্নবা ভারত সরকারগী খোঙথাং কয়া অসি য়েংদুনা লৌউ-শিংউবা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হীরমশিং মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী পান্দম লৈরিবা রাস্ত্রিয় কৃশি বিকাস য়োজনাসু নৌনা শেমদোকখ্রে।
শেমদোক্লবা স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা থৌওং পুথোকপা অমসুং এগ্রি-ওন্তোপ্রীনর্শিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমা স্তার্ত-অপ অমসুং এগ্রিপ্রীনর্শিপ্তা শেল থাদদুনা চাউখৎহন্নবা অমসুং ইঙ্ক্যুবেসন ইকোসীস্তেম হিংহনবগী থৌওং অমা লোঞ্চ তৌখ্রে। দি.এ.সি. অমসুং এফ.দবল্যু.না লৈবাক শিনবা থুংনা এদবর্তাইজ তৌবা অমসুং য়াম্না কুপ্পা খনবগী থৌওং অমগী তুংদা নোলেজ পার্ত্নর (কে.পি.) ৫ অমসুং আর.কে.ভি.ৱাই.-আর.এ.এফ.তি.এ.এ.আর. এগ্রিব্যুজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর (আর.-এ.বি.আই.) ২৪বু সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওইনা খনখ্রে।
তোঙান তোঙানবা নোলেজ পার্ত্নর অমসুং এগ্রিব্যুজিনেস ইঙ্ক্যুবেতরশিংনা এগ্রো প্রোসেসিং, ফুদ তেক্নোলোজী অমসুং বেল্যু হাপ্পগী লমদা খনগৎলবা স্তার্ত-অপ ১১২দা অহানবা তাঙ্কক্কী ওইনা লুপা লাখ ১১৮৫.৯০গী শেনফম পীরগনি। মসিগী শেন্থংশিং অসি ইন্সতোলমেন্ততা পীগনি। মসিগী স্তার্ত-অপশিং অসি ভারতকী তোঙানবা মফমশিংদা লৈবা এগ্রিব্যুজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর (কে.পি. অমসুং আর.এ.বি.আই.) ২৯দা থা অনিগী ত্রেনিং পীখি। স্তার্ত-অপশিং অসিনা নহাশিংদা থবক পীগনি। মসিগী মথক্তা মখোয়না লৌউবশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীদুনা মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহনবদা হকথেংননা অমসুং নাকোয়ননা তেংবাংগনি। এগ্রি-ওন্তোপ্রিনর্শিপকী মতাংদা অকুপ্পা ৱারোল খংনবগীদমক্তা আর.কে.ভি.ৱাই.গী ৱেবসাইৎ https://rkvy.nic.in দা চংদুনা খঙবা য়াগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Government of India encouraging start-ups in the field of agriculture for enhancing income of farmers and providing employment opportunities to youth - Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar
Agriculture Ministry is funding start-ups under the innovation and agripreneurship component of Rashtriya Krishi Vikas Yojana
In the first phase, 112 startups in the area of agro processing, food technology and value addition will be funded for a sum of Rs. 1185.90 lakhs
31 JUL 2020 12:05PM by PIB Delhi
The Union Government accords very high priority to the agriculture sector. In order to contribute directly and indirectly to enhancing the income of farmers by providing opportunites to them and to provide employment to youth, start-ups are being encouraged. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Rural Development and Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar stated that as emphasised by the Prime Minister Shri Narendra Modi, new technology in the field of agriculture and allied sectors through start-ups and agripreneurship should be promoted. Therefore, under the Rashtriya Krishi Vikas Yojana, the innovation and agripreneurship component has been promoted. For the year 2020-21, in the first phase, 112 startups in the area of agro processing, food technology and value addition will be funded for a sum of Rs. 1185.90 lakhs which will contribute to enhancing the income of farmers. This fund will be released in instalments.
Shri Tomar stated that earlier in the month while reviewing the progress of agriculture research, extension and education in India, Prime Minister Shri Narendra Modi had said that start-ups and agri-enterpreneurs need to be promoted to ensure innovation and use of technology in agriculture and allied sectors. He had highlighted the need to leverage information technology to provide information on demand to the farmers. The Prime Minister exhorted that traditional knowledge of Indian communities should be coupled with technology and skill sets of youth and agriculture graduates to translate the full potential of Indian agriculture in transforming rural areas. He also directed that hackathons may be organized twice a year to solve identified problems and meet design needs for tools and equipment that can reduce drudgery in farming activity.
The Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister also stressed on the need to make agriculture competitive, provide handholding to agriculture-based activities and adopt new technology at the earliest. Emphasizing on increasing private investment in the field of agriculture, Shri Tomar has drawn attention to the need for value addition and start-ups. His vision is to attract youth to agriculture and rejuvenate the sector. In keeping with these initiatives of the Government of India to boost agriculture and allied activities and give an impetus to the rural economy, the Rashtriya Krishi Vikas Yojna (RKVY) which aims at strengthening infrastructure in agriculture and allied areas, has been revamped.
Under the revamped scheme, a component Innovation and Agri-entrepreneurship Development programme has been launched in order to promote innovation and agripreneurship & startups by providing financial support and nurturing the incubation ecosystem. DAC&FW has selected 5 Knowledge Partners (KPs) as Centres of Excellence and 24 RKVY-RAFTAAR Agribusiness Incubators (R-ABIs) from across the country after a nation-wide advertisement and a rigorous selection process.
112 Startups selected by different knowledge partners and agribusiness incubators in the area of Agro-processing, Food Technology and Value addition will be funded in the first phase for a sum of Rs. 1185.90 lakh. This fund will be released in instalments. These start-ups were trained for two months at 29 agribusiness incubation centres (KPs & RABIs) spread across India. These start-ups will lead to employment to youth. Besides, they, directly and indirectly, will contribute to enhancing the income of farmers by providing opportunities to them. For more details on Agri-entrepreneurship, RKVY website: https://rkvy.nic.in may be visited.