কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
নিয়মগী মতুংইন্না কান্নবা ফংগদবা মীওইশিং মশক খঙদোক্নবা চৎন-পথাপ লৈবাক শীনবা থুংনা মান্নৈ; নফসাগী মখাদা কান্নবা ফংগদবশিং মশক খঙদোকপগী থৌদাং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগীনি : ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসন দিপার্তমেন্ত
30 JUL 2020 2:27PM by PIB Imphal
বিহারদা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত, ২০১৩ (নফসা)গী রেসন কার্দশিং পীনবা কান্নবা ফংগদবা মীওইশিং মশক খঙদোকপদা অরানবা তৌরে অমসুং মীচং-মীখাই নাইরে হায়না মীদিয়াদা পাউ খর ফোঙলকপদা, কঞ্জুমর এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসন মিনিস্ত্রিগী ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসন দিপার্তমেন্তনা শেংদোক্লি মদুদি অকক্নবা চৎন-পথাপদা য়ুম্ফম ওইরগা নফসাগী কান্নবা ফংগদবা মীওইশিং খনবনি অমসুং মসিগী থৌদাং রাজ্য সরকারশিংগীনি। বিহারদা নফসাগী কান্নবা ফংগদবশিং মশক খঙদোকপদা অরানবা নৎত্রগা মীচং-মীখাই নাইবা অমতা তৌখিদে। নিয়মশিংগী মতুংইন্না কান্নবা ফংগদবশিং খঙদোকপগী থবক রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং চপ মান্নৈ।
নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত, ২০১৩না বিহারদা অপুনবা ওইনা মীওই করোর ৮.৭১ কান্নবা ফংহল্লি ,মসিদা অন্তয়োদ্যা অন্না য়োজনাগী ইমুং লাখ ২৫ রোম য়াওরি।
ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসন দিপার্তমেন্তগী মতুংইন্না, ২০২০গী মে থাদা, নফসাগী মখাদা মীওই চাদা ১০০ (করোর ৮.৭১)কোনশিন্নবা থাগী চাকথুং হেনগৎহন্নবা বিহারনা দিপার্তমেন্তদা হায়জরকখি। বিহারনা হায়জরকপা অদুগী পাউখুম ওইনা রাজ্য অসিগী নসফাগী কান্নবা ফংগদবা মীওই মশিং খ্বাইদগী য়াম্না করোর ৮.৭১ ফাওবা ওইবা কেন্দ্র সরকারনা অয়াবা পীখি।
হন্দক ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসন দিপার্তমেন্তনা বিহারদা নফসাগী কান্নবা ফংলবশিংগী রিপোর্ত অমা পীরক্নবা খঙহনখি অমসুং রাজ্য অদুদা মথৌ তৌদ্রবা রেসন কার্দ লাখ ১৫ লৈ অমসুং নিয়মগী মতুংইন্না মখোয় চুমথোকপগী থবক চৎথরি হায়না পাউখুম পীরকখি। হৌজিক রেসন কার্দ করোর ১.৪১ লৈরিবা অসিগী মথক্তা অনৌবা রেসন কার্দ লাখ ২৩.৩০ পীখ্রে হায়না রাজ্য অসিনা খঙহল্লকখি। ২০২০ জুলাই থাগী য়েন্থোকপা লোইরবা মতুংদা নফসাগী কান্নবা ফংগদবা মীওইশিংগী অরোইবা লিস্ত শেম্বা লোইরগনি হায়না রাজ্য অসিনা খঙহল্লকখি অমসুং পি.দি.এসকী মখাদা চেঙ য়েন্থোক্নবা রাজ্য অসিগী মশাগী ওইবা স্কিম লৈজদে হায়না ফোঙদোরকখি।
নফসাগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা বিহারদা চহি অমদা চেঙ মেত্রিক তন লাখ ৫৫.২৪ পীরি, মসিদা লুপা করোর ১৬,৫০০ রোমগী ফুদ সবসিদি য়াওরি। মসিগী মথক্তা, পি.এম.জি.কে.এ.ৱাইগী মখাদা ২০২০গী এপ্রিল-নবেম্বরগী ওইনা লুপা করোর ১২,০৬১গী অহেনবা ফুদ সবসিদি য়াওনা চাউরাক্না চঙ মেত্রিক তন লাখ ৩৪.৮ পীখ্রে। মখা তানা, অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা থা অনিগী ওইনা লুপা করোর ৩২২গী সবসিদি য়াওনা অহেনবা চেঙ মেত্রিক তন লাখ ৮৬,৪০০ ফংহনখ্রে।
বিহারদা ফংফম থোকপা লায়রবা ইমুংশিংদা ফুদ সবসিদিগী কান্নবশিং ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক খুদিংমক পায়খৎলি হায়না ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসন দিপার্তমেন্তনা শেংদোক্লি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Criteria for identification of beneficiaries as per norms is uniform across the country; Responsibility for identification of beneficiaries under NFSA rests with the States/UTs: Department of Food & Public Distribution
30 JUL 2020 2:27PM by PIB Delhi
According to some reports which appeared in the media, alleging wrong identification of beneficiaries and discrimination in the issue of National Food Security Act, 2013 (NFSA) ration cards in Bihar, the Department of Food & Public Distribution under the Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution hereby clarifies that the identification of beneficiaries under NFSA is done based on certain criteria and the responsibility for this rests with the State governments. There has been no discrimination or wrong identification of NFSA beneficiaries in Bihar. The system of identification of beneficiaries as per norms is uniform across all the States/UTs.
The National Food Security Act, 2013 (NFSA), provides coverage for a total of about 8.71 crore beneficiaries in Bihar, including about 25 Lakh Antyodaya Anna Yojana (AAY) families.
According to DoFPD, in the month of May 2020, the state of Bihar had requested to the Department to increase the monthly allocation for the utilization of up to 100% coverage of persons under NFSA i.e. 8.71 Crore. The Central Government, in response to the State’s request took quick action to approve the total coverage of NFSA beneficiaries in Bihar up to the maximum limit of 8.71 Crore.
Recently the state of Bihar was asked to provide a report on the coverage under NFSA by the DoFPD and it has been reported by the State that 15 lakh inactive ration cards exist in the State and their cleaning process is going on as per norms. In addition to this, State has confirmed that about 23.39 lakh new ration cards have been issued, over and above 1.41 crore existing ration cards. State has also informed that list of NFSA beneficiaries may be finalized after completion of July 2020 month distribution and it is also informed that the state does not have its own scheme for food grain distribution under PDS.
Under regular NFSA, the Central Government alone provides a quantity of about 55.24 Lakh Metric Tonnes (LMT) per year to Bihar, entailing a food subsidy of nearly Rs. 16,500 crore. In addition to this, under PMGKAY, for the period April-November, 2020, a quantity of nearly 34.8 LMT free foodgrains has been provided with additional food subsidy of nearly Rs. 12,061 crore. Further under Atma Nirbhar Bharat Package (ANBP) an additional quantity of nearly 86,400 MT of free food grains for two months (for distribution to nearly 87 lakh migrants/month) has been provided at a subsidy of nearly Rs. 322 crore.
Thus, DoFPD clarifies that all efforts are being made for the achievement of ‘Rightful Targeting’ of food subsidy benefits to the genuinely needy persons/families in Bihar by the Central Government.