Ministry of Tribal Affairs
TRIFED, M/o Tribal Affairs embarks an All-Encompassing Digitisation drive to promote Tribal Commerce
TRIFED purchases more than one lakh unsold itmes from Tribals to market them online offering discounts
28 JUL 2020 12:31PM by PIB Delhi
TRIFED under Ministry of Tribal Affairs has embarked on an ‘all-encompassing digitisation drive’ to only promote tribal commerce at a time when all aspects of life have moved online. The drive also maps and links its village-based tribal producers and artisans to national and international markets by setting up state of art e- platforms benchmarked to international standards. The strategy is aimed to effectively promote tribal commerce.
TRIFED is in the process of digitising all the information related to the forest dwellers associated with the Van Dhan Yojana, village haats and their warehouses. This digitization effort wherein all tribal clusters are identified and mapped using GIS technology will help bring benefits to these people under the ‘Atmanirbhar Abhiyan’ clarion call given by the Prime Minister.
Adapting ‘Go Vocal for Local’, a mantra in these troubled times, into ‘Go Vocal for Local Go Tribal – Mera Van Mera Dhan Mera Udyam’, TRIFED has put in place several path-breaking initiatives, in addition to its existing flagship programmes and implementations, that have emerged as a panacea for the distressed tribals in such times. TRIFED’s noteworthy efforts in the recent months have aided the tribal people in employment and livelihood generation in these difficult times.
Due to the suddenness of the pandemic overtaking our lives and the immediate lockdown, stocks by tribal artisans worth Rs 100 crores were lying unsold. In order to ensure that these stocks got sold and all the sales proceeds go to the affected tribal families, TRIFED purchased more than 1 lakh items and launched an aggressive plan to market these unsold goods online (offering substantial discounts) through its Tribes India website and also other retail platforms such as Amazon, Flipkart and GeM.
It has now been four months since the pandemic has caused (and continues to cause) havoc in the lives of people, across the country. As people try to pick up their lives and livelihoods, the team of TRIFED warriors is continuing to forge ahead in its endeavour to bring the tribal people towards mainstream development.

ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଡିଜିଟାଲ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ ଓ ଆଦିବାସୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରୟାସ
• ଆଦିବାସୀ ହାଟରୁ ବିକ୍ରି ହୋଇନଥିବା ଲକ୍ଷାଧିକ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିଲା ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌, ସେସବୁକୁ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ରିହାତି ଦରରେ ବିକ୍ରି କରିବ
28 JUL 2020 12:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ ସଂସ୍ଥା ଏକ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଜନଜାତି ବର୍ଗଙ୍କ ବେପାର ବଣିଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏବେ ଦୁନିଆରେ ସବୁ ଜିନିଷର କାରବାର ଅନ୍‌ଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହେଉଥିବାରୁ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ସେଥିରେ ଯେପରି ଉଚିତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଏ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଇ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତିଆରି ହୋଇଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନର ସାମଗ୍ରୀଗୁଡିକୁ ବାଛି ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କର ନାମ, ଧାମ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ କାରିଗରଙ୍କ ଠିକଣା ଆଦି ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଡାଯାଇଛି । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବାହାର ଦୁନିଆକୁ ଆଦିବାସୀ ବଜାର ସହ ଯୋଡିବା ଏବଂ ଇ-କମର୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର କାରବାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ବନଧନ ଯୋଜନାରେ ସଂପୃକ୍ତ ଥିବା ସବୁ ବନବାସୀ, ସେମାନଙ୍କ ଗାଁ, ହାଟ, ଗୋଦାମ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଆଦି ସଂପର୍କରେ ଯେଉଁସବୁ ତଥ୍ୟ ରହିଛି ସେସବୁକୁ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ ଏବେ ଡିଜିଟାଇଜ କରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଜିଆଇଏସ୍‌ ଟେକ୍‌ନୋଲଜିକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଏହି ଅସ୍ଥିର ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ଥାନୀୟତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ନୀତି (ଗୋ ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ) ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସେହି ଆଧାରରେ ଏବେ ମେରା ବନ, ମେରା ଧନ୍‌, ମେରା ଉଦ୍ୟମ୍‌ ନୀତି ଆପଣେଇ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ ସ୍ଥାନୀୟତାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ ଉପଜାତି ଲୋକଙ୍କ ଆଡେ ମୁହାଁଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ନାନାବିଧ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ଅସୁବିଧାରେ ଥିବା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି । ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ର ଉଦ୍ୟମକ୍ରମେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ନିଯୁକ୍ତି ଓ ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି ।
କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ହଠାତ୍‌ ଲକ୍‌ଡାଉନ ଲାଗୁ ହେବାରୁ ବିଭିନ୍ନ ଆଦିବାସୀ କାରିଗରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ରାୟ ଏକଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି ନ ହୋଇ ପଡିରହିଛି । ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ବିକ୍ରିବଟା କରି ସଂପୃକ୍ତ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପରିବାର ପାଖରେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ ଇତିମଧ୍ୟରେ ଏକଲକ୍ଷ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିସାରିଛି । ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ରିହାତି ମୂଲ୍ୟରେ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଟ୍ରାଇବ୍‌ସ ଇଣ୍ଡିଆ ୱେବସାଇଟ, ଆମାଜନ, ଫ୍ଲିପକାର୍ଟ ଏବଂ ଜିଇଏମ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ।
ଚାରିମାସ ଧରି କରୋନା ମହାମାରୀ ବିପତ୍ତି ଲାଗିରହିଛି । ସାରା ଦେଶ ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଲୋକେ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ଅର୍ଜନର ସୂତ୍ର ପୁଣି ଧରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଥିବାବେଳେ ଟ୍ରାଇଫେଡ୍‌ର ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦୁର୍ଦ୍ଦିନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟ ଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।