Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan participates in 2nd Empathy e-Conclave on “World Hepatitis Day” for creating awareness among parliamentarians
“This year’s theme, ‘Keep your Liver Safe in COVID times’, is very apt, important and relevant to these testing times”
28 JUL 2020 11:55AM by PIB Delhi
On the occasion of “World Hepatitis Day”, 2nd Empathy e-Conclave was organised with Sh. Om Birla, Speaker of Lok Sabha as the Chief Guest and Sh. Ravi Shankar Prasad, Union Minister of Law and Justice (who participated digitally) along with Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare as the guests of honour. The event was organised by Institute of Liver and Biliary Sciences (ILBS) in collaboration with Airport Authority of India (AAI) for creating awareness among the parliamentarians.
At the outset, Dr. S. K. Sarin, Director, ILBS made a presentation and highlighted the importance of healthy liver and features of “Empowering People Against Hepatitis: The Empathy Campaign” by ILBS in partnership with AAI, undertaking several innovative initiatives across the country and reaching out to diverse populations.
Inaugurating the Conclave, Sh. Om Birla said, “It is my pleasure that I could participate in observing World Hepatitis Day for the second year in a row. In these trying times, when India along with the whole world is fighting the pandemic, it is our dedication and will that have enabled us to come together via this e-conclave. We are committed to the WHO goals of elimination of Hepatitis C and of reducing the burden of Hepatitis B by 2030. We, as the representatives of people of India, have a larger responsibility of spreading awareness in people about this disease so as to make this a Jan Andolan.”
Welcoming everyone to the Conclave, Dr. Harsh Vardhan said, “The theme of this year’s conclave is “Keep your Liver Safe in COVID times”, which is very apt and important especially in these testing times. Under the guidance of Hon. Prime Minister, the pre-emptive and proactive measures taken have helped us control the spread of COVID-19 pandemic. While the mortality due to COVID-19 is approximately 2 to 3 % and most cases are largely asymptomatic, it is important to create awareness about the higher risk of both morbidity and mortality faced by people with co-morbidities like diabetes, obesity and fatty liver, chronic liver diseases. The Ayushman Bharat – Health and Wellness Centres are tirelessly working for screening of such conditions.”
Highlighting the issue to creating mass awareness and community mobilisation, Dr. Harsh Vardhan said, “Hepatitis has become a global health problem. Viral Hepatitis is a very common and serious disease in India, but is virtually unknown to health care providers and the general public. Individuals with viral B & C hepatitis are at increased risk for liver cancer and chronic liver disease, yet an estimated 80 percent of persons with chronic viral hepatitis do not know that they are infected. The mantra to educating people is “Talk Test & Treat” and I appeal to all participants especially from industries, NGOs and other fraternity to support ILBS in this campaign. I request all my colleagues present here to act as a Champion/Ambassador in spreading awareness about the silent epidemics of Hepatitis B & C and help remove the stigma attached to these diseases.”
On the contribution of ILBS, Dr. Harsh Vardhan said, “ILBS is also a WHO collaborative centre. It helped in the development of the National Viral Hepatitis Program which was launched on July 28, 2018. It is the largest program for Hepatitis B and C diagnosis and treatment in the world. We have made seminal progress in reaching out to the people and now every state has several model treatment units.”
Dr. Harsh Vardhan also congratulated Dr. S. K. Sarin and Team ILBS for their tireless efforts towards the fight against ongoing COVID – 19 pandemic by testing SARS-Cov-2 samples since the last four months. “It’s indeed been a matter of pride that the country’s first Plasma Bank was made functional at ILBS. Plasma warriors have been selfless contributors helping in improving Recovery Rate in India ”.
At the end of the event, all participants took a pledge of “Healthy Liver – Healthy India” by committing to care for the liver even during the COVID-19 pandemic and spread the same message to at least ten people. The event concluded with a vote of thanks.
Dr. Poonam Khetrapal, Regional Director, SEARO (WHO), Sh. Vijay Kumar Dev, Chief Secretary of Delhi, Sh. Arvind Singh, Chairman, AAI and other parliamentarians and audience also participated through digital platforms.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
সংসদকী মেম্বরশিংগী মরক্ত ৱাখল তাহন্নবা “মালেমগী হেপাতাইতিস নুমিৎ” লাকপদা দোক্তর হর্স ভরধন অনিসুবা ইম্পেথি ই-কনক্লেব শরুক য়াখ্রে
চহি অসিগী পান্দম ‘কোবিদ মতমদা অদোমগী লিভর ফনা থম্বা’ হায়বনি, মসি য়াম্না চুনবা , তেস্ত তৌবা মতমদা য়াম্না মরুওই অমসুং মরী লৈনৈ
28 JUL 2020 11:55AM by PIB Imphal
মালেমগী হেপাতাইসিস নুমিৎ থৌরমদা লোক সভাগী স্পিকর ওম বিরলানা চীফ গেস্ত অমসুং লো অমসুং জজতিসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর রবি সনকার প্রাসাদ(দিজিতেল ওইনা শরুক য়াবা) অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভরধন্না গেস্ত ওফ ওনরশিং ওইনা শরুক য়াখি। থৌরম অদু সংসদকী মেম্বরশিংগী মরক্ত ৱাখল তাহন্নবা ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেসনা এয়রপোর্ত ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়াগা লোয়ন্না শীনবনি।
অহৌবদা ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেসকী দিরেক্তর দোক্তর এস.কে সারিননা লিভর ফনা থম্বগী মরুওইবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই কাংলুপ কয়া য়ৌনবা এ.এ.আইগা লোয়ননা ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেসনা পায়খৎলিবা “হেপাতাইতিস লাকশিন্নবা মীয়াম খঙহনবা: ইম্পেথি কেম্পেন”গী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
থৌরম হৌদোকলদুনা স্পিকর ওম বিরলানা হায়খি চহি অনি থংন-থংননা ঐনা মালেমগী হেপাতাইতিস নুমিৎ থৌরম শরুক য়াবা অসি ঐ হরাওই। ভারত অমসুং মালেম্না হৌজিক লাইচৎ মায়োক্নরিবা মতম অসিদা ঐখোয়গী কৎথোকপা অমসুং অনিংবনা মরম ওইদুনা মসিগী ই-কনক্লেব অসিদা ঐখোয় পুনবা ঙম্বনি। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা হেপাতাইসিস সি অমসুং বি মুৎথৎনবা দবল্যু.ঐচ.ওনা পান্দম থম্লিবা অসি ফংনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। ঐখোয়না ভারতকী মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইনা, মসিগী লায়না অসিগী মরমদা মীয়াম খঙহন্নবা অমসুং মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহন্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি।
মীয়াম তরাম্না ওক্লদুনা , দোক্তর হর্স ভরধন্না হায়খি, চহি অসিগী পান্দম ‘কোবিদ মতমদা অদোমগী লিভর ফনা থম্বা’ হায়বনি, মসি য়াম্না চুনবা , তেস্ত তৌবা মতমদা য়াম্না মরুওই অমসুং মরী লৈনৈ। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অকনবা থবকশিং পায়খৎপদগী ঐখোয়না কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা লাকশিনবা ঙম্লে। কোবিদ-১৯না শিহনবগী চাং চাদা ২দগী চাদা ৩ ফাওবগী মনুংদা লৈরি অমসুং কেস য়াম্বা লাইওং উৎতবা ঙাক্তনি। অতৈ অনাবশিং হায়বদি দাইবেতিস, নোইবা, লিভর চাউখৎপা, লিভরগী অরিবা অনাবা লৈবা মীওইশিংনা থেংনরিবা খুদোংথিনিংঙাই ওইবশিং অদু খঙহনবা দরকার ওই। অসিগুম্বা অনাবশিং খঙদোক্নবা অয়ুসমান ভারতকী হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংনা চোকথবা লৈতনা থবক পায়খৎলি।
মীয়াম পাক-শন্না খঙহনবদা থেংনরিবা অৱাবশিংগী মতাংদা দোক্তর হর্স ভরধন্না হায়খি, হেপাতাইতিস অসি মালেমগী হকশেলগী অৱাবা অমা ওইরে। ভাইরসনা থোকহনবা হেপাতাইতিস অসি ভারত্তা য়াম্না নাগনবা অমসুং শাথিবা লায়না ওইরে অমসুং মসিগী মতাংদা হকশেলগী থবক তৌরিবশিং অমসুং মীয়াম্না নিংথিনা খঙদ্রি। হেপাতাইতিস সি অমসুং বি অনাবা মীওইশিং লিভর কেন্সর অমসুং লিভর নাবগী চাং য়াম্না ৱাংই অমসুং হেপাতাইতিস নারিবা মীওইশিংগী মনুংদা চাদা ৮০না মখোয় নারে হায়বা খঙদে। মীয়াম খঙহন্নবা লাইৱাদি “ ৱারি শাবা, তেস্ত তৌবা অমসুং লায়েংবনি” অমসুং মসিগী খোঙজং অসিদা ইন্দস্ত্রিশিং, এন.জি.ওশিং অমসুং অতোপ্পা লুপশিংনা ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেস মতেং পাংনবা ঐনা হায়জরি। অরোনবা লাইচৎ অমা ওইরিবা হেপাতাইতিস সি অমসুং বিগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা অমসুং হায়রিবা লায়নাশিংগা শাগোন্নরিবা মীওইশিং নোক্নবা থিংনবা এম্বেসেদর/চেম্পিয়ন অমা ওইনা থবক তৌনবা ঐনা ঐগী মরুপশিংদা হায়জরি।
ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেসনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা, দোক্তর হর্স ভরধন্না হায়খি ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেস অসি দবল্যু.ঐচ.ওগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা সেন্তর অমনি। মসিনা ২০১৮গী জুলাই ২৮দা নেসনেল ভাইরেল হেপাতাইতিস প্রোগ্রাম হৌদোকপদা মতেং পাংখি। মসিদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হেপাতাইতিস সি অমসুং বি লায়েংনবা থবকনি । মীয়ামগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা ঐখোয়না খুমাঙ চাউশিল্লে অমসুং হৌজিক রাজ্য খুদিংমক্তা মোদেল ত্রিৎমেন্ত য়ুনিতশিং হাংদোকলে।
হৌখিবা থা মরি অসিদা সার্স-কোব-২ সেম্পলশিং তেস্ত তৌদুনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবা মখোয়না চোকথবা লৈতনা থবক পাংথোকপগীদমক দোক্তর হর্স ভরধন্না দোক্তর এস.কে সারিন অমসুং ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেসগী কাংবু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অহানবা প্লাজমা বেঙ্ক ইন্সতিতুৎ ওফ লিভর এন্দ বিলিয়ারি সাইন্সেসতা থবক হৌবা অসি তশেংনা চাউথোকচনিংঙাইনি। প্লাজমা লান্মীশিংনা মতেং পাংবদগী ভারত্ত অনাবা ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলক্লে।
থৌরমগী অরোইবদা, কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা লিভর ফনা থম্নবা শরুক য়াখিবশিংনা “ অফবা লিভর-মশা-মউ ফবা ভারত”কী ৱাশক লৌখি অমসুং পাউজেল অসি য়ামদ্রবা মীওই ১০দা শন্দোক্নবা থাজবা পীখি। থাগৎ ৱাহৈশিংগা লোয়ননা থৌরম অদু লোইশিনখি।
সিয়ারো(দবল্যু.ঐচ.ও)গী রিজনেল দিরেক্তর, দোক্তর পুনম খেত্রপাল, দিল্লীগী চীফ সেক্রেতরী বিজয় কুমার দেব, এ.এ.আই.গী চেয়রমেন অর্বিন্দ সিংহ অমসুং অতৈ সংসদকী মেম্বরশিং দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা শরুক য়াখি।