ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না উন্নৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.)গী আই.আই.তি. দিল্লীগা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে
হিংনবগী শিনফমদা ত্রাইবেলশিং তাকপী তম্বীনবা ইন্সতিত্যুসন ২৬০০ হেনবনা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গা খুৎশম্নখ্রে
এম.ও.য়ু. অসিনা ত্রাইবেলশিংদা খ্বাইদগী নৌবা প্রোসেসিং তেক্নোলোজিশিং, প্রদক্ত ইনোবেসন, মেন্তরশীপ অমসুং ত্রান্সফোর্মেস্নেল দিজিতেল সিস্তেমশিং ফংহল্লগনি
25 JUL 2020 4:25PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল মীয়ামগী য়াইফ থৌরাং অমসুং চাওখৎপা পুরক্নবা হোৎনরিবা মরু ওইবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেল মীয়ামগী মরু ওইবা চাওখৎ থৌরাং পুরক্নবা হোৎনবদা লেপ্তনা চংশিল্লি। হৌজিক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবশিং অসিগী মথক্তা, ভারত সরকারগী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী অচৌবা নেস্নেল প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা উন্নৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.)গীদমক তি.আর.আই.এফ.ই.দি.নাআই.আই.তি. দিল্লীগা লোয়ননা পার্তনর্শিপ ওইখ্রে।
পার্তনর্শিপ অসি মরা চেৎনবা অমসুং ফোর্মেল ওইহন্নবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি., আই.আই.তি. দিল্লী (য়ু.বি.এ.গী মহুৎ শিন্দুনা নেস্নেল কো-ওর্দিনেতিং ইন্সতিত্যুৎ ওইনা) অমসুং ভিজনানা ভারতি (স্বাদেশি সাইন্সকী ইহৌ অমা ওইরিবা বিভা)গী নাকল অহুমগী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা ঙরাং আই.আই.তি. দিল্লীদা খুৎয়েক পীনখ্রে। তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী ভন ধন প্রোগ্রামগী মখাদা ত্রাইবেল ওন্তর্প্রিনোরশিংনা উন্নৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.)গী মখাদা লৈবা একাদেমিয়া অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসন ২৬০০+কী অপুনবা নেৎৱার্কতগী হৌজিক কান্নবা ফংলগনি।
মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন, লোকেল পঞ্চায়ৎ রাজ ইন্সিতিত্যুৎশিং (পি.আর.আই.শিং), ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিং, অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং লোয়ননা শরুক য়ারিবা অতোপ্পা লোয়শঙশিংগী পুন্না চুংশিন্নবগী খুত্থাংদা ত্রাইবেলগী হিংনবগী পাম্বৈশিং অমসুং ইনকম লাকহন্নবা প্রোগ্রামশিং লৌখৎনবা উন্নৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.)গী “নেস্নেল কোওর্দিনেতিং ইন্সতিত্যুৎ (এন.সি.আই.),আই.আই.তি. দিল্লীগা পুন্না তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না হোৎনরি। মরু ওইনা, পার্তনর্শিপ অসিনা ভন ধন য়োজনাগী মখাদা লিংখৎখিবা ভন ধন বিকাস কেন্দ্রশিংগী খুত্থাংদা পুন্সি মহিং ফগৎনবা মতেং পাংগনি।
ত্রাইবেলগী চাওখৎ থৌরাংদা এগ্রীমেন্ত অসিগী কান্নবা অমসুং লৌগদৌরিবা মরু ওইবা থৌদাংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী মেনেজিং দিরেক্তর ওইরিবা শ্রী প্রবির কৃষ্ণনা হায়, “তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগা লোয়ননা ‘ত্রাইবেলশিংগী হিংনবগী পাম্বৈশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্ত’ পুরক্নবা কন্না থবক পায়খৎলি। ত্রাইবেলশিংবু লৌউ-শিংউ, হোর্তিকলচর, ফ্লোরিকলচর, হীদাক্তা কন্নবা অমসুং মহাও লৈনবা শীজিন্নবা পাম্বীশিংদগী হৌদুনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদক্তশিং ফাওবদা মখল কয়াগী শেন্মীৎলোন ফগৎনবা থবক থৌরমশিংদগী লৌখৎতুনা মখোয়দা ‘চহি চুপ্পা ইনকম লাক্নবা খুদোংচাবা’ ফংহনবা অসি মরু ওই। আই.আই.তি. দিল্লীগুম্বা জাতিদা কান্নবা পীরিবা লোয়শঙশিংগা লোয়ননা পুনশিনবা অসিনা ত্রাইবেলশিংগীদমক মতেং পাংনবা ঐখোয়গী পান্দমদা কান্নবা ওইরগনি মরমদি ঐখোয়না এম.ঐচ.আর.দি.গী অচৌবা প্রোগ্রাম ওইরিবা উন্নৎ ভারত অভিয়ানগী মখাদা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা একাদেমিক অমসুং রিসর্চ তৌনবা লোয়শঙশিংগী অচৌবা নেৎৱার্ক শেমগৎপা ঙমলগনি। ”
আই.আই.তি. দিল্লী অমসুং উন্নৎ ভারত অভিয়ানগী পার্তনর্শিপকা লোয়ননা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসকী পুথোক্লিবা উমংদা খুন্দারিবা ত্রাইবেলশিং অসি হেন্না নৌবা প্রোসেসিং তেক্নোলোজীশিং, প্রদক্ত ইন্নোবেসব, মেন্তরশীপ, ত্রান্সফোর্মেস্নেল দিজিতেল সিস্তেমশিং অমসুং হেন্দহোল্দিংগী খুদোংচাবা পীরগনি। এম.ও.য়ু. অসিনা লৈবাক অসিদা লৈবা ৱাখল লৌশিং খ্বাইদগী লৈবশিং অসি ত্রাইবেলগী হিংনবগী পাম্বৈশিংগী সমস্যাশিং কোকহন্ননবা লম্বী য়াৎনবা থোংশিং হাংদোক্লি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা আই.আই.তি., দিল্লীগী দিরেক্তর ওইরিবা শ্রী ভি. রামগোপাল রাওনা হায়: “আই.আই.তি.না মখল কয়াদা লম্বীশিংদা খুন্নাই অসি পুনশিন্নবা কন্না হোৎনরি। খুদম ওইনা, হোস্পিতালশিং, খুঙ্গংশিং নত্রগা ইন্দস্ত্রীদা থবক তৌরিবশিংগী ওইরবসু ঐখোয়গী ফেকল্তী মেম্বরশিং অমসুং মহৈরোয়শিং অসি সমস্যাশিং মায়োক্নরিবা মফমশিংদা থাজিন্নবা ইম্মর্সন প্রোগ্রামশিং লৈরি। অসুম্না মখোয়না সমস্যাশিং খঙদোক্লি অমসুং কেম্পসতা লৈরিবা রিসোর্সশিং সোলুসনশিং পুথোকপদা শীজিন্নরি।” লৌশিং লৈরবশিংদা তশেংনা থেংনরিবা সমস্যাশিং খঙহন্দুনা মদু কোকহন্নবা মখোয়না মতেং পাংনবা পার্তনর্শিপ অসিনা খুদোংচাবা অমা ফংহল্লি।
চহি কয়া অসিদা ভারত্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী শীংথানিংঙাই ওইবা চাওখৎ থৌরাংগী অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা লৌরিবা থৌদাং অমসুং পুন্সিগী হীরম পুম্নমক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইনবগী মতাংদা এৱের্নেস পীনবগী পান্দম থমদুনা ইরমদমগী ওইবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা সাইন্সকী ইহৌ অমা ওইরিবা ভিজনানা ভারতি ( বিভা) অসিদগী আই.আই.তি. দিল্লী-তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী পার্তনর্শিপ অসিনা কান্নবসু ফংলগনি। বিভানা মখোয়গী লোকেল চেপ্তরশিংগী খুত্থাংদা ভন ধন য়োজনা (ভি.দি.ৱাই.)গী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং য়ৌনবা হোৎনরি। বিভানা তি.আর.আই.এফ.ই.দি., য়ু.বি.এ. অমসুং ত্রাইবেল মীয়ামগী মথৌ তাবশিং অমসুং মীৎয়েং চংবা য়াবশিংগী মরু ওইবা ই-পাউশিং খোমজিনবা অমসুং পীথোক পীশিন তৌবদা মতেং পাংগনি। ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী পুরক্তুনা গ্রাসরুৎকী থাক্তা লৈরিবা মখল কয়াগী সমস্যাশিংগী সাইন্তিফিক ওইবা, লাইনা ফংবা অমসুং সস্তেনেবল সোলুসনশিং পীবা ঙমহল্লিবা তেক্নোলোজী অসি মোবিলাইজ তৌনবা তেক্নোলোজী তেক্নোলোজী আউৎরিচকী খোঙথাং অমা ওইরিবা তেক৪সেবা ইনফোর্মেসন ই.আর.পি.পোর্তেল (সি.আই.এস.আর.-য়ু.বি.এ.-বিভা)দগী ভন ধন য়োজনদা য়াওবা ত্রাইবেল বেনিফিসরীশিংনা কান্নবসু লৌবা য়াগনি।
তোঙান তোঙানবা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.শিং)কা মরী লৈনবা দেকোরেতরশিং, কংহন্নবা মেছিনশিংগুম্বা এম.এফ.পি.শিংগী ভেল্যু এদিসনগী শেল চংদনা প্রোসেসিং তৌনবা তেক্নোলোজী য়াওনা ভন ধন বেনিফিসরীশিংদা হান্না ফংলবা তেক্নোলোজীশিংগী ত্রান্সফর তৌবগী খুদোংচাবা পীবা অসি এসোসিএসন অসিগী শরুক অমা ওইগনি।
ত্রাইবেল মেম্বর ৩০০ য়াওবা ভন ধন কেন্দ্রশিং শেমগৎতুনা এম.এফ.পি.শিংগী ভেল্যু এদিসন, ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিং তৌনবা প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা ভন ধন য়োজনা (ভি.দি.ৱাই.), অসি তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা উমংদা লৈবা ত্রাইবেল গেদররশিংগী হিংনবগী পাম্বৈ ফংহন্নবা খুদোংচাবা লৈবাক শিনবা থুংনা ফংহল্লি। ভন ধন কেন্দ্র অমদা, ত্রাইবেল বেনিফিসরীশিংনা ইন্তর্প্রাইজ অমা শেমগনি মসিনা ফোরেস্ত প্রদ্যুস খোমগৎপা, ত্রাইবেল বেনিফিসরীশিংদা ত্রেনিং পীবা, ভেল্যু-এদিসন অমসুং প্রোসেস তৌবা, অমসুং পেকেজিং তৌবগী হীরমশিংগা মরী লৈনবা পুম্নমক্কী থবক পায়খৎকনি।
ভন ধন ভিকাস কেন্দ্রশিং অসি ত্রাইবেল গেদররশিং অমসুং উমংদা খুন্দারিবশিং ময়ুমদা থবক শুজবা খুৎশা হৈবা ত্রাইবেলশিংগী থবক পীনবা হৌরকফম অমা ওইনা থোরকখিবনি। হৌজিক ফাওবদা ১৮৫০০ স.ঐচ.জি. পুম্বদা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৩.৬তা অমসুং স্তেৎ ২২গী সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীনবা ত্রাইবেল এন্তর্প্রাইস ১২০৫ লিংখৎখ্রে। হৌখিবা থা খরা অসিদা লাকখিবা থৌনা অসি হন্থদনবা, চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ৩০০০ ভি.দি.ভি.কে য়ৌনবা অহেনবা ভন ধন কেন্দ্র লিংখৎনবা শেম শারি।
এম.এফ.পি.গী এম.এস.পি.গা লোয়ননা ভন ধন য়োজনানা থবক অমসুং ইনকম অমসুং ওন্তপ্রিনোর্শীপ হেনগৎহন্নবা ত্রাইবেলশিংগী ওইবা অপুনবা দিবেলপমেন্ত পেকেজ অমা পীরি। ত্রাইবেল মীয়ামদা কান্নবা পীগদবা মসিগী পার্নর্শীপ অসি মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবগা অমসুং লৌখৎকদবা খোংথাং কয়া পাইপলাইন্দা লৈবগা লোয়ননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেল মীয়ামগী শোত্থরবা শেন্মীৎলোনগী ফীভম ফগৎহন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সি অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিংদা মপুং ফানা অওনবা পুরকপা হেনগৎলক্কনি হায়না থাজবা থম্মি।
উন্নৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.) অসি অপুনবা ভারত অমগী আর্কিতেকচর অমা শাগৎপদা মতেং পাংনবা নোলেজ ইন্সতিত্যুসনশিং শিজিন্নরগা খুঙ্গং চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংদা চাওনা অহোংবা পুরক্নবা ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রী ওফ হ্যুমন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত (এম.ঐচ.আর.দি.)গী অচৌবা নেস্নেল প্রো্গ্রাম অমনি। https://unnatbharatabhiyan.gov.in/index#network. আই.আই.তি., দিল্লীদা লৈবা উন্নৎ ভারত অভিয়ান সেল অসি এদভাইজরী কম্মিতী অমা, একজিক্যুতি কম্মিতী অমা অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসিগী দিপার্তমেন্ত অমসুং সেন্তর কয়াদগী খনগৎলবা ফেকল্তী মেম্বর ৪০রোম্বনা শাবা কোর ৱার্কিং গ্রুপ অমা য়াওরি। সেন্তর ফোর রুরেল দিবেলপমেন্ত তেক্নোলোজী (সি.আর.দি.তি.)গা লোয়ননা আই.আই.তি. দিল্লীগী আর.য়ু.তি.এ.জি. গ্রুপনা উন্নৎ ভারত অভিয়ানগী থবক থৌরমশিংদা মপুংফানা শরুক য়ারি। মসিনা হকথেংননা মীৎয়েং চংনবা খুঙ্গংগী ক্লস্তর খরাসু খনগৎলে অমসুং শরুক য়ারিবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসন কয়ামরুমগা লোয়ননা নেতৱার্কিংগী প্রোসেসতা লৈরি।
আই.আই.তি. দিল্লীদা লৈবা সেন্তর ফোর রুরেল দিভেলপমেন্ত এন্দ তেক্নোলোজী অসি ১৯৭৯দা লিংখৎখিবা মমিং লৈরবা একাদেমিক য়ুনিৎশিংগী মরক্তা অমনি। সেন্তর অসিনা খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং মায়োক্ননা অমসুং মখোয়গী হিংবগী মগুন হেনগৎহন্নবা আউত্রিস সেন্তর অমা ওইনা মথৌ তৌরি। সেন্তর অসি ইমিনেন্ত ফেকল্তী মেম্বর ২০গী মথক্তা, পোস্ত দোক্তরেল রিসর্চর ৬ অমসুং অপুনবা খুঙ্গংগী চাওখৎ থৌরাংগী লমদা কন্না হোৎনরিবা রিসর্চ স্কোলর ১০০গী মথক্না মতেং পাংলি। সি.আর.দি.তি.দা লৈবা ফেকল্তী মেম্বরশিং অমসুং রিসর্স তীমশিংনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মখাদা য়েলহৌঙৈদগী লৈরক্লবা ৱাখল্লোনশিংগী অপুনবগী খুত্থাংদা হিংবগী ফিভমশিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা হীরম কয়াদা থবক পাইখৎলি। সেন্তর অসিগী ইম্পেক ৱাংবা পব্লিকেসন, রিপোর্ত অমসুং আর্তিকল ৩০০তগী হেন্না অমসুং পেতেন্ত ২৫ অমসুং স্তার্ত-অপ ২ লৈ।
উন্নৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.)গী মখাদা, আই.আই.তি. দিল্লীনা নোদেল ইন্সতিত্যুসন (আই.আই.তি.শিং, এন.আই.তি.শিং, দি.এস.তি., দি.বি.তি., আই.সি.এ.,আর. আই.সি.এম.আর., এম.জি.আই.আর.আই. সি.এস.আই.আর. লেবোরেতরীশিং, ইস্রো, দি.আর.দি.ও. অমসুং দিফেন্স লেবোরেতরীশিং অমসুং বি.এ.আর.সি.গুম্বা একাদেমিক অমসুং রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিং) কম্ম্যুনিতী ওর্গনাইজেসনশিং (এন.জি.ও.শিং, পি.আর.আই.শিং, অমসুং য়ু.এল.বি.শিং অমসুং অতোপ্পা কম্ম্যুনিতিদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গনাইজেসনশিং), সি.এস.আর. কন্সিয়স কোর্পোরেৎশিংগী মশিং ময়াম অমগা লোয়ননা অচৌবা স্ত্রকচরেল নেতৱার্ক অমা পুন্না শেমগৎখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা য়ু.বি.এ. নেতৱার্ক্কী কেপাসিতিশিং শেমগৎনবা অমসুং সোলুসন পাম্লিবশিং হায়বদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং পাউ ফাওননবা সবজেক্ত এক্সপর্ত গ্রুপশিং (এস.ই.জি.শিং.) অমসুং স্পিসিফিক এক্সপর্ত এদভাইজরশিং অমসুং পার্তিসিপেতিং ইন্সতিত্যুৎ (পি.আই.শিং.) ২৬০০ হেনবগা লোয়ননা সোলুসন পীরিবা রিজনেল কো-ওর্দিনেতিং ইন্সতিত্যুসনশিং (আর.সি.আই.শিং) ৪৪ লৈ।

Ministry of Tribal Affairs
TRIFED Signs MoU with IIT, Delhi for Unnat Bharat Abhiyan (UBA)
2600+ Institutions to Join Hands with TRIFED for Skilling Tribals for Livelihoods
MoU will Introduce Tribals to Newer Processing Technologies, Product Innovation, Mentorship and Transformational Digital Systems
25 JUL 2020 4:25PM by PIB Delhi
As one of the key organizations committed to the welfare and growth of the tribal people, TRIFED under Ministry of Tribal Affairs continues to forge ahead in its endeavour to bring the tribal people towards mainstream development. In addition to its ongoing initiatives and programme implementations, TRIFED has now entered into a partnership with IIT Delhi for the Unnat Bharat Abhiyan (UBA), a flagship national programme of the Ministry of Human Resource Development, Government of India.
To cement and formalise this partnership, a tripartite MOU was signed between TRIFED, IIT Delhi(on behalf of the UBA, as the National Coordinating Institute) and Vijnana Bharati (VIBHA, a Swadeshi Science Movement) at IIT, Delhi yesterday. Tribal entrepreneurs under TRIFED’s Van Dhan programme will now be able to get access to the expertise of the entire network of 2600 + academic and research institutions under Unnat Bharat Abhiyan (UBA).
Together with IIT Delhi, the “National Coordinating Institute (NCI)” for Unnat Bharat Abhiyan (UBA)” ,TRIFED envisages promoting Tribal Livelihoods and Income generating programmes through synergistic collaboration among the concerned Ministries, District Administration, local Panchayat Raj Institutes (PRIs), Voluntary Organisations, other stakeholders, as well as the other participating institutions. In particular, this partnership can help promote enhancing livelihoods through the Van Dhan Vikas Kendras established under the Van Dhan Yojana.
Speaking about the significance of this agreement and the pivotal role it will play in tribal development, Shri Pravir Krishna, Managing Director TRIFED said, “TRIFED was actively working on convergences with various ministries for "Skill development for Tribal Livelihoods".It is important to ensure "round the year income earning opportunity" for tribals by engaging them in a variety of economic activities ranging from agriculture, horticulture, floriculture, Medicinal & Aromatic plants etc, going beyond Minor Forest Produces. The synergies with Institutions of National Importance like IIT Delhi will be crucial in our Mission to serve the Tribal cause, as we can leverage the huge network of academic and research institutions across the country under Unnat Bharat Abhyan, the MHRD flagship programme."
With the partnership with IIT Delhi and Unnat Bharat Abhyan, these tribal forest dwellers engaged in Minor Forest Produces will get an exposure to newer processing technologies, product innovation, mentorship, transformational digital systems and handholding. The MoU opens gates for the best of brains in the country to attend to the problems of sustainable tribal livelihoods.
Also speaking on the occasion, Shri V Ramgopal Rao, Director, IIT, Delhi said: “IIT is consciously working towards connecting with the society, in multiple ways. For example, we have these immersion programmes, where we are trying to put our faculty members and students in places where there are real problems, whether it is working in hospitals, working in villages, or in industry. That is how they can identify the problems and use the resources available on campus to develop solutions.” The partnership is therefore an opportunity for the brilliant minds to be presented with the right set of real problems that they can help address.
The IIT Delhi-TRIFED partnership will also benefit from the expertise and experience of Vijnana Bharati (VIBHA), a science Movement with Swadeshi spirit which aims to create awareness about the significant development of science and technology in India through ages and its relevance in present context and working towards achieving self-reliance of Bharat in all walks of life using Science and Technology. VIBHA will map and reach out to various stakeholders for convergence with the focus to strengthen Van Dhan Yojna (VDY), through its local chapters. VIBHA will help in gathering and passing critical information on needs and possible intervention to TRIFED, UBA and tribal communities. Tribal beneficiaries engaged in Van DhanYojana will also take advantage of Tech4Seva information ERP portal (CSIR-UBA-VIBHA), which is an initiative for Technology Outreach as an Enabler for Inclusive and Sustainable Developmental to mobilise the creative abilities of technology providers to develop scientific, affordable and sustainable solutions to various issues identified at the grassroots level.
Facilitation for transfer of already available technologies to Van Dhan beneficiaries, including low cost processing technology for value-addition of MFPs like decorators, drying machines relating to the various Minor Forest Produce (MFPs) will also be part of this association.
TRIFED is implementing the Van Dhan Yojana (VDY), a programme for value addition, branding and marketing of MFPs by establishing Van Dhan Kendras of around 300 tribal members each across the country to facilitate creation of sustainable livelihoods for the forest-based tribal gatherers. In a typical Van Dhan Kendra, the tribal beneficiaries are expected to create an enterprise, which would be involved in all related aspects from collection of forest produce, training of tribal beneficiaries, value-addition and processing, and packaging.
The Van Dhan Vikas Kendras emerged as a source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and the home-bound tribal artisans. So far, 1205 Tribal Enterprises spread across 18500 SHGs have been established to provide employment opportunities to 3.6 lakh tribal gatherers and 18000 Self-help groups in 22 States. To ensure that the momentum gained over the past few months does not fizzle out, during the current financial year, TRIFED plans to sanction more Van Dhan Kendras so as to reach 3000 VDVKs.
The Van Dhan Yojana, along with the MSP for MFP component of the same scheme, offers a comprehensive development package for tribals promoting employment and incomes and entrepreneurship. With the successful implementation of this partnership which will benefit the tribal people and many more upcoming initiatives in the pipeline, TRIFED hopes to accelerate the complete transformation of tribal lives and livelihoods across the country by reinvigorating the flagging economic condition of the tribal population.
Unnat Bharat Abhiyan (UBA) is a flagship national programme of the Ministry of Human Resource Development (MHRD), Government of India, envisioning the transformational change in rural development processes by leveraging knowledge institutions to help build the architecture of an Inclusive India. https://unnatbharatabhiyan.gov.in/index#network. The Unnat Bharat Abhiyan Cell at IIT, Delhi consists of an Advisory Committee, an Executive Committee and a Core Working Group consisting of about 40 faculty members drawn from various departments and centres of the institute. The Centre for Rural Development Technology (CRDT) as well as the RuTAG group of IIT Delhi are fully participating in the Unnat Bharat Abhiyan activities. It has also identified a few rural clusters for direct intervention and is in the process of networking with various participating institutions and voluntary organizations.
Centre for Rural Development and Technology at IIT Delhi is one of the renowned academic units established in 1979. The centre functions as an outreach centre to address challenges faced by rural communities and to improve their quality of life. The Centre is supported by over 20 eminent faculty members, 6 post-doctoral researchers and over 100 research scholars who are highly committed towards holistic rural development. Faculty members and research teams at CRDT work in various areas for improving living conditions and generating livelihood through synergy of Science and Technology interventions and Traditional Knowledge. The Centre has to its credit more than 300 high impact publications, reports and articles, 25 patents and 2 start-ups.
Under Unnat Bharat Abhiyan (UBA), IIT Delhi has brought together a robust structural network with a large number of nodal institutions ( Academic and research institutions like IITs, NITs, DST, DBT, ICAR, ICMR, MGIRI CSIR laboratories, ISRO, DRDO and defence laboratories, and BARC etc), Community Organizations (NGOs, PRIs & ULBs and other community-based organisations), CSR conscious corporates. Presently, the UBA network has 44 Regional Coordinating Institutes (RCIs) which are the solution facilitators, with 13 Subject Expert Groups (SEGs) & Specific Experts Advisors and 2600+ Participating Institutes (PIs) to build capacities and connect to the solution seekers i.e. the tribal communities.